Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 mei 2014, 15:45 uur | Bericht #423578
De maan

Wist je dat de maan heel veel invloed heeft op het leven op aarde? Water en vloeistoffen worden aangetrokken of afgekeerd van de maan, afhankelijk van de maanstand. Dit veroorzaakt de getijden van de oceaan. Toch zijn er nog veel meer subtiele invloeden waar we meestal helemaal niets van merken.


Op 16 januari wist Layla Wijsmuller de volle maan prachtig op de foto te zetten.

Bekendste invloed
De maan draait om de aarde, en omdat ze beide een zwaartekracht kennen, trekken ze aan elkaar. De aarde is echter veel zwaarder (81 maal) waardoor de aarde meer aan de maan trekt dan omgekeerd. Eb en vloed zijn dagelijkse processen die door de invloed van deze zwaartekracht veroorzaakt worden. Dan hebben we ook nog de zon. Als de maan, de zon en de aarde in één lijn staan (bij nieuwe en volle maan) versterken de effecten elkaar waardoor het springtij wordt, eb en vloed worden beiden extremer.


Er zijn ook veel gezegdes die op een relatie met de maan wijzen. Zo ook de weerspreuk "Kring om de maan zal in regen vergaan". De kring is te zien vanwege dunne bewolking hoog in de atmosfeer. Dat kan een voorbode zijn van een warmtefront dat gepaard gaat met regen. Foto: Ria Luttikhold.

Op kleinere schaal
Er is zoveel water op aarde, in de grond en in bomen en planten. Ook de mens bestaat voor 65% uit water. Als de maan het water in zeeën aantrekt, zou je toch denken dat dit ook in verkleinde vorm werkt voor planten en dieren. In veel landen is dat vanzelfsprekende kennis. In Latijns-Amerika worden palmbladeren van de boom gesneden en zo gebruikt als dakbedekking. Bij het afsnijden van zo’n groot blad ontstaat er uiteraard een wond aan de stam, en daarbij gaat sap verloren. Om de schade te beperken, snijden ze alleen bladeren af bij de afnemende maan, omdat de sapstroom van de palmbomen dan minder actief is. Minder verlies van vocht is uiteraard beter voor het herstel van de boom.


Volgens de biodynamica kunnen bloemen het beste geoogst worden met volle maan. Met volle maan staan zon, aarde en maan in één lijn en in deze volgorde. Foto: Marten Voogd.

Dynamisch tuinieren
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt er rekening gehouden met de maanstand. Er zijn biodynamische boerderijen die volledig op de maankalender zaaien, onkruid wieden, snoeien en oogsten. In de maankalender staat de stand van de maan centraal voor de activiteiten. De theorie is dat dit werkelijk bijdraagt aan een grotere oogst, echter dit is (nog) niet bewezen door de reguliere wetenschap.


Mocht je bomen of struiken willen snoeien, doe dit dan met een stijgende maan. In deze periode keert de sapstroom veelal terug naar de wortels. Het afknippen van takken kan de struik dan het beste verdragen. Foto: Martha Kivits

Huidige maanstand
Niet alle gewassen kunnen over één kam geschoren worden, maar volgens sommige biologisch-dynamische boeren is de oogst van de wortels beter als ze een paar dagen voor volle maan zijn gezaaid. Bij volle maan groeit alles sneller, er is een betere opname van voedingsstoffen en de zaadjes komen zo sneller uit. Het is dan ook vaak een periode van zaaien en bemesten. Het beste is dan de combinatie van regen en volle maan, want het water zorgt voor een snelle verspreiding van de voeding.  Morgen is het volle maan. Volgens de biodynamica bij uitstek dus het moment om te gaan zaaien en bemesten!

Bron: MeteoGroup



weer.nl
Lees ook:

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1027 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1027, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden