KNMI geeft code oranje voor deel van het land
Het KNMI heeft in de nacht van zondag op maandag code oranje gegeven voor extreem weer in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland.
"Enkele zeer zware onweersbuien trekken van zuidwest naar noordoost over het land", waarschuwt het weerinstituut.
Volgens een woordvoerder van het KNMI zijn de onweersbuien "erg aan het intensiveren". Het onweer gaat volgens de organisatie gepaard met hagel en lokaal zware windstoten. Ook kan in korte tijd plaatselijk veel regen vallen.
Zondagavond hadden automobilisten al veel last het noodweer. Sommigen werden verrast door hagelstenen tot 4 centimeter, waardoor het verkeer gedwongen werd te stoppen.
Bij Zaltbommel trok een zware bui met hagel over de A2. Daardoor stopten veel mensen op de vluchtstrook of reden ze met 20 tot 30 kilometer per uur met alarmlichten aan, aldus de VID.
Deze bui trekt nu over de A50, waardoor het verkeer rondom knooppunt Valburg tot stoppen wordt gedwongen. De VID waarschuwt dat het de rest van de avond en nacht oppassen blijft. ''Vooral aquaplaning, wateroverlast en hagel zorgen voor gevaar.''
Schade
Weerplaza heeft meldingen van (auto)schade vanuit Oss, Zaltbommel en andere plaatsen in het noorden van Noord-Brabant en de Betuwe gekregen, zo liet het weerbureau weten.
In het Gelderse Laren vloog een rieten dak in brand, vermoedelijk na blikseminslag zei een woordvoerder van de brandweer. Niemand raakte gewond en de brand was snel onder controle.
Weerplaza zegt dat de buien zich eerst oostwaarts verplaatsen maar zich later in de nacht ook zullen uitbreiden naar het noorden. Een groot deel van het land kan daardoor te maken krijgen met zware buien. Mogelijk bevinden de buien zich ook tijdens de ochtendspits nog boven delen van het land, waarschuwt het weerbureau.
http://www.nu.nl | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Blikseminslag Laren loopt 'goed' af
LAREN - De brandweer heeft in de nacht van zondag op maandag in Laren een rietgedekte boerderij weten te sparen na een blikseminslag.
Om 1 uur kwam er een melding van een inslag aan de Sekmaatsteeg. Met het oog op de rieten kap rukte de brandweer direct uit met veel materieel. Ter plekke ging de brandweer de woning in, en wist van binnenuit de kap te koelen. Met twee hoogwerkers werd vervolgens een deel van het riet van de kap gehaald. Door sleuven in het riet te maken probeerde de brandweer bij de brandhaard te komen. ,,Lukt zoiets, dan heb je veel geluk. Anders heb je een uitslaande brand'', zegt André Meilink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
Het plan lukte; de brandweer wist de brand onder controle te houden.
Op het moment van de inslag waren de bewoners niet thuis. Onder begeleiding van de politie haalden buren een deel van de inventaris naar buiten.
http://www.destentor.nl | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/ede/paniek-om-windhoos-die-ravage-aanricht-in-woonstraat-ede-1.5197472?ref=vp-list_of_6_articles_image_title&refid=7.892462
Citaat van de gelderlander Paniek om 'windhoos' die ravage aanricht in woonstraat Ede.
EDE - De storm in de nacht van zondag op maandag heeft aan de Olthorst in Ede voor een flinke ravage gezorgd. 4 bomen vielen om en tal van takken kwamen naar beneden. ... (meer tekst in link, anders komt er hier gedonder met auteursrechten e.d.)windhoos tussen aanhalingsgtekens, zo hoort het ook zonder bevestiging door middle van bewegende beelden of de echte weerkenners.
Miljoenenschade door noodweer
Het noodweer van de afgelopen nacht heeft naar schatting tussen de 5 en 10 miljoen euro schade veroorzaakt.
Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het vooral om waterschade in en om woningen. Schade door blikseminslagen en hagel is niet in de schatting meegenomen.
Er was sprake van extreme regenval, met tot 80 millimeter neerslag in 24 uur tijd. "Ervaring leert dat een flinke hoosbui gemiddeld zo’n miljoen euro particuliere schade met zich meebrengt. De neerslag was echter intenser en trok over een groter gebied'', meldt het Verbond.
Klimaatverandering
De hevigste buien deden zich volgens de verzekeraars voor in een strook die globaal loopt van Zeeland via Noord-Brabant en de Betuwe naar Oost-Gelderland. Het komt de laatste tijd vaker voor dat er extreme weersomstandigheden zijn, met veel schade aan woningen als gevolg. De verzekeraars schrijven dit toe aan klimaatverandering.
Veel schade is er sowieso voor bewoners van een appartementencomplex in Nijmegen. Daar liep afgelopen nacht de ondergrondse parkeergarage onder water. De schade aan de ruim 100 auto's is groot, omdat het water tot 1,5 meter hoog staat.
Bron: rtlnieuws.nl
Noodweer: hagelstenen als pingpongballen en uitslaande branden
Ondergelopen straten en kelders, 1500 blikseminslagen, gevaarlijke toestanden op de weg en een afgebrande molen. Grote delen van Nederland zijn afgelopen nacht getroffen door noodweer. Een overzicht.
De brandweer heeft tussen gisteravond 19:00 uur en vanochtend 07:00 uur 280 meldingen over stormschade of wateroverlast verstuurd via het alarmeringssysteem P2000. Uit de regio's Zuid-Holland-Zuid en Gelderland-Zuid kwamen de meeste oproepen. Maar ook uit Midden- en West-Brabant en Noord- en Oost-Gelderland werden problemen gemeld.
In het Gelderse Terwolde is een molen uitgebrand na een blikseminslag.
In Nijmegen zijn zo'n 100 auto's verwoest omdat een parkeergarage van een appartementencomplex vol met water is gelopen.
Parkeergarage #Nijmegen ondergelopen na doorbraak dammetje bij vijver. Ongeveer 100 auto's onder water. #omroepgld pic.twitter.com/HIx3OzUxOG
— Reinier Vermeer (@Reiniervermeer) 31 augustus 2015
In Zaltbommel viel volgens weeronline 80 millimeter neerslag in 24 uur. Normaal gesproken valt er zo'n 80 mm in een hele augustmaand. De gemeente waarschuwde dat waardevolle spullen hoog en droog moesten staan.Update #megaregenbui: N'hemert 85 mm en Z'bommel 71 mm. ook poldersloten staan nu vol. Zet waardevolle spullen hoog en droog. #wateroverlast
— Gemeente Zaltbommel (@gem_zaltbommel) 30 augustus 2015
Ook inwoners van het Noord-Brabantse Grave hielden het niet droog. Volgens de politie liep een aantal woningen in de omgeving van het centrum onder water. Op sommige plaatsen stond het water 15 centimeter hoog. In Oss vielen grote hagelstenen. Deze bijvoorbeeld:
Ook in het Gelderse Laren brak na een blikseminslag brand uit. Het vuur woedde in het rieten dak van een woning. Om te voorkomen dat het vuur zich zou verspreiden, haalden brandweerlieden een deel van het riet weg. Die aanpak bleek succesvol: de boerderij bleef grotendeels intact.
In de regio Zuid-Holland-Zuid riep de brandweer op alleen in noodgevallen 112 te bellen.
#Wateroverlast verzoek om alleen 112 te bellen in noodgevallen. We kunnen relatief weinig doen aan water dat via riool woningen binnen komt.
— Brandweer ZHZ (@BrandweerZHZ) 30 augustus 2015
De A4 bij Steenbergen was dicht omdat de weg was ondergelopen.Dit is de reden waarom de #A4 #steenbergen dicht is, heel veel #wateroverlast , #brandweer op TP met extra pompen pic.twitter.com/4UyvVK9sEj
— Weginspecteur Jeroen (@Wis_Jeroen) 31 augustus 2015
Het was op sommige plekken gevaarlijk om te rijden. De buien zorgden voor risico op aquaplaning, en door de hagel was het zicht slecht. Even schuilen was wel zo verstandig: Bekijk de video hier.Bron: rtlnieuws.nl | Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Terugblik op stevige onweersbuien
Noodweer was het gisteravond en vannacht in delen van ons land. Het noorden en noordwesten was vanochtend pas aan de beurt, maar toen waren de buien al een stuk minder heftig. Dit extreme weer veroorzaakte op diverse plaatsen flinke problemen. Hoe kon dit gebeuren? En wordt het vanavond en vannacht opnieuw zo heftig?
Een lagedrukgebied dat vanaf het Kanaal richting de Noordzee trok, stond aan de basis van alle ellende. Ons land lag in de zogenaamde warme sector, het gebied tussen het koufront en het warmtefront in. De lucht in deze sector was naast warm en vochtig, ook onstabiel. Hierdoor konden er stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Dit proces werd nog eens versterkt door de aanwezigheid van een zogenaamde vore, een soort storing die je kan vergelijken met een trog ofwel een uitloper van een lagedrukgebied.
De eerste buien ontstonden gisteravond rond de klok van half negen boven West-België, Zeeland, West-Brabant en het zuiden van Zuid-Holland. In rap tempo groeiden deze uit tot stevige regen- en onweersbuien die zich in een lijnvorm uitstrekten van de Belgische kust naar de Betuwe. In de uren erna groeiden de buien langzaam verder uit en trokken ze gestaag noordwaarts om vandaag aan het begin van de middag pas het noorden van het land te verlaten. Sommige buien vertoonden overigens het kenmerken van supercells. Dit zijn zware onweersbuien die soms zelf een tornado kunnen produceren en ontstaan omdat de wind aan de grond een andere richting en snelheid heeft dan de wind op enige hoogte in de atmosfeer.
Wind viel mee, onweer niet
Wat de wind betreft viel het rondom de buien eigenlijk wel mee. Op de meeste plaatsen werd niet meer dan 30 tot 55 kilometer per uur geregistreerd. Maar in Zeeland was het een stuk heftiger, hier registreerden KNMI-weerstations windstoten van 50 tot 90 kilometer per uur. Het weerstation van Stavenisse kreeg de meeste wind te voorduren. Hier werd een windstoot van 123 kilometer per uur gemeten.
Met de wind viel het op de meeste plaatsen dus wel mee, maar dat was wat het onweer betreft zeker niet het geval. In totaal bliksemde het enkele tienduizenden keren boven ons land. Van die bliksems bereikte 80 procent te grond, de overige 20 procent deed zich tussen wolken onderling voor. Het meest actieve onweer deed zich voor in een strook van Zeeland via de grote rivieren naar de Achterhoek en Twente.
Hevige regenval
Dat het tot wateroverlast kwam, is niet gek. Vooral in het Rivierengebied viel in een paar uur tijd namelijk net zoveel regen als normaal in een hele maand. Van de officiële KNMI-stations registreerde Herwijnen de meeste regenval. Hier kwam 67 millimeter hemelwater naar beneden.
Bij MeteoGroup maken wij echter ook dankbaar gebruik van waarnemingen van hetweeractueel.nl. Via deze website geven weeramateurs metingen van hun eigen weerstation door. Bij deze weerstations gaat Zaltbommel aan kop. Hier viel tot middernacht al 71 millimeter en na middernacht kwam hier nog 13 millimeter bij, wat het totaal op maar liefst 84 millimeter brengt.
Deze namiddag, avond en nacht worden wederom regen- en onweersbuien verwacht. Opnieuw kunnen dat zware jongens zijn. U kunt de actualiteit blijven volgen via onze website www.weer.nl en via ons Twitter-account @MeteoGroupWeer.
Bron: MeteoGroup.
Lees ook:
Onweer eist dodelijk slachtoffer
Er trekken zware onweders over ons land. In Dendermonde zaten tussen de 1.000 en 2.000 gezinnen maandagnamiddag zonder stroom na een storing in een 25-tal distributiecabines. Een wandelaar kwam in het Blauwbos in Erpe-Mere terecht onder een omgewaaide boom. De hevige onweders doken eerst op boven West-Vlaanderen en het westen van de provincie Henegouwen. Vervolgens zetten ze koers naar Oost-Vlaanderen en later ook richting de provincie Antwerpen en een deel van Vlaams-Brabant.
In Dendermonde viel in de ruime omgeving van de Noordlaan de elektriciteit uit om 15.20 uur. Volgens de website van Eandis gaat het om tussen de 600 en 2.000 getroffen klanten in het centrum van de stad, onder meer in de Bijlokestraat, Damhof, Donckstraat, Ros Beiaardstraat, Vijverstraat, Gentsesteenweg, Kerkstraat, Nachtegaalstraat en Tuinwijk. 'Er zijn een 25-tal distributiecabines getroffen door een onderbreking', zegt Van Wijmeersch. 'Een duizendtal gezinnen zit momenteel zonder elektriciteit. Het gaat om een kabelfout. Mogelijk door waterinsijpeling door de weersomstandigheden, maar de oorzaak kan ik nog niet bevestigen. Eandis werkt momenteel volop aan het herschakelen van het net.' Rond 16.50 uur was er opnieuw stroom voor het grootste deel van de getroffen klanten.
Het onweer in Oost-Vlaanderen zorgde voor talrijke oproepen bij de brandweerkorpsen, maar de wateroverlast bleef beperkt. In Oudenaarde moest de brandweer water wegpompen uit de kelder van het AZ en elders in de Vlaamse Ardennen stonden straten blank en kwamen bomen op de rijweg terecht. De brandweerzone Vlaamse Ardennen (Brakel, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse en Zottegem) kreeg een vijftigtal oproepen. In Erpe-Mere is een dode gevallen toen de bliksem insloeg in een bos, zo meldt de VRT.
In Melle brak er brand uit in een kantoor van AXA na een blikseminslag. 'Enkele aanwezige personen startten zelf met de bluswerken in afwachting van de komst van de brandweer. In totaal bevonden er zich op het ogenblik van de blikseminslag 16 personen in het kantoor. Onder hen drie werkgevers, twaalf werknemers en een klant. Iedereen kon het gebouw verlaten en niemand raakte gewond', zegt de lokale politie. De schade bleef beperkt tot een deel van het dak.
Het KMI heeft in een aantal provincies een code oranje afgekondigd. Dat betekent dat er kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien, blikseminslagen en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken. In de nacht van maandag op dinsdag wordt het weer wat rustiger.
Bron: standaard.be | Gewijzigd: 31 augustus 2015, 18:42 uur, door Justin
Brand en overlast door onweer; code oranje weer ingetrokken
Bron en meer foto's op: bd.nl
* UPDATE 18.49 uur * DEN BOSCH – Het KNMI heeft code oranje weer ingetrokken die was afgekondigd voor Brabant, Limburg en Gelderland. In de loop van maandagmiddag ontstonden opnieuw zware buien. Zondagavond en -nacht zorgden flinke hagelstenen en regenval al voor veel overlast en schade in Gelderland en Brabant.
De nieuwe waarschuwing gold vanaf 15.00 uur. De buien trokken van zuidwest naar noordoost over het land. Plaatselijk ging dit gepaard met windstoten en hagel. Ook viel er in korte tijd weer veel regen. Komende nacht trekken de buien weg.
Waterschap Rivierenland heeft extra pompen geplaatst bij de 3 gemalen in het Land van Heusden en Altena, onder meer bij Hank en Wijk en Aalburg.
Brand door blikseminslag
Een felle brand die werd veroorzaakt door een blikseminslag heeft maandag de bovenverdieping van een woning in Den Bosch in de as gelegd.
Treinverkeer Oss ontregeld
In Oss is het treinverkeer ontregeld door een blikseminslag. Bij veel spoorwegovergangen in de gemeente zijn de spoorbomen daardoor naar beneden. Dat meldt een wijkagent op Twitter. Van en naar Oss rijden er daarom aan het einde van maandagmiddag geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met meer dan een uur vertraging. Het is onduidelijk wanneer de problemen verholpen zijn.
Zandzakken
Inwoners van Zaltbommel is aangeraden om zandzakken of natte kranten voor de deuren te leggen. De gemeente Zaltbommel en waterschap Rivierenland zeggen dat de kans groot is dat de straten blank komen te staan door nieuwe regenbuien. Het watersysteem in het hele gebied is echter al overvol. De riolen en sloten kunnen niet meer water verwerken. De buien van zondagavond en -nacht waren zeldzaam zwaar, zei dijkgraaf Roelof Bleker.
Ook de gemeente Werkendam en Woudrichem delen gratis zandzakken uit. Op veel plaatsen in de gemeente Werkendam liepen net als eind juli 2014 opnieuw huizen en kelders vol. Dat was onder meer het geval in Werkendam, aan de Van Heldenstraat en de Bakkerskilstraat de van Tienhoven-Van de Boogaardstraat, in Nieuwendijk de Prinses Irenelaan en de Prinses Julianaweg, in Hank de Rietwerf en de Kurenpolderweg en in Sleeuwijk de Transvaal en de Vijfmorgen. In Aalburg zijn door de hagel vele auto's beschadigd. In Giessen vestrekt de gemeente Woudrichem maximaal tien zakken per huishouden bij de werf aan de Handelstraat op bedrijventerrein De Rietdijk.
Miljoenenschade
Het noodweer heeft in de nacht van zondag op maandag naar schatting tussen de 5 en 10 miljoen euro schade veroorzaakt. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het vooral om waterschade in en om woningen. Schade door blikseminslagen en hagel is niet in de schatting meegenomen. De hevigste buien deden zich volgens de verzekeraars voor in een strook die globaal loopt van Zeeland via Noord-Brabant en de Betuwe naar Oost-Gelderland.
Waterschade in de regio
Het lijkt erop dat vooral de Bommelerwaard flink is getroffen door het noodweer van zondagavond en -nacht. In Kerkdriel werd de Teisterbandstraat afgesloten vanwege wateroverlast. Ook werden er voor verschillende woningen zandzakken gelegd om het water tegen te houden.
Het verkeer op de A2 ter hoogte van Zaltbommel stond zondagavond stil door enorme hagelstenen. Uit onder meer Ravenstein, Oss, Lith en Haren zijn er meldingen van wateroverlast binnengekomen. In Oss liepen verschillende straten onder en in Rosmalen kwam een tunnelbak blank te staan. TV73 lag 1,5 uur uit de lucht nadat er water in de studio gekomen was en in de nieuwe sporthal van het Sint-Janslyceum overstroomden de toiletten. Een wijk in Vlijmen kwam door blikseminslag tijdelijk zonder stroom te zitten.
Alleen in Tilburg bleven grote hagelstenen uit. Er waren flink wat bliksemontladingen en er stond een stevige wind. Ook was er af en toe gerommel te horen, maar er lijkt geen schade te zijn ontstaan.
Alarmnummer
De brandweer roept mensen die last hebben van wateroverlast op alleen bij noodgevallen het alarmnummer 112 te bellen. Wie tijdens het noodweer de weg opgaat, doet er goed aan uit te kijken.
bd.nl | Gewijzigd: 31 augustus 2015, 19:09 uur, door Justin
Honderd meldingen weersoverlast
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer heeft vannacht ruim 100 meldingen binnengekregen naar aanleiding van de zware buien. In zo'n 50 gevallen werd de brandweer ook daadwerkelijk ingezet.
De meeste meldingen gingen over wateroverlast. Ook waren er enkele blikseminslagen. Dat gebeurde onder meer in Middelburg en Vlissingen. In beide gevallen ontstond geen brand. Verder zorgden enkele om- en losgewaaide takken en bomen voor problemen. Verder kwamen ook nog eens circa 15 meldingen van automatische brandmeldinstallaties binnen als gevolg van storingen door blikseminslag.
Het drukst was het in de gemeenten Middelburg, Tholen en Vlissingen. Hier werd de brandweer ongeveer tien keer per gemeente ingezet. Verder was hulp van de brandweer nodig in Burgh-Haamstede, Grijpskerke, Koudekerke, Westkapelle en Zoutelande. Diverse brandweerploegen zijn na hun oorspronkelijke inzet doorgestuurd naar andere locaties. In totaal zijn circa 15 brandweereenheden ingezet.
Om het grote aantal meldingen en inzetten te kunnen verwerken zijn volgens de Veiligheidsregio Zeeland op de meldkamer extra centralisten ingezet.
http://www.hvzeeland.nl
Hevige neerslag en hagel tijdens onweer
31 augustus 2015 - In de nacht van 30 op 31 augustus 2015 trokken er zware onweerscomplexen van zuidwest naar noordoost over Nederland. Met name in het Rivierengebied ontstond veel schade en overlast door hevige regenval en grote hagelstenen.
Het KNMI waarschuwde voor de zware onweersbuien. Voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland werd in de nacht opgeschaald naar code oranje omdat de onweersbuien intensiveerden.
KNMI-bliksemmeetnet registreerde op 30 augustus tussen 00.00 uur en 24.00 uur UT circa 54.000 ontladingen. Op 31 augustus werden tussen 00.00 en 09.00 uur nog eens circa 16.000 ontladingen gedetecteerd. Het totaal aantal ontladingen bedroeg na validatie dus ongeveer 70.000. Dat is een bijzonder groot aantal maar geen record. Een degelijke situatie doet zich naar schatting eens per drie jaar voor. Veel ontladingen deden zich hoog in de wolken voor. Dat gaf lokaal een haast stroboscopisch effect met meer dan 1 ontlading per seconde.
Hagelstenen
Opvallend was het aantal meldingen van grote hagel van 4 tot 6 centimeter. Meldingen kwamen onder andere uit Vlissingen, het Rivierengebied en Oss. Uit het hagelkanskaartje wordt duidelijk dat in een brede strook over Nederland zeer waarschijnlijk hagel is gevallen. Op het bewerkte radarbeeld zijn boven het Rivierengebied tenminste drie buien te zien die hagel brachten.
Doordat de onweersbuien, vrijwel parallel aan de stroming, traag voorbij trokken, is lokaal veel neerslag gevallen. Diverse stations in het Rivierengebied registreerden meer dan 70 millimeter. Het meest viel in Nieuwendijk: 97 millimeter. Het onweer ging zeer lokaal vergezeld van zware windstoten. In het Zeeuwse Stavenisse werd een windstoot van 122 km/uur gemeten.
Onstabiele lucht
De onweersbuien ontstonden in warme, vochtige en zeer onstabiele lucht. Ook tijdens de nacht van 29 op 30 augustus waren in deze luchtsoort al zware buien tot ontwikkeling gekomen, toen voornamelijk boven België. Aangezien deze lucht zich nu nog steeds boven Nederland bevindt, kunnen ook later vandaag weer zware buien met kans op onweer en hagel ontstaan.
http://www.knmi.nl
Zware hagel richt ravage aan in fruitteelt
Hagelstenen tot 8 centimeter in doorsnee verwoestten in een paar minuten tijd hele oogsten. In Huissen verloor een kassencomplex voor de tweede keer in ruim een jaar bijna al zijn ramen.
Hagelbuien zondag richten ravage aan in fruitgebieden
Nu de warme, vochtige lucht, waarin de afgelopen dagen zulke zware onweersbuien zijn ontstaan, is verdrongen, lijkt zich even een rustmomentje aan te dienen, al verdwijnen de (lichtere) buien niet helemaal uit beeld. Later in de week leven de buien opnieuw op en dan kan het vooral in de kustgebieden regionaal erg nat worden. Tot die tijd biedt de relatieve rust van vandaag ons de kans om nog even terug te blikken op de buien van zondagavond. Want die waren toch wel erg zwaar en hebben in de fruitgebieden in Nederland een enorme ravage aangericht.
Late vorst in het voorjaar en zware hagel in de zomer (zeker als de oogst dichtbij is), zijn toch wel de ergste nachtmerries van fruittelers, niet alleen in Nederland maar eigenlijk overal. Door de eeuwen heen zijn het fenomenen geweest die de telers steeds weer achtervolgd hebben. Je kunt je werk als fruitteler nog zo goed doen, als een zware onweersbui met grote hagelstenen het op jouw perceel gemunt heeft, sta je uiteindelijk toch met lege handen. Het is fruittelers al zo vaak overkomen, dat in de loop van de geschiedenis ook van alles is geprobeerd om hagelschade tegen te gaan. Te denken valt aan het plaatsen van anti-hagelkanonnen (waarvan wetenschappelijk al heel lang vaststaat dat ze aan het beoogde doel geen bijdrage leveren) en ook de hagelkruizen, die in het zuiden en oost van Nederland (als monumenten) nog her en der in het landschap te vinden zijn.
Zondag weer mis
En toch ging het afgelopen zondag weer mis. De drukverdeling was uiterst complex. Boven Nederland bevond zich een uitloper van een lagedrukgebied, dat zelf boven het noordwesten van Frankrijk lag. In de meteorologie wordt zo’n uitloper een vore genoemd. Ten noorden van die vore, vooral in de noordelijke helft van het land, waaide een vrij stevige oostelijke tot noordoostelijke wind, in het zuiden was het een stuk rustiger. De warmste lucht bevond zich in en ten zuiden van de vore (in Maastricht is het daarin gisteren nog bijna 32 graden geworden) terwijl het in de noordelijke helft duidelijk wat minder warm was, niet alleen aan het aardoppervlak, maar ook wat hogerop in de atmosfeer. Zo’n temperatuurverschil aan de grond en op hoogte wordt ook wel een thermische gradiënt genoemd. En als laatste was de warme lucht in de vore ook bijzonder vochtig.
De combinatie van de verschillen in wind, temperatuur en luchtvochtigheid maakte het luchtmengsel in de vore zowel in de nacht van zaterdag op zondag als in de nacht van zondag op maandag bijzonder explosief. Wel had de lucht een zetje nodig om in stijging te raken. Dat zetje kon op verschillende manieren gegeven worden: door thermiek (als het heel warm zou worden), door het wat opschuiven van de vore of doordat er vanuit de bovenlucht activiteit werd gegenereerd. Dat laatste lijkt in de nacht van zaterdag op zondag te zijn gebeurd. Zondagavond was het waarschijnlijk een combinatie van de warmte en het wat opschuiven van de vore die de buien op gang hielp. Toen de eerste buien er eenmaal waren, kwamen er door een kettingreactie steeds meer.
Bijzonder zware buien
Zaten er zondagnacht- en ochtend al een paar flinke buien tussen, de onweersbuien die zondagavond laat tot ontwikkeling kwamen tartten ieder bevattingsvermogen. Het begon rond 9 uur in Zeeland en in het westen van Brabant. De buien groeiden zo explosief dat in Zuid-Beveland en in het westen van Brabant meteen ook al hagel werd gemeld. Een uur later was de lijn tot over de Bommelerwaard gevorderd. Daar waren de buien zo mogelijk nog zwaarder. Het gebied rond Zaltbommel werd zwaar getroffen. Behalve vanuit de fruitboomgaarden waren er daar ook diverse schademeldingen vanuit de glastuinbouw. Plaatselijk viel in deze regio in enkele uren tijd meer dan 100 millimeter regen. Er was daarbij ook sprake van behoorlijk grote wateroverlast. In de omgeving van Gorinchem werd even een windhoos gezien, maar die bereikte de grond niet.
Nog een uur later kwamen de Betuwe en de regio Arnhem/Nijmegen in de vuurlinie te liggen. Hier kwamen onder meer meldingen van hagelschade uit Haaften, Elst, Meteren en Opijnen, maar ook uit en strook van Andelst richting het oosten van de Betuwe. In het buitengebied van Huissen raakte een kassencomplex zwaar beschadigd. Tussen de 500 en 1000 ramen hagelden er kapot. Het betrokken bedrijf was vorig jaar op 4 januari ook al in het nieuws, toen het door een windhoos vrijwel geheel verwoest werd. In Nijmegen viel zoveel regen dat de dijk om een vijver bij een appartementencomplex doorbrak, waarna de parkeergarage onder liep. De ongeveer 130 auto’s die er stonden geparkeerd, moeten waarschijnlijk allemaal als verloren worden beschouwd.
Ongekende bliksemintensiteit
De bui boven de Betuwe en Huissen was vanuit Arnhem, waar diverse meteorologen van MeteoGroup wonen, goed te zien. De onweerswolk bracht een ongekende bliksemintensiteit teweeg. De zuidelijke horizon was vrijwel voortdurend verlicht en er waren zoveel onweersklappen dat je van één urenlange donder kon spreken. Veel inwoners van Arnhem dachten onwillekeurig terug aan 28 juli vorig jaar, toen tijdens hevige onweersbuien (met ook toen zware hagel) in de stad in twee uur tijd 132 millimeter regen viel en veel wijken compleet onder water kwamen te staan. Deze keer bleven de zwaarste buien ten zuiden en kregen Nijmegen, Huissen en de Betuwe de volle laag, met de ravage in de tuinbouw daarvan uiteindelijk als gevolg. Van sommige buien reikten de toppen tot boven 16 kilometer hoogte en dat gebeurt bij ons niet vaak. De grootste hagelstenen hadden een doorsnede van 8 centimeter en in totaal werden ruim 88.000 bliksems geteld.
Koufront
Na de buien van maandagnacht, was het dan gisteren eindelijk de beurt aan het het koufront om de warme en kleffe lucht vanuit het westen op te ruimen. In het binnenland werd het nog een keer benauwd warm, met in Limburg tropische temperaturen. Halverwege de middag kwamen de eerste onweersbuien, die in België her en der opnieuw voor overlast hadden gezorgd, het land binnen. Bij ons viel het over het algemeen mee, al waren de buien die van Noord-Holland via Friesland naar Groningen trokken toch opnieuw erg zwaar. Later in de avond werd het duidelijk rustiger.
Later deze week nieuwe buien
Dat we in de koelere lucht zitten, merken we de rest van deze week goed. De temperaturen komen in het algemeen niet meer hoger uit dan 17 of 18 graden en zijn daarmee aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Daarbij wisselen wolken en de zon elkaar af en valt af en toe een bui. Later in de week, als en lagedrukgebied dichterbij komt en de bovenlucht gevoelig kouder wordt, worden die buien zwaarder en kan het vooral in de kustgebieden plaatselijk erg nat gaan worden.
Bronnen: NieuweOogst.nu, MeteoGroup
Lees ook:
| Gewijzigd: 2 februari 2017, 10:11 uur, door Joyce.s