Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 augustus 2014, 19:05 uur | Bericht #436679
4 weetjes over de vallende sterren die u vanaf morgen op spektakel trakteren

De Aarde heeft de komende dagen haar jaarlijkse afspraak met de Perseïden. Vanaf morgen zijn daardoor elke nacht tientallen vallende sterren te zien. Het hoogtepunt wordt bereikt in de ochtend van 13 augustus, maar ook de dagen voordien kan u al genieten van een spectaculair schouwspel aan de hemel. Met onderstaande weetjes zal u alvast scoren bij uw nachtelijke gezelschap.

Hoe ontstaan vallende sterren?
Vallende sterren hebben niets te maken met échte sterren. Een komeet die zich richting zon beweegt, stoot door de warmte stofdeeltjes af. Zo wordt zijn typerende staart gevormd. Die deeltjes blijven achter in de ruimte. Vanaf morgen verplaatst onze planeet zich door de Perseïden, de stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer de deeltjes botsen met onze atmosfeer, verbranden ze en vormen ze kortstondig een lichtstreep aan de hemel - het verschijnsel dat we kennen als een vallende ster of meteoor.

Waarom zien we jaarlijks een meteorenregen?
De Perseïden - wegens de grote helderheid de bekendste meteorenzwerm - zijn elk jaar zichtbaar in augustus. Het puinspoor van de komeet Swift-Tuttle blijft op een bepaalde plek in de ruimte hangen, waardoor de Aarde er elk jaar opnieuw door moet in zijn baan om de zon. Omdat de meteoren in onze atmosfeer verbranden, zou het logisch lijken dat we jaarlijks minder vallende sterren spotten. Dat is echter niet het geval, omdat de baan van de aarde nooit exact dezelfde is. De komeet zelf heeft een omlooptijd van 133 jaar. Dat betekent dat hij elke 133 jaar nieuw puin achterlaat, wanneer hij zich richting zon begeeft.

Wat is het beste moment om vallende sterren te spotten?
De activiteit van de Perseïden stijgt sterk vanaf morgen. De meeste meteoren zijn er dit jaar op 13 augustus om 7 uur 's ochtends. Dan is het echter al licht. De meeste vallende sterren kan u die nacht spotten vanaf 2 uur; in de uren voor het hoogtepunt zijn tientallen meteoren per uur zichtbaar. Ook in de dagen voor en na 13 augustus bent u getuige van een indrukwekkend schouwspel. Door de hoge stand van de radiant - dat is de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen - is tijdens de tweede helft van de nacht het grootste aantal vallende sterren te zien.

Hoe spot u een vallende ster?
Een gouden raad van weerman Frank Deboosere op zijn website: "Zorg voor een donker waarnemingsplekje ver verwijderd van alle stadslicht en kijk (zeker na middernacht) in noordelijke of oostelijke richting." Omdat de maan voor 90 procent verlicht is, zal hij wel storen en kan u de zwakkere meteoren niet zien. Een telescoop of verrekijker heeft u niet nodig. Volgens volkssterrenwacht Urania volstaat het met het blote oog een kwartiertje naar een willekeurige plaats aan de hemel te kijken om een vallende ster waar te nemen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 augustus 2014, 21:52 uur | Bericht #436696
Dus word een HELE leuke week:) Zondag eerst de supermaan en daarna vallende sterren:D
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Waarom deze advertentie?
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
8 augustus 2014, 11:21 uur | Bericht #436729
Citaat van Herdervriend, donderdag 7 augustus 2014, 21:52 uur Dus word een HELE leuke week:) Zondag eerst de supermaan en daarna vallende sterren:DNeemt de zomer net wat te vroeg een paar dagen vakantie.>:(

Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 augustus 2014, 12:20 uur | Bericht #436970
Citaat van jcroon, vrijdag 8 augustus 2014, 11:21 uur Citaat van Herdervriend, donderdag 7 augustus 2014, 21:52 uur Dus word een HELE leuke week:) Zondag eerst de supermaan en daarna vallende sterren:DNeemt de zomer net wat te vroeg een paar dagen vakantie.>:(
Dat is inderdaad een mindere factor. Hopen op t beste .

Anders hebben we September nog n supermaan:)


Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
9 augustus 2014, 18:43 uur | Bericht #436996
Super ik kijk er elk jaar naar uit! Maar hoe zit het met de bewolking? Volgens mij pakt dat ongunstig uit.

Ik las net op hemel.waarnemen.com dat de maan dit keer flink gaat storen en dat in principe alleen de helderste meteoren zijn waar te nemen. | Gewijzigd: 9 augustus 2014, 18:48 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2014, 14:29 uur | Bericht #437984
Verstoren maan en wolken het spektakel van de Perseïden? Auteur: Alexander Verstraete


AP di 12/08/2014 - 12:43 Alexander Verstraete

Goed nieuws voor mensen met een vurige wens op de lippen: vannacht scheert de Perseïdenzwerm naar jaarlijkse gewoonte rakelings langs de aarde. Bij een heldere hemel levert dat een spektakel aan vallende sterren op, tenzij de maan roet in het eten gooit.

De Perseïdenzwerm is een wolk stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar in augustus trekt de zwerm langs de aarde voorbij. Zodra een stofdeeltje de dampkring binnenkomt, brandt het op en laat het een kortstondige lichtstreep aan de hemel achter.

Deze zogenoemde vallende sterren verschijnen vanaf 8 augustus, maar zijn het talrijkste in de nacht van 12 op 13 augustus en dan vooral in de tweede helft van de nacht. Een telescoop is niet nodig: ook met het blote oog is het Perseïdenspektakel zichtbaar.

Twee fenomenen kunnen evenwel roet in het eten gooien. Enerzijds trekken vannacht wolken aan de hemel voorbij die het zicht op de vallende sterren mogelijk belemmeren. Gelukkig mag vooral Vlaanderen zich aan opklaringen verwachten, weet weervrouw Sabine Hagedoren.

Anderzijds schijnt de maan dezer dagen bijzonder fel. Enkele dagen geleden was zelfs sprake van een supermaan omdat de satelliet dichter dan gewoonlijk bij de aarde stond én het tegelijk volle maan was. Hoewel de supermaan intussen in kracht is afgenomen, voorspelt Hagedoren dat het maanlicht de zichtbaarheid van de vallende sterren zal verminderen.

Bron: Redactie
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 499 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 499, lezen 4 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden