Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juni 2014, 12:18 uur | Bericht #432013
Lancering klimaatsatelliet

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceert morgen, dinsdag 1juli, een satelliet die de wereldwijde CO2-concentraties in de atmosfeer kan meten. De OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) moet de menselijke en natuurlijke uitstoot van het broeikasgas, kooldioxide, gedetailleerd in kaart gaan brengen. Met deze satelliet zal de NASA een belangrijke nieuwe bron leveren voor aardobservaties en voor het wetenschappelijke begrip van onze planeet en haar toekomst.


De satelliet beschikt over drie spectrometers die het gereflecteerde zonlicht opsplitsen in de componentkleuren en dan met hoge precisie de intensiteit van die kleuren meten. Aan de hand van het gereflecteerde licht kunnen wetenschappers inschatten hoeveel CO2 en zuurstofmoleculen er in een bepaald deel van de atmosfeer te vinden zijn. Foto: NASA

Tweede poging
Bij de lancering van de eerste versie van deze satelliet, de OCO-1, ging het in 2009 helemaal mis. De peperdure satelliet ging destijds bij de lancering verloren en stortte in zee, waarmee een bedrag van 275 miljoen dollar in rook opging. Dit keer wordt gebruik genaakt van een zwaardere raket die krachtig genoeg is om de vele meetinstrumenten de ruimte in te krijgen. De satelliet moet minstens twee jaar haar werk blijven doen.


Na jaren ontwikkeling wilde de NASA in 2009 de OCO-1, de eerste klimaatsatelliet, lanceren. Dit ging echter helemaal mis. Foto: NASA

Stijging CO2
Ieder jaar zien wetenschappers het aantal CO2-deeltjes per miljoen deeltjes in de atmosfeer stijgen. Dit proces gaat ook steeds sneller. De afgelopen tien jaar nam het aantal CO2-deeltjes in de atmosfeer jaarlijks met 2,1 deeltjes per miljoen toe. Dit is honderd keer sneller dan tegen het einde van de ijstijd, toen de aarde ook opwarmde. De wereldwijde CO2-uitstoot blijft toenemen, omdat we nog steeds veel kolen, olie en aardgas verbranden. De CO2-concentratie in de atmosfeer is volgens klimaatwetenschappers momenteel zelfs op het hoogste peil van de laatste 800.000 jaar uitgekomen.


De draagraket bleek niet krachtig genoeg om de OCO-1 in 2009 de ruimte in te krijgen waardoor deze eerste CO2-satelliet neerstorte in zee. Foto: NASA

Meten en voorspellen
Een deel van de CO2, dat wereldwijd wordt uitgestoten, wordt ook weer opgenomen door bomen en oceanen. Echter een aanzienlijk deel blijft achter in de lucht waardoor de hitte van de zon wordt vastgehouden in de atmosfeer en de aarde dus opwarmt. Om de menselijke en natuurlijke uitstoot van CO2 in kaart te brengen en te kunnen zien waar kooldioxide uit de lucht wordt gehaald, of waar juist niet, worden dagelijks honderdduizenden metingen verricht met een nauwkeurigheid van 1 ppm (parts per million). De OCO-2 draait straks via de polen op een hoogte van 700 kilometer vele rondjes om de aarde. Door de aardrotatie komt elk punt dagelijks twee keer langs onder de baan van de satelliet. De OCO-2 data zullen gecombineerd worden met metingen van grondstations, vliegtuigen en andere satellieten om zo een volledig beeld te krijgen van het gedrag van kooldioxide in onze atmosfeer.


Met dagelijks honderduizenden metingen vanuit de satelliet in combinatie met waarnemingen aan de grond wordt een gedetailleerd beeld verkregen van de verdeling van de CO2 in de atmosfeer. Bron: NASA

Bron: NASA, Technisch Weekblad




weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 30 juni 2014, 12:19 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 juli 2014, 15:26 uur | Bericht #432076
NASA lanceert met succes CO2-satelliet

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vandaag met succes een satelliet gelanceerd die de uitstoot van CO2 in kaart moet brengen.

De lancering van de satelliet met behulp van een Delta 2-raket had eigenlijk dinsdag moeten plaatsvinden, maar werd op het laatste moment afgeblazen vanwege een technische storing. Ditmaal verliep de lancering vlekkeloos.

Deze foto is niet meer beschikbaar
De lancering van de CO2-satelliet. © afp.

Vijf jaar geleden probeerde NASA ook al een satelliet te lanceren. Dat liep toen op een ramp uit. De raket en de satelliet stortten als gevolg van een technisch probleem in de oceaan bij Antarctica.

Uitstoot in kaart brengen
Met de satelliet wil NASA de uitstoot van CO2 door fabrieken en auto's en motoren in kaart brengen. Een deel van de CO2 die wordt uitgestoten wordt door bomen en de oceanen opgenomen. De rest blijft echter achter in de atmosfeer, waardoor de hitte van de zon wordt vastgehouden in de atmosfeer en de aarde opwarmt.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1088 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1088, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden