| Gewijzigd: 10 juni 2015, 22:05 uur, door De Friese Weerman
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Zuid nederland wel? Prima hoor! | Gewijzigd: 11 juni 2015, 07:35 uur, door Jenss
De buien komen volgens de laatste Harmonierun niet heel ver, hopen dat dat nog verbetert.
Stukje Guidance:
NEERSLAG:
Droog, vrijdagavond in het zuiden toenemende kans op enkele regen- en onweersbuien. Kijkend naar de convectiemodus zit de Cape maximaal op 2000 J/kg en is de schering maximaal 20-30kts. Pulse storms en multicells eventueel geclusterd is het maximaal haalbare. Waarschijnlijk vooral getriggered op de dagelijkse gang, die op dat moment 18z al tegen begint te werken. Voorlopig schatten we de organisatiegraad als niet al te dramatisch in. Toch blijft het op deze termijn nog wel oppassen met al te gedetaillerde uitspraken. Regen, onweer, hagel en lokaal veel neerslag is vrijdagavond lokaal zeker mogelijk. Op passage van de thermische vore is ook in de EC12 run te zien dat de dagelijkse gang de buiigheid vrijdagavond laat uitblussen. Passage van het koufront wordt zaterdagochtend vroeg verwacht.
Kans op enkele onweersbuien, mogelijk met hagel en windstoten. Vanwege de trage treksnelheid van de buien is er ook kans op lokaal veel regen. Geldig: vrijdag 12 juni 2015 vanaf ca 19 uur gedurende ca 4 uur
Geldt alleen voor Zeeland, Brabant en Limburg.
Rest NL
We zien de focus nou toch wel een aantal runs op de zuidelijke helften liggen. Echter de strijd is nog niet geleverd voor andere delen van nl inmiddels trekt in de laaste run van gfs het hogedrukje zie ook post Leon eerder net ten west van denemarken weer iets terug. En die laat dan de onstabiliteit weer meer toe over midden nl van kust tot dld en later in de avond en tegen de nacht het noorden en noordoosten van nl.
Met in de avond en nacht altijd nog zon 500-750jkg. Ook wrf4km laat dit zien en ook Ec nou net in de nieuwe run. Ook dit zullen gewoon single cell buien zijn tot max multicell op de thermische vore. Het is niet veel maar tot de vorige runs van gisteravond waren die kansen geslonken tot bijna nihil.
Het is dus nog steeds onder voorbehoud want het is het getouwtrekt met dat hogedrukje. En het laagje bij biskaje die de storing meebrengt de onweerstrigger. Maar de opties zijn er wel degelijk voor. De zuidelijke helften blijven gewoon dichterbij de show zitten en die zitten dus op voorhand al beter aldaar.
Ik ben in iedergeval wat positiever gestemd al weer want gisteren ging de focus toch echt op de zuidelijke helften liggen. Dat blijft het nog steeds maar met wat meer opties dus al weer voor rest nl.
Zuidelijke helften en belgie.
Echter de buien blijven door de modus zeer lokaal van aard. Ook daar in de zuidelijke helften daar waar de schering net even iets hoger is kans op slecht georganiseerd multicell. Verder veelal pulse stormpjes als je dicht erop zit en vooral een flinke dossis geluk kan je best even een tijd onder zon cel zitten met lokaal waterovelast en veel bliksem (veelal hoog). Cape aldaar in de orde tot 1500 j/kg en schering veelal 20-25 max 30kts.
Ik hoop dat het 1 en ander wat duidelijker is nou. Tevens hebben we nog een aantal runs te gaan maar ik wou het toch even belichten. Ik kan helaas geen kaarten posten. | Gewijzigd: 11 juni 2015, 09:24 uur, door Tatanka
Als dat Hogedrukje nou eens een paar dagen blijft liggen....
Ik teken wel voor een paar dagen mooi weer =) hehehe
| Gewijzigd: 11 juni 2015, 10:34 uur, door Bac00
Op wetteronline maar zijn wel betaal kaarten.
http://www.wetteronline.de/profi-wetter?gid=euro
De meesten meen ik volgens mij...en op weer.nl is er meen ik een optie om wat gratis te bekijken. Maar voor Ec moet je daar ook een account aanmaken. En lang niet alle kaarten zijn beschikbaar wil je alles hebben dan zal je moeten betalen. | Gewijzigd: 11 juni 2015, 13:40 uur, door Tatanka
Hier is de cape van EC voor De Bilt gratis te zien:
http://www.knmi.nl/exp/pluim/vijftiendaagse/Data/15DAAGSE_06260_NWT.png | Gewijzigd: 11 juni 2015, 17:15 uur, door Justin
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hogedrukgebied, met een centrum boven de Noordzee, neemt langzaam in betekenis af. Op de noordflank van dit hoog trekken frontale systemen oostwaarts en bereiken de noordelijke Noordzee. Restanten ervan trekken in de loop van dag langzaam zuidwaarts over het oostelijke deel van de Noordzee, maar zullen ons land niet bereiken omdat het hogedrukcentrum boven de Duitse Bocht terecht komt. Een lagedrukgebied boven Spanje en Biskaje trekt langzaam over het westen van Frankrijk noordwaarts in onze richting. Op de oostflank van het laag dringt warmere en vochtigere lucht op naar het noorden. Het warmtefront, dat de voorste begrenzing vormt van deze lucht, bereikt vrijdagochtend het zuiden van het land, zonder neerslag maar wel met oplopende dauwpunten. In de warme lucht neemt op nadering en passage van een thermische vore vrijdagavond de kans op enkele regen- en onweersbuien in het zuiden van het land flink toe. Het lijkt er op dat een 500 hPa er achter zorgt voor een lokale opleving van buitenactiviteit in de nacht naar zaterdag.
MODELBEOORDELING:
Verschillen in locatie en intensiteit van de buien voor morgenavond is groot. Ook de exacte positie van een secundair laag is onzeker. De buien lijken nu iets noordelijker te komen en verder over het oosten en westen te trekken, waarbij de onweersactiviteit er wat uit gaat. Ook lijkt nu het accent voor neerslag en onweer wat meer op het ZW komen te liggen, wat INDEX ook al aangeeft. Echter nog steeds lijkt het erop dat de buien in activiteit afnemen, omdat ze niet meer van de grond gevoed worden. Dit is ook te zien in de verwachtte SBCape, de waarden tussen 1000-2000 boven het zuiden trekken niet echt noordwaarts. Het lijkt erop dat er twee processen zijn: de buien getriggerd in de vore door de temperatuur morgen avond over het zuiden en de 500 hPa trog, die later in de nacht doorkomt en mogelijk zorgt voor enkel buien, (en een opschuiven van de hogere Cape-warden naar het noorden. Aandachtspunt: lokaal veel neerslag, omdat de buien langzaam trekken?
WIND:
De eventuele windstoten op de naderende buien bij de thermische vore vrijdagavond. Het is nog wel erg ver weg om deze stoten te kwantificeren, toch een poging; Er staat weinig wind in de bovenlucht, Harmonie komt met kleine gebiedjes gekoppeld aan de convectie maar was het in de klasse 41-48 kts (75 - 90 km/uur) nu is het al verlaagd tot 28-34 kts, in een downdraft. Daar houden we het voorlopig even op. GLAMEPS komt met kans van 0 % op >75 km/u.
BEWOLKING:
Boven de oostelijke Noordzee actueel bij de frontale restanten lage Sc en/of stratus. Doordat het hogedrukcentrum morgen boven de Duitse Bocht komt te liggen zal de stratus zich niet uitbreiden tot onze kustdistricten, wellicht wel tot het uiterste noordoosten van onze FIR. Ook komende nacht is er weinig bewolking, morgen overdag is de kans op cumulus nog wat kleiner geworden. Morgenavond neemt in het zuiden de kans op het opdringen van de convectieve bewolking toe.
NEERSLAG:
Droog, morgenavond in het zuiden toenemende kans op enkele regen- en onweersbuien. Kijkend naar de convectiemodus zit de Cape maximaal op 2000 J/kg en is de schering maximaal 20-30kts. Pulse storms en multicells eventueel geclusterd is het maximaal haalbare. Waarschijnlijk vooral getriggerd op de dagelijkse gang, die op dat moment 18z al tegen begint te werken. Voorlopig schatten we de organisatiegraad als niet al te dramatisch in. Regen, onweer, hagel en lokaal veel neerslag is vrijdagavond lokaal zeker mogelijk. Op passage van de thermische vore is ook in de EC12 run te zien dat de dagelijkse gang de buiigheid vrijdagavond laat uitblussen. Passage van de trog doet de buiigheid mogelijk opleven, en neerslag op het koufront, dat wordt zaterdagochtend vroeg wordt verwacht, stelt waarschijnlijk niet veel voor.
ZICHT:
--
TEMPERATUUR:
Modellen geven de temperaturen goed weer. Vandaag Tx tussen 18 op de Wadden en 26 graden in het zuidoosten van het land, komende nacht een minimum van zo'n 13 graden. Vrijdag is Harmonie het warmst, mogelijk iets te warm. Wij gaan uit van 23 graden op de Wadden tot 30 in het zuiden van het land.
Westen van België heeft hogere kansen op wateroverlast, hevige rukwinden en hagel.
Ook de kansen voor grotere hagelsteentjes liggen daar hoger.
www.stormchasersbenelux.org | Gewijzigd: 11 juni 2015, 15:43 uur, door charrly
Met het weer is niks zeker. De kans dat het nog opschuift naar het midden zit er zeker in. Als ik de laatste run van GFS bekijk zit jij daar zeker goed. Ik ga zo een update plaatsen. | Gewijzigd: 11 juni 2015, 18:57 uur, door Stefanv
Wrf de oude nog de nieuwe komt wat later vanavond.
Het laaste model heeft duidelijk de voorkeur voor de oostelijke helften. En laten daar een stevig complex onstaan boven de ardennen wegtrekkend langs de oostelijke helften. Straks de nieuwe eens bekijken.
Morgen gewoon nowcasten.
| Gewijzigd: 11 juni 2015, 19:08 uur, door Tatanka
Kijk even naar vorige week terug, toen waren de beste kansen voor west-belgië en zw-nederland. Ik denk dat toen bijna gans de benelux onweer heeft gekregen (ik spreek niet over hevigheid & lokaal droog).
Het zal zoals gewoonlijk weer nowcasten worden