Dat het tegenwoordig in de zomers bijna niet meer op een normale manier langdurig zonnig en tussen de 20-25 graden kan zijn, is mij ook steeds vaker opgevallen. Nederland ligt ook precies zo in Europa waarbij de lucht uit het zuiden hartstikke aflandig is, zonder dat er een zee of de grote wateroppervlakken tussenzit die de hete luchtaanvoer vanuit hete Zuid-Europa kan temperen en dat terwijl ik ergens gelezen heb dat de opwarming van de Aarde ervoor zou zorgen dat de hogedrukgebieden steeds hardnekkiger op hun plaats zouden blijven staan en daarbij zich steeds trager verplaatsen, ik heb vermoeden dat de Spaanse pluimen vaker voorkomen en ook dat deze steeds hardnekkiger worden, maar omdat de hogedrukgebieden door de jaren heen steeds pessimistischer worden, is er voor de zon ook alsmaar steeds meer de gelegenheid om de boel in Zuid-Europa extreem op te warmen. Als er een krachtig hogedrukgebied ten oosten van ons land ligt die zich erg traag verplaatst terwijl de lagedrukgebieden vanuit west-Frankrijk ons land steeds minder snel kunnen bereiken, dan duurt de extreem hete luchtaanvoer vanuit het zuiden ook langer en wordt deze hitte ook steeds verder naar het noorden getransporteerd.
De opwarming van de Aarde en het smelten van poolijs geven de hitte vanuit het zuiden ook steeds meer de gelegenheid om verder naar het noorden te transporteren.
Ik weet niet hoe jullie hierover denken, maar iets zegt mij dat dit nog veel extremer gaat worden in de toekomst, omdat de opwarming wel eens extra snel kan gaan daar waar erg grote landoppervlakte is, zoals Spanje en Frankrijk samen het geval is en omdat het voor Nederland een aflandige windrichting is zodra de hete lucht vanuit Zuid-Frankrijk naar ons land blaast.
De opwarming erbij halen? Tja in de jaren 40 waren er pas hittegolven. 11 stuks tussen '40 en '50, waarvan alleen al 4 stuks in 1947 met daarin 38 dagen boven de 25 graden, waarvan 16 boven de 30 graden. Was er sprake van opwarming? Direct daarna gedurende 24 jaren, tussen 1950 en 1975 geen één hittegolf. Een kleine ijstijd? Kortom, de extremen vielen vlak achter elkaar.
Ik denk dat het voorbarig is om het voorkomen van een spaanse pluim te verbinden aan opwarming, zoals het net zo discutabel is elke andere in een periode tijdelijk meer voorkomende weersituatie aan de opwarming te verbinden.
Maar als ik tijd heb wil ik wel eens met je verder zoeken naar verbanden van de hittegolven in de jaren 40 in relatie met Spaanse pluimen die dan in ieder geval niets met opwarming te maken hebben.