Een terugkerende uitbarsting van mysterieuze radioflitsen in de ruimte is voor het eerst rechtstreeks waargenomen met een telescoop in het oosten van Australië. Het gaat om radioflitsen die slechts een paar milliseconden duren en worden veroorzaakt door een nog onbekende bron die waarschijnlijk 5,5 miljard lichtjaar van de aarde af staat.
Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschriftMonthly Notices of the Royal Astronomical Society.
De uitbarstingen werden voor het eerst geregistreerd in 2007 en hebben zich sindsdien negen keer herhaald, steeds op een andere plek aan de hemel.
Naglans
Tot nu toe werden de raadselachtige flitsen steeds pas achteraf gevonden in data van radiotelescopen. "Wij zijn de eerste onderzoekers die ze rechtstreeks hebben opgevangen", verklaart sterrenkundige Emily Petroff op denieuwssite van de Australische onderzoeksinstelling CSIRO.
Het signaal werd opgepikt door de CSIRO Parkes radiotelescoop in het oosten van Australië.
Inmiddels hebben de wetenschappers ook gegevens over de nieuwe uitbarsting bestudeerd van negen andere telescopen uit onder meer Chili, Duitsland en Hawaï.
Supernova
Uit de data blijkt dat de radioflitsen na de korte uitbarsting onmiddellijk weer wegstierven en geen naglans achterlieten aan de hemel.
Dat suggereert volgens Petroff dat de flitsen in ieder geval niet worden veroorzaakt door een uitbarsting van een ster die aan het einde van zijn levensduur is (supernova), of door gammastraling.
Tot nu toe werden deze verschijnselen als mogelijke oorzaak gezien van de radioflitsen.
Neutronenster
De wetenschappers hebben de vibraties van de radiogolven scherper in kaart gebracht aan de hand van de nieuwe gegevens. Volgens Petrov blijft het echter een raadsel waardoor de flitsen precies worden veroorzaakt.
"Dit is iets wat niemand ooit eerder geeft gemeten, we weten nog niet hoe we het moeten interpreteren", verklaart ze op nieuwssite New Scientist.
De sterrenkundige kan alleen nog speculeren over een verklaring voor de flitsen. "Het idee dat we een neutronenster zien imploderen in een zwart gat is een serieuze mogelijkheid.
"Door: NU.nl/Dennis Rijnvis