De Aarde heeft de komende dagen haar jaarlijkse afspraak met de Perseïden. Vanaf morgen zijn daardoor elke nacht tientallen vallende sterren te zien. Het hoogtepunt wordt bereikt in de ochtend van 13 augustus, maar ook de dagen voordien kan u al genieten van een spectaculair schouwspel aan de hemel. Met onderstaande weetjes zal u alvast scoren bij uw nachtelijke gezelschap.
Hoe ontstaan vallende sterren?
Vallende sterren hebben niets te maken met échte sterren. Een komeet die zich richting zon beweegt, stoot door de warmte stofdeeltjes af. Zo wordt zijn typerende staart gevormd. Die deeltjes blijven achter in de ruimte. Vanaf morgen verplaatst onze planeet zich door de Perseïden, de stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer de deeltjes botsen met onze atmosfeer, verbranden ze en vormen ze kortstondig een lichtstreep aan de hemel - het verschijnsel dat we kennen als een vallende ster of meteoor.
Waarom zien we jaarlijks een meteorenregen?
De Perseïden - wegens de grote helderheid de bekendste meteorenzwerm - zijn elk jaar zichtbaar in augustus. Het puinspoor van de komeet Swift-Tuttle blijft op een bepaalde plek in de ruimte hangen, waardoor de Aarde er elk jaar opnieuw door moet in zijn baan om de zon. Omdat de meteoren in onze atmosfeer verbranden, zou het logisch lijken dat we jaarlijks minder vallende sterren spotten. Dat is echter niet het geval, omdat de baan van de aarde nooit exact dezelfde is. De komeet zelf heeft een omlooptijd van 133 jaar. Dat betekent dat hij elke 133 jaar nieuw puin achterlaat, wanneer hij zich richting zon begeeft.
Wat is het beste moment om vallende sterren te spotten?
De activiteit van de Perseïden stijgt sterk vanaf morgen. De meeste meteoren zijn er dit jaar op 13 augustus om 7 uur 's ochtends. Dan is het echter al licht. De meeste vallende sterren kan u die nacht spotten vanaf 2 uur; in de uren voor het hoogtepunt zijn tientallen meteoren per uur zichtbaar. Ook in de dagen voor en na 13 augustus bent u getuige van een indrukwekkend schouwspel. Door de hoge stand van de radiant - dat is de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen - is tijdens de tweede helft van de nacht het grootste aantal vallende sterren te zien.
Hoe spot u een vallende ster?
Een gouden raad van weerman Frank Deboosere op zijn website: "Zorg voor een donker waarnemingsplekje ver verwijderd van alle stadslicht en kijk (zeker na middernacht) in noordelijke of oostelijke richting." Omdat de maan voor 90 procent verlicht is, zal hij wel storen en kan u de zwakkere meteoren niet zien. Een telescoop of verrekijker heeft u niet nodig. Volgens volkssterrenwacht Urania volstaat het met het blote oog een kwartiertje naar een willekeurige plaats aan de hemel te kijken om een vallende ster waar te nemen.
Bron: HLN
Dat is inderdaad een mindere factor. Hopen op t beste .
Anders hebben we September nog n supermaan:)
Ik las net op hemel.waarnemen.com dat de maan dit keer flink gaat storen en dat in principe alleen de helderste meteoren zijn waar te nemen. | Gewijzigd: 9 augustus 2014, 18:48 uur, door reedtimmer
AP di 12/08/2014 - 12:43 Alexander Verstraete
Goed nieuws voor mensen met een vurige wens op de lippen: vannacht scheert de Perseïdenzwerm naar jaarlijkse gewoonte rakelings langs de aarde. Bij een heldere hemel levert dat een spektakel aan vallende sterren op, tenzij de maan roet in het eten gooit.
De Perseïdenzwerm is een wolk stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar in augustus trekt de zwerm langs de aarde voorbij. Zodra een stofdeeltje de dampkring binnenkomt, brandt het op en laat het een kortstondige lichtstreep aan de hemel achter.
Deze zogenoemde vallende sterren verschijnen vanaf 8 augustus, maar zijn het talrijkste in de nacht van 12 op 13 augustus en dan vooral in de tweede helft van de nacht. Een telescoop is niet nodig: ook met het blote oog is het Perseïdenspektakel zichtbaar.
Twee fenomenen kunnen evenwel roet in het eten gooien. Enerzijds trekken vannacht wolken aan de hemel voorbij die het zicht op de vallende sterren mogelijk belemmeren. Gelukkig mag vooral Vlaanderen zich aan opklaringen verwachten, weet weervrouw Sabine Hagedoren.
Anderzijds schijnt de maan dezer dagen bijzonder fel. Enkele dagen geleden was zelfs sprake van een supermaan omdat de satelliet dichter dan gewoonlijk bij de aarde stond én het tegelijk volle maan was. Hoewel de supermaan intussen in kracht is afgenomen, voorspelt Hagedoren dat het maanlicht de zichtbaarheid van de vallende sterren zal verminderen.
Bron: Redactie