Astronomen voorspellen op zaterdag 24 mei een sterke meteorenstorm. Dat wil zeggen dat de aarde een stofwolk zal doorkruisen die afkomstig is van een komeet. Er zullen op enkele uren tijd honderden vallende sterren te zien zijn.
De komeet 209P/LINAER legt om de vijf jaar een baan rond de zon af. Berekeningen van het NASA Ames Research Center hebben aangetoond dat de Aarde in mei een gebied zal doorkruisen waar zeer veel stofdeeltjes aanwezig zijn. Als die in de atmosfeer terecht komen verbranden ze, een fenomeen dat wij kennen als ‘vallende sterren’.
Het hoogtepunt van het spektakel zal op vrijdag 23 mei tijdens de ochtenduren vallen, bij ons van 7 tot 8 uur. Helaas is de zon dan al enkele uren op, vanaf 5u42 om precies te zijn. Wie dus vallende sterren wil zien in het donker, zal dus vroeg uit de veren moeten. Op het hoogtepunt kunnen er tot duizend meteoren per uur te zien zijn.
Het gevaar dat brokstukken schade aanrichten op aarde is miniem. Het gaat om een kleine komeet, met bijgevolg ook kleine brokstukken in de stofwolk die hij achter zich aan trekt. De meteoren zullen waarschijnlijk dus helemaal opbranden in de atmosfeer, voor ze het aardoppervlak kunnen bereiken.
Bron: de Standaard
De kans is heel groot dat we in de nacht vrijdag 23 op zaterdag 24 mei 2014 een heuse meteorenstorm gaan te zien krijgen. Zo zal de Aarde zich op dat moment doorheen een stofwolk begeven die afkomstig is van de komeet 209P/LINEAR. Tijdens het hoogtepunt van deze meteorenstorm kunnen er volgens astronomen enkele honderden meteoren per uur te zien zijn.
De komeet 209P/LINEAR legt om de vijf jaar één omwenteling af om de Zon. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA berekenden dat de Aarde in mei 2014 doorheen een gebied zal vliegen waarin zich veel stofdeeltjes bevinden die afkomstig zijn van deze komeet. Zo zal de Aarde zich op dat moment doorheen een stofwolk begeven die door de komeet werd achtergelaten tijdens zijn passages om de Zon tussen 1803 en 1924. Wanneer deze stofdeeltjes op grote hoogte in de atmosfeer van onze planeet terechtkomen, verbranden ze en zien wij deze als 'vallende sterren'. Het hoogtepunt van deze meteorenstorm zou op zaterdag 24 mei 2014 plaatsvinden tijdens de ochtenduren. Doordat de Zon op dat moment al om 05u42 opkomt, zal men zich nog vroeger moeten naar buiten begeven wanneer men de meteoren wil waarnemen. Het punt van waaruit deze meteoren lijken vandaan te komen (het zogeheten 'radiant), zal zich in het sterrenbeeld Giraffe (Camelopardalis) bevinden dat zich naast de sterrenbeelden Kleine Beer (Ursa Minor) en Cassiopeia en Perseus bevindt. In de Verenigde Staten en Canada, waar het op het moment van het hoogtepunt, nog steeds nacht is, zal men bij helder weer de meteorenstorm het best kunnen zien. De kans dat er brokstukken op Aarde neerkomen, is heel klein doordat het vooral gaat om stofdeeltjes en kleine brokstukken die wellicht helemaal zullen opbranden in de atmosfeer. Wel bestaat de kans dat we tijdens deze meteorenstorm ook enkele vuurbollen gaan te zien krijgen. Vuurbollen zijn meteoren die helderder zijn dan de planeet Venus (magnitude -4) en kunnen enkele seconden lang te zien zijn. Om meteoren waar te nemen, heb je geen speciale apparatuur nodig. Enkel een ligzetel, een heldere sterrenhemel en wat geduld zijn genoeg.
Het punt aan de hemel vanwaar de meteoren in de ochtend van 24 mei zullen vandaan komen - Foto: Stellarium
Bron: spacepage.be | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:49 uur, door Joyce.s
Astronomen verwachten aankomend weekend een grote meteorenregen die mogelijk deels in Nederland te zien is. Mogelijk is het de grootste groep 'vallende sterren' van dit jaar. Dat meldt onderzoeksinstituut NOVA dinsdag.
Naar verwachting vindt de meteorenregen in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats, pakweg tussen middernacht en vier uur. De beste tijd om te kijken is kwart voor drie in de ochtend, aldus NOVA.
De meteorenzwerm hoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals de bekende Perseïdenzwerm die ieder jaar in augustus te zien is, en is daarom uitzonderlijk.
Bron: NU | Gewijzigd: 20 mei 2014, 14:43 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Wie dringend een wens wil doen kan beginnen aftellen naar vrijdagnacht. Dankzij een unieke meteorenregen kan u dan tot 75 meteoren per uur zien. De beste tijd om te kijken is om kwart voor drie ’s ochtends.
Deze keer is het de beurt aan een groep meteoren van de komeet 209P-LINEAR, die in de negentiende en vroege twintigste eeuw een grote groep deeltjes verloor. Doordat die deeltjes met een enorme snelheid in botsing komen met de dampkring van de aarde zien we een lichtstreep aan het firmament: een meteoor of vallende ster. De meteorenzwerm van 209P/LINEAR is trouwens kort maar krachtig, vooral omdat de deeltjes allen van vrij recente datum zijn.
Volgens het wetenschappelijke tijdschrift EOS is het moeilijk in te schatten hoeveel vallende sterren er te zien zullen zijn omdat de zwerm nooit eerder werd waargenomen. Wellicht kan u per uur zo’n 20 tot 75 wensen doen, met een maximum rond kwart voor drie ’s ochtends. U kijkt daarvoor best naar de noordelijke hemel, niet ver van de Poolster.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Potentially big meteor outburst of 209P meteors on May 24, 2014
http://www.imo.net/camelopardalids2014
Dat is een zeer laag gemiddelde, er zijn veel sterrenregens die een beter gemiddelde hebben.
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder