Diep in de ruimte is een planeet die uitzonderlijk ver van zijn ster staat. De afstand tussen de twee hemellichamen is ongeveer 2000 keer zo groot als de afstand van de aarde tot de zon. Zoiets was nog niet eerder gezien. Een jaar, de tijd die de planeet nodig heeft om één keer om de ster te draaien, duurt maar liefst 80.000 aardse jaren.
© Universiteit van Montreal.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Montreal in Canada. Ter vergelijking: het verste voorwerp in ons zonnestelsel is het rotsblok 2012 VP113. Dat staat ongeveer 80 keer zo ver van de zon als de aarde.
De planeet heeft de naam GU Psc b geregen. Hij draait rond een jonge ster in het sterrenbeeld Vissen. De onderzoekers zochten bij jonge sterren, omdat de de planeten eromheen nog vers en warm zijn. Dat maakt ze in principe makkelijker te vinden, maar toch is GU Psc b uniek 'We hebben meer dan 90 sterren bekeken en maar één planeet gevonden, dus dit is echt een astronomische eigenaardigheid', zegt onderzoeker Étiene Artigau. In de komende jaren hopen de wetenschappers andere planeten in de omgeving te vinden.
De temperatuur op GU Psc b is ongeveer 800 graden. De planeet weegt ongeveer 10 keer zo veel als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.
De universiteit van Montreal heeft de ontdekking vandaag naar buiten gebracht. De studie staat binnenkort in het wetenschapsblad Astrophysical Journal.
Bron: AD