Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
richard
Lid
Woonplaats: Hoorn (NH)
Berichten: 606
Lid sinds: 28 jul. 2006
24 juni 2015, 08:11 uur | Bericht #457295
Nu ook al in Noord-Holland...klik
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
26 juni 2015, 08:09 uur | Bericht #457386

NAM noemt risico van gaswinning acceptabel 

De directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Gerald Schotman, noemt de risico's van gaswinning acceptabel.Dat zegt Schotman vrijdag in een interview in de Volkskrant.

Het bedrijf ziet daarom geen reden om zelf de gaskraan dichter te draaien, iets wat het kabinet onlangs heeft gedaan. "Het zou niet goed zijn als wij uit eigen beweging het budget van de overheid zouden korten", aldus Schotman.

Het kabinet besloot deze week om dit jaar niet 39,4 miljard kuub gas op te pompen, maar maximaal 30 miljard kuub. Dit vanwege de aardbevingen in Groningen.

Schotman wil niets zeggen over het besluit van het kabinet. "Het is een politiek besluit. De afweging van de minister heeft vele gronden, waarvan ik er maar één kan overzien."

Schotman zegt ook dat hij "dag en nacht" bezig is met de aardbevingen en de schade. "Sommige situaties zijn schrijnend. Mensen die al allerlei problemen hebben en dan ook nog met aardbevingen worden geconfronteerd. Dat raakt me."
Door: ANP

Bron:http://www.nu.nl/binnenland/4075913/nam-noemt-risico-van-gaswinning-acceptabel.html
  | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:48 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
10 september 2015, 10:12 uur | Bericht #463239

'Gasoverleg Groningen mislukt door opstelling NAM en overheid'

De Dialoogtafel, het gas-overleg dat was bedoeld om het vertrouwen tussen de Groningers, de politiek en de NAM te herstellen, is mislukt door de opstelling van de overheid en de NAM. Dat zegt voorzitter Jacques Wallage in een interview in Trouw.

De Dialoogtafel komt sinds vorig jaar bijeen om te praten over de aardbevingen in Groningen en de gevolgen daarvan. Volgens de PvdA-politicus, die voorzitter is van het overleg, lapten de overheid en de NAM de spelregels steeds aan hun laars.

Wallage noemt het ernstig dat minister Kamp de Dialoogtafel schoffeerde door zijn gasbesluit begin dit jaar. De Dialoogtafel zou de onderzoeken bespreken die aan het besluit vooraf gingen. Maar de bijeenkomst die de NAM daarover had belegd, werd door het ministerie van Economische Zaken afgeblazen. 

Experiment

Vorige week werd besloten dat het overleg in zijn huidige vorm stopt. Wallage en medevoorzitter Jan Kamminga stappen op. 

Wallage had zich laten strikken voor het experiment, omdat hij graag meewerkte aan wat hij zag als een vernieuwend democratisch model. De Dialoogtafel had volgens hem veel op kunnen leveren, bijvoorbeeld wat betreft de waardedalingen van de huizen door de aardbevingen. De Dialoogtafel wilde verbeteringen, maar kreeg dat niet voor elkaar.

De huiseigenaren stapten naar de rechter om te zorgen dat de waardevermindering nu al wordt gecompenseerd en niet pas als de huizen worden verkocht. Ze kregen vorige week gelijk van de rechter. "Dat krijg je ervan. Als je je overlegpartners niet serieus neemt, is het: see you in court!"

Wél resultaat 

In een reactie zegt de Groninger Bodem Beweging, die namens gedupeerden van de gasboringen ook deelnam aan de Dialoogtafel, dat het overleg wel degelijk resultaten heeft geboekt.

"We hebben onderzoeksbureaus rapporten laten schrijven over de kwaliteit van de schadeafhandeling en over hoe tevreden mensen zijn met de afhandeling van de schade", zegt Lambert de Bont van de GBB. "We hebben tegen de stroom in gezwommen, om te laten zien dat we met z'n allen iets van de grond konden krijgen. Maar de overheid was daar helemaal niet in geïnteresseerd."

Bron:http://nos.nl/artikel/2056859-gasoverleg-groningen-mislukt-door-opstelling-nam-en-overheid.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:48 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 september 2015, 11:40 uur | Bericht #463246
Spong doet aangifte tegen de NAM voor vernielen huizen

Advocaat Gerard Spong heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Hij houdt het bedrijf verantwoordelijk voor het opzettelijk vernielen van huizen en gebouwen in de provincie Groningen.Dat heeft Spong vrijdag laten weten.

Hij doet de aangifte namens de Groninger Bodem Beweging (GBB) en enkele individuele omwonenden.

"De NAM heeft door het willens en wetens blijven boren in Groningen, terwijl zij dondersgoed doorhad welke risico’s daarmee waren gemoeid, talloze mensenlevens in gevaar gebracht", stelt de raadsman. "Dat is schandalig en de strafrechter dient daar een oordeel over te vellen."

De aangifte betreft het winnen van gas in de provincie Groningen sinds 1963.
Levensgevaar

De NAM heeft er volgens Spong voor gekozen om de gaswinning door te zetten, ondanks dat zij bekend was met de gevaren die dat met zich mee bracht.

Uit verschillende wetenschappelijke rapporten blijkt dat met deze boringen niet alleen materiële schade is ontstaan, maar ook een reëel risico op levensgevaar voor de bewoners op de koop toe is genomen.
Overheidsverplichting

"Twee van mijn cliënten durven hun kind niet meer onder de dakkapel te laten slapen omdat de aardbevingen het gruis uit het plafond klopten", noemt de advocaat als voorbeeld. "Het is voor hen angstaanjagend."

Hij stelt dat de noodzaak tot een strafrechtelijk onderzoek en een rechtelijk oordeel met name is ingegeven door de positieve verplichting die de overheid heeft om haar burgers te beschermen tegen dreigend levensgevaar of tegen letsel.
Door: NU.nl
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4123725/spong-doet-aangifte-nam-vernielen-huizen.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
21 september 2015, 13:15 uur | Bericht #463529

Rijksuniversiteit Groningen start onderzoekscentrum aardbevingen 

De Rijksuniversiteit Groningen is gestart met een kenniscentrum voor onderzoek naar de aardbevingen in de provincie. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen .

Het Kenniscentrum Aardbevingen en Duurzame Ontwikkeling (KADO) gaat zich vooral richten op de bovengrondse effecten van de bevingen en het welzijn van de burgers.

Onder andere de participatie van burgers, ethiek, gezondheid, ruimtelijke kwaliteit, recht en bestuur en veiligheid worden onderzocht. 

Coördinatoren van het nieuwe centrum worden Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie, en Sharon Smit, directeur van Sustainable Society. Daarnaast komen ook medewerkers van andere faculteiteiten bij het centrum te werken.
Door: GIC
Bron:http://www.nu.nl/groningen/4129958/rijksuniversiteit-groningen-start-onderzoekscentrum-aardbevingen.html
  | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
30 september 2015, 20:43 uur | Bericht #463699
Groningen getroffen door aardschok

De provincie Groningen is vanavond kort na 20.00 uur opgeschrikt door een aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter. Daarmee is het de zwaarste aardbeving van dit jaar in Groningen, zegt het KNMI. Het epicentrum ligt bij Hellum,zo'n 20 kilometer ten oosten van de stad Groningen.

Bron: NOS teletekst


  | Gewijzigd: 30 september 2015, 21:26 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2015, 09:43 uur | Bericht #463707

Aardbeving in Drenthe: 2.3 op de schaal van Richter


Niet alleen in Groningen trilde de grond vanavond. Ook in het Drentse Klazienaveen was een lichte aardbeving. Die had volgens het KNMI een kracht van 2.3 op de schaal van Richter.

De Drentse beving vond rond 23:34 uur plaats op een diepte van 3 kilometer,meldt het KNMI. Inwoners uit de buurt van Emmen, Klazienaveen en andere plaatsen in de buurt melden op Twitter dat ze de beving gevoeld hebben.

Eerder vanavond was er een aardbeving van 3.1 op de schaal van Richter in de buurt van de Groningse plaats Slochteren. Het zou daarbij mogelijk gaan om dezwaarste aardbeving in 2,5 jaar in Groningen.
Bron:http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/aardbeving-drenthe-23-op-de-schaal-van-richter | Gewijzigd: 27 februari 2017, 13:57 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2015, 09:45 uur | Bericht #463708

NAM-sensoren zwijgen op avond van beving

Aardgasbedrijf NAM kampte gisteravond met een storing van de sensoren op de gemeentehuizen in Groningen. Daardoor was er na de aardbeving bij Hellum geen actuele informatie te vinden op de NAM-website, meldt RTV Noord.

Op de site van de NAM zijn data van bewegingssensoren in diverse gemeentehuizen live te volgen. Wanneer er een aardbeving plaatsvindt, is dat normaal gesproken direct op de site terug te zien.

Maar uitgerekend gisteravond werden de gegevens van die sensoren niet doorgegeven aan de website. Volgens een woordvoerder van de NAM was sprake van "een bug in het systeem".

Niet verloren gegaan

Dat betekent niet dat de sensoren geen gegevens hebben geregistreerd over de aardbeving van 3.1 op de schaal van Richter. "De data is niet verloren gegaan. De informatie wordt zo snel mogelijk alsnog op het NAM-platform geplaatst", liet de woordvoerder gisteravond weten. Inmiddels is de data verwerkt en op de site te zien.

De NAM zegt het "heel vervelend" te vinden dat op de avond van de zwaardere aardbeving er problemen waren met de koppeling met de website van het gasconcern.

Bron:http://nos.nl/artikel/2060566-nam-sensoren-zwijgen-op-avond-van-beving.html
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2015, 09:47 uur | Bericht #463709
Inmiddels zijn ze er wel:


Bron: TNO
*De gebouwsensor in Hoogezand-Sappemeer is in overleg met de gemeente geïnstalleerd in een gebouw van de gemeente aan de Haydnlaan in Hoogezand.


Bron: TNO

Bron:http://feitenencijfers.namplatform.nl/gebouwsensoren/#sensor-grafiek
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 oktober 2015, 14:39 uur | Bericht #463719

Ruim 170 schademeldingen na aardbeving Groningen

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn na de aardbeving in het Groningse Hellum 173 schademeldingen binnengekomen.Dat meldt het CVW donderdagochtend.

Volgens een woordvoerster komen de meldingen uit onder andere uit Siddeburen, Noordbroek en Veendam. Uit de gemeente Slochteren, waar het epicentrum van de beving was, kwamen zeven meldingen.

Scheuren

De bewoners maken vooral melding van scheuren in muren en pleisterwerk. De verwachting is dat het aantal meldingen de komende dagen nog oploopt.

Hellum werd woensdagavond getroffen door een beving met een magnitude van 3,1. Het was de zwaarste beving in Groningen van dit jaar.

Wake-upcall

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) ziet de aardbeving als een 'wake-upcall' voor de politiek in Den Haag. "Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel", zegt hij donderdagochtend.[Groningse gedeputeerde noemt zware beving 'onacceptabel']
Zie ook: 'Aardbeving moet wake-upcall zijn voor Den Haag'De provincie Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid dan minister Kamp nu al doet. "We zeggen dat niet voor niets", zegt Eikenaar. "Deze beving bewijst de noodzaak. Je schrikt enorm als je zo'n beving meemaakt. Het zorgt voor angst onder de mensen hier."
Gaskraan

"De inwoners van Groningen willen rustig en veilig wonen. We moeten natuurlijk snel huizen verstevigen. Maar als we de veiligheid echt willen garanderen, dan is er maar één oplossing: de gaskraan moet verder dicht", aldus de gedeputeerde.

"Zolang dat niet gebeurt, houden we dit soort bevingen. We hopen opnieuw dat ze dat nu ook inzien in Den Haag", benadrukt Eikenaar.

Raad van State

De provincie laat weten dat het de nieuwe beving niet formeel zal bespreken met de minister. "De Raad van State doet binnenkort uitspraak over het gasbesluit van minister Kamp. We wachten dat eerst af en hopen dat die gunstig uitvalt voor de Groningers."
Door: ANP

Bron:http://www.nu.nl/binnenland/4136524/ruim-170-schademeldingen-aardbeving-groningen.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
4 november 2015, 12:42 uur | Bericht #464407

Inwoners over toekomst Groningen: alsjeblieft, hoor ons

Groningen wacht in spanning op het meerjarenplan van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. Hij presenteert vandaag zijn plan over hoe de provincie in de toekomst om moet gaan met de problemen die ontstaan door gaswinning in het gebied.

Verslaggever Marc-Robin Visscher peilt de stemming in het noorden: wat verwachten de inwoners van de plannen?

"Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid. Hoor ons alsjeblieft, en neem ons serieus. Dat is het typische gevoel dat hier heerst." Aan het woord is Albert Mulder, voorzitter van de ouderraad van de Abt Emo-school in Westeremden. De basisschool raakte de afgelopen jaren beschadigd door de aardbevingen in het gebied, als gevolg van de aardgaswinning.

5-0

Mulder zegt dat Alders voorafgaand aan de presentatie van zijn plannen eigenlijk "al met 5-0 achterstaat". Het belangrijkste punt is volgens hem dan ook dat vandaag een stap wordt gezet in het terugwinnen van vertrouwen.

"Laat maar eens zien dat wij als bewoners serieus worden genomen en dat er zaken worden opgepakt", zegt Mulder. "Ik hoop dat hij ons met deze plannen kan overtuigen."

Wat doet de Nationaal Coördinator?

De Nationaal Coördinator Groningen is er gekomen omdat de aanpak van de problemen niet snel genoeg ging. Hans Alders moet niet alleen de versterking van huizen in goede banen leiden, maar ook nieuwe perspectieven ontwikkelen voor het getroffen gebied. Daarnaast is het de bedoeling dat hij bewoners gaat helpen die bijvoorbeeld tijdelijk hun huis moeten verlaten.

Jeanette Ubels, een ouder van de Abt Emo-school, zegt dat de gemeente Westeremden een goed verhaal had over het verstevigen van het schoolgebouw. In de gemeente heeft ze dus wel vertrouwen, maar niet in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Nederlandse Staat.

Inspraak burgers

Dat vertrouwen kan groeien, als de NAM gepaste maatregelen neemt, zegt Ubels. "De snelheid waarmee gas uit de bodem wordt gehaald, is daarop van invloed. Daar heeft de NAM de regie over. Ze kunnen het vertrouwen terugwinnen, door die gaskraan verder dicht te draaien." 

Ubels zou het waarderen als er bij het meerjarenplan meer ruimte is voor inspraak van burgers. "We vinden het belangrijk dat de gebouwen versterkt worden, maar ook dat we zelf de regie houden over hoe het er uit komt te zien. Het is heel belangrijk dat deze kleine, mooie dorpen in het Groningse platteland met beschermde dorpsgezichten er straks onbeschadigd uit komen te zien."
Bron:http://nos.nl/artikel/2067021-inwoners-over-toekomst-groningen-alsjeblieft-hoor-ons.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
26 februari 2016, 07:20 uur | Bericht #469320

Aardbeving met kracht van 2,5 in Groningen 

In de omgeving van het Groningse dorp Froombosch is donderdagavond een aardbeving gevoeld.Dat meldt het KNMI. 

Volgens de eerste meetgegevens van het KNMI had de beving een kracht van 2,5. "Dat komt vaker voor, maar het is absoluut iets dat mensen voelen", lichtte seismoloog Läslo Evers toe.

Zowel het KNMI als regionale media kregen veel meldingen binnen. RTV Noordkreeg veel telefoontjes uit de omgeving van Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, de belangrijkste plek voor gaswinning in Nederland.

Het epicentrum lag volgens het KNMI precies tussen die twee plaatsen in, bij Froombosch, op een diepte van drie kilometer.

Gaswinning is de oorzaak van de vele aardbevingen in de provincie. Of de beving schade heeft veroorzaakt, is nog onbekend.Door: NU.nl/ANP
Bron:http://www.nu.nl/gaswinning-groningen/4220845/aardbeving-met-kracht-van-25-in-groningen.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 november 2016, 09:18 uur | Bericht #475040

Twee aardbevingen vannacht in Groningen


Het leek even rustig in de Groningse bodem, maar vannacht waren er weer twee lichte bevingen.

De seismografische dienst van het KNMI registreerde om 01:12 uur en om 01:57 uur schokken met een kracht van respectievelijk 1.9 en 2.2 op de schaal van Richter. De bevingen deden zich voor op een diepte van 3 kilometer.

Geen schademeldingen

Bevingen in Groningen zijn bijna altijd op die diepte. Dat houdt verband met de gaswinning in het gebied.

Er zijn nog geen schademeldingen, wel meldden inwoners van het gebied trillingen te hebben gevoeld.

 RTL Nieuws / ANP
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nederland/twee-aardbevingen-vannacht-in-groningen  | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:50 uur, door Joyce.s
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni 2017, 09:40 uur | Bericht #480469
Update hazardkaart Groningen 2017
15 juni 2017

Het KNMI heeft op basis van nieuwe metingen en berekeningen een nieuwe versie van de seismische hazardkaart voor Groningen gemaakt. Hieruit blijkt dat de seismische dreiging – de dreiging door aardbevingen – nauwelijks is gewijzigd. In het noordelijk deel van het Groningen-gasveld is een lichte daling van de seismische dreiging te zien en in het zuidelijk deel een lichte stijging.

De nieuwe seismische hazardkaart is tot stand gekomen dankzij nieuwe kennis over de ondergrond en metingen uit het uitgebreide netwerk van de ruim honderd seismische stations in Noord-Nederland. Deze kaart is een update van de seismische hazardkaart Groningen uit 2016. De seismische hazardkaart geeft een inschatting weer van de mogelijke grondversnellingen door aardbevingen in de toekomst


Bron afbeelding: KNMI

De berekeningen laten zien dat in het noordelijk deel van het Groningen-gasveld de seismische dreiging met maximaal 0,05g is afgenomen en in het zuidelijke deel met maximaal 0,05g toegenomen. Deze af- en toename zijn vooral het gevolg van het verplaatsen van de bevingen naar het zuiden van het Groningenveld. De verplaatsing is vorig jaar al waargenomen in het seismisch moment, een maat voor de vrijgekomen energie. Het maximum van de te verwachte grondversnelling is licht gestegen van 0,22g in 2016 naar 0,24g. 

Deze waarden krijgen (verdere) betekenis als deze gecombineerd worden met de kwetsbaarheid, bij een stevig gebouwde woning geeft de waarde bijvoorbeeld een ander risico dan bij een die zwak is.Seismische hazardkaart Groningen 2017 ©KNMIDe seismische hazardkaart beschrijft de dreiging ten gevolge van de bevingen. Hiervoor wordt de te verwachte grondversnelling berekend met een overschrijdingskans van eens in 475 jaar.
De grondversnellingen dienen als input voor de richtlijnen van bouwkundige versterkingen in het Groningse gebied.

Grondversnellingen, uitgedrukt in eenheden van g, geven het effect van aardbevingen aan het aardoppervlak weer. In Noord-Nederland treden de aardbevingen door gaswinning dicht onder het aardoppervlakte op. Dit in tegenstelling tot natuurlijke aardbevingen zoals in Zuid-Limburg. Omdat de aardbevingen in Noord-Nederland ondiep zijn worden hier ook lichte bevingen goed gevoeld. Dat maakt het belangrijk om de grondversnellingen te meten en berekenen. De grondversnellingen zijn ook van belang als input voor de richtlijnen van bouwkundige versterkingen in het Groningse gebied van huizen en infrastructuur.

Bron: KNMI
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 december 2017, 13:27 uur | Bericht #484344

Seismiciteit Groningen licht toegenomen


In 2017 zijn er in totaal 18 aardbevingen opgetreden in het Groningen-gasveld met een magnitude hoger dan 1,5 op de schaal van Richter. Het zwaartepunt van het seismisch moment, een maat voor de vrijgekomen energie, is het afgelopen jaar een paar kilometer naar het noorden verschoven. De zwaarste beving was op 27 mei in Slochteren

Het aantal aardbevingen in 2017 (tot 28 december) geeft een lichte stijging ten opzichte van 2016 waarin 13 bevingen werden geregistreerd, zoals volgt uit figuur 1. De zwaarste beving van het afgelopen jaar, met een magnitude van 2,6, gebeurde op 27 mei in Slochteren. Daarnaast zijn er bij het Drentse Emmen twee bevingen geregistreerd. Er hebben geen natuurlijke bevingen plaatsgevonden. Aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning worden geïnduceerde aardbevingen genoemd. De meeste van deze bevingen treden op in het Groningen-gasveld, een aantal in het gasveld in Drenthe. Naast het kijken naar de kracht en het aantal bevingen kun je ook kijken naar het seismisch moment, een maat voor de energie die vrijkomt bij een aardbeving.

Verschuiving seismisch moment naar noorden
Het seismisch moment wordt op basis van de magnitude uitgerekend. Per jaar kan het zwaartepunt van het seismisch moment worden bepaald. Dit is een gewogen gemiddelde waarbij zowel het aantal bevingen als de sterkte meegenomen wordt. Afgelopen jaar was het seismisch moment hoger dan in 2016 (figuur 3). Oorzaak is de grotere beving van 2,6 waarbij meer energie vrij is gekomen en een hoger aantal bevingen dan vorig jaar. Het zwaartepunt van het seismisch moment in het Groningen-gasveld is het afgelopen jaar een paar kilometer naar het noorden verschoven.


Figuur 1. Jaarlijks aantal bevingen in het Groningenveld. ©KNMI


Figuur 2. Aantal bevingen in 2017 in het Groningenveld tot heden. ©KNMI


Figuur 3. Het totale seismische moment per jaar (boven) en het zwaartepunt van het seismische moment is een paar kilometer naar het noorden verschoven. ©KNMI

Geregistreerde kleine aardbevingen
Het meetnetwerk is sinds 2015 aanzienlijk uitgebreid. In de figuren 1 en 2 worden bevingen aangegeven met een magnitude boven 1,5 op de schaal van Richter. Deze magnitude is zo gekozen dat het aantal bevingen sinds 1991 met elkaar vergeleken kunnen worden. Aanvankelijk bestond het meetnetwerk uit veel minder sensoren dan nu. Sinds 2015 is het meetnetwerk aanzienlijk uitgebreid, met honderden geofoons in boorgaten en versnellingsmeters aan het oppervlak. Hiermee is het netwerk dicht genoeg geworden om ook alle bevingen tussen een magnitude van  0,5 en 1,5 waar te nemen. Voor 2015 konden veel van de bevingen met een magnitude lager dan 1,5 niet gemeten worden. Deze gegevens worden geregistreerd en zijn beschikbaar via het dataportaal van het KNMI.

Bron: KNMI
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2018, 16:24 uur | Bericht #484601

Zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012



Bron afbeelding: KNMI

Groningen is rond 15.00 uur getroffen door de zwaarste beving in ruim vijf jaar tijd, met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag bij Zeerijp nabij Loppersum, meldt het KNMI. Uit veel plaatsen in Groningen komen meldingen over de beving. Ook in de stad Groningen werd de beving gevoeld. Alleen in 2006 en 2012 beleefde Groningen sterkere bevingen.

De Groningse politie meldt dat er voor zover nu bekend geen gewonden zijn gevallen en dat de beving geen grote calamiteiten geeft veroorzaakt. Het is de zesde beving in ruim een maand tijd met Zeerijp als epicentrum. Op Twitter spreken Groningers van "een harde klap" die huizen deed trillen en kraken.

De aardbevingen waar Groningen geregeld mee te maken krijgt, zijn het gevolg van de gaswinning door de NAM. De vorige regering heeft de gaswinning vorig jaar op advies van de staatstoezichthouder verlaagd naar 21,6 miljard kuub. De Groningers vinden dat Den Haag veel te terughoudend is en eisen dat de gaskraan verder of zelfs compleet dichtgedraaid wordt.

Bron: NOS.nl

  | Gewijzigd: 8 januari 2018, 16:25 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2018, 18:49 uur | Bericht #484609

Commissaris van de Koning: 'Dit is een enorme klap voor Groningen'


"Dit is een enorme klap voor Groningen", zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, over de zware beving bij Zeerijp. ''Het maakt in één klap duidelijk dat het een misverstand is dat de bodem in Groningen rustiger wordt."Paas reageerde tijdens een nieuwjaarsreceptie van de provincie op de beving. ''We wisten dat de aarde in Groningen bleef schokken. Sinds vanmiddag weten we dat zware klappen ook nog steeds mogelijk zijn. Het maakt in ieder geval duidelijk dat er snel een goede schaderegeling moet komen."

Ook wil Paas dat Nederland gas terugneemt. ''Het wordt hoog tijd dat dit nationale probleem ook een nationale oplossing krijgt. En dat is in ieder geval meer geld voor een goede schadeafhandeling", zegt hij.

De aardbeving met een magnitude van 3,4 vond maandag plaats. Het epicentrum lag bij Zeerijp, dat in de gemeente Loppersum ligt. Uit metingen van het KNMI blijkt dat de aardbeving op drie kilometer diepte plaatsvond. [Nog geen duidelijkheid over omvang schade]
Zie ook: Groningen neemt schade op na zwaarste aardbeving sinds 2012

Politici
Ook politici hebben geschrokken gereageerd op de aardbeving. "Sterkte aan alle Groningers. Dit kan zo geen dag langer!" zegt Lilian Marijnissen, lijsttrekker van de SP op Twitter. Arno Rutte (VVD) zegt op Twitter dat de aardbeving duidelijk voelbaar was in de binnenstad van Groningen. "Dat was dus een forse klap."

Burgemeester Rodenboog doet via Twitter een dringende oproep aan de bedrijven Shell en ExxonMobil om de gasproductie drastisch te verlagen, voor de veiligheid van de Groningers. 

"Ik richt mijn pijlen nu eens niet op de NAM en de overheid, maar op deze twee oliebedrijven, die eigenlijk in het Groningse gasveld de grootste partijen zijn", vervolgt Rodenboog. "Ik doe een beroep op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle Groningers. Want deze keiharde klap heeft echt een enorme impact op de mensen hier."

Bron: NU.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2018, 19:46 uur | Bericht #484618

NAM moet binnen 48 uur maatregelen nemen na nieuwe beving

Het Staatstoezicht op de Mijnen eist dat de NAM de aardbeving van vanmiddag in Groningen analyseert en maatregelen treft. Dat moet binnen 48 uur gebeuren. De aardbeving bij Zeerijp had een kracht van 3,4. Uit een eerste analyse van het toezichtsorgaan blijkt dat de beving zo zwaar was dat er ingegrepen moet worden. "Bewoners kunnen deze beving zwaarder hebben gevoeld dan die van 2012 in Huizinge."

Grondversnelling
Het orgaan leidt de kracht van de aardbeving af uit de grondversnelling. Hoe hoger die is, hoe meer de grond schudt en hoe groter de schade is. "De gemeten grondversnelling (0,116 g) zorgt ervoor dat het hoogste niveau uit het meet- en regelprotocol bereikt is: het interventieniveau." In juli van 2017 zijn er afspraken vastgelegd in het zogeheten Meet- en regelprotocol.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zei vanmiddag dat de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Hij liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.

Van het gas af
De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo'n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. "Ik probeer maximaal te verminderen", zei Wiebes. "Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af." 

Wiebes vindt het nieuws vooral 'vreselijk' voor de bewoners van het gebied. "Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer." De minister schaart zich naar eigen zeggen achter de getroffen Groningers. "Waar Groningers op inzetten, zet ik op in. Dat betekent de gaswinning naar beneden, het schadeprotocol rond krijgen en op een verstandige manier de verstevigingsoperatie op gang brengen."
#KeepOnSmiling
Gurdie
Lid
Woonplaats: Ten Boer
Berichten: 126
Lid sinds: 4 dec. 2010
8 januari 2018, 19:59 uur | Bericht #484622

Volgende week spoeddebat over aardbeving Zeerijp

Er komt volgende week een spoeddebat in de Tweede Kamer over de aardbeving bij Zeerijp. Die had een kracht van 3.4 op de schaal van Richter.

Kamerlid Agnes Mulder (CDA) had het spoeddebat aangevraagd. 'Ik zat toevallig bij mensen aan tafel in de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam', zegt Mulder. 'Ik heb het niet gevoeld overigens, maar dit mag natuurlijk niet.'

Voor het spoeddebat is Kamerbrede steun. Dat betekent dat alle partijen in de Kamer het ermee eens zijn dat het debat er moet komen.

Schadeprotocol
Mulder wil het dan onder meer hebben over het schadeprotocol. 'Dat moet nu echt zo snel mogelijk geregeld worden. Ik snap niet waar het nu op vast zit.'

Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken komt woensdag naar Groningen. Dan wordt het schadeprotocol ook met de Groningse bestuurders weer besproken.

Niet ver genoeg
Maar volgens Agnes Mulder gaat dat niet ver genoeg. 'Dit moet snel. Hij moet woensdag gewoon een knoop doorhakken.'

Bron: RTV Noord
  | Gewijzigd: 8 januari 2018, 20:20 uur, door Sven
Gurdie
Lid
Woonplaats: Ten Boer
Berichten: 126
Lid sinds: 4 dec. 2010
8 januari 2018, 20:29 uur | Bericht #484623
Geoloog: De gaskraan dichtdraaien is niet meer de oplossing, vrees ik

De aardbeving bij Zeerijp gaf maandagmiddag in één klap zes maal zoveel seismische energie vrij als alle aardbevingen in Groningen in heel 2017 samen. Dat constateert hoogleraar geologie Manuel Sintubin van de KU Leuven. Groningen is daarmee terug bij af, aldus de wetenschapper.Het epicentrum van de beving lag in de buurt van Loppersum, de plek waar het aantal de bevingen juist afnam sinds de gaskraan daar werd dichtgedraaid. Wat deze nieuwe beving bij Loppersum betekent, durft Sintubin nog niet te voorspellen. „Ik ben zeer verrast”, laat hij weten. „Ik moet toch even nadenken over wat dit volgens mij betekent.”

De roep om de gaskraan dicht te draaien zal door deze nieuwe beving groter worden dan ooit, denkt de hoogleraar. Toch is het maar de vraag of het dichtdraaien van de kraan de oplossing is. „Deze aardbevingen, juist in een gebied waar geen gas meer wordt gewonnen, zet ons met beide voetjes op de vloer. De gaskraan dichtdraaien is niet meer de oplossing, vrees ik.”

Kleine kans op zwaardere beving

Paniek zaaien wil hij allerminst, zo geeft Sintubin aan, maar er bestaat een heel kleine kans dat Groningen een naschok te wachten staat die zwaarder is dan de beving van maandagmiddag.ad by streamads„In het algemeen geldt dat de kans op een aardbeving altijd groter is na een aardbeving”, zegt Sintubin. „En zoals seismoloog Lucy Jones zegt, er is zelfs een heel kleine kans op een zwaardere beving.”

Optimisme verdwenen

Op 1 januari zette Sintubin op Twitter nog een optimistisch betoog over de aardbevingen in Groningen uiteen. Net als 2016 was ook 2017 een jaar met minder aardbevingen dan verwacht, schreef hij. „De 'break' met 2015 wordt steeds duidelijker.”

Bovendien was 2017 het tweede jaar op rij zonder een aardbeving met een magnitude van 3 of hoger, constateerde Sintubin op Nieuwjaarsdag. De laatste, eentje van 3.1 bij Hellum, vond plaats op 30 september 2015. Toch niet zonder betekenis, schreef de hoogleraar hoopvol in zijn Twitter-draadje.

„Mijn draadje kan naar de prullenmand”, reageerde hij maandagmiddag na de aardbeving bij Zeerijp. „Zo werkt wetenschap nu eenmaal.”

Bron: http://www.dvhn.nl/groningen/Geoloog-De-gaskraan-dichtdraaien-is-niet-meer-de-oplossing-vrees-ik-22803689.html
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 754 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 754, lezen 4 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden