Zaterdagavond nadert een thermisch laagje met daarvoor een warmtefront waarachter warme lucht naar het noorden getransporteerd wordt. Dit laagje zorgt ervoor dat de grondwind uit het oosten waait terwijl de wind op grote hoogteuit het zuidwesten waait. Dit levert zeer hoge shear op en die is in deze run nog wat beter geworden namelijk 30 m/s diepe shering en 15 m/s low level shear. De timing in deze run is wat later wat iets minder gunstig is voor de liefhebbers van wolkenstructuren. De cape waardes lijken belgie pas na 20 uur te bereiken met dan nog zo’n 1000 joule cape. Door de hoge shear slaat de supercel parameter serieus uit boven midden belgie. Momenteel zijn er 3 scenario's mogelijk. Ofwel slagen enkele cellen er in om vanaf de grond te ontstaan boven noordwest frankrijk en west belgie, dit kunnen dan supercellen worden en kunnen later clusteren en een mcs vormen dat over nederland trekt. Meeste neerslag wordt boven het westen en midden berekent. Het tweede scenario is dat de buien niet vanaf de grond ontstaan maar dat er boven de cap elevated buien ontstaan die door de hoge diepe schering kunnen clusteren tot een mcs. Het laatste scenario is dat er niks gebeurt omdat er niet genoeg forcering is om iets boven de cap te laten ontstaan.
zondag ga ik even nog niet op in omdat het nog zeer onduidelijk is.
| Gewijzigd: 27 augustus 2015, 19:43 uur, door Jenss
Vooral zondag is nog zeer onzeker maar in ieder geval leuk om te volgen. | Gewijzigd: 27 augustus 2015, 20:06 uur, door BertD
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Ook de waardes voor supercellen zien er goed uit, SRH waardes lopen op tot 500 m2/s2 (lokaal misschien meer maar is niet duidelijk te zien). De SCP zelf kan wel wat hoger want die komt boven de BeNeLux niet hoger dan de 2.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Ook de waardes voor supercellen zien er goed uit, SRH waardes lopen op tot 500 m2/s2 (lokaal misschien meer maar is niet duidelijk te zien). De SCP zelf kan wel wat hoger want die komt boven de BeNeLux niet hoger dan de 2.
Wat wel opvalt is het gebied met relatief weinig cin boven noordwest frankrijk en dat is het gebied waar het moet beginnen. Dan is het zien waar de buien zullen terechtkomen want dat is nog erg onzeker moet ik zeggen, gfs zegt vooral midden en westen, wrf noordwesten en ec zit tussen de 2 in. | Gewijzigd: 27 augustus 2015, 21:56 uur, door Jenss
NEERSLAG:
Tot en met zaterdagavond laat waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog. Vandaag vooral in het westen lokaal een lichte bui. Na doorkomst van het warmtefront tijdens de nacht naar zondag geraakt het aandachtsgebied van het zuiden uit in onstabiele en vochtige lucht. Door de timing is dit onstabiliteit vanaf enige hoogte. Deze zou getriggerd kunnen worden door een opbouwend nachtelijk windmaximum of nog grootschalige optilling als gevolg van dynamische forcering (PVA/WA). In ieder geval zien we een effectieve windschering oplopend naar circa 40 kn (1-9 km) welke overlapt met Cape waarden van 1000-2000 J/Kg. Het lijkt een gunstige constellatie voor een grootschalig nachtelijk MCS in de warme sector met veel onweer. Lokalisering is erg onzeker, kan boven zee ontstaan maar net zo goed boven land, afhankelijk van waar de uitgangssituatie het meest gunstig zal zijn.
Opvallend verschil in SB CAPE:
surface based CAPE volgens GFS00Z
surface based CAPE volgens ECMWF12Z
GFS00Z
Lifted index waar onweer wordt berekend -3/-4
ML CAPE <600 J/KG. Maar veelal <200 J/KG
0-6KM schering 25 t/m 28 m/s
0-1KM schering 12 m/s
Er kunnen dus mooie onweersbuien onstaan(eventueel MCS). Timing zal nog veranderen maar het lijkt erop dat de bbq gewoon aan kan.
Ik ben benieuwd naar de 00Z van ECMWF! | Gewijzigd: 28 augustus 2015, 08:30 uur, door Stefanv
hierboven wrf voor nacht van zaterdag naar zondag en hieronder de cape volgens gfs zondag overdag
hieronder de wind op 10 meter, de convergentielijn is mooi te zien in het westen waar 2 verschillende windrichtingen samenkomen.
en dan hieronder de neerslagkaart van gfs
Na doorkomst van het warmtefront tijdens de nacht naar zondag geraakt het aandachtsgebied van het zuiden uit in onstabiele en vochtige lucht. Door de timing is dit onstabiliteit vanaf enige hoogte. Deze zou getriggerd kunnen worden door een opbouwend nachtelijk windmaximum of nog grootschalige optilling als gevolg van dynamische forcering (PVA/WA). In ieder geval zien we een effectieve windschering oplopend naar circa 40 kn (1-9 km) welke overlapt met Cape waarden van 1000-2000 J/Kg. Het lijkt een gunstige constellatie voor een grootschalig nachtelijk MCS in de warme sector met veel onweer. Lokalisering is erg onzeker, kan boven zee ontstaan maar net zo goed boven land, afhankelijk van waar de uitgangssituatie het meest gunstig zal zijn. (KNMI)
De CIN waardes zijn adhv de 06z run van GFS nu een stuk gunstiger. Een rode vlek (CIN tot -10 J/Kg) wordt nu berekend in het NW van Frankrijk en W België. Kijkend naar de neerslag om 18z en 21z laten ze precies daar ook buien ontstaan.
Aan de onderstaande kaart te zien zullen de buien waarschijnlijk dan over W en C België en dan C en O Nederland mits de buien niet rightmoven.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
ECMWF berekend een groter gebied met <1500 J/KG SB CAPE in de 00Z run dan in de 12Z run van gisterenavond.
Mooi om te zien dat de CAPE juist in de nacht toeneemt!
Wel jammer dat de meeste neerslag in deze run over zee gaat.
Nieuwe KNMI Guidance:
NEERSLAG:
Vanmiddag zeer lokaal een bui. Na doorkomst van het warmtefront tijdens de nacht naar zondag geraakt het aandachtsgebied van het zuiden uit in onstabiele en vochtige lucht. Vanwege deze timing is dit onstabiliteit vanaf enige hoogte, niet vanaf de grond. In ieder geval zien we een effectieve windschering oplopend naar 30-40 kn (1-6 km) welke overlapt met Cape waarden van 1000-2000 J/Kg. Het lijkt een gunstige constellatie voor een grootschalig nachtelijk MCS in de warme sector met veel onweer en veel neerslag in korte tijd. Lokalisering is erg onzeker, afhankelijk van de plaats en tijd waar de buien geïnitieerd worden. | Gewijzigd: 28 augustus 2015, 13:21 uur, door Stefanv
Roze pijltjes betekenen zijwaartse aangroei, in dit geval dus naar het oosten. Hopelijk komt dit uit en trekt ie niet over zee.
| Gewijzigd: 28 augustus 2015, 13:27 uur, door Jenss