WINTERVERWACHTINGEN
» Klik hier
Dit topic is enkel en alleen bedoelt voor het plaatsen van winterverwachtingen die op internet gevonden worden. Chatten/reageren/discussiëren is hier liever niet gewenst.
WINTER DISCUSSIETOPIC (DEEL 1)
» Klik hier
In het discussietopic staat het actuele en aankomende winterweer centraal. Hier kan gediscussieerd worden over de laatste pluimen, modelbeoordelingen, etc.
WAARNEMINGENTOPIC
» Klik hier
In het waarnemingentopic kan je jouw actuele weersituatie vermelden. Van sneeuw tot regen en van onweer tot mist, alles mag je hier vermelden.
HET GROTE WINTER KLETSTOPIC
Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter, natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier toegestaan, maar hou het netjes. Ben je een echte zomerliefhebber en zit je helemaal niet te wachten op winterweer? Dan is het misschien beter om je hart te luchten in het grote zomer kletstopic. De winterliefhebbers zitten vast niet op jouw geklaag te wachten
| Gewijzigd: 29 februari 2016, 22:54 uur, door Justin
Hoe groot is de kans op een strenge winter het komende seizoen 2015-2016 ?
Wat is de verwachting/voorspelling voor de komende winter 2015 - 2016 ? Krijgen we net als de afgelopen twee jaar een hele zachte winter of was dit slechts een onderbreking van de trend waarin we te maken hadden met relatief koude winters. Er zijn nog steeds tekenen die wijzen in de richting van strengere winters de komende jaren. Ook de verwachting voor de komende winter 2015 – 2016 past in dit koude scenario.
Voorspelling winter van 2015 - 2016.
De winter 2013-2014 was extreem zacht en ook de winter 2014-2015 was uitermate mild. Betekent dit nu ook dat de kans op een zachte winter 2015-2016 groot is of kunnen we dit als een incident beschouwen ?
Het laatste scenario lijkt het meest voor de hand te liggen. We bevinden ons namelijk in een tijdvak van zeven jaren met vier kouder dan normale winters. Statistisch gezien is er dan ook geen sprake van een grote kans op een aanstaande zachte winter, hetgeen ook geldt voor de komende decennia.
Nog steeds lijkt het er op dat de zachte winters van 1998 t/m 2008 - met uitzondering van 2003 - plaats hebben gemaakt voor relatief koude winters met perioden met strenge vorst en veel sneeuw. De winters van 2010 , 2011 en 2012 hadden resp. 43, 28 en 18 sneeuwdagen.
Op grond van deze feiten is het bepaald niet onlogisch om te voorspellen dat de komende winter 2015-2016 best wel eens een koude winter kan gaan worden met –voor de liefhebbers – een aanzienlijke kans op flink wat sneeuw.
De vraag rijst natuurlijk of er verklaringen zijn voor de veranderende weerpatronen. Die zijn er in principe wel degelijk ; we hebben namelijk de laatste jaren te maken met een versneld smeltproces van de Noordpool en er is sprake van relatief weinig zonnevlekken. Verder hebben we te maken met het fenomeen El Niño, dat kan zorgen voor verandering van het klimaat in onze regio. Een steeds grotere groep weerkundigen is dan ook van mening dat er met name voor West- Europa een scenario op gang komt waarin koudere winters centraal staan.
Activiteit van de zon (zonnevlekken).
Op de zon vinden in meer of mindere mate explosies plaats, waarbij zeer veel magnetische straling vrijkomt. Het hart van deze plaatsen noemen we zonnevlekken. Vanaf de aarde zien deze zonnevlekken er donkerder uit dan het overige oppervlak; de temperatuur is daar dan ook minder hoog.
Bij een "actieve zon"hebben we te maken met veel zonnevlekken, waarbij meer magnetische deeltjes door de dampkring van de aarde dringen. Het gevolg daarvan is dat er zich minder wolken ontwikkelen, dus meer opwarming van de aarde.
Uit statistieken blijkt dat dat het aantal zonnevlekken met een cyclusperiode van ongeveer 11 jaar steeds een maximum en een minimum bereikt.
Er zijn theorieën ontwikkeld dat het weer mede bepaald wordt door de activiteit van de zon. Dus in een periode met weinig zonnevlekken zouden de temperaturen lager zijn dan in periodes met veel zonnevlekken. De afgelopen vijf jaar zaten we in een periode met weinig zonnevlekken; theoretisch zouden we hiermee de koudere winters kunnen verklaren. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen is de zon in het voorjaar van 2012 weer duidelijk actiever geworden. Het maximum in de curve, dat in 2013 is bereikt, is echter duidelijk minder dan "normaal". Tot ca. 2020 kunnen we uitgaan van een dalende curve, dus geleidelijk minder activiteit van de zon. Wat daarna het verloop van de grafiek zal worden is weliswaar onzeker, maar er zijn aanwijzingen dat de zonne- activiteit voorlopig op een laag niveau zal blijven. Er zijn zelfs theorieën dat we aan het begin staan van een nieuwe "kleine ijstijd", conform de periode van globaal 1645 tot 1715, waarin de zonne- activiteit heel gering was en de de temperaturen in Europa essentieel lager waren dan normaal. Strenge winters waren toen eerder regel dan uitzondering.
Wat ook een sterke aanwijzing is voor het verband tussen weinig zonne- activiteit en koude winters, is het feit dat verreweg het grootste deel van de Elfstedentochten is gehouden in perioden dat er sprake was van weinig zonnevlekken.
Ook een aantal Duitse en Zwitserse onderzoekers kwam tot de conclusie dat er statistisch gezien wel degelijk gronden zijn voor de veronderstelde invloed van zonnevlekken op het weer en het klimaat.
De onderzoekers keken in de periode van de afgelopen 230 jaar naar jaren waarin het zo extreem koud was, dat de Rijn volledig dichtvroor tussen Mainz en Düsseldorf. In totaal vonden ze veertien extreem koude perioden. Vooral in de 19e en begin van de 20e eeuw vroor de Rijn regelmatig dicht. De onderzoekers ontdekten dat tijdens die perioden er meer koude lucht van het Noordpool- gebied en Scandinavië westelijk en centraal-Europa binnenkwam. Maar liefst tien van de veertien perioden vielen samen met een periode waarin een gering aantal zonnevlekken voorkwam.
Smelten poolijs.
Er zijn aanwijzingen dat het versneld smelten van het poolijs op middellange termijn gaat zorgen voor koudere winters in West- Europa. Doordat er ’s zomers minder ijs als isolatiemateriaal aanwezig is, zal de warmte dieper in het water van rond de Noordpool dringen. Deze warmte zal in najaar en winter weer opstijgen en zorgen voor een verhoogde luchtdruk, waardoor er een op West- Europa gerichte koude Arctische stroming zal ontstaan. Een dergelijke stroming zal in principe de komende decennia zorgen voor koude winters in onze regio.
El Niño.
El Niño (het kerstkind in het Spaans) is de benaming voor een fenomeen dat plaatsvindt voor de westkust van Zuid-Amerika. Normaal is het zeewater hier relatief koud (tussen de 16 en 20 °C ), maar er zijn ook jaren dat het water hier warmer is. Deze opwarming heeft gevolgen voor de verdeling van de luchtdruk in de wereld. Met name op de Grote Oceaan zien we de meest opvallende gevolgen daarvan.
Vanwege de veranderingen in de temperatuur van het zeewater en de bijbehorende golfstromen wijzigt ook de drukverdeling in de bovenlucht (met een vertraging van enkele maanden). Concreet heeft dit tot gevolg dat er zich vaker dan normaal een lage drukgebied bevindt voor de kust van Canada, die met een zuidwestelijke stroming warmere lucht het continent in transporteert.
Wereldwijde gevolgen.
Niet alleen in Noord Amerika zorgt El Niño voor weersveranderingen, maar ook elders doet het zijn invloed gelden. Afgelopen winter hadden we te maken met een relatief zwakke El Niño; in het westelijke deel van Noord Amerika, hetgeen resulteerde in een milde en droge winter. De verwachting is echter dat na deze zwakke El Niño er een tweede piek zal plaatsvinden. Deze zou wel eens de krachtigste El Niño ooit kunnen worden, zelfs nog krachtige dan die van 1997.
Een dergelijke sterke tweede piek komt maar zelden voor. Alleen van 1986-1987 zijn er meetgegevens ; de winter van 1986-1987 was een zeer koude en sneeuwrijke winter in West Europa en het had niet veel gescheeld of er was een Elfstedentocht verreden.
Conclusie.
Op grond van het feit dat in de afgelopen zeven jaar vier winters kouder dan normaal waren, met als waarschijnlijke verklaring het versneld smelten van het Noordpoolijs en de geringe activiteit van de zon, alsmede de invloed van El Niño, is het waarschijnlijk dat de komende winter 2015-2016 een bovengemiddeld strenge winter gaat worden.
Hoe groot is de kans op een strenge winter het komende seizoen 2015-2016 ?
....
Conclusie.
Op grond van het feit dat in de afgelopen zeven jaar vier winters kouder dan normaal waren, met als waarschijnlijke verklaring het versneld smelten van het Noordpoolijs en de geringe activiteit van de zon, alsmede de invloed van El Niño, is het waarschijnlijk dat de komende winter 2015-2016 een bovengemiddeld strenge winter gaat worden.
Jonny123, zou je voortaan de bron willen vermelden?
Dat blijkt van http://harry.plazilla.com te zijn en die schreef vorig jaar hetzelfde:
zie conclusie van vorig jaar:
"Conclusie.
Op grond van het feit dat in de afgelopen zes jaar vier winters kouder dan normaal waren, met als waarschijnlijke verklaring het versneld smelten van het Noorpoolijs en de geringe activiteit van de zon, is het waarschijnlijk dat de komende winter 2014-2015 een bovengemiddeld strenge winter gaat worden."
Toen zat hij er dus zeer ver naast!!
http://harry.plazilla.com/page/4295136717/hoe-groot-is-de-kans-op-een-strenge-winter-het-komende-seizoen-2014-2015
| Gewijzigd: 11 september 2015, 20:09 uur, door Ben47
De extreme winterverwachtigen vliegen weer om je oren! De komende winter wordt zelfs (zoals bijna elk jaar) vergeleken met de winter '62-'63.
Het Engelse blad EXPRESS opende vandaag 12-09 2015 met de tekst:
"SHOCK WEATHER WARNING: Coldest winter for 50 YEARS set to bring MONTHS of heavy snow to UK
BRITAIN is facing the most savage winter in more than 50 years with months of heavy snowfall and bitter Arctic winds set to bring the country to a total standstill. Sub-zero temperatures and violent snow storms could hit as soon as late October as a freak ocean cooling in the Atlantic threatens to trigger a historic, nationwide whiteout.
Emergency services have been warned to prepare for a repeat of the devastating 1962/63 winter which saw rivers and lakes freeze over across Britain.
The shock warnings have also sparked fears Britain could face fuel and food shortages as roads and transport networks grind to a halt."
zie verder http://www.express.co.uk/news/nature/604619/Long-range-weather-forecast-Britain-cold-winter-2015-arctic-snow-freeze
| Gewijzigd: 14 september 2015, 15:35 uur, door Ben47
Deze meteoroloog van het Met Office zit ook in de winterse sferen maar dan met El Nino als oorzaak en niet de afzwakkende golfstroom... Wel leuk spannend weer om dit te volgen. | Gewijzigd: 15 september 2015, 11:49 uur, door Stormjager
Bedoel je deze?
THE Telegraph
14 Sep 2015
Britain braced for long, snowy winter as strongest El Nino since 1950 expected
The strongest El Nino for 65 years could bring a winter like the 2009/2010 Big Freeze
Winter is coming, and it could be colder and snowier than normal after forecasters predicted that this year’s El Nino weather phenomenon could be the strongest since 1950.
Met Office meteorologists said conditions could mirror those of the 2009/2010 winter which was so long and chilly it was dubbed ‘The Big Freeze.’
That winter, heavy snowfall brought transport chaos to much of the country with airports closed and train services suspended. In parts of Scotland temperatures dropped to -8.1F (-22.3C) as record 19 inch snowfall fell in the highlands. In December that year, the average UK temperature was just 30F (-1C) the coldest since records began.
This year's El Nino looks set to be more powerful than usual with forecasters predicting the strongest since 1950. In that year Britain suffered one of its snowiest winters ever. Snow lay for 102 days in the Highlands while 15 inches fell on the Isle of Wight in just three and half hours. Bournemouth saw 10 inches, Scarborough and Lowestoft, 14 inches.
zie verder: http://www.telegraph.co.uk/news/weather/11864067/Britain-braced-for-long-snowy-winter-as-strongest-El-Nino-since-1950-expected.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
| Gewijzigd: 14 september 2015, 20:28 uur, door Ben47
| Gewijzigd: 17 september 2015, 15:10 uur, door Ben47
http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9760:we-krijgen-de-strengste-winter-in-50-jaar&catid=37:wereld&Itemid=50
Edit Joyce: Link aanklikbaar gemaakt
Dankjewel Joyce, Wist even niet hoe het moest. | Gewijzigd: 17 september 2015, 15:51 uur, door bolbliksem
knip
Hhmm.. Daar warm hier koud?
--------------------------------------------------------------------
In de bergen van de Sierra Nevada in de Amerikaanse staat Californië heeft in 500 jaar niet zo weinig sneeuw gelegen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie op basis van berekeningen van sneeuwval, temperaturen en de jaarlijkse groei van bomen.
De sneeuw die dit voorjaar in de Sierra Nevada lag, was slechts 5 procent van de gemiddelde hoeveelheid in de tweede helft van de twintigste eeuw. De verwachting is dat de hoeveelheid sneeuw nog verder daalt als gevolg van klimaatverandering.
Het laagterecord is volgens de onderzoekers een "onheilspellend teken" van de ernst van de droogte waarmee Californië kampt sinds 2012. Op dit moment kampt Californië met grote bosbranden waardoor gisteren de noodtoestand werd uitgeroepen. Eenderde van Californische watervoorraad komt uit de bergen van de Sierra Nevada.
NOS | Gewijzigd: 17 september 2015, 18:11 uur, door markHt
[KNIP]
NOS Zie reactie hier: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41312/weinig-hoop-voor-uitgedroogd-californi-deze-winter/#message463486
Herinneren jullie je de koudegolf van februari 2012 nog? Een geweldige (unieke?) periode voor de winterliefhebber. Graag een herhaling in W15-16.
Foto van forumlid: dg1979 (sluis Zeeuws-Vlaanderen).
Edit callie p heeeeerlijke afbeeldingen !!!! Dat waren nog eens tijden !!! | Gewijzigd: 21 oktober 2015, 19:56 uur, door Callie-P
Herinneren jullie je de koudegolf van februari 2012 nog? Een geweldige (unieke?) periode voor de winterliefhebber. Graag een herhaling in W15-16.
ja ik herinner me het nog wel. Ik herinner me ook nog dat toen er die ene keer sneeuw viel in Nederland, dat het oosten totaal geen sneeuw kreeg.
Maar het was wel heerlijk koud Hopelijk komt de eerste kou snel op de kaarten, want ik vind het hier maar akelig stil
Maar het was wel heerlijk koud Hopelijk komt de eerste kou snel op de kaarten, want ik vind het hier maar akelig stil
Klopt Johnny, dat was op 3 februari, de koudegolf was toen halverwege.
Ondanks de tegenvallende hoeveelheden hier was het toch een leuke situatie! Uiteindelijk viel er die dag 2cm in Hulst. Om de wintersfeer compleet te maken was dat meer dan genoeg!
De koudegolf begon 30 januari en eindigden 8 februari. Een indrukwekkende grafiek van het KNMI:
| Gewijzigd: 21 oktober 2015, 23:39 uur, door Stefanv
Ik heb getwijjfeld om er over te schrijven omdat er daar inderdaad over gesproken wordt...
ECHTER waarom ik het niet doe is omdat diezelfde mensen ook zeggen dat het of een blokkade wordt of een constante aanvoer uit het (noord)westen van lage druk..
Dat is net zoiets als zeggen... in de zomer denk ik dat de zon schijnt maar er is ook kans op bewolking en regen
Men denkt nu op groter kans op blokkades omdat de Polarjet aan het swabberen is... dit zagen we vorig jaar rond deze tijd ook plus toen zagen we ook met regelmaat grote Hogedruk gebieden
Er zijn nog wat meer aanwijzingen die zouden KUNNEN wijzen op een grotere kans op blokkades maar die zijn zo discutabel dat ik ze persoonlijk niet waardevol genoeg vind om dergelijke uitspraken te doen..
Hieronder een kaart van vorig jaar met ongeveer dezelfde setting.. (notabene een Scandihoog)
Ik volg de modellen nu echt wat serieuzer maar er zit voorlopig kwa WINTER weer nog niet veel in het vat...geduld hebben.. zoals altijjd met Benelux winters...
| Gewijzigd: 22 oktober 2015, 13:05 uur, door Callie-P
Ik heb getwijjfeld om er over te schrijven omdat er daar inderdaad over gesproken wordt...
ECHTER waarom ik het niet doe is omdat diezelfde mensen ook zeggen dat het of een blokkade wordt of een constante aanvoer uit het (noord)westen van lage druk..
Dat is net zoiets als zeggen... in de zomer denk ik dat de zon schijnt maar er is ook kans op bewolking en regen
Men denkt nu op groter kans op blokkades omdat de Polarjet aan het swabberen is... dit zagen we vorig jaar rond deze tijd ook plus toen zagen we ook met regelmaat grote Hogedruk
Er zijn nog wat meer aanwijzingen die zouden KUNNEN wijzen op een grotere kans op blokkades maar die zijn zo discutabel dat ik ze persoonlijk niet waardevol genoeg vind om dergelijke uitspraken te doen..
Hieronder een kaart van vorig jaar met ongeveer dezelfde setting.. (notabene een Scandihoog)
Ik volg de modellen nu echt wat serieuzer maar er zit voorlopig kwa WINTER weer nog niet veel in het vat...geduld hebben.. zoals altijjd met Benelux winters...
hopen dat dit doorzet
| Gewijzigd: 22 oktober 2015, 13:11 uur, door Callie-P