Amerikaanse astronomen hebben een exoplaneet ontdekt die "mogelijk bewoonbaar" is en bijna drie keer zo groot is als de aarde. De planeet Gliese 581g draait rond een ster die vrij dichtbij is, en dankzij die korte afstand is de temperatuur van die aard dat het water aan de oppervlakte van de planeet vloeibaar kan gehouden worden.
Vergelijkbaar met aarde
Als de ontdekking wordt bevestigd, zou het van alle tot nog toe ontdekte exoplaneten om degene gaan die het meest te vergelijken is met de aarde. "Onze ontdekking is een zeer overtuigend voorbeeld van een mogelijk bewoonbare planeet", zegt Steven Vogt, professor astronomie en astrofysica aan de universiteit van Californië in Santa Cruz.
Ons sterrenstelsel
De ster Gliese 581 bevindt zich in ons sterrenstelsel, de Melkweg, op zo'n 20 lichtjaren van de aarde. "Het feit dat we deze planeet zo snel en zo dicht bij ons zonnestelsel kunnen detecteren, toont ons dat dergelijke exoplaneten echt talrijk moeten zijn", aldus nog Vogt. Voor astronomen is een exoplaneet "mogelijk bewoonbaar" als er leven mogelijk is. Maar dat betekent niet dat mensen er comfortabel zouden kunnen leven.
Bron Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:42 uur, door Joyce.s
De ontdekking van een mogelijke nieuwe Aarde fascineert wetenschappers over de hele wereld. Een astronoom van de universiteit van West-Sydney ontving twee jaar geleden al een signaal uit de buurt van de planeet. De recente onthullingen doen het vermoeden groeien dat we misschien toch niet alleen in het heelal zijn. Dr. Ragbir Bhathal heeft de ontwikkelingen van de voorbije dagen met veel aandacht gevolgd. Al twee jaar geleden merkte hij een lichtstraal op die uit de buurt van deze zogenaamde nieuwe Aarde - die rond de ster Gliese 581 draait - afkomstig was. Op dat ogenblik wisten astronomen nog niet dat Gliese 581 mogelijk omringd werd door bewoonbare planeten. Bhathal is lid van een organisatie die op zoek gaat naar signalen en communicatie op andere planeten. Dat het vreemde signaal in december 2008 afkomstig was van de locatie van Gliese 581g is wel een heel opvallend toeval. Enkele maanden na zijn ontdekking maakten wetenschappers bekend dat ze een gelijkaardige, maar minder bewoonbare planeet gevonden hadden: Gliese 581e.
Planeet zoals Aarde
Deze week raakte bekend dat er zich nog een planeet in de buurt van de ster bevindt: Gliese 581g. Nooit eerder hebben ze een planeet ontdekt die zo sterk op de Aarde lijkt. Bhathal was twee jaar geleden al zeer opgewonden over zijn ontdekking. "Op een heldere nacht ga ik naar het observatorium en onderzoek ik de sterren. Toen ik naar één van die sterren keek, merkte ik plots een signaal op", zegt hij.
Ik wilde het signaal meteen onderzoeken. We beschikken over speciale software, want we ontvangen ook veel lawaai. Maar dit was een heel scherp signaal. En dat is precies waar we naar op zoek zijn. Uiteraard ging Bhathal in de volgende maanden op zoek naar een tweede signaal, maar hij vond niets meer. De ontdekking dat er rond de ster bewoonbare planeten konden bestaan, maakte het verhaal plots populair bij het bredere publiek. In Oekraïne werd zelfs een signaal met 500 boodschappen van de bevolking uitgezonden in de richting van Gliese 581.
Leven mogelijk
Gisteren liet hoofdonderzoeker Dr. Steven Vogt al weten dat hij "100 procent zeker is" dat er leven is op de ontdekte planeet. De planeet ligt in een zone in de ruimte waar het noch te warm, noch te koud is voor water om oceanen, meren en rivieren te vormen. De planeet beschikt bovendien over een atmosfeer en zwaartekracht. De wetenschappers vermoeden dat er nog bewoonbare planeten rond de ster draaien. "Anders hadden we deze planeet nooit zo snel ontdekt", stellen ze.
Bron Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:42 uur, door Joyce.s
Een team van astronomen heeft twijfels over de recent aangekondigde vondst van een planeet buiten ons zonnestelsel waar leven mogelijk zou kunnen zijn, zo staat op de website van het populair-wetenschappelijke blad New Scientist te lezen. Amerikaanse astronomen, onder wie exoplaneetjager Paul Butler, meldden met Gliese 581 g een exoplaneet in onze Melkweg te hebben ontdekt die "mogelijk levensvatbaar" is en bijna drie keer zo groot is als de Aarde. Het object op 20 lichtjaar van ons draait in 37 dagen, dus vrij dicht, rond een rode dwergster. Door die korte afstand is de temperatuur van die aard dat er vloeibaar water kan zijn, luidt het.
Talrijk
Met een massa van zeker drie keer de Aarde kan het ding ook een oppervlak van gesteente hebben. "Het feit dat we deze planeet zo snel en zo dicht bij ons zonnestelsel kunnen detecteren, toont ons dat dergelijke exoplaneten echt talrijk moeten zijn", zei Steven Vogt, professor astronomie en astrofysica aan de universiteit van Californië in Santa Cruz.
Planeet niet gevonden
Maar op een astronomencongres in Turijn eerder deze week zei Francesco Pepe van het Observatorium van Genève Gliese 581 g niet terug te vinden in zijn bestanden. De vier andere planeten van dit zonnestelsel kon hij wel snel traceren. Beide teams gebruikten data van het HARPS-instrument van de ESO-telecoop La Silla in Chili, terwijl Vogt en co gegevens bijnamen van een instrument op de Keck-telescoop op Hawaï. Tegenover de gezaghebbende website space.com reageerde Vogt echter achter zijn ontdekking te blijven staan.
Bron: HLN
Een van de planeten rond rode dwergster Gliese 581 zou wel eens levensvatbaar kunnen zijn, melden klimatologen. Wetenschappers vragen zich wereldwijd af welke van de al meer dan 500 gevonden planeten buiten ons zonnestelsel wel eens geschikt voor leven zou kunnen zijn. Daarvoor is een klimaat nodig dat vloeibaar water op het oppervlak mogelijk maakt. In eerste instantie leek Gliese 581d, dat zich op 20 lichtjaren van ons bevindt en in 2007 werd ontdekt, geen kandidaat, omdat het er te koud zou zijn. De moederster van de waarschijnlijke gesteenteplaneet is namelijk niet warm te noemen: Gliese 581d krijgt maar liefst 3 keer minder energie dan onze planeet van de Zon.
Maar een team rond Robin Wordworth en François Forget, van het Parijse Institut Pierre Simon Laplace, komt inmiddels tot een andere ontdekking. Met simulaties en modellen voor aardse klimaatstudie ondervonden de onderzoekers dat de exoplaneet wel eens gebaat kan zijn bij een broeikaseffect. Dit zou een warm klimaat, met het ontstaan van oceanen, wolken en regen, tot gevolg hebben.
Afkoeling
Als er veel CO2 in de atmosfeer van Gliese 581d zit, zou de planeet een afkoeling van de atmosfeer tijdens de nacht kunnen vermijden en dan zelfs een warm klimaat behouden. Ondanks dat het er minder warm is dan met ons zonlicht, zou de rode straling van Gliese 581 dieper in de atmosfeer van de planeet kunnen binnendringen en die dus opwarmen.
Bron: AD | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:42 uur, door Joyce.s
Superaardes blijken niet zo gemakkelijk in staat te zijn om leven in hun zonnestelsel te verspreiden. Dat concluderen onderzoekers nadat ze het planetaire systeem Gliese 581 bestudeerd hebben. Dit systeem bestaat uit een ster en zeker vier en mogelijk zes planeten die daaromheen draaien. Eén planeet – Gliese 581d – is een superaarde en bevindt zich ook nog eens in de leefbare zone. Dat wil zeggen dat de planeet niet te ver, maar ook niet te dicht bij de ster staat en dat er dankzij die ‘perfecte’ afstand vloeibaar water kan bestaan. Onderzoekers Laci Brock en Jay Melosh vroegen zich af of het in theorie mogelijk was dat Gliese 581d levende microben op andere planeten zou brengen.
Verspreiding
“Eén van de grote wetenschappelijke vraagstukken is hoe het leven begon en hoe het zich door het universum verspreidde,” stelt Melosh. Dat speelt ook in ons eigen zonnestelsel. Zo is het best mogelijk dat het leven niet op aarde, maar op Mars begon en dat meteorieten vervolgens microben naar de aarde brachten.
Gliese 581
Maar zou zo’n zelfde proces ook in Gliese 581 mogelijk zijn? Het lijkt er niet op. De onderzoekers ontdekten namelijk dat het heel moeilijk is voor materialen om zich vanaf Gliese 581d door het zonnestelsel te verspreiden. Het lijkt zelfs nog moeilijker dan dat het in ons zonnestelsel is. De vier planeten rondom de ster Gliese 581 draaien met flinke snelheid om de ster heen. Het materiaal dat van Gliese 581d afkomt, heeft te weinig snelheid en kan dus heel moeilijk op de andere planeten belanden. In plaats daarvan komt het materiaal tijdens simulaties voornamelijk buiten het planetaire systeem terecht. Planeet d ligt welbeschouwd dan ook tamelijk geïsoleerd. Veel geïsoleerder dan de binnenste planeten in ons zonnestelsel. Voor de verspreiding van materialen tussen planeten is een uitgestrekter zonnestelsel nodig. “Geen van de zonnestelsels die we tot op heden gevonden hebben, hebben zoals ons zonnestelsel de mogelijkheid om leven tussen verschillende planeten te verspreiden,” concludeert Melosh. “Het laat ons zien hoe uniek ons zonnestelsel is,” voegt Brock toe.
Bron: Scientas | Gewijzigd: 12 juni 2017, 15:42 uur, door Joyce.s
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Astronomen hebben een nieuwe planeet ontdekt waarop leven mogelijk is. Bovendien bevindt die planeet zich op 'overzichtelijke' afstand van de Aarde. "Er hoeven geen duizend jaren voorbij te gaan om te horen 'Hoe gaat het ginder?' en nog eens duizend jaren om te horen 'Prima, en ginds?'", aldus professor Steven Vogt aan news.com.au.De planeet ligt niet in onze achtertuin maar vlak voor onze neus", stelt Vogt. Daarmee bedoelt de wetenschapper: op 22 lichtjaren van de Aarde. Het gaat om de fameuze planeet Gliese 581g die de professor inmiddels herdoopte naar de naam van zijn vrouw: 'Zarmina's World'. De nieuwste studie van Vogts team verschijnt vandaag in het vaktijdschrift 'Astronomisch Naschrischten' en wil een antwoord bieden op de vele kritieken die Vogt kreeg na zijn eerste onthullingen bijna twee jaar geleden.De planeet is twee keer zo groot als de Aarde. Wetenschappers van de University of California, Santa Cruz, en van het Carnegie Institution of Washington ontdekten haar. Ze werd bekend als 'Superaarde', omdat ze een gasrijke atmosfeer heeft die de kans op de aanwezigheid van vloeistof - en dus op leven - verhoogt. Of die vloeistof bevroren is en zich onder de bodem bevindt dan wel vrijelijk over de planeet vloeit, is nog niet duidelijk.
De temperaturen op de planeet zijn van die aard dat leven er alleszins mogelijk zou zijn. Maar hoe de planeetbodem er precies uitziet, dat kan het team van professor Vogt voorlopig ook nog niet zeggen.Gliese 581g bevindt zich in 'Goldilocks Zone', een gebied niet ver van de Aarde dat niet te warm en niet te koud is. Net goed om leven toe te laten. Volgens Vogt zouden we, na het ontdekken van buitenaards leven op de planeet, een antwoord van onze tegenvoeters kunnen verwachten binnen de 44 jaar. "Over een paar honderd jaar zouden we beelden van een iPhone of Android-toestel kunnen ontvangen en kunnen luisteren naar hoe zij klinken en kijken hoe ze leven vanuit een ruimtetuig", beweert Vogt. "Er moet alleszins leven zijn daar."Zoals gezegd kreeg Vogt veel kritiek voor zijn bevindingen, vooral van een Zwitsers team die bekend zijn als 'HARPS' (High Accuracy Radial Velocity Planet). Zij deden de studies van Vogt af als "nonsens". Professor Steven Vogt slaat nu terug met de bewering dat HARPS bewust feiten achterhield die niet in hun wetenschappelijke kraam pasten.
Bron; HLN