Wintertijd gaat zondag in
Om klokslag 3 uur gaat komende zondagochtend de wintertijd in België (en Nederland) in. De wijzers van de klok worden dan teruggezet naar waar ze een uur eerder stonden: 3 uur wordt opnieuw 2 uur.
Het doel van de zomer- en wintertijd is energiebesparing. De Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 op het idee van zomertijd om energie te besparen, maar het duurde nog tot de Eerste Wereldoorlog voor het plan aansloeg. De Duitsers gebruikten het als eersten. Andere landen volgden al snel.
Vanwege de oliecrisis werd deze in 1977 opnieuw ingevoerd. Het verzetten van de klok dient om beter te profiteren van natuurlijk daglicht. Als de zomertijd net is ingegaan, is het 's ochtends wat langer donker, maar 's avonds blijft het langer licht.
Of er echt op energie wordt bespaard, is al jaren onderwerp van discussie. Energiebedrijven schatten een paar jaar geleden dat de zomertijd zo'n 0,3 procent energiebesparing oplevert, maar critici vinden dat het amper iets oplevert. Zij zien alleen maar nadelen. Vooral avondmensen en kinderen schijnen moeite te hebben om zich aan de nieuwe tijd aan te passen.
Officieel klinkt het in het Koninklijk Besluit van 19 december 2001 als volgt: "Krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)."
Vrij vertaald komt het erop neer dat we de klok om 3 uur een uur achteruitdraaien, zodat we weer uitkomen op GMT+1. Wie slim is en zijn of haar bed niet uit wil, verricht deze operatie uiteraard voor het slapengaan en niet midden in de nacht.
http://www.hln.be | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:47 uur, door Joyce.s
© anp.
Om klokslag 3 uur gaat komende zondagochtend de wintertijd in België (en Nederland) in. De wijzers van de klok worden dan teruggezet naar waar ze een uur eerder stonden: 3 uur wordt opnieuw 2 uur.
[knip]O jee, 3 uur wordt opnieuw 2 uur. Hoe moet het nu met de reeks temperatuurmetingen e.d. die van 02 tot 03 uur nu twee keer wordt gemeten....??? Nemen we het uur van de eerste keer of die van de tweede keer? Ach ik neem het uur waarin de sneeuwbui valt en tel alleen de onweersbuien in het tweede uur.....
| Gewijzigd: 25 april 2017, 11:47 uur, door Joyce.s
Drukke avondspitsen verwacht door wintertijd
De avondspitsen worden de komende week waarschijnlijk behoorlijk druk, zo verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID).
Traditioneel moeten automobilisten de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd eraan wennen dat het donker is als zij van hun werk naar huis rijden. De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag een uur terug, waardoor het 's avonds vroeger donker is.
Onderzoek van een paar jaar geleden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wees uit dat tijdens de gehele 'donkere' periode in het jaar meer verkeersdeelnemers slachtoffer van een ongeluk worden. Vooral voor voetgangers is het gevaarlijker bij verkeersdrukte in het donker.
www.nu.nl | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:47 uur, door Joyce.s