Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Halle
Berichten: 391
Lid sinds: 16 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2015, 13:09 uur | Bericht #461817
Een grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie doet op dit momentonderzoek op het eiland Edgeoya op Spitsbergen. De wetenschappers kijken naar de snelle veranderingen in het Noordpoolgebied, als gevolg van de opwarming van de aarde. Maar niet iedereen is even positief over de expeditie. 

Klimaatscepticus Marcel Crok bijvoorbeeld, schrijver van kritische boeken over de klimaatwetenschap, vindt de expeditie een voorbeeld van de tunnelvisie waar de wetenschap volgens hem aan lijdt.

Niet perfect

De klimaatwetenschap gaat er volgens Crok ten onrechte vanuit dat vaststaat dat de uitstoot van CO2 de dominante oorzaak is van de veranderingen in het Noordpool-gebied. "Het klimaat verandert altijd en dat maakt het erg lastig om veranderingen toe te schrijven aan een bepaalde oorzaak, zoals de uitstoot van broeikasgassen. Je moet dan namelijk kunnen uitsluiten dat er geen sprake is van natuurlijke klimaatverandering. Onderzoekers maken daarvoor gebruik van klimaatmodellen, maar die zijn verre van perfect."


Veruit de meeste klimaatwetenschappers onderschrijven de theorie dat broeikasgassen de dominante factor zijn bij de huidige opwarming van de aarde. Hoe warm het deze eeuw op aarde wordt, is nog wel volop onderwerp van onderzoek.

Toch zijn er ook mensen die de theorie afwijzen, de zogenoemde klimaatsceptici. Dit zijn veelal publicisten of wetenschappers die werkzaam zijn in andere disciplines dan de klimaatwetenschap. Eén van hen is Marcel Crok. 

Voorbarig

Crok waarschuwt voor tunnelvisie, het fenomeen dat in de rechtspraak de laatste jaren zoveel aandacht kreeg. Bijvoorbeeld in de Schiedammer parkmoord en bij de onterechte veroordeling van verpleegkundige Lucia de B. "Bij misdaden is er vaak grote maatschappelijke druk om een dader te vinden en dat kan leiden tot tunnelvisie bij de recherche en de rechters." 

Bij klimaatverandering is volgens hem ook zoiets aan de hand. "Er was in de jaren negentig grote maatschappelijke en politieke druk om CO2 als 'dader' aan te wijzen. Sindsdien wordt al het klimaatonderzoek aan broeikasgassen opgehangen, waardoor de rol van natuurlijke factoren grotendeels buiten beeld is gebleven."

Bij deze expeditie is dat volgens Crok niet anders. "Er is uiteraard niets mis met het verzamelen van nieuwe gegevens om die te kunnen vergelijken met oude gegevens uit de periode 1968 – 1988. Maar er is een soort stilzwijgende aanname dat de huidige snelle veranderingen door de mens komen en dat is voorbarig."

Afkoeling

Crok ontkent zeker niet dat de uitstoot van CO2 een rol speelt bij de opwarming van de aarde. Maar de grote vraag is volgens hem welk deel van de opwarming wordt veroorzaakt door de mens en welk deel door natuurlijke factoren. Hij wijst erop dat er in de eerste decennia van de vorige eeuw ook een periode van opwarming was in het Noordpool-gebied.
Marcel CrokMARCEL CROK"Van 1910 tot 1940 stegen de temperaturen in het Arctisch gebied minstens zo snel als nu. Daarna was er tot midden jaren zeventig sprake van een flinke afkoeling. Veranderingen in het Arctisch gebied verlopen altijd sneller dan die op lagere breedtegraden. De satellietmetingen begonnen in 1979, aan het einde van die 'koude' periode, en het is niet uit te sluiten dat er de komende decennia opnieuw een koudere periode aanbreekt."

Satellietbeelden

Klimaatwetenschappers over de hele wereld kijken dezer dagen weer met argusogen naar het ijs op de Noordpool. Dat wil zeggen: ze kijken naar websites waarop satellietbeelden dagelijks weergeven hoeveel ijs er ligt. Zoals deze: www.nsidc.org. 

In september is traditioneel het zee-ijs op het minimum; het ijs is weggesmolten door de hoge temperaturen in de zomer. Later, in de herfst en winter, groeit het ijs weer aan. Dit jaar ligt er opnieuw minder dan gemiddeld in de maand september, maar wel meer dan het laagterecord van de zomer in 2012.

"Een intrigerende kwestie is ook dat rond de Zuidpool het zeeijs juist toeneemt. Klimaatmodellen kunnen noch de afname op de Noordpool, noch de toename op de Zuidpool goed simuleren", zegt Crok. Voorspellingen dat de Noordpool in 2040 in de zomer wel eens ijsvrij kunnen zijn, neemt Crok vooralsnog dan ook met een korrel zout.

Shell

Toch vindt Crok het onverstandig als een bedrijf als Shell doorgaat met z'n plannen om naar olie en gas te boren in het Noordpoolgebied. "Ik zou het niet doen. Het is zo'n puur en zeldzaam gebied, dat je daar eigenlijk vanaf moet blijven. Bovendien: als ik gelijk heb, ligt er over een paar jaar weer veel ijs. Zit er straks een schip van Shell vast in het ijs." 

http://nos.nl/artikel/2054048-klimaatonderzoekers-lijden-aan-tunnelvisie.html
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
26 augustus 2015, 13:35 uur | Bericht #461823
Zo...en dat door de NOS gepubliceerd! Hoe is het mogelijk? Meestal doet de media het zwijgen er toe als er kritische geluiden over de klimaatverandering zijn. Erger nog, zelfs doodzwijgen!!

Goed artikel en al snel zullen er gevestigede (door de staat onder voorwaarden gesubsidieerde klimaatbureaus, voorwaarde is dat wat de uitkomsten ook zijn, de oorzaak MOET aan de CO2 liggen!!) bovenop springen dat de schrijver betaald wordt door oliemagnaten. Goed dat hij afstand neemt van de olieboringen in het poolgebied! 

Overigens na jaren en jaren als maar toenemend zee-ijs op Antarctica is het nu sinds eind juli plotseling onder het langjarig gemiddelde gedoken vanuuit een positie waarin weer afgekoerst werd op een maximum record aan zee-ijs. Onduidelijk waardoor die plotselinge dip. Begin augustus was er wel een probleem met de satelliet. het zou me niets verbazen dat het daardoor komt.

Aan de andere kant, als het zee-ijs daar minder groeit dan zullen de gletsjers op Antarctica wel niet meer smelten (voor zover ze dat deden) want volgens deskundigen was de oorzaak van zee-ijs toeneme dat er meer zoet water van die gletsjers kwam dat makkelijker bevroor. Dus nu smelten die gletsjers niet meer... deskundigen???
 
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 630 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 630, lezen 4 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden