In Noord-Groningen is dinsdagavond een lichte aardbeving gevoeld. Het KNMI meldt een trilling met de kracht van 2.1 op de schaal van Richter.
Het epicentrum lag bij het dorpje Rottum. Volgens RTV Noord kwamen de meeste meldingen uit het gebied tussen Warffum, Kantens en Uithuizen.
Het is de elfde beving deze maand. Vorige week was er nog een beving in de buurt van Schildwolde, die had een kracht van 2.3. De zwaarste van dit jaar had een kracht van 3.0 en was op 13 februari in de omgeving van Leermens. Gasboringen in Groningen zijn de oorzaak van de trillingen.
Bron:AD
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft donderdag de bewoonster van een woning aan de Hamweg in Lageland tijdelijk andere woonruimte aangeboden. Volgens woordvoerder Chiel Seinen was de veiligheid van de vrouw in het geding.
Aan de woning waren vorig jaar al noodmaatregelen getroffen om instortingsgevaar te voorkomen, maar Seinen zegt dat dat veiligheid van de vrouw bij een volgende beving niet gegarandeerd kan worden. 'De schade aan de woning is een combinatie van factoren. Er is ook duidelijk schade aan de woning ontstaan door de bevingen ten gevolgen van de gaswinning. Wij als NAM nemen onze verantwoordelijkheid en hebben de vrouw in overleg andere woonruimte aangeboden.'
Onderzoek door bouwkundig experts zal moeten uitwijzen of de schade aan de woning hersteld kan worden door geheel of gedeeltelijke sloop. Hierna zal bekeken worden wat de verantwoordelijkheid is van de NAM en die van de huiseigenaar.
Het is tot nu toe de vierde keer dat de NAM vervangende woonruimte voor bewoners zoekt. Daarnaast heeft men de eigenaar van een monumentale boerderij in Onderdendam uitgekocht omdat herstel van de woning te kostbaar is.
De NAM heeft ook twee woningen in de vrije verkoop gekocht die dienst gaan doen als testwoning. Hier kunnen gedupeerden bouwkundigemaatregelen zien die mogelijk aan hun woning moeten gebeuren.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Er is een oplossing in zicht voor mensen die vooral vanwege psychische problemen niet meer in het Groningse aardbevingsgebied willen wonen, meldt de NOS.
Een commissie kijkt naar een oplossing voor 35 huishoudens. Volgens voorzitter Jos Aartsen van de commissie zijn 15 gevallen zo ernstig dat die meteen moeten worden opgelost.
Uit een inventarisatie van burgemeesters in het gebied blijkt dat sommige mensen door de aardbevingen psychische problemen hebben gekregen. De commissie maakt vandaag bekend in welke gevallen mensen in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een opkoopregeling.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Groningen heeft stevige kritiek op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en minister Kamp. Kamp zou in het aardbevingsgebied nog steeds te veel risico`s nemen en de NAM zou een lijst onveilige huizen achterhouden. Dat stelt de NOS na een inventarisatie van de bezwaren van gemeenten, provincie, waterschappen, politie en brandweer.
De instanties konden tot donderdag bezwaar maken tegen het besluit van minister Kamp over de gaswinning. In januari besloot de minister minder gas te gaan winnen bij het zwaarst getroffen Loppersum, maar de totale gaswinning wordt beperkt teruggeschroefd.
De bestuurders en hulpdiensten vrezen dat andere gebieden nu extra gevaar lopen en vinden dat er te weinig aandacht is voor de veiligheid van de bewoners. Het stoort ze dat ze ondanks herhaalde verzoeken aan de NAM nog altijd geen overzicht hebben gekregen van woningen en gebouwen die onmiddellijk gevaar lopen. De NAM zou volgens de Groningse burgemeesters een lijst hebben met daarop zeker 250 gebouwen.
De NAM liet de NOS weten dat de inspecties van de beschadigde huizen nog volop gaande zijn en dat de gegevens nog worden verwerkt.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Een klein deel van de door aardbevingen getroffen Groningers besteedt het geld dat is bedoeld voor woningreparaties, aan vakanties of achterstallige rekeningen. Dat meldt BNR. De NAM betaalt schadevergoedingen aan mensen wiens huis is beschadigd door de aardbevingen, die het gevolg zijn van de gaswinning.
250 miljoen
NAM heeft sinds 2012 meer dan 250 miljoen euro betaald aan Groningers, van wie de huizen zijn beschadigd door aardbevingen. Maar niet iedereen gebruikt het uitgekeerde geld voor reparaties aan muren, vloeren en daken.
Kirsten Smit van de NAM zegt tegen RTL Nieuws dat het zo een keer per maand voorkomt dat tijdens een controle blijkt dat mensen het geld niet hebben besteed aan herstelreparaties. "Er komt wel eens een taxateur bij ons lang die zegt dat de schade niet hersteld is. Daarom betalen we liever rechtstreeks aan de aannemer."
Vakanties en beunhazen
Volgens de NAM heeft iedereen er baat bij als de huizen aardbevingsbestendig en veilig worden gemaakt.
De directeur van een Gronings bouwbedrijf zegt tegen BNR dat mensen met het geld voor de reparaties op vakantie gaan. Of dat ze een beunhaas inschakelen zodat ze duizenden euro's in eigen zak kunnen steken.
De bouwbedrijven vinden dat de NAM strenger moet controleren op de besteding van het geld.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
In het Groningse Bedum is afgelopen weekend een grote boerderij grotendeels ingestort. De bewoners hadden de boerderij al verlaten. De oorzaak van het instorten is nog niet bekend.
Wel is er door de NAM eerder een taxatie in de boerderij gedaan vanwege schade die mogelijk door een aardbeving was ontstaan. Wat de uitslag daarvan is, is bij de gemeente niet bekend.
Ook de NAM zegt daar nog geen informatie over te kunnen geven. Wel zegt de NAM dat de bewoner van de boerderij in januari van dit jaar de schade heeft gemeld, en dat de NAM in april een taxatie van de schade heeft gedaan.
Gaswinning
Volgens RTV Noord maken buurtbewoners en het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum zich zorgen over de situatie. Ze willen weten of de instorting door de aardbevingen als gevolg van gaswinning komt. In de regio zijn inmiddels meerdere huizen ontruimd, in verband met instortingsgevaar.
Bron: NOS
Bij ruim 200 Groningers worden vanaf de zomer thuis aardbevingen gemeten. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in juli bij de huishoudens een bevingssensor plaatsen.
Daarmee wordt boven de grond gemeten hoe zwaar bevingen zijn en hoeveel schade ze aanrichten.
Meten aan de oppervlakte
"Boven de grond registreren is nieuw'', aldus een woordvoerder van de NAM vandaag. "Nu kunnen we de kracht van de beving aan de oppervlakte meten. Daar is tot nu toe weinig over bekend.'' De resultaten worden door kennisinstituut TNO gecombineerd met metingen onder de grond.
Groningen wordt al jaren getroffen door aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning in het gebied. De zwaarste beving trof de gemeente Loppersum met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter in 2012.
De eerste bevingssensoren zijn vandaag al geplaatst bij onder meer gemeentehuizen en bibliotheken. Kennisinstituut TNO voert het onderzoek uit voor de aardoliemaatschappij en plaatst de sensoren.
200 huishoudens is genoeg
De NAM had mensen in de provincie Groningen via advertenties gevraagd zich aan te melden voor de sensor. Meer dan 500 Groningers reageerden, maar minder dan de helft van hen krijgt een sensor. "Uit berekeningen van TNO is gebleken dat 200 huishoudens genoeg zijn om gegevens te verzamelen. Ze staan goed verspreid en het zijn verschillende typen huizen'', aldus de NAM-woordvoerder.
Het plan is om de komende jaren te blijven meten. "In elk geval zolang we gas winnen'', zegt de NAM. De maatschappij sluit daarom niet uit dat meer huizen straks een sensor krijgen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Uit Groningen komen wat meldingen over een lichte aardschok. Het KNMI bevestigt dat er een bevinkje was in het gehucht Woudbloem, in de gemeente Slochteren. De schok had een kracht van 2,1 op de schaal van Richter. Voor zover bekend zijn er geen meldingen van schade.
Gaswinning
Al geruime tijd worden in Groningen aardschokken gevoeld. Sommige waren vrij krachtig en veroorzaakten schade aan huizen. De bevingen zijn het gevolg van de gaswinning in Groningen.
Bron: NOS
In het Noord-Oosten van Groningen heeft zaterdag om17.55 uur een aardbeving plaatsgevonden die door velen is gevoeld. De meeste meldingen komen uit Appingedam en Wirdum. Volgens de eerste berekeningen van het KNMI had de beving een kracht van 2,2 op de schaal van Richter en lag het epicentrum iets ten noorden van Appingedam.
Op de bevingsmeter die gestationeerd is in het gemeentehuis van Appingedam is de beving eveneens te zien.
Bron: BoN
Bij het plaatsje Ten Boer, 9 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen, heeft vanmiddag om 13.42 uur een aardbeving plaats gevonden. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. De aardbeving is goed gevoeld, tot in het centrum van de stad Groningen. Het KNMI heeft inmiddels circa 240 meldingen gekregen van mensen die deze beving hebben gevoeld. De beving is een gevolg van de gaswinning in de provincie Groningen. Er zijn al tientallen schademeldingen binnen gekomen bij de NAM. De schade is niet groot, bijvoorbeeld scheuren in muren en plafonds.
Bron: KNMI.nl | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Minister Kamp vindt dat de aardbeving in Groningen "past in het patroon dat we in gedachten hadden". In een reactie op de beving van vanmiddag zei hij dat hij elke keer weer schrikt, "want niemand zit op bevingen te wachten". Volgens hem zijn de bevingen een "fact of life" en moeten de gevolgen zoveel mogelijk worden beperkt.
Hij benadrukte dat het kabinet eerder dit jaar allerlei maatregelen heeft genomen, zoals het sterk verminderen van de aardgasproductie in het meest risicovolle gebied, rond Loppersum.
Even lief
Volgens de minister valt de plek waar de beving vandaag was binnen het gebied waar je in zekere mate met aardbevingen rekening moet houden. De schok was ook in de stad Groningen te voelen. Kamp zei daarover dat het centrum van Groningen hem net zo lief is als het platteland. "Het is allebei ernstig."
Hij ziet geen aanleiding iets in de maatregelen te veranderen. Volgens hem is er ook geen reden voor de Groningers om zich nu meer zorgen te maken.
Bron: NOS.nl | Gewijzigd: 30 september 2014, 19:31 uur, door Lako
In de provincie Groningen is vannacht een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,9 op de schaal van Richter, zegt het KNMI. Het epicentrum lag ten noordoosten van Middelstum bij Zandeweer, zo'n twintig kilometer van de stad Groningen. De beving was rond 02.15 uur.
Bij RTV Noord kwamen talrijke meldingen binnen. Een inwoner van Middelstum vertelt aan de omroep dat hij al veel aardbevingen meemaakte, maar dat dit de heftigste ooit was. "Ik dacht, alles stort in. Wij hebben een zolder en daar viel alles om, schilderijen, glaswerk. (...) Ik voelde het trillen in m'n slaap en dat maakt het enger."
Loppersum
Middelstum ligt in de gemeente Loppersum. Die gemeente staat bekend als het epicentrum van het aardbevingsgebied in Groningen. Burgemeester Albert Rodenboog werd vannacht zelf ook wakker van de aardbeving. Bij hem thuis in Loppersum is er geen schade. "Maar in Middelstum was het heftiger. Het is nog te vroeg voor schademeldingen, maar ik verwacht er in de loop van de dag wel veel."
Rodenboog had gehoopt dat het verminderen van de gaswinning bij Loppersum had geleid tot minder bevingen. "Het was de afgelopen paar maanden vrij rustig. Maar nu blijkt dat er toch na-ijleffecten zijn, zoals al was voorspeld."
Ook in de stad Groningen werd de beving gevoeld. Seismoloog Leslo Evers: "Dat is ver weg, maar dit soort magnitudes zijn in een grote regio voelbaar." Wel zegt hij dat er wel eens zwaardere aardbevingen in de regio zijn. "Bijvoorbeeld in februari vorig jaar bij Zandeweer was er een beving met een magnitude van 3,2."
Schademeldingen
Ruim een maand geleden was er in Groningen een beving met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Er kwamen toen honderden schademeldingen binnen bij de NAM. De zwaarste beving in Groningen was in augustus 2012, met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.
Deze week pleitte de Vereniging Eigen Huis voor een nieuw schadeprotocol. De NAM krijgt veel kritiek voor de manier waarop wordt omgegaan met schademeldingen.
Bron: NOS.nl
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:48 uur, door Joyce.s
Bij de NAM zijn 620 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving van dinsdagnacht bij Zandeweer. Het gaat vooral om schade aan pleisterwerk en scheuren in muren. Volgens een woordvoerder van de NAM zijn er geen grote schadeposten gemeld.
Zandeweer werd in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter. Het was sinds 13 februari de zwaarste beving in Groningen. Toen werd Leermens getroffen door een beving met een kracht van 3,0. De bevingen zijn het gevolg van de gaswinning uit het Groningen-gasveld. In 2014 is Groningen vier keer getroffen door een beving met een kracht boven 2,5.
Zondag pleitte de Vereniging Eigen Huis voor een nieuw schadeprotocol. De NAM krijgt veel kritiek voor de manier waarop wordt omgegaan met schademeldingen.
Bron: nos.nl
Groningen is in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het KNMI in Woudbloem in de gemeente Slochteren.
De aarbeving vond plaats om 3.37 uur. De oorzaak is de aardgaswinning in Noord-Nederland. Op Twitter laten mensen weten dat ze de beving hebben gevoeld. ''Beste klapper en trilde gigantisch. Was schrikken'', luidt een van de reacties. De regionale zender RTV Noord laat weten dat tientallen meldingen zijn binnengekomen, de meeste uit de buurt van Hoogezand en de stad Groningen.
Zeerijp
Zondagmiddag was er een lichtere aardbeving in het Groningse Zeerijp. Die had een kracht van 1,3 op de schaal van Richter. In totaal zijn er dit jaar 85 bevingen geweest in Noord-Nederland die zijn veroorzaakt door de aardgaswinning. Daarvan waren er 79 in het zogeheten Groningen-veld. Vorig jaar zijn in totaal 212 aardbevingen gemeten die door aardgaswinning zijn veroorzaakt. Daarnaast zijn dit jaar ook vijf natuurlijke bevingen geweest. Die vonden plaats in Limburg en Gelderland. Dat zijn er net zoveel als in 2013.
NU.nl
2 zware schokken, het voelde alsof ik door mijn bed zakte hehe, de kat nam ook de benen.
Ik vraag mij wel af waarom deze schokken zo goed voelbaar zijn? Er zijn veel mensen in Nederland die maar blijven zeggen, kom op zeg, 2,8 pffft...
stelt helemaal niets voor, ga eens naar een echt aardbevingsgebied etc.
Ik zeg, kom hier eens een poosje wonen en roep dan nog eens zo hard
| Gewijzigd: 30 december 2014, 12:04 uur, door Spiderlady
"Komende jaren ruim 1.100 aardbevingen in Groningen"
De aardgaswinning in het noorden van Nederland leidt tot aardbevingen. © photo news.
GASWINNING In de Nederlandse provincie Groningen zullen de komende jaren nog meer dan 1.100 aardbevingen plaatsvinden. Dat stelt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar van de Technische Universiteit Delft, in het Dagblad van het Noorden. Oorzaak van de bevingen is de gaswinning in het gebied.
"Hoe je het ook wendt of keert, die ruim 1.100 aardbevingen komen er nog, ongeacht het productievolume. Daar kunnen de Groningers maar beter rekening mee houden", aldus Hagoort. De gepensioneerde reservoiringenieur baseert zijn voorspelling over het aantal aardbevingen op een statistische analyse van alle tot nu toe geregistreerde bevingen in Groningen.
"Hoe meer gas uit het veld is gehaald, hoe lager de gemiddelde druk en dus hoe groter het totaal aantal aardbevingen", aldus Hagoort. Volgens hem is het tijd de gaskraan verder dicht te draaien.
In Groningen vinden door de aardgaswinning regelmatig aardbevingen plaats. In maart nog kondigde een twintigtal Nederlandse gemeenten uit de provincie aan dat ze naar de Raad van State stappen tegen het gaswinningsbesluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp, omdat ze vinden dat er in dat besluit te weinig rekening wordt gehouden met de veiligheid van de inwoners. Ze vragen ook dat de maximale gasproductie verlaagd wordt, om zo het risico op aardbevingen te doen zakken.
Bron: http://www.hln.be
In het Groningse Schildwolde heeft donderdagavond een aardbeving plaatsgevonden.Het was een beving met een kracht van 1,8 op de schaal van Richter, meldt het KNMI. Bij het instituut waren vrijdag aan het begin van de nacht een paar meldingen over de beving binnengekomen.
De beving werd net na 23.00 uur gevoeld. Volgens Omroep Groningen werd de beving ook waargenomen in Slochteren.
Het epicentrum was bij Schildwolde, ten oosten van de stad Groningen. Over eventuele schade is niets bekend.
Op Twitter wordt de aardbeving door verscheidene mensen besproken. Een knal zou gevolgd zijn door het trillen van de grond.
Door: NU.nl/ANP
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4053710/aardbeving-gevoeld-in-groningse-schildwolde.html
Groningers boos om wegblijven directeur NAM
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) neemt bewoners van het Groningse bevingsgebied niet serieus en schuift alles af. Dat betoogden de advocaten van de stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen (WAG) maandag voor de rechtbank in Assen.
Tekenend is, aldus de advocaten, dat directeur Gerald Schotman van de NAM niet bij de rechtszaak in Assen aanwezig is. ''Hij vindt het kennelijk niet belangrijk. Dat stuit veel mensen weer tegen de borst.''
Inzet van de megazaak is de waardedaling van 100.000 woningen in het bevingsgebied als gevolg van aardbevingen door gaswinning.
Volgens WAG wordt er in delen van Groningen nauwelijks nog een woning verkocht. Twaalf woningcorporaties en negenhonderd particuliere huizenbezitters willen dat de NAM de waardedaling op voorhand compenseert, ook als een woning geen schade heeft opgelopen. De NAM weigert dat en wil pas betalen als een woning wordt verkocht.
Video: Advocaat WAG vindt wegblijven NAM 'onbegrijpelijk'
170.000
Volgens de advocaten van WAG moeten bijna 170.000 woningen in het gebied worden versterkt en is de veiligheid van hoge appartementengebouwen in het geding. Woningcorporaties lijden direct en indirect schade door de daling van de WOZ-waarde, omdat die is gekoppeld aan de huur.
Als de corporaties financieel worden geraakt, heeft dat ook consequenties voor veelal sociaal zwakke huurders, stellen de advocaten. ''De NAM kan niet blijven ontkennen dat aardbevingen schade veroorzaken.''
NAM
In een reactie stellen de advocaten van de NAM dat direct compenseren voor waardevermindering van hun huizen tot ''volstrekte willekeur''leidt . Volgens de (NAM) is er maar één moment om te bepalen of een woning in waarde is gedaald. Dat is bij verkoop, ''als de schade in de portemonnee wordt gevoeld''.
Twaalf woningcorporaties en 900 particulieren uit Groningen hebben de NAM voor de rechter gedaagd. Zij eisen dat het bedrijf de waardvermindering van zo'n 100.000 woningen op voorhand vergoedt en niet pas bij verkoop.
Volgens de NAM is het onmogelijk die waardevermindering vooraf te bepalen. ''Het valt zelfs niet te voorspellen of over tien jaar per saldo wel sprake is van enige waardevermindering.''
Volgens de NAM kunnen "individuele woningen'' minder opbrengen, maar geldt dat niet voor alle huizen in het gebied. Ook kan de waardedaling in de nabije toekomst sterk veranderen.
De NAM investeert 1,2 miljard euro in het bevingsgebied om de leefbaarheid te vergroten en de economie te stimuleren, stelt het bedrijf. "De effecten daarvan op de huizenprijzen zijn nu al zichtbaar en ook in de toekomst blijvend. Een waardedaling nu kan op een later moment weer ongedaan zijn gemaakt.''
De zaak in Assen zal waarschijnlijk de hele dag duren. De uitspraak wordt pas na de zomervakantie verwacht.
Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/binnenland/4064296/groningers-boos-wegblijven-directeur-nam.html#megaclaim-tegen-nam-door-huiseigenaren-1 | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:48 uur, door Joyce.s
'Zwaarste aardbeving Groningen komende jaren minder zwaar
De zwaarste aardbeving waar Groningers de komende jaren rekening mee moeten houden, is iets minder zwaar dan werd gedacht. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van kennisinstituut TNO, dat in handen is van het Financieel Dagblad. De aardbeving heeft een maximale magnitude van 4,5 in plaats van 5.Die bevingskracht is echter wel hoger dan de kracht van de zwaarste beving tot nu toe. Die was in augustus 2012 in Huizinge met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.
Het TNO-rapport maakt volgens het FD deel uit van de tussentijdse evaluatie van de aardbevingsrisico’s in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
De uitkomsten daarvan bepalen mede hoeveel gas er gewonnen mag worden in Groningen in de tweede helft van dit jaar. Uiterlijk aanstaande vrijdag beslist het kabinet over de gasproductie in Groningen.
TNO wilde maandag niet reageren. ''Dat doen we nooit bij een vertrouwelijk rapport'', aldus een woordvoerder.
Door: ANP
Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4072973/zwaarste-aardbeving-groningen-komende-jaren-minder-zwaar.html
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:48 uur, door Joyce.s