Astronomen hebben relatief gezien ‘erg dichtbij’ twee nieuwe exoplaneten ontdekt waarvan er één zich in de levensvatbare zone rond de moederster bevindt en mogelijk zelfs vloeibaar water kan omvatten, aldus Ansgar Reiners van het Institut für Astrophysik aan de Universiteit van Göttingen.
De twee, vermoedelijk 11,5 miljard jaar oude, planeten cirkelen rondom de ster Kapteyn die zich op slechts dertien lichtjaar van ons bevindt en die een van de 25ste meest nabije sterren tot ons is. Planeet Kapteyn b heeft een omlooptijd van 48 dagen en kan vloeibaar water herbergen. De planeet lijkt zich immers op precies de juiste afstand van de ster te bevinden: niet te ver weg (zodat eventueel water op de planeet bevriest), maar ook niet te dichtbij (zodat water verdampt). En water is een voorwaarde voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen.
Kapteyn c is zwaarder en is wellicht te koud voor vloeibaar water. De omlooptijd bedraagt 121 landen en staat aldus te ver van de ster.
Het gaat om een rode dwergster die zich in het galactisch halo van onze Melkweg bevindt, in het sterrenbeeld Pictor. De ster ontstond vermoedelijk in een nabij dwergsterrenstelsel dat door de jonge Melkweg werd geabsorbeerd.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0