Stefanv: Aanvullende info:
NASA ontdekt meest aarde-achtige planeet tot nu toe
Er is een 'grotere en oudere neef van de aarde' ontdekt. Naam: Kepler-452b. Dat heeft NASA zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. De nieuw ontdekte exoplaneet, op 1400 lichtjaar afstand, is de meest 'aarde-achtige planeet' die tot nu toe is gevonden.
Door: Govert Schilling, Lisa van der Velden 23 juli 2015, 17:58
De ontdekking markeert een belangrijke stap in de zoektocht naar een 'tweede aarde' en laat zien hoe het onze aarde in de verre toekomst zal vergaan. Kepler-452b is een zogeheten 'superaarde' - een flinke slag groter en zwaarder dan onze eigen planeet.
Net als de aarde draait hij op zo'n 150 miljoen kilometer afstand rond zijn moederster. Die ster lijkt veel op de zon, maar is wel anderhalf miljard jaar ouder. Daardoor is hij heter en helderder dan de zon. Als er op Kepler-452b oceanen voorkomen, beginnen die nu langzaam maar zeker te verdampen. Dat lot staat ook de aarde te wachten.
Bewoonbare zone
Kepler-452b is een van de twaalf superaardes die door de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler zijn gevonden in de bewoonbare zone van hun moederster, waar vloeibaar water aan het oppervlak kan voorkomen.
Bij de persconferentie presenteerden astronomen tevens de nieuwste Kepler-catalogus, gebaseerd op een analyse van alle metingen tussen 2009 en 2013. De catalogus bevat circa 4700 planeetkandidaten, waarvan iets minder dan een kwart inmiddels is bevestigd.
Rotsachtig
Volgens onderzoeker Jon Jenkins is Kepler 452b anderhalf keer de grootte van de aarde en daardoor waarschijnlijk rotsachtig. De planeet heeft dus ook de juiste afstand van zijn moederster om potentieel bewoonbaar zijn. 'De planeet bracht miljarden jaren in de bewoonbare zone van zijn ster door. Dat betekent dat er mogelijk leven is ontstaan op het oppervlak van deze aarde, of dat dit op een bepaald punt in de geschiedenis zo is geweest.'
Dat er omstandigheden zijn die verenigbaar zijn met leven wil overigens niet zeggen dat er ook daadwerkelijk leven voorkomt. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de planeet vloeibaar water herbergt, maar dat is iets dat nader onderzoek moet uitwijzen. De NASA lanceerde ruimtetelescoop Kepler op 7 maart 2009. Sinds de lancering zijn er meer dan duizend exoplaneten ontdekt
http://www.volkskrant.nl | Gewijzigd: 23 juli 2015, 19:11 uur, door Stefanv
rechts is hem dus kepler-452B in diameter 60% groter dan de aarde en bevind zich in de habitable zone vanwaar leven mogenlijk is!
http://www.nasa.gov/ | Gewijzigd: 1 februari 2017, 13:22 uur, door Joyce.s
HAHA!
Maar wel super interessant dat we vanuit kunnen gaan dat wij niet de enige bewoners van het heelal zijn!