Kletsen kan in het kletstopic en kan ook ten zeerste de chat aanraden (enkele reacties werden dan ook verplaatst)
edit svenne: vorige citaat verwijderd | Gewijzigd: 30 augustus 2015, 15:32 uur, door Sven
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Kortgezegd betekend dit dat er een (middel)groot onstabiel systeem kan ontstaan, waar het flink nowcasten geslagen is. Er kan in deze gebieden flinke (onweers)buien ontstaan maar waar precies is de vraag, omdat vele modellen aangeven dat er tussen diverse locaties deze buien kunnen ontstaan is het afwachten waar precies omdat de modellen aangeven dat het kan gebeuren in een (zeer)breed gebied. En aangezien 1 bui al voor flinke verkoelingen kunnen zorgen bij punt A is het moeilijk om te voorspellen voor punt B die 20 kilometer verder ligt....daarom heet een een Mesoscale >>>>Discussion<<<<< mesoscale kan meerdere dingen betekenen afhankelijk van het soort weertype van dat moment. te denken aan onweersbuien, enorme windstormen etc etc
edit svenne: vorige citaat verwijderd
Bedankt!!
(30 08 2015)
Level 3 is van kracht voor NW Frankrijk, België, Nederland en NW Duitsland voor hevige rukwinden, reusachtige hagelstenen, overvloedige regenval en een of twee windhozen.
Level 2 is van kracht voor N/W Frankrijk, België, Nederland en N/W Duitsland hoofdzakelijk voor hevige rukwinden, grote hagelstenen, hevige regenval en in mindere mate een geïsoleerde windhoos.
Level 1 is van kracht voor het gebied van de Golf van Biskaje tot N Duitsland voor dezelfde rede als LVL 2 maar de dreiging is hier minder groot.
Algemeen
Uitgestrekt gebied van hoge druk heeft zich boven de Balkan gepositioneerd met een sterke zonale stroming boven O Europa terwijl een diepe trog ten westen van het Europese vasteland langzaam onze richting uitkomt. Het warmtefront dat reeds zaterdag noordwaarts getrokken was door Benelux, zal zich de komende 24 uur stallen boven N Nederland (ZW-NO oriëntatie van Groot-Brittannië tot N Duitsland) als een quasi-stationair front. Hierdoor ligt Benelux nog steeds in de warme sector. Ondertussen stuurt een compact laag boven W Frankrijk zeer warme en vochtige lucht naar onze contreien. Aan dit lagedrukgebied is een thermisch vore gekoppeld welke langzaam Benelux nadert in de loop van de avond. Hierdoor dringt zich een nieuwe ronde met gevaarlijke onweders aan.
Detail
Recentste satellietdata (11 UTC) tonen helder weer in het W Europese binnenland op twee uitzonderingen na: CI ter hoogte van Bordeaux en restanten van een nachtelijke MCS die N Duitsland afschuimen. Inmiddels creëert urenlange insolatie en het verspreiden van een EML vanuit Spanje een zeer scherpe verticale temperatuurgradiënt over W Europa (8 C/km van Z Frankrijk tot N Nederland) wat later in deze periode van belang zal zijn voor ‘surface based’ convectie. Waar gunstige VTG en LL vocht goed overlappen kan een robuuste CAPE massa zich ontwikkelen tussen 1 en 3 kJ/kg waar GFS ’s avonds de hoogste waardes berekent in België.
Windprofielen illustreren gunstige DLS en LLS: 20-25 m/s 0-6 km en 15-20 m/s 0-3 km in het level 3 gebied. Deze level wordt gerechtvaardigd door zeer hoge CAPExSHEAR, lokaal tot 1250 m2/s2. Windscheringsvectoren staan parallell met de vore waardoor expansief onweersgedrag (cfr. multicell) verwacht wordt met lokale boog segmenten. In dit scenario zijn hevige rukwinden (25 m/s), grote hagelstenen (2 cm) en overvloedige regenval (PWs 40 mm en stroomafwaartse propagatie) de hoofdzorg. Wat verder landinwaarts, waar overigens minder forcering meespeelt en een inversielaag aanwezig is, kunnen discrete cellen zich ontwikkelen met gevaar voor hevige rukwinden, reusachtige hagelstenen (5 cm), hevige regenval en een windhoos.
Samenvatting
Georganiseerde DMC wordt verwacht in en nabij de thermisch vore welke zich boven Benelux bevindt tijdens de late avond en nacht. Kans op hevige rukwinden (25 m/s), overvloedige regenval (lokale wateroverlast), en grote hagelstenen (2 cm). Verder landinwaarts wordt de ontwikkeling van discrete cellen gesimuleerd met gevaar voor hevige rukwinden, reusachtige hagelstenen (5 cm), hevige regenval en een of twee windhozen.
Edit: Plaatje komt niet mee mischien kan iemand helpen? | Gewijzigd: 30 augustus 2015, 15:53 uur, door Daystar
Dus toch Limburg?? Echt ongelofelijk hoe alle modellen elkaar tegenspreken!
| Gewijzigd: 30 augustus 2015, 16:11 uur, door EricSmullie
Daarom heeft Estofex een mesoscale disscusion, het is namelijk een behoorlijk ingewikkelde situatie. En aangezien Estofex er zeer vaak goed bij zit neem ik hun voorspellingen ook aan. De ene model voorspeld noodweer in het noorden de andere model in het zuiden, dan is het klaar als een klontje, pak wat er in het midden zit. en je hebt een redelijk beeld van wat er zou kunnen gebeuren.
edit svenne:vorige citaat verwijderd | Gewijzigd: 30 augustus 2015, 16:23 uur, door Sven
Nope dat is het niet dat wat het gaan doen.. De dreiging komt vanaf de Azoren/Biskaje..
edit svenne: plaatje uit citaat verwijderd en jouw citaat goed gezet | Gewijzigd: 30 augustus 2015, 16:37 uur, door Sven
Waarom denk je dat? Ik kan je aanraden om enkele pagina's terug te lezen
Ik zou vooral kijken naar dezelfde gebieden als gisteren en misschien nog iets zuidelijker waar het zal gaan ontstaan.
| Gewijzigd: 30 augustus 2015, 16:41 uur, door Sven
Volgens de neerslagverwachting van Noodweercentrale (die er ook vaak goed bij zitten) zou ik dan denken dat je die lijnen een paar centimeter naar boven kan verschuiven. Het blijft nowcasten ik weet het
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
(30 08 2015)http://stormchasersbenelux.org/blog/blog/2015/08/30/onweer-30-08-2015/
| Gewijzigd: 30 augustus 2015, 17:03 uur, door Sven
| Gewijzigd: 30 augustus 2015, 17:03 uur, door Sven
NEERSLAG:
De komende uren droog boven land, alleen net langs het noorden/noordwesten schampt af en toe lichte regen. Vanaf laat vanavond weer (onweers)buien die van zuidwest naar noordoost bewegen. Lokaal hagel. KOUW geeft voor vannacht grote onweerskansen met een conditionele kans van rond 30-50% op meer dan 50 ontladingen. Morgenmiddag opnieuw kans op enkele forse onweersbuien. Morgenmiddag ligt die conditionele kans volgens INDECS tussen de 40 en 80%. Lokaal ook veel neerslag vooral gezien het feit dat de vochtinhoud erg hoog is (precipitable water: meer dan 50 mm), maar ook door bijvoorbeeld een buiencascade een zelfde punt. Lokaal hagel.
WIND:
Zwaarste windstoten vannacht bij downbursts, kans daarop niet al te groot. Morgenmiddag is de kans een stuk groter als ook neerwaarts transport van impuls een bijdrage zal leveren. Bovendien is er een betere organisatie mogelijk. Harmonie komt soms lokaal met een windstoot boven 75 km/uur, maar niet op uitgebreide schaal. Aan de westflank van het laag in Harmonie (in dit model boven de Noordzee) is een venijnig windveld aanwezig. Gezien de grote onzekerheid kunnen we hier nog niks mee doen.
BEWOLKING:
Nabij het front met name boven zee kans op stratus. Verder ook velden Sc en vooral ten zuiden ervan Cb's met een hoge basis en toppen FL350+. Morgenmiddag veel lagere bases als de onweersbuien mogelijk vanaf de grond tot ontwikkeling kunnen komen.
Bron: knmi.nl | Gewijzigd: 30 augustus 2015, 18:17 uur, door Sven
Vrij naar MODELBEOORDELING:KNMI 15.50 uur
De modelberekeningen zullen van run tot run blijven springen in dit soort situaties. Het gebruik hiervan is m.i. dan vooral zinvol als indicatie van de potentie. In de laatste runs zijn er grote verschillen zichtbaar voor het grondlaag.
Met name Harmonie wijkt af en is minder wild met de middagbuien morgen. Kortgolvige verstoringen in de bovenlucht (tot pakweg 500 hPa) kunnen net zo goed het gevolg zijn van convectie in een model als de oorzaak ervan. Met name in modellen die convectie expliciet kunnen oplossen. De komende runs zullen wat dat betreft waarschijnlijk geen nieuwe inzichten opleveren.
De komende periode kunnen we opdelen in twee stukken.
- Laat vanavond en vannacht krijgen we opnieuw te maken met hoogteonweer. MUCAPE is 2000+ J/kg, effectieve schering ligt rond 35 knopen. Met een hoge PW (lokaal 50+ mm) zal door water loading de inversie doorbroken kunnen worden, zoals dat afgelopen nacht ook gebeurde in België. Dit geeft de grootste bijdrage aan de windstoten en heeft ook gevolgen voor de effectieve schering (die wordt groter). Buien blijven dan lang in leven en versterken zichzelf. Op de uitstroom kunnen dan weer nieuwe cellen vormen.
Toch kan het zomaar zijn dat dit komende nacht juist niet gebeurt en er sprake is van regulier zomeronweer in de vorm van hoe dan ook goed georganiseerde multicels met lokaal wateroverlast.
- Morgenmiddag kunnen voor het koufront uit ook buien vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Met een SBCAPE van 2000+ J/kg, een grotere effectieve schering en een ruimende wind met de hoogte zijn dan ook zwaardere fenomenen mogelijk. De dempende werking van de inversie ontbreekt dan en de organisatie kan dusdanig zijn dat we net in het supercelregime zitten. Vanwege de aanwezigheid van een dynamische forcering in de vorm van een inkomende hoogtetrog (aan de zuidflank van het hoogtelaag) kunnen de effecten ook grootschaliger uitpakken, al is de bijdrage waarschijnlijk nog gering.
| Gewijzigd: 30 augustus 2015, 18:29 uur, door Ben47
onweerkansen 30/8
De situatie is niet gek veel veranderd met deze van afgelopen nacht, we bevinden ons nog steeds in dezelfde luchtmassa met alleen nog vochtigere lucht in de grenslaag (tot 22° en lokaal meer als dauwpunt).
Dit zorgt voor een atmosfeer vanavond met flink wat shear, ook storm relatief (SRH01 & 03).
Een herhaling van afgelopen nacht lijkt onvermijdelijk met die kanttekening dat de stroming op 700 hpa (+/- steering level) zo'n 20° gaat krimpen. Onweer dat dus opnieuw in het aanvoergebied ontstaan (Normandië) gaat dus veel meer de Noordzee op in plaats van de Benelux in te trekken. Dus met zo'n situatie zou het wel eens kunnen dat het overgrote deel van de buien op het Kanaal en de Noordzee blijven. Ook moeten we de dynamische parameters zoals EHI, STP etc relativeren want de meerderheid van de buien zullen geworteld zijn in de middelbare niveaus. dus die profiteren niet van de low level (storm relatieve) shear /helicity en evolueren niet tot supercells. ook squall line toestanden zijn niet echt een belangrijk risico bij uitblijven van een duidelijk stuurmechanisme in de hoogte.
Niettemin moeten we de kans erin houden dat enkele cellen toch het westen van de regio halen en deze kunnen opnieuw heftig zijn. De PW is opnieuw extreem hoog (tot 45mm en meer) en de Ivens index gaat rond 80 km/h: m.a.w, wateroverlast en lokale zware windstoten zijn opnieuw aan de orde, evenwel zeer lokaal (zoals afgelopen nacht trouwens!). ook hagel is mogelijk, maar opnieuw niet meer dan zo'n 2 cm. En met de slag om de arm dat de buien ons grondgebied wel degelijk moeten bereiken dan!
De onstabiele lucht verlaat ons pas maandagavond en tot die tijd is onweer een zorg. Ook morgen in het centrum en oosten kans op fel onweer, doch de kansen op cellulaire types wordt kleiner door de geruimde grondstroming.
Geplaatst door Karim Hamid op 17:45
Bron: http://weerspinsels.blogspot.nl/
| Gewijzigd: 30 augustus 2015, 18:48 uur, door Stefanv