Morgen ziet er beter uit dan vandaag, de cape is hoger alleen is de timing niet helemaal optimaal(net iets te laat), toch blijft er heel de nacht voldoende cape voor onweersbuien. Belgie krijgt door de betere timing waarschijnlijk het hevigste over zich. De shear is een fractie lager dan vandaag en de convectieve modus is waarschijnlijk weer multicel. Er wordt vrij veel neerslag berekent.
Over maandag en dinsdag zeg ik nog niet te veel aangezien we eerst deze kansen hebben en het ook nog niet helemaal zeker is.
De onweersverwachting.
*knip*
Voor morgen:
.... Germany, Benelux, France and Italy ....
As a cold front is approaching, DMC is forecast to occur, especially in the Benelux region. DLS will be in the range of 15-20m/s, so we expect some organized storm cells to become severe and produce large hail, severe wind gusts and excessive rain (PW >30mm). Tornado threat is limited concering the strong low level wind field but LLS will form in Benelux and LCL heights will be below 1000m. During the night the rainfall will continue but produced by stratiform clouds. | Gewijzigd: 12 september 2015, 22:53 uur, door markHt
A level 1 was issued for parts of Germany, Benelux, France and Italy mainly for excessive rain and large hail, severe wind gusts and tornadoes.
Hieronder nog de waarschuwing/kaart en uitleg van stormcahsersbenelux.org
Level 2 is van kracht voor N Frankrijk en Benelux voor hevige rukwinden, grote hagelstenen en hevige regenval.
Level 1 is van kracht voor Frankrijk, Benelux en W Duitsland hoofdzakelijk voor hevige rukwinden en hevige regenval en in mindere mate voor grote hagelstenen.
Algemeen
Een lange en frontale golf betreedt W Europa tijdens het tweede deel van deze voorspelling terwijl op 850 hPa een laag via Engeland noord-oostwaarts trekt richting de Noordzee. Aan de oostelijke zijde van deze golf voert een zuidelijke stroming warme en vochtige lucht aan welke een gunstige omgeving creëert voor CI, met potentiële organisatie in het LVL 2 gebied.
Detail
Tijdens de namiddag en avond duwt een koufront, gekoppeld aan een subtiel laagje boven NW Frankrijk, de warme sector (hogere theta-e waardes) verder naar het oosten. Prefrontale convectie wordt verwacht met over het algemeen een matige graad van organisatie met 15-20 m/s DLS. Enkele goed georganiseerde cellen (cfr. low-topped supercell) zijn niet uitgesloten met 500 hPa PVA en 10-15 m/s LLS. Actiefste cellen zijn capabel om grote hagelstenen (2 cm) te produceren, vooral in de eerste fase van de levenscyclus. Blijf echter met de vraag zitten of CI zal plaatsvinden in de omgeving van noemenswaardige CAPExSHEAR: hoewel nabij het eerder vermeld laagje sprake is van goede scheringswaardes, verminderen deze voor het koufront, volgens recentste NWP runs.
Samenvatting
Desondanks deze bedenking werd een level 2 uitgegeven voor een groot deel van Benelux met kans op grote hagelstenen (2 cm), hevige rukwinden (25 m/s) en hevige regenval. Later op de avond verdwijnt de meeste onweersactiviteit in het noordelijke deel van het LVL 2 gebied en schakelen we over naar neerslag van stratiforme aard.
| Gewijzigd: 13 september 2015, 03:16 uur, door Koen Vreman
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
Van 13/09 16u tot 13/09 21u : Een kern van lagedruk met zeer onstabiele lucht trekt deze namiddag en vanavond over het westen van ons land. In deze regio's kunnen zich intense en onweerachtige buien tot ontwikkeling komen met soms hevige regen.
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Als antwoord op jouw bedenking:
Blauwe vectoren: beweging van individuele cellen.
Zwarte vectoren: macro propagatie (algemene trekrichting) van buiencomplexen.
Bron: www.stormchasersbenelux.org
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Maandagmiddag enkele onweersbuien, later veel wind.
Momenteel zijn er nog geen waarschuwingen van kracht.
Maandagmiddag trekken er enkele stevige buien over ons land met daarbij kans op onweer. Later in de avond en op dinsdag is er vooral in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten rond 75 km/u.Uitgifte: 13/09/2015 21:18 uur LT
- de zuidelijke helft van het land vanaf ca 13u tot ca 18u
- de noordelijke helft vanaf ca 15u tot ca 20u
KNMI 10:46u
Update KNMI 12:03u
De aanvang is voor alle provincies met een uur vervroegd.
| Gewijzigd: 14 september 2015, 12:15 uur, door Ben47
Neerslag:
Boven het noorden nog wat regen. Vandaag toenemende kans op buien, vooral in de middag ook met onweer. Eff. schering/MU Cape ca. 20 kn/1000-2000 J/Kg, multicells mogelijk, Uiteraard ook gerede kans op onweer/hagel (code geel). In de nacht naar dinsdag boven land stabilisatie, aan zee gaat het boven relatief warme zeewater gewoon door. Dinsdagochtend enkele buien boven land dankzij de PVA van de hoogtetrog, eind van de ochtend vanuit het zuidwesten (buiige) regen.
Alle parameters staan er gunstig voor voor morgen later op de dag.....
Stukje guidance voor morgen:
In de ochtend op wat lichte regen na op de meeste plaatsen droog, in de middag weer intensievere frontale neerslag. Later in de middag en in de avond in de warme sector en nabij het koufront buien. De effectieve schering is met 40-60 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt dan ruim 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een sterk onweerssignaal en ook INDECS geeft hoge kansen.
Ik heb 16 september aan de titel toegevoegd. Het ziet er idd best extreem uit morgen, hieronder een kaartje met de schering, die loopt op tot 45!!!m/s in west belgie en aan forcering lijkt geen gebrek als je de neerslagsignalen bekijkt. Ik heb nu helaas geen tijd om een stukje te schrijven want ik moet zodadelijk naar school. Vanavond schrijf ik misschien een update.
Voor vandaag liggen allen modellen op een lijn, wel is de timing van de occlusie/trog ongeveer twee uur naar achter verschoven. Harmonie geeft boven de Noordzee nog steeds een Bft meer wind dan Hirlam en EC, hetgeen waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een convectieve component in de neerslag van Harmonie. We gaan voor de gemiddelde wind uit van Hirlam. Qua uitschieters zien we niet zo heel veel verschillen. Morgen zien we wat positie- en timingsverschillen van de frontale systemen, EC laat morgenavond zelfs een secundair laagje boven de Noordzee met daarbij een dikke Bft meer wind. Voorlopig houden we Hirlam aan.
Wind:
Actueel seinen voor 6-7 Bft in de kustdistricten, vanmiddag bij de trog een dikke 8 Bft, Harmonie komt zelfs met een kleine 9 Bft (zie modelbeoordeling). De harde wind heeft te maken met het nog relatief warme zeewater waardoor de TKE maximaal is. Boven land zien we de met de zuid- tot zuidwestenwind een zwakkere wind. Doordat de wind toeneemt een na trogpassage bovendien naar zuidwest draait lijken de zware windstoten wel net tot boven land te kunnen reiken, maar niet meer dan een smalle kuststrook. We houden voor de maximale uitschieters in de kustgebieden 80 km/uur aan. Vanavond neemt de wind sterk af. Morgenavond mogelijk opnieuw seinen voor 6-7 Bft.
Neerslag:
Vanochtend boven zee buien met lokaal ook onweer, soms trekken deze ook over het uiterste noordwesten. Ook over het zuidoosten en oosten zien we wat neerslag op de langstrekkende hoogtetrog. Nabij de occlusie/trog perioden met regen, gezien de opbouw stratiform. In de tweede helft van komende nacht van het zuiden uit regen. In de ochtend op wat lichte regen na op de meeste plaatsen droog, in de middag weer intensievere frontale neerslag. Later in de middag en in de avond in de warme sector en nabij het koufront buien. De effectieve schering is met 40-60 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt dan ruim 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een sterk onweerssignaal en ook INDECS geeft hoge kansen.
Harmonie
GFS | Gewijzigd: 15 september 2015, 08:18 uur, door Lako