Langste vulkaanketen ter wereld ontdekt in Australië
Foto: NCI National Facility VizLab
Wetenschappers hebben in Australië de langste keten van vulkanen ter wereld ontdekt.
Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Het gaat om een reeks vulkanen die zich uitstrekt over een langgerekt gebied van meer dan tweeduizend kilometer tussen de plaats Whitsundays in Queensland en Melbourne.
De vulkanen ontstonden ongeveer 33 miljoen jaar geleden allemaal uit dezelfde stroom van hete gesteentes die uit het binnenste van de aarde omhoog kwam.
Mantelpluim
De wetenschappers brachten de vulkaanketen in kaart door vijftien vulkanen in het noorden van Australië tot in detail te bestuderen. Ze keken onder meer naar de samenstelling en ouderdom van de rotsen.
Uit de studie blijkt dat alle vulkanen in de tweeduizend kilometer lange strook zijn ontstaan uit dezelfde mantelpluim, een opwaartse stroom van hete gesteentes die naar schatting 33 miljoen jaar geleden uit de kern van de aarde omhoog kwam.
Deze gesteentes smolten ongeveer 130 kilometer onder de grond, zodat er stromingen van magma ontstonden waaruit vulkanen werden gevormd.
Lamp
De vulkanen werden gevormd in een bijzonder lange keten, omdat het oppervlak van Australië langzaam is verschoven over de plek waar de mantelpluim plaatsvond. Het continent beweegt namelijk ongeveer zeven centimeter per jaar naar het noorden.
"Het is altijd leuk om een ontdekking als deze te doen", zegt hoofdonderzoeker Rhodri Davies tegen de Britse krant The Guardian. "De meeste mensen realiseren zich niet dat we hier in Australië de meest uitgebreide vulkanen ter wereld hebben."
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis