Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
20 januari 2015, 14:44 uur | Bericht #449136

Een terugkerende uitbarsting van mysterieuze radioflitsen in de ruimte is voor het eerst rechtstreeks waargenomen met een telescoop in het oosten van Australië. Het gaat om radioflitsen die slechts een paar milliseconden duren en worden veroorzaakt door een nog onbekende bron die waarschijnlijk 5,5 miljard lichtjaar van de aarde af staat. 

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschriftMonthly Notices of the Royal Astronomical Society. 

De uitbarstingen werden voor het eerst geregistreerd in 2007 en hebben zich sindsdien negen keer herhaald, steeds op een andere plek aan de hemel.

Naglans

Tot nu toe werden de raadselachtige flitsen steeds pas achteraf gevonden in data van radiotelescopen. "Wij zijn de eerste onderzoekers die ze rechtstreeks hebben opgevangen", verklaart sterrenkundige Emily Petroff op denieuwssite van de Australische onderzoeksinstelling CSIRO.

Het signaal werd opgepikt door de CSIRO Parkes radiotelescoop in het oosten van Australië. 

Inmiddels hebben de wetenschappers ook gegevens over de nieuwe uitbarsting bestudeerd van negen andere telescopen uit onder meer Chili, Duitsland en Hawaï.

Supernova

Uit de data blijkt dat de radioflitsen na de korte uitbarsting onmiddellijk weer wegstierven en geen naglans achterlieten aan de hemel.

Dat suggereert volgens Petroff dat de flitsen in ieder geval niet worden veroorzaakt door een uitbarsting van een ster die aan het einde van zijn levensduur is (supernova), of door gammastraling.

Tot nu toe werden deze verschijnselen als mogelijke oorzaak gezien van de radioflitsen.     

Neutronenster

De wetenschappers hebben de vibraties van de radiogolven scherper in kaart gebracht aan de hand van de nieuwe gegevens. Volgens Petrov blijft het echter een raadsel waardoor de flitsen precies worden veroorzaakt. 

"Dit is iets wat niemand ooit eerder geeft gemeten, we weten nog niet hoe we het moeten interpreteren", verklaart ze op nieuwssite New Scientist.  

De sterrenkundige kan alleen nog speculeren over een verklaring voor de flitsen. "Het idee dat we een neutronenster zien imploderen in een zwart gat is een serieuze mogelijkheid.
"Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 871 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 871, lezen 4 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden