Waarschuwingen noodweer voor Oldambt (9686)
Waarschuwing vooraf vanwege onweer,
waarschuwingsniveau Rood mogelijk
geldig van: donderdag, 13. aug 2015, 14:00 uur
geldig tot: vrijdag, 14. aug 2015, 20:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
Noodweerwaarschuwing met waarschuwingsniveau Rood vanwege onweer van sterke intensiteit, geldig van donderdag, 13.08. 14:00 uur tot vrijdag, 14.08. 20:00 uur.
(Deze waarschuwing vooraf werd het laatst bijgewerkt op donderdag, 13. aug 2015, 00:42 uur.)
Oldambt (9686)
Waarschuwing vooraf vanwege onweer,
waarschuwingsniveau Oranje mogelijk
geldig van: donderdag, 13. aug 2015, 14:00 uur
geldig tot: zaterdag, 15. aug 2015, 02:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
Noodweerwaarschuwing met waarschuwingsniveau Oranje vanwege onweer van matige intensiteit, geldig van donderdag, 13.08. 14:00 uur tot zaterdag, 15.08. 02:00 uur.
(Deze waarschuwing vooraf werd het laatst bijgewerkt op donderdag, 13. aug 2015, 00:41 uur.)
De niveaus in hoogte van Oldambt gaan van -4 tot 5 m.
Alle tijdsopgaven zijn in plaatselijke tijd, tijdzone: Europe/Amsterdam.
Karim Hamid over vandaag:
De laatste modeloutputs bevestigen het idee dat ik gisteren had. Door de positie van het ULL is er een te gekrompen hoogtestroming over Benelux waardoor de mechanische triggering (in de hoogte zeker) tegenvalt. Dat vertaalt zich in een beperkte PVA, en deze is nog het sterkst in het westen van BE en NW van FR.
In feite is het probleem dat het ULL net te ver zit waardoor er over ons land een sterk diffluent regime heerst tussen het ULL en een vrij uitgesproken rug over NL. Dit zorgt voor een inefficiente PVA en advectie van vocht boven de PBL.
Wat de PBL betreft is deze wel vrij vochtig, getuige ook de uitgebreide stratus vanmorgen in delen van het land. Dit zal zich met instraling deze namiddag vertalen in CAPE waarden tot ruim 1500 j/kg. Echter zorgt de advectie boven de PBL voor flink wat CIN wat op zich weer inhoudt dat triggering van onweer niet kan zonder mechanische trigger.
Deze trigger komt er waarschijnlijk niet voor 17-18z vanavond, wanneer een prefrontale convergentielijn/thermische vore binnenkomt vanuit Frankrijk. Pas tegen 22-24z arriveert het koufront zelf. Of de lifting bij de conv.line voldoende is zal nog moeten blijken. Daarover verschillen de modellen maar het is duidelijk dat het allemaal niet robuust oogt om bovengenoemde redenen. De meeste lifting verwacht ik dus het dichtst bij het ULL in het westen van het land.
Waar er onweer ontstaan kan dat wel vrij fel zijn met vooral soms felle neerslag, gezien de PW boven 40mm, tot zelfs 45 mm. Dat betekent kans op lokaal wateroverlast.
Wat het type onwer betreft moet gedacht worden een cluster, al dan niet MCS met squall line eigenschappen, al zal deze door de gekrompen hoogtewind moeizaam vooruitschuiven. Pre-squall is discrete cel ontwikkeling niet uitgesloten doch de kans is gezien de CIN beperkt. Waar het zou lukken kan dit supercellulair zijn met een SRH rond 120-150 en een EHI rond 1. Maar dat is nu ook weer niet zoveel dus het zal kantje boordje zijn en krachtie persistente supercells zie ik nog niet snel ontstaan. Hagelkansen zijn aanwezig met grootte tot zo'n 2-3 cm. Veel meer lijkt het niet te worden, mede door de relatief lage SC kansen. Wat de kans op convectieve rukwinden betreft lijkt het mee te vallen met een niet al te hoge shear en een IVENS van amper 80 km/h. Rukwinden met lokaal schade zijn mogelijk maar de kans moet niet overdreven worden en sterk verspreide windschade is niet aan de orde naar mijn vermoeden.
Wat de bliksemactiviteit betreft kan het wel intens zijn gezien o.a de toppen die tot de tropopauze zullen reiken en de vermoedelijke clustervorming zoals we actueel over Frankrijk reeds zien.
Conclusie: al bij al vooral over de westelijke landshelft kansen op vrij hevig zomeronweer zonder excessen, elders in het land hangt veel af van het feit of de CIN doorbroken wordt.
Bron: http://weerspinsels.blogspot.nl | Gewijzigd: 13 augustus 2015, 12:34 uur, door Stefanv
Heeft het noorden meer aan dan iets wat vanuit Frankrijk komt,ik teken ervoor!
Maar eerst vanadaag afwerken.
Bron: http://weerspinsels.blogspot.nl
Dank voor het artikel. Je haalt de woorden uit mn mond. Tja, als de PBL te vochtig is, dan is de ULL vaak nog te ver. Nou dan weet je het wel wat er dan met de PVA gebeurt
| Gewijzigd: 13 augustus 2015, 13:25 uur, door Stefanv
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
En wie serieus met Onweer bezig is weet ook wel dat Onweer niet te voorspellen is.
En zeker niet als er nog 2 dagen tussen zitten.
Dat zou Toekomst voorspellen zijn en dat kan niemand.
Maar het zal wel geweldig zijn dat Ostgewitter
MODELBEOORDELING:
Het synoptische beeld verschilt niet veel in de modellen. Wel zijn er grote verschillen in de beschrijving van de convectieve neerslag. Die verschillen betreffen dan met name de neerslag voor morgen. Voor vanavond zijn de modellen het redelijk eens met het zwaartepunt van de buien over de zuidwestelijke helft van het land. Voor wat betreft de neerslag van morgen zien we in Harmonie dat die niet veel voorstelt. Hirlam en EC geven morgen overdag opnieuw enkele stevige buien te zien.
WIND:
Vannacht en vooral in de nacht naar vrijdag een nachtelijk windmaximum. In het noordoosten 35-40 kn op geringe hoogte. Harmonie komt uiteraard met de zwaarste windstoten bij de buien, hoewel het deze run wat minder fors uitvalt dan de vorige. De grootste bijdrage aan de windstoten lijkt te komen van de "waterload". Afkoeling door verdamping en daardoor versnelling van de dalende lucht speelt minder een rol. Op grotere hoogte staat niet veel wind en de bijdrage van impulstransport is daarom zeer gering. Verder een 6 Bft vanmiddag en vanavond in het Waddengebied en morgen 7-8 Bft in Vikingbank en Vissersbank.
NEERSLAG:
Vanavond van het zuiden/zuidwesten uit een aantal pittige onweersbuien. Het noordoosten van het land blijft er waarschijnlijk gevrijwaard van. Met het noordwaarts trekken van de buien gaan de "scherpe kantjes" er wat van af. Schering is gering. muCAPE loopt op naar waardes tussen de 1000 en 2000 J/kg. Ook vrijdag is de CAPE nog hoog, nu zelfs ook de SB-CAPE. Meest waarschijnlijke convectieve modus is multicel en/of pulse storm.
denk in de achterhoek vanavond niet veel zal mee krijgen. Misschien vannacht of morgenochtend
LCL net boven 1,1 km maar die zou blijkbaar nog kunnen gaan zakken.
MUCAPE 1216 J/kg, SRH en shear lijken me behoorlijk, dat ziet er vrij goed uit.
De CIN waarde lijkt beperkt, hopelijk blijft dat zo. | Gewijzigd: 13 augustus 2015, 15:52 uur, door Anseriform
Error deviation... best location somewhere inside that radius. | Gewijzigd: 13 augustus 2015, 16:14 uur, door ZZ88
Error deviation... best location somewhere inside that radius. wist niet dat daar ook een forum was... ik had eerlijk gezegd al een vaag vermoeden dat het iets met de onzekerhei of onnauwkeurigheid was maar waarome zetten ze dat nou niet gewoon in een legenda bij de kaartjes..
In ieder geval bedankt "88"