Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
16 september 2015, 09:21 uur | Bericht #463405

De fabriek moet nog gebouwd worden maar de vondst is er: een plastic fles op basis van planten. Hoe een Nederlands bedrijf in zee gaat met een frisdrankgigant.
Een fles gemaakt op basis van suiker, die volledig is te recyclen en waarvan ook nog eens andere producten als T-shirts kunnen worden gemaakt. Dat is simpel gezegd het nieuw verworven bestaansrecht van het nog jonge bedrijf Avantium. Het bestrijdt de schaarste door grondstoffen te gebruiken die steeds weer opnieuw ingezet kunnen worden. Een enorme afnemer als Coca-Cola heeft al besloten deze 'suikerfles' te gaan gebruiken.

Als in 2000 Avantium wordt opgericht door een aantal oud-werknemers van Shell, is er zeker nog geen besef van schaarse grondstoffen. De economie is in zijn hoogtijdagen. "Wat we wilden in 2000 was het ontwikkelen van betere katalysatoren, waarmee weer sneller nieuwe materialen kunnen worden ontdekt", zegt Tom van Aken, nu de baas van Avantium, maar tot 2005 de verkoopdirecteur.

Dat jaar blijkt een kantelpunt. Van Aken: "We liepen vast en vroegen ons af wat voor bedrijf we zouden willen zijn. Onze activiteiten, net als van alle chemiebedrijven, waren gebaseerd op olie. Voor een aantal van ons was het logisch om over te stappen op groene producten. Steeds meer werd duidelijk dat olie een eindige grondstof is en bovendien erg vervuilend."

Bioplastics
Van Aken wordt gevraagd om het nieuwe Avantium te gaan leiden. "Ik zag veel mogelijkheden om met eigen technologie nieuwe materialen op biobasis te gaan ontwikkelen. De geldschieters waren argwanend, maar deden toch mee in de hoop op een klapper."

Die klapper zou komen in de vorm van PEF, polyethyleenfuranoaat. "Allereerst zijn we gaan rondreizen en hebben geïnventariseerd waar bedrijven mee bezig waren. Op zoek naar bioplastics was iedereen bezig suikers in water op te lossen. Wat wij hebben gedaan is suikers niet in water oplossen, maar in alcohol. Dat was zo simpel, dat we aanvankelijk niet geloofden dat het kon. Niemand bleek er ook mee bezig. Wij hebben het verder ontwikkeld en er de katalysator voor gemaakt. Deze uitvinding is de basis geweest om op een economische manier dit nieuwe plantaardige materiaal te produceren."
De eerste gedachte, passend in de tijdgeest van begin deze eeuw, is er een brandstof mee maken. Investeerders hebben daar de meeste interesse voor. Biobrandstof is hot. Van dat plan is Avantium uiteindelijk afgestapt. "De financiële crisis begon, er was een beursgang gepland maar die werd afgeblazen, en wij wilden als techneuten ook liever een hoogwaardiger toepassing maken met PEF als basis. Verbranden kan altijd nog, nadat je het diverse malen opnieuw hebt gebruikt."

Tienmaal zo goed
Het wordt een fles, want PEF blijkt ook zeer goede zogenoemde barrière-eigenschappen te hebben. "De bedoeling van een plastic fles voor bijvoorbeeld frisdrank is dat zuurstof wordt buitengehouden en koolzuur binnen. PEF is wat dat betreft tienmaal zo goed als de veelgebruikte PET-fles. Daarmee verhoog je de houdbaarheid van het product in de fles aanzienlijk."

In 2009 presenteert Coca-Cola op de klimaatconferentie in Kopenhagen de ambities met plantaardige verpakkingen. De Amerikaanse frisdrankgigant had net een eigen flessenfabriek geopend met een fles die voor 30 procent plantaardig is. Van Aker hoorde dat verhaal en reisde spoorslags met collega's af naar Atlanta, de thuisbasis van Coca-Cola. "Wij konden ze 100 procent bieden, met bovendien veel betere eigenschappen. Dat hadden ze nog nooit gehoord, zeiden ze. Na een aantal bezoeken en een zending PEF-korrels waarvan zij flessen hebben gemaakt, hebben wij ze uiteindelijk kunnen overtuigen."

Daarna begint het loven en bieden. Samenwerken met zo'n groot concern is geen sinecure, want je wilt je pas verworven kennis niet zomaar kwijt. "Dat is echt juristenwerk geweest. Uiteindelijk moet je toch je kennis delen. Dat kan niet anders, wil je er een commercieel succes van maken, maar de kern blijft ons eigendom. Het is vastgelegd in patenten."

Fabriek
Begin 2011 is de samenwerkingsovereenkomst met Coca-Cola getekend. Het Franse voedingsmiddelenconcern Danone, ook al zo'n grootheid en onder meer eigenaar van Evian en Nutricia, volgt erna. Avantium zoekt nu een plek om de eerste PEF-fabriek te bouwen. Frankrijk, België en Nederland zijn de kandidaten.

"Alle drie de landen gaan voor een groene economie op basis van plantaardige materialen. Zo'n fabriek kost echter honderd miljoen en wij zijn een klein bedrijf dat die investering niet zomaar kan opbrengen. Het hangt dus af van de voorwaarden die de verschillende regio's ons bieden. Eind van het jaar moet er duidelijkheid zijn, want in 2018 moet de fabriek draaien."

Van Aken is zich ervan bewust gebruik te maken van producten die mensen nodig kunnen hebben voor hun voeding. "Het is een tussenoplossing. Voorlopig gaat het maar om heel weinig grondstof. Later stappen we over op hout en landbouwafval, maar dat vergt nog wel enkele technologische stappen."

Aarde raakt elk jaar meer reserves kwijt
Elk jaar wordt er een Earth Overshoot Day bekendgemaakt door het Global Footprint Network. Dit jaar was dat 13 augustus. Vanaf die dag is de wereldbevolking in 2015 meer hulpbronnen gaan opmaken dan de aarde in dat jaar heeft kunnen aanvullen. Met andere woorden, sinds 13 augustus is de rente van het kapitaal opgesoupeerd en wordt het kapitaal aan hulpbronnen zelf aangesproken.

Het berekenen van Earth Overshoot Day begon in de jaren tachtig. In 1993 viel Overshoot Day op 21 oktober, in 2003 op 22 september en in 2014 op 19 augustus. Elke tien jaar verschuift die dag dus met ongeveer een maand naar voren. Wie de consumptiecijfers ziet, kijkt er niet van op. Om de consumptie van alle Amerikanen mogelijk te maken zijn twee Amerika's nodig. De Chinese consument heeft tweeënhalf keer China nodig. Het grondstofarme Japan heeft zelfs zeven Japans nodig om zijn consumptie vol te houden. Nederland heeft driemaal zijn eigen omvang nodig om de huidige manier van voeden, wonen, vervoeren en recreëren mogelijk te maken.

Dat loopt een keer spaak, omdat de wereldbevolking de komende decennia nog fors zal groeien, almaar welvarender wordt en dus meer gaat consumeren. De schaarste aan hulpbronnen zal daardoor snel toenemen.

Bij hulpbronnen springen basisproducten in het oog, zoals olie, ijzer, koper en zink. Maar het gaat ook om zeldzame metalen als scandium, yttrium, neodymium, terbium en holmium, die bijvoorbeeld in mobieltjes, smart-tv's, windmolens en hybrideauto's zitten.

Voor energie uit olie of andere fossiele brandstoffen zijn alternatieven als wind en zon beschikbaar, waarmee vele bedrijven al aan de slag zijn. Voor uit oliederivaten gemaakte producten als plastics zijn alternatieven voorhanden en in verdere ontwikkeling, gebaseerd op biomateriaal zoals planten en hout en wellicht alg. Bedreigender is het tekort aan zoet water en land om voedsel te telen. Daarvoor zijn geen alternatieven.

Inkopers van voedselverwerkende bedrijven ondervinden steeds vaker dat de vraag naar grondstoffen sneller stijgt dan het aanbod, stelt het KPMG-rapport 'Grip op grondstoffen, leveringszekerheid en biodiversiteit' uit 2014. Dat geeft prijsschokken en die zullen de voedselzekerheid ontwrichten. Volgens KPMG zal de economie moeten zoeken naar een nieuw evenwicht. "Een evenwicht waarin de ecosystemen van deze aarde niet worden bedreigd door een bovenmatig intensief gebruik ervan, omdat we het collectieve belang - een gezonde aarde, nu en straks - centraal stellen", aldus het rapport.

Efficiënter omgaan met water en land raakt vooral de landbouw. Die gebruikt de helft van het aardoppervlak en is verantwoordelijk voor 70 procent van het waterverbruik, meldt KPMG.
Bron:http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4142525/2015/09/15/Fles-van-suiker-voor-Coca-Cola.dhtml | Gewijzigd: 31 januari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 494 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 494, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden