Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2014, 17:53 uur | Bericht #431752
"Diamant ter grootte van de Aarde" ontdekt


Het sterrenstelsel van een witte dwerg, op zo'n 30 miljoen lichtjaren van de Aarde. © Wikimedia Commons/NASA's Marshall Space Flight Center.

Astronomen hebben waarschijnlijk de koudste, zwakste witte dwergster ooit ontdekt. Volgens Science Daily is deze uitdovende ster zo koel dat zijn koolstof gekristalliseerd is, waardoor hij een diamant ter grootte van de Aarde vormt in de ruimte.

Een witte dwerg is een ster aan het einde van zijn levenscyclus. Wanneer de ster instort, vormt ze een object uit koolstof en zuurstof, ongeveer ter grootte van onze Aarde. Witte dwergen koelen langzaam af en doven uit - een proces dat miljarden jaren duurt.

De pas ontdekte witte dwerg is wellicht even oud als de Melkweg, ongeveer 11 miljard jaar oud. David Kaplan, professor aan de universiteit van Wisconsin-Milwaukee, noemt de ster een "opmerkelijke vondst". "We weten dat deze dingen bestaan maar omdat ze zo zwak zijn, zijn ze heel moeilijk te vinden."

Metgezel
De ster had dan ook niet ontdekt kunnen worden als hij geen metgezel had. De astronomen ontdekten eerst een pulsar, een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt. Het sterke elektromagnetische veld van pulsars zendt lichtstralen de ruimte in. Wanneer een van die stralen de Aarde kruist, kunnen telescopen die opvangen.

Al snel bleek dat de pulsar niet alleen was. De eerste observaties onthulden dat de ster meer dan dertig keer per seconde draaide en vergezeld werd door een tweede ster. De twee wentelden elke 2,45 dagen rond elkaar.

De pulsar werd twee jaar lang geobserveerd. Hij bevindt zich op ongeveer 900 lichtjaren van de Aarde en heeft een massa die 1,2 keer zo groot is als de zon. De witte dwerg is 1,05 keer zo zwaar als de zon.

2.700 graden
De onderzoekers hebben geprobeerd de witte dwerg te observeren, maar geen enkele telescoop kon een glimp van de ster opvangen. "We zouden een metgezel moeten zien die honderd keer minder helder is dan elke andere witte dwerg die rond een pulsar draait en tien keer zwakker dan elke andere gekende witte dwerg, maar we zien niets", zegt Bart Dunlap van de universiteit van North Carolina. "De witte dwerg moet dus extreem koud zijn."

De onderzoekers berekenden dat de witte dwerg een temperatuur van zo'n 2.700 graden celsius heeft. Extreem koud voor een ster: het centrum van onze zon is ongeveer 5.000 keer warmer. De astronomen zeggen dat zo'n koude, ingestorte ster voornamelijk uit koolstof bestaat en dus veel wegheeft van een diamant.

Bron: HLN
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
24 juni 2014, 20:26 uur | Bericht #431758
Hebbe, hebbe....
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 774 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 774, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden