Grote vraag is natuurlijk of en hoe snel de gletsjers waren gesmolten zonder de "invloed" van ons menselijk ras!? Zeker en goede vraag. Ik denk persoonlijk weinig aangezien het smelten van de gletsjers het gevolg is van eerst een grote opbouw in de kleine ijstijd. IPCC zei daarover in 1990 ook al iets.
Uit de grafiek kan je opmaken hoe sterk de Alpen-glesjers reeds rond 1850 plotseling gingen smelten.(voorzover daar gegevens over waren)
| Gewijzigd: 22 augustus 2015, 20:14 uur, door Ben47
Jullie zien ook dat NAO wordt meer en meer positief sinds 1850 (einde van de Kleine Ijstijd) en vooral bij 1900-1930 extreem positief van NAO index. Zoals ik eerder gezegd heb dat NAO index wordt opnieuw extreem positief sinds 1985. Maar de opwarming van de Aarde zorgt voor nog sneller terugtrekken samen met positieve NAO index.
May 27, 2009
http://archive.greatfallstribune.com/article/20090529/SPECIALSECTION03/905280362/Study-melting-glaciers-reveals-high-altitudes-more-affected-by-climate-change?nclick_check=1 | Gewijzigd: 23 augustus 2015, 07:45 uur, door rvb
Mountain Research Initiative EDW Working Group
Nature Climate Change
23 April 2015
Abstract
There is growing evidence that the rate of warming is amplified with elevation, such that high-mountain environments experience more rapid changes in temperature than environments at lower elevations. Elevation-dependent warming (EDW) can accelerate the rate of change in mountain ecosystems, cryospheric systems, hydrological regimes and biodiversity. Here we review important mechanisms that contribute towards EDW: snow albedo and surface-based feedbacks; water vapour changes and latent heat release; surface water vapour and radiative flux changes; surface heat loss and temperature change; and aerosols. All lead to enhanced warming with elevation (or at a critical elevation), and it is believed that combinations of these mechanisms may account for contrasting regional patterns of EDW. We discuss future needs to increase knowledge of mountain temperature trends and their controlling mechanisms through improved observations, satellite-based remote sensing and model simulations.
Vandaag een uitermate warme en zonnige dag in de Alpen en ook voor langere termijn aanhoudend warm nazomerweer. Voor de gletsjers dus nog even doorbijten. Voor dagjesmensen en toeristen de ideale gelegenheid om van de prachtige natuur en haar sublieme uitzichten richting de vele 3000+ meter hoge bergtoppen te genieten. Drukte en zoeken naar een parkeerplekje op de 2572 meter hoge Edelweiß-Spitze.
Uit interesse voor de Alpen en haar gletsjers - en met net een beetje extra 'liefde' voor de Grossglockner - hou ik ieder jaar de 'gletsjerstand' bij van de Pasterze-Gletscher. Vorig jaar toch weer een redelijk stuk gletsjer verloren ben ik de vergelijking opnieuw aangegaan en daarmee tot onderstaande conclusie gekomen.
De gletsjer op 23 augustus 2016 (grote versie hier) in vergelijking met 2010-2015:
Animatie 2010-2016:
De afbeelding van 2010 geeft een iets vertekend beeld in verband met destijds nog een andere camerainstallatie.
Een schets van de gletsjer uit ca. 1900, afkomstig van het Kronprinz Rudolf Werk (bron):
In november worden de wegen op de Grossglockner Hochalpenstrasse weer afgesloten voor verkeer. Bekijk hier beelden terug van het sneeuwruimproces op de Hochalpenstrasse eerder dit jaar. | Gewijzigd: 7 september 2016, 15:36 uur, door Justin
In bovenstaand bericht is helaas niets gelogen met de woordkeuze 'nog even doorbijten'. De gletsjer verliest nog even flink aan terrein momenteel.
Treurige maar desondanks indrukwekkende foto's van de gletsjer die van veraf zo nietig lijkt, maar van dichtbij nog altijd bijzonder kolossaal:
Webcam Kaiser Franz Josefs Höhe
Facebook Grossglockner Hochalpenstrasse
NASA animatie toont hoe snel gletsjers smelten
Ice from glaciers constantly flows into the ocean, but the speed the ice moves at changes. Landsat 8 provides near-real-time mapping of ice speed in nearly all the world’s frozen regions. Information like ice speed helps scientists study our home planet and its vulnerability to rising seas.
Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/Katy Mersmann
» Meer info op nasa.gov
Met name aan de linkerzijde is de gletsjer weer een groot stuk ijs verloren. Ook de 'kuil' aan de rechterzijde (achter de vlag) is weer wat groter geworden. Dit keer heb ik ook de hoogte van de gletsjer proberen in te tekenen, waarin goed te zien is dat ijs niet alleen aan de voorkant afsmelt, maar dat de gehele gletsjer ook in hoogte verliest.
Van kennissen vernomen dat zij deze zomer enkele uren hebben moeten wandelen om de gletsjer te bereiken en dat bleek absoluut geen eenvoudige wandeling.
Na het nemen van de screenshot op 22 augustus is nog een erg warme periode voorbij gegaan. Een grote scheur lijkt te zijn ontstaan aan de linkerkant van de gletsjer en dat is natuurlijk geen goed nieuws, kou is nu snel nodig!
De beelden:
>> Klik hier of op de afbeelding voor groot formaat
Animatie 2010 t/m 2017:
© onweer-online.nl / Webcambeelden Panomax | Gewijzigd: 1 september 2017, 15:31 uur, door Justin