Wist je dat de maan heel veel invloed heeft op het leven op aarde? Water en vloeistoffen worden aangetrokken of afgekeerd van de maan, afhankelijk van de maanstand. Dit veroorzaakt de getijden van de oceaan. Toch zijn er nog veel meer subtiele invloeden waar we meestal helemaal niets van merken.
Op 16 januari wist Layla Wijsmuller de volle maan prachtig op de foto te zetten.
Bekendste invloed
De maan draait om de aarde, en omdat ze beide een zwaartekracht kennen, trekken ze aan elkaar. De aarde is echter veel zwaarder (81 maal) waardoor de aarde meer aan de maan trekt dan omgekeerd. Eb en vloed zijn dagelijkse processen die door de invloed van deze zwaartekracht veroorzaakt worden. Dan hebben we ook nog de zon. Als de maan, de zon en de aarde in één lijn staan (bij nieuwe en volle maan) versterken de effecten elkaar waardoor het springtij wordt, eb en vloed worden beiden extremer.
Er zijn ook veel gezegdes die op een relatie met de maan wijzen. Zo ook de weerspreuk "Kring om de maan zal in regen vergaan". De kring is te zien vanwege dunne bewolking hoog in de atmosfeer. Dat kan een voorbode zijn van een warmtefront dat gepaard gaat met regen. Foto: Ria Luttikhold.
Op kleinere schaal
Er is zoveel water op aarde, in de grond en in bomen en planten. Ook de mens bestaat voor 65% uit water. Als de maan het water in zeeën aantrekt, zou je toch denken dat dit ook in verkleinde vorm werkt voor planten en dieren. In veel landen is dat vanzelfsprekende kennis. In Latijns-Amerika worden palmbladeren van de boom gesneden en zo gebruikt als dakbedekking. Bij het afsnijden van zo’n groot blad ontstaat er uiteraard een wond aan de stam, en daarbij gaat sap verloren. Om de schade te beperken, snijden ze alleen bladeren af bij de afnemende maan, omdat de sapstroom van de palmbomen dan minder actief is. Minder verlies van vocht is uiteraard beter voor het herstel van de boom.
Volgens de biodynamica kunnen bloemen het beste geoogst worden met volle maan. Met volle maan staan zon, aarde en maan in één lijn en in deze volgorde. Foto: Marten Voogd.
Dynamisch tuinieren
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt er rekening gehouden met de maanstand. Er zijn biodynamische boerderijen die volledig op de maankalender zaaien, onkruid wieden, snoeien en oogsten. In de maankalender staat de stand van de maan centraal voor de activiteiten. De theorie is dat dit werkelijk bijdraagt aan een grotere oogst, echter dit is (nog) niet bewezen door de reguliere wetenschap.
Mocht je bomen of struiken willen snoeien, doe dit dan met een stijgende maan. In deze periode keert de sapstroom veelal terug naar de wortels. Het afknippen van takken kan de struik dan het beste verdragen. Foto: Martha Kivits
Huidige maanstand
Niet alle gewassen kunnen over één kam geschoren worden, maar volgens sommige biologisch-dynamische boeren is de oogst van de wortels beter als ze een paar dagen voor volle maan zijn gezaaid. Bij volle maan groeit alles sneller, er is een betere opname van voedingsstoffen en de zaadjes komen zo sneller uit. Het is dan ook vaak een periode van zaaien en bemesten. Het beste is dan de combinatie van regen en volle maan, want het water zorgt voor een snelle verspreiding van de voeding. Morgen is het volle maan. Volgens de biodynamica bij uitstek dus het moment om te gaan zaaien en bemesten!
Bron: MeteoGroup
Lees ook: