Helderder, groter en imposanter: dat is het kenmerk van de supermaan. In het kort komt het erop neer dat door onderlinge draaiingen (van de maan en de aarde) de maan heel soms extra groot is te zien. De kortere afstand tot de aarde, in combinatie met een volle maan door het tijdstip in de maand, zorgt voor deze bijzondere 'supermaan'.
Perigeum
Als de maan het dichtste bij de aarde staat, heet dat het perigeum ('nabij de aarde'). Het punt waar de maan het verst van de aarde afstaat heet apogeum. Zaterdagavond zitten we dus in het perigeum. De maan is dan 30 procent helderder en lijkt 14 procent groter. Overigens is 2014 een goed jaar voor de supermaan, en dat is uniek. In augustus komt de megamaan namelijk nog een keer tevoorschijn.
Bron: Nieuws.nl
The "supermoon" rises over houses in Olvera, Spain via @Reuters
Deze foto is niet meer beschikbaar
The supermoon captured over Mount Rainier. Credit: Tommy McPharlin
Deze foto is niet meer beschikbaar
A supermoon, the first for 2014, rises behind figurines on a Chinese pavilion in Beijing Saturday | via @AP
Deze foto is niet meer beschikbaar
New York City Alerts @NYCityAlerts
One World Trade Center + #Supermoon via t.kyle
Deze foto is niet meer beschikbaar
timdurkan: From tonight's #fullmoon in #Seattle
Prinsen hebben een streepje voor op gewone burgers wanneer het gaat om het verwezenlijken van een droom. Kroonprinsen hebben het misschien nog wel makkelijker, in elk geval in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat bleek in elk geval uit de bijzondere foto's en video die kroonprins Hamdan van Dubai plaatste op Instagram.
'Super moon, super city for my super followers! #mydubai 12.7.2014
Hamdan is te zien op de top van 's werelds hoogste gebouw, de Burj Khalifa, tegen de achtergrond van de 'supermaan'. Dat natuurfenomeen ontstaat wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat. Op de foto's lijkt het bijna of kroonprins het spreekwoordelijke mannetje op de maan is.
Hamdan, zoon van emir Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, staat bekend als avonturier en spanningzoeker, aldus de krant Gulf News. 'Supermaan, superstad voor mijn supervolgers', schreef Hamdan als bijschrift bij de video die in één dag al meer dan 82.000 reacties opleverde. 'Met elke volle maan is er een nieuw begin, met elke nieuw begin komen kansen', voegde hij toe aan de fotoreeks.
Bron: AD | Gewijzigd: 15 juli 2014, 20:47 uur, door Marga
The perigee full Moon shone brighter in the sky at the same time as the Perseid meteor showers, which peak Aug. 11-13.
Full moon in Slovenia. (Photo/Facebook fan Nataša Mihorič Pirc)
Supermoon seen through the clouds in Mandalay City, Myanmar. (Photo/Facebook fan Koko Chit)
Supermoon in Singapore. (Photo/Facebook fan Laurentcia Arlany)
Supermoon at 8:18 p.m. EDT from Amsterdam, New York. (Photo/Facebook fan Chris Loft)
Supermoon from Ginter Park, Richmond, Virginia. (Photo/Facebook fan Shutterbatte Photography)
Supermoon rising in Tuckerton, New Jersey. (Photo/Facebook fan Dorothy Abraham Rubinstein)
Supermoon from Sea Isle City, New Jersey. (Photo/Facebook fan Tim Barron)
Bron: Accuweather
De maan stond afgelopen nacht het dichtst bij de aarde in meer dan twintig jaar. Dat zorgde voor een zogenaamde 'supermaan', een volle maan die 14 procent groter en 30 procent helderder was dan gewoonlijk. De 'supermaan' leverde heel wat mooie foto's op, die u via 4040 massaal aan ons toonde. Vlaanderen baadde letterlijk in een mooie maangloed. We kozen enkele van inzendingen en plaatsten ze hieronder. Vindt u uw foto terug?
"Dichtbij" is overigens een relatief begrip wanneer het om de maan gaat. Zelfs bij deze 'supermaan' staat het hemellichaam nog steeds op 360.000 kilometer van de aarde.
Bron: VTM | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:23 uur, door Joyce.s
Een ‘supermaan’ komt dit jaar maar liefst drie keer voor, waarvan de laatste keer afgelopen nacht. Het fenomeen spreekt zeer tot de verbeelding en gaat soms gepaard met veel publiciteit en prachtige foto’s. Maar is de supermaan echt zo spectaculair of is er iets anders aan de hand?
Supermaan
Eerst maar even antwoord op de vraag wat een supermaan nu precies is. Belangrijk is dat de baan van de maan om de aarde een ellips is. Is het volle maan op het moment dat de maan zich het dichtstbij de aarde bevindt, dan is er sprake van een supermaan. De term ‘supermaan’ is overigens oorspronkelijk afkomstig uit de astrologie en niet uit de sterrenkunde, maar inmiddels is het woord gemeengoed geworden als populaire benaming van het fenomeen. Een zeer tot de verbeelding sprekende term ook.
Advertentie
Tijdens een ‘supermaan’ neemt de maan vanuit het oogpunt van ons op aarde tot 14% meer van de hemel in dan wanneer de maan het verst weg staat en ze dus het kleinst lijkt. Ook is ze 30% helderder. Eén en ander hangt er natuurlijk wel vanaf hoe ‘schoon’ de atmosfeer is. Veel stof en vocht in de atmosfeer zorgt voor een lagere helderheid. En wolkenformaties kunnen de pret natuurlijk helemaal bederven.
Tijdens ‘supermaan’ worden vaak de meest fantastische foto’s gemaakt. Vooral foto’ van een werkelijk enorm ogende maan achter flatgebouwen die plots gekrompen lijken te zijn tot formaat tuinhuisje of silhouetten van mensen die haast worden verzwolgen lijken te worden door het fenomeen, doen het goed. Prachtige indrukwekkende beelden.
Illusie speelt belangrijke rol
Toch zijn die beelden minder uniek dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Gemiddeld elke dertien á veertien maanden komt het voor dat volle maan plaats heeft tegelijk met het moment dat de maan dichtbij de aarde staat. Maar veel belangrijker nog lijkt de ‘beleving’ van de omvang van de maan vooral afhankelijk van hoe en op welk moment je ‘m in beeld hebt. Ook een ‘kleine’ volle maan lijkt namelijk ineens een heel stuk groter als ze bijvoorbeeld half achter bomen verscholen is of tussen kantoorgebouwen door wordt gefotografeerd. Of als mensen van veraf op de camera vast worden gelegd met de maan op de achtergrond aan de horizon. Zo wordt elke volle maan een supermaan, zij het wellicht iets minder fel schijnend. En andersom lijkt, net als ‘normale’ volle manen, ook de ‘echte’ supermaan een stuk kleiner als dit soort visuele effecten juist niet in een foto voorkomen.
Waarom krijgt een supermaan dan zoveel aandacht? Nou, ook niet altijd. Het hangt er vanaf of het in de media wordt opgepikt. Als dat gebeurt, dan levert dit een zichzelf versterkend effect op. Veel meer mensen dan normaal raken dan door de ‘supermaan’ enthousiast en slaan aan het fotograferen. En dat levert dan weer extra veel spectaculaire volle maanfoto’s op. Een ‘hype’ volgens sommigen, zoals Geoff Chester van NASA. Als wetenschapper is hij schijnbaar ietwat gefrustreerd over de soms enorme aandacht voor het in zijn ogen toch echt niet zo bijzondere fenomeen ‘supermaan’ . Toch kan ook hij, zij het klaarblijkelijk met enige moeite, positief zien. Want, zo concludeert hij in een artikel over dit onderwerp op de site van NASA, “if it gets people out and looking at the night sky, and maybe hooks them into astronomy, then it's a good thing."
Tja, en wat zou het ook uitmaken. Supermaan of geen supermaan, spectaculaire vollemaanfoto’s zijn spectaculaire vollemaanfoto’s. Het blijft genieten van hoe waanzinnig indrukwekkend onze planeet en de rest van het heelal zijn.
Bronnen: NASA Science, MeteoGroup, Weer.nl