26/05/15 - 13u07 Bron: La Times, Times, Independent
Een opgedroogd irrigatiekanaal op een maïsveld in Stockton, Californië. © ap.
De inwoners van Californië zijn niet bepaald opgetogen met het vooruitzicht dat ze wel eens hun eigen uitwerpselen zullen moeten opdrinken. Het omzetten van rioolwater tot drinkwater lijkt immers dé oplossing voor de extreme droogte die in Californië al vier jaar aanhoudt.
Bij het plan hoort een grote walgingsfactor, zo stelt de krant LA Times, maar wetenschappers zijn het erover eens dat het veilig en efficiënt is. Licht gezuiverd afvalwater komt nu nog in de Stille Oceaan terecht.
Zuiverder dan flessenwater
"Dat water wordt in de oceaan geloosd en is voor altijd verloren", stelt Tom Quinn, directeur van de Californische waterdienst in The Times. "Maar het is voor de komende 25 jaar wellicht de grootste bron van drinkwater voor de staat Californië".
Experts menen dat een grondige filtering van afvalwater, waarbij bacteriën worden verwijderd, geen gezondheidsrisico's inhoudt en zelfs zuiverder water kan leveren dan flessenwater.
Weerstand kan keren
Behandeld afvalwater wordt al gebruikt voor het besproeien van golfterreinen maar wordt nog niet als drinkwater gebruikt. De weerstand bij de bevolking is daarvoor te groot. Maar dat kan keren nu de droogte aanhoudt. "Ik ben geen voorstander", zo stelt een Californiër. "Maar we hebben niet veel opties meer".
Professor George Tchobanoglous, expert waterzuivering aan de universiteit van Californië, wijst op 20 waterzuiveringsinstallaties die hun gezuiverde water momenteel in de rivier de Colorado lozen. "Daar ligt een enorm potentieel voor drinkbaar water", stelt hij in The Times.
De Finse regering biedt een minder omstreden oplossing voor de nood aan drinkwater: daar plannen ze de talrijke meren drinkbaar te maken.
Bron:http://www.hln.be