Waterhozen weer gesignaleerd
Jaarlijks worden in Nederland vooral laat in de zomer en in het najaar met regelmaat waterhozen gezien, vooral bij de kust en nabij de grote meren. Zowel donderdag als vrijdag is er kans op waterhozen.
Wat is een waterhoos?
Twee beginnende waterhozen gisteren. Foto: Patrick Schmeiz
Een waterhoos is een snel ronddraaiende kolom lucht, net als in een tornado, onder een sterke bui of snel groeiende stapelwolk. Waterhozen ontstaan door grote temperatuurverschillen tussen het water en de hogere luchtlagen, waarbij de wind in de onderste luchtlaag niet hard waait en uit dezelfde richting. Bij een tornado neemt de wind onderin de atmosfeer juist sterk toe met hoogte en draait ook. Een tornado ontstaat ook altijd onder een zware onweersbui, voor een waterhoos is dat zeker niet noodzakelijk.
Waterhozen zijn in tegenstelling tot tornado's betrekkelijk onschuldig. De waterhozen die voorkomen zijn veel minder krachtig dan tornado's. Toch kan het voorkomen dat waterhozen schade aanrichten wanneer deze aan land komen. Eenmaal boven land sterven waterhozen snel af.
Kans op waterhozen vandaag en morgen
Waterhoos boven de Nieuwe Waterweg. Foto: Siet van Altena
Ook vandaag en morgen zijn er kansen op het voorkomen van enkele waterhozen. Met name de westkust, het Waddengebied en IJsselmeer lijken vandaag en morgen kans te maken op een aantal exemplaren.
Met een huidige watertemperatuur van ongeveer 18 graden langs de kust tot zelfs 20 graden in het IJsselmeer, ontstaan door toevoer van koelere lucht uit het noordwesten grote temperatuurverschillen tussen het wateroppervlak en de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte.
Daarnaast waait de wind in de onderste 3 kilometer van de atmosfeer uit dezelfde richting en is niet heel sterk. Morgen is er wel iets meer wind in het noordwesten, dit kan de vorming van waterhozen bemoeilijken.
De kans op waterhozen wordt vandaag nog extra vergroot doordat de windrichting over het land geleidelijk veranderd. In het oosten van het land waait de wind uit zuidwestelijke richting en langs de westkust waait de wind uit westelijke richting. Deze verandering in windrichting over een grote horizontale afstand wordt in de meteorologie 'kromming' genoemd.
http://www.weerplaza.nl
Aan de Belgische kust, in de buurt van De Panne, zijn vanmorgen waterhozen gesignaleerd. Dat zegt meteoroloog David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Hoewel het gevaar van waterhozen beperkt is, houden ze wel risico in voor bijvoorbeeld kleinere schepen. Ook de afgelopen dagen waren er al waterhozen gesignaleerd."Waterhozen zijn typisch voor de tijd van het jaar", zegt Dehenauw. "Het gaat om een roterende luchtkolom boven water. Waterhozen komen voor als er weinig windschering is, de zogenoemde verandering van de wind met de hoogte. Ook hoge zeetemperaturen spelen een rol. Waterhozen komen vooral tot stand bij buiig weer."
"Waterhozen houden vooral een risico in voor kleinere schepen", vervolgt Dehenauw. "Zij zijn meer kwetsbaar voor windstoten dan bijvoorbeeld een grote tanker. Soms raken waterhozen op het strand en dan kunnen ze lichte schade aanrichten aan bijvoorbeeld strandcabines."
"Paniek is niet nodig", besluit Dehenauw. "Een waterhoos zorgt niet voor levensbedreigende schade. In Nederland, met grote watervlaktes als het IJsselmeer, komt het vaker voor dan bij ons. Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2442816/2015/09/02/Waterhozen-aan-de-kust-gesignaleerd.dhtml
| Gewijzigd: 5 september 2015, 22:07 uur, door BertD
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -