Met de regelmaat van de klok worden nieuwe planeten en sterren ontdekt, maar wat astronomen van de universiteit van New South Wales recent aantroffen, was nog ongezien. Gliese 832c is een super-Aarde die amper 16 lichtjaren van ons verwijderd is - een steenworp in kosmische termen.
© Flickr/CosmosUp.
Volgens de nieuwssite The Verge wentelt de planeet rond een rode dwerg, een koele ster die weinig licht uitstraalt, met een massa en omvang die de helft bedraagt van die van onze zon. Gliese 832c heeft een omlooptijd van ongeveer 35 dagen en een massa vijf keer zo groot als die van de Aarde. Belangrijker is dat de planeet in de 'bewoonbare' zone van de rode dwerg cirkelt en dezelfde energie krijgt als onze Aarde van de zon.
Leven zou er in principe dus mogelijk zijn. De grote massa van Gliese 832 wijst er wel op dat de planeet een veel dichtere atmosfeer heeft dan de Aarde, wat het weer er heet en de seizoenen vluchtig maakt. De astronomen zijn er niet uit of de planeet nu een super-Aarde of eerder een super-Venus is.
Top-3
"Als de atmosfeer op de planeet gelijkaardig is aan die van de Aarde, is het misschien mogelijk dat er leven kan zijn", zegt professor Chris Tinney van de universiteit van South Wales aan Sci-News.com. "Maar de seizoenswissels zouden er extreem zijn."
Toch is Gliese 832c een van de meest Aarde-achtige planeten ooit ontdekt. "Wat massa en relatie met de ster betreft, zit de planeet in de top-3", schrijft Abel Mendez Torres van Planetary Habitability Lab's Blog. "Bovendien bevindt deze planeet zich van die drie het dichtstbij."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0