Drie doden na zware onweders in Italië
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
In verschillende regio's in Italië hebben hevige onweders hier en daar zware schade aangericht en aan minstens drie mensen het leven gekost. In de regio Latium kwam een man om het leven toen zijn wagen door een lawine werd meegesleurd, aldus persagentschap Ansa. Twee andere mensen konden uit de auto gered worden.
In de Abruzzen is een vrouw door een aardverschuiving meegesleurd. Ze kwam om het leven onder een muur die door de lawine instortte. In Campania kwam een vrouw om het leven die in haar huis werd verrast door het wassende water.
Vele Italiaanse regio's zijn ook getroffen door schade door de hevige regenval. Huizen liepen onder en bomen ontwortelden. Verschillende treinverbindingen zijn onderbroken of kampen met verstoringen. Ook in Venetië staat een deel van de binnenstad onder water.
http://www.hln.be
Koudeput ook oorzaak noodweer Italië
In het midden en zuiden van Italië is erg veel regen gevallen met overstromingen als gevolg. Een koudeput is hiervoor verantwoordelijk.
Zware buien met onweer hebben donderdag in grote delen van midden- en Zuid-Italië tot overlast geleid. Morgen kan alleen in de hak van de laars nog onweersbui vallen, zaterdag is het overal in Italië droog en ook zondag is het, op een lokale bui na, droog.
Drie mensen kwamen door het noodweer om het leven. Een man stierf toen zijn auto in de regio Latium, bij de hoofdstad Rome, door een modderstroom werd meegesleurd. Twee andere inzittenden van het voertuig konden net worden gered. In de zuidelijker geleden regio Abruzzo werd een vrouw door een aardverschuiving meegetrokken en kwam terecht onder een instortende muur. In de stad Benevento in de zwaar getroffen streek Campania werd een vrouw bij haar huis verrast door een waterstroom en verdronk. De zware regenval veroorzaakte in deze regio grote materiële schade. Talloze huizen kwamen onder water te staan en veel bomen vielen op gebouwen. In veel gebieden kwam het treinverkeer tot stilstand. Venetië beleefde de eerste hoogwaterstand van het seizoen, waardoor de binnenstad overstroomde.
Ook de waterdampsatelliet laat de put (boven Frankrijk) duidelijk zien. Eromheen is een langgerekt regenfront gekruld dat in Italië regionaal dus zware buien opleverde. Op waterdampbeelden staat wit voor vochtige en zwart voor droge lucht.
Koudeput
Een lagedrukgebied dat langzaam in noordelijke richting beweegt en waaromheen diverse storingen circuleren was de grootste boosdoener van het slechte weer. De depressie is tot op hoogte gevuld met koude lucht; een zogeheten koudeput. We schreven er deze week al een paar keer over. Aan de oostflank van het systeem waaide een zuidelijke wind met aanvoer van warme, vochtige lucht via de Middellandse Zee. Bovendien kwam de warme lucht in botsing met de koude (en drogere) lucht ten noorden en westen van het systeem. Deze combinatie leidde tot zware buien. Op sommige plaatsen viel in een mum van tijd meer dan 50 millimeter regen (Campobasso 55 mm).
Dezelfde put veroorzaakt het regenachtige en (te) koude weer bij ons. Bovendien leverde het weersysteem gisteren de eerste sneeuw van dit najaar in Zuid-Limburg en de wintersportgebieden af. In de Alpen viel lokaal 28 cm verse sneeuw. Maar het skiseizoen is nog niet geopend, dat is komende maand.
In de bovenste kaartjes de stroming rond 5,5 km hoogte, in de onderste kaarten de luchtdruk op zeeniveau en temperaturen rond 1500 meter hoogte.
Kouderecord Maastricht
Om nog even op de oktoberkou terug te komen; gisteren, dinsdag 14 oktober, sneuvelde op het officiële weerstation Maastricht een record voor de tweede decade van oktober. Het oude record van 20 oktober 1974 met een maximumtemperatuur van 5,9 graden werd overtroffen door het maximum van gisteren. Het werd slechts 4,0 graden. Deze donderdag was het daar lange tijd nog iets kouder dan 4 graden. Maar de verwachting is dat de temperatuur daar later vandaag tot 6 graden oploopt en daarmee blijft het record van gisteren in de boeken.
Bronnen: MeteoGroup, ANP
Lees ook: