Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

27 Jan 2025 22:22:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

27 Jan 2025 22:22:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

27 Jan 2025 22:22:24

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

26 Jan 2025 08:26:16
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 december 2013, 19:16 uur | Bericht #414585
50 miljoen voor aardschokschade

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft sinds vorig jaar augustus 50 miljoen euro uitgekeerd vanwege schade aan woningen door aardbevingen.

De NAM paste na de zware aardbeving van 16 augustus 2012 in de Groningse plaats Huizinge het vergoedingensysteem aan. Toen was daar een beving van 3,6 op de schaal van Richter. De aardschok was veroorzaakt door de aardgaswinning in het gebied.
Schademeldingen

Volgens de NAM zijn er sinds begin dit jaar meer schademeldingen binnengekomen "naar aanleiding van discussies over de nieuwe inzichten van de risico's van gaswinning". Begin dit jaar waren er ook een paar aardbevingen. Bij de maatschappij zijn vier keer zoveel meldingen binnengekomen als vorig jaar.

Wekelijks krijgt de NAM 150 meldingen binnen. "Dat komt niet door nieuwe bevingen. Mensen melden vaak later oude schade", zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat alle schade die is veroorzaakt door aardbevingen wordt vergoed. Het streven van de NAM is om een schademelding binnen drie maanden af te handelen.
Record

Overigens heeft de NAM dit jaar een recordhoeveelheid Gronings aardgas uit de grond gehaald. Het gaat om 52 miljard kubieke meter, ofwel een stijging van tien procent.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 december 2013, 12:03 uur | Bericht #414694
Bevingsschade: Staat helpt NAM meebetalen

Van elke euro die door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt uitgekeerd aan schadeclaims, wordt ongeveer 64 cent betaald door de Nederlandse Staat.

Volgens Energie Beheer Nederland (EBN) heeft de Staat tot nu toe voor 160 miljoen euro meebetaald aan schade die is ontstaan door gaswinning in Groningen. EBN vormt samen met de NAM de Maatschap Groningen die de aardgasbaten verdeelt.

5400 claims
De NAM keerde sinds de aardbeving in Huizinge, vorig jaar augustus, ongeveer 50 miljoen uit aan mensen met schade. Met dat geld zijn 5428 claims afgehandeld, terwijl er ongeveer 12.000 meldingen zijn binnengekomen.

De provincie Groningen en het Rijk kregen sinds 1983 ook al zo'n 200 miljoen euro voor andere schades als gevolg van bodemdaling. Zo moeten er regelmatig nieuwe gemalen worden gebouwd, omdat de bodem daalt.

Volgens een woordvoerder van EBN vloeit ongeveer 90 procent van de opbrengsten van aardgas terug in de Staatskas. Tot nu werd er voor ongeveer 250 miljard euro aan aardgas uit de bodem gehaald.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 09:00 uur | Bericht #414836
Meer bevingen Groningen dan ooit

De gaswinning in Groningen heeft in 2013 een recordaantal bevingen veroorzaakt. Er werden dit jaar 127 bevingen gemeten, tegen 80 bevingen in 2012. De stijging valt samen met een flink hogere gasproductie. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalde in 2013 al 52 miljard kubieke meter gas uit de grond, tien procent meer dan vorig jaar. Volgens deskundigen is er in 2014 een nieuw record aan bevingen te verwachten, omdat het even duurt voor de effecten van gaswinning volledig doorwerken in de ondergrond.

Onderzoeken
Al in de jaren tachtig waarschuwden geologen voor de negatieve gevolgen van de gaswinning. Begin dit jaar adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) ook om de productie in het Groningerveld zo snel mogelijk te beperken. Daarop startte minister Kamp van Economische Zaken 13 onderzoeken. Naar verwachting neemt het kabinet in januari een besluit.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 januari 2014, 11:09 uur | Bericht #415007
'NAM haalt fors meer gas uit de grond'

Uit de Groningse grond is het afgelopen jaar meer gas gehaald. Naar schatting is er door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tussen de 54 en 55 miljard kuub gas gewonnen. Dit meldt de NOS

Aan het begin van 2013 adviseerde Staatstoezicht op de Mijnen op de gaswinning zo snel mogelijk omlaag te schroeven. Dit vanwege het grote aantal bevingen in de provincie. Bij een productie vermindering van 30 procent, zou het aantal bevingen met het zelfde aantal afnemen. De NAM zegt dat de grote hoeveelheid gas nodig was door het koude voorjaar. Volgens EON en Essent hebben hun klanten tussen de 10 en 25 procent meer gas verbruikt. 'In de periode van januari tot september 2013 was het verbruik zo'n 20 procent hoger dan normaal vanwege het koude weer, maar met de uitzonderlijk zachte maand oktober en zeer warme maand december komen we uit op gemiddeld circa 10 procent', aldus een woordvoerder van Essent.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 januari 2014, 21:12 uur | Bericht #415034
Groningers voeren actie om schade bevingen

Enkele honderden leden van de groep 'Groningen in Opstand' hebben donderdagavond in het provinciehuis in Groningen actiegevoerd tegen schade door aardbevingen in Noord-Groningen.

De groep vindt dat het tijd wordt dat er maatregelen komen om de veiligheid in Noord-Groningen te waarborgen. De leden voerden actie bij de start van de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Ze werden door commissaris van de Koning Max van den Berg uitgenodigd om de nieuwjaarsreceptie binnen bij te wonen.

Volgens de Groningse commissaris is het begrijpelijk dat de actievoerders het zat zijn. 'Er moet nu echt iets gebeuren. Mensen blijven tot nu toe heel nuchter en heel netjes, maar dan moet men wel luisteren', aldus Van den Berg. 'We moeten het geduld van Groningers niet eindeloos op de proef stellen. Er moet nu gehandeld worden.'

De commissaris vreest dat wanneer de regering niets doet, het vertrouwen van de bevolking zo ernstig wordt geschaad dat daardoor de gaswinning zelfs in gevaar kan komen. De actiegroep Groningen in Opstand, die onlangs werd opgericht, heeft al rui

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2014, 21:18 uur | Bericht #415640
'Betalen voor bevingen en snel!'

Het kabinet en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moeten 'snel en royaal' over de brug komen om mensen die schade oplopen door gaswinning, te compenseren. Daarvoor pleit de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.

In zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis in Assen wees hij er op dat ook inwoners van Drenthe 'met de brokken zitten'. Zo was er in november een beving van 2,4 op de schaal van Richter in het dorp Annen.

Van grote schade was toen geen sprake, maar het was wel één van de zwaarste bevingen in de provincie de laatste jaren. "De NAM en de rijksoverheid laten het noorden in de steek. Raar genoeg moeten de inwoners van dit gebied er altijd extra hard voor knokken om überhaupt in Den Haag gehoord te worden. Ieder jaar worden in Slochteren en Annen miljarden gewonnen aan gas, maar de mensen blijven voor een fractie van die opbrengsten met de brokken zitten."

Tichelaar schaart zich daarmee aan de zijde van zijn Groningse collega Max van den Berg, die al langer pleit voor een ruimhartige compensatie. ,,Ik zeg: betalen, en snel! Neem royaal je verantwoordelijkheid."

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2014, 10:09 uur | Bericht #416311
NAM scherpt de beveiliging aan van gaswinninglocaties

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft de beveiliging van de gaswinninglocaties in het Groningen-veld aangescherpt.  Aanleiding is onder andere de actie afgelopen weekend in 't Zandt waarbij een van de demonstranten het terrein van de winninglocatie betrad door een hek te forceren.

De NAM heeft aangifte tegen deze man gedaan. Dat zei een woordvoerder van de NAM na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

De woordvoerder van de NAM wil niet kwijt wat de extra beveiliging inhoudt. Evenmin wil hij zeggen of alle twintig winninglocaties in het Groningen-veld extra beveiligd worden.

Actievoerders protesteren tegen de aardgaswinning, die gepaard gaat met aardbevingen. De NAM heeft er begrip voor dat mensen opkomen voor hun belangen, aldus de zegsman. "Maar er zijn grenzen. Zodra iemand het terrein zelf betreedt, grijpen we in."

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2014, 06:24 uur | Bericht #416362
Weerstand tegen aardgaswinning groeit

Tegenstanders van de gaswinning in Groningen laten meer en meer van zich horen. Woensdag voeren ze actie in het gehucht Doodstil. Dan zal de Groninger Bodem Beweging (GBB), een club van bezorgde en gedupeerde inwoners van het aardbevingsgebied, demonstreren bij beschadigde monumentale panden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat binnenkort weten wat hij besluit over de toekomst van de gaswinning en de eventuele compensatie voor het gebied.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft intussen de beveiliging van de gaswinninglocaties in het Groningen-veld aangescherpt. Aanleiding is onder andere de actie afgelopen weekend in 't Zandt waarbij een van de demonstranten het terrein van de winninglocatie betrad door een hek te forceren. De NAM heeft aangifte tegen deze man gedaan. Om welke locaties het gaat en in welke mate ze worden beveiligd, wil de NAM niet kwijt.

Er zijn de komende dagen nog meer acties op komst. Onder de noemer 'Gas terug' houdt de groep Groningers in Opstand zaterdag een langzaamaanactie over de A7. De voorman van Schokkend Groningen, die afgelopen weekend werd opgepakt vanwege het betreden van de gaswinninglocatie in 't Zandt, belooft bij 'slecht nieuws van Kamp' met een actie te komen 'die het wereldnieuws gaat halen'.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2014, 10:25 uur | Bericht #416374
Nu ook VVD voor minder gaswinning: 'Minder gas moet'

Nu de VVD ook vindt dat de gaskraan in Groninger dichter moet worden gedraaid, is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor het terugbrengen van de aardgaswinning.in Groningen.

Dit schrijft de Telegraaf woensdag. VVD-Kamerlid Leegte zegt in de krant: 'Minder gas moet. Dat was sowieso al de bedoeling, omdat het aardgas in Slochteren opraakt.' Leegte ziet ook graag dat de inwoners van Groningen die schade hebben geleden structureel worden gecompenseerd.

Er komt steeds meer weerstand tegen de gaswinning. Dinsdagavond berichtte de NOS dat een groot deel van de oppositie, PVV,CDA, CU,SP en GroenLinks, de gaswinning wil beperken. Ze hopen dat zo het aantal aardschokken en de zwaarte daarvan minder worden. De VVD was altijd zeer terughoudend als het ging om minder gas oppompen, want de winning levert de staaskas vele miljarden op. Minder boren betekent minder inkomsten. De gasbaten zijn ongeveer 12 miljard euro per jaar. Maar het verzet tegen boringen neemt toe. In Groningen zijn sinds vorige week dagelijks protestacties.

Volgens ingewijden is er een nieuw geheim rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen, waarin opnieuw wordt geadviseerd de productie sterk te verminderen. Door de toegenomen gaswinning is de kans op een grote aardbeving volgens het Staatstoezicht op de Mijnen groter dan normaal, zo schrijft de krant.

Waarschijnlijk wordt het verminderen van de gaswinning deze week in de ministerraad besproken. Minister Kamp heeft beloofd voor eind januari met een besluit te komen.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 januari 2014, 16:25 uur | Bericht #416432
NAM haalt recordhoeveelheid gas uit Groningse bodem

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in 2013 voor 53,8 miljard kuub aan gas uit de Groningse bodem gehaald. Dat maakte de NAM vandaag bekend.

De productie van de NAM valt binnen de afspraak die het staatsbedrijf heeft gemaakt met de overheid. Tussen 2006 en 2015 mag de NAM in totaal 425 miljard kuub gas winnen uit het aardgasveld van Slochteren; daarvan heeft de NAM inmiddels 335 miljard kuub uit de bodem gehaald. In totaal zit er nog 726 miljard kubieke meter gas onder Groningen.

Het absolute winningsrecord stamt uit 1976 toen de NAM 87,8 miljard kuub gas uit de bodem haalde. In 1981 werd er 59 miljard kuub gewonnen en sinds die tijd werd er jaarlijks minder geproduceerd.

Het gas dat door de NAM wordt gewonnen, wordt afgenomen door gashandelshuis GasTerra. Dat verkoopt het gas weer aan afnemers in binnen- en buitenland. Het bedrijf is voor 50 procent in handen van oliegiganten Shell en ExxonMobil. De rest is in handen van de Staat.

Hoeveel gas jaarlijks door de NAM wordt gewonnen, is sterk afhankelijk van de vraag. Als het koud is, stijgt de vraag uit binnen- en buitenland. Volgens een woordvoerder van GasTerra is er nauw overleg met de NAM over de vraag vanuit de markt en hoe de NAM daarin kan voorzien binnen de afspraken met de overheid.

GasTerra kan nog geen in- en verkoopcijfers over 2013 naar buiten brengen. In 2012 kocht het in totaal voor 83,4 miljard kuub aan gas. Ongeveer 47,2 miljard kuub kwam toen uit de Groningse bodem. De rest van het gas was afkomstig uit kleine gasvelden, het buitenland en zogeheten virtuele handelsplaatsen.

Handelshuis
Meer dan de helft van het gas wordt door GasTerra verkocht aan andere landen in Europa. Het handelshuis heeft met buitenlandse afnemers contracten met looptijden van soms wel tientallen jaren.

Een woordvoerder van GasTerra wil niet speculeren over welke gevolgen het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan of het eventueel sluiten van een boorput in Loppersum voor het bedrijf heeft. 'We wachten op het besluit van minister Kamp en kunnen dan pas kijken wat de gevolgen zijn. Over consequenties voor contracten met buitenlandse afnemers wil ik niet nadenken. Een overeenkomst is een overeenkomst en daar kom je niet zomaar vanaf.'

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2014, 18:25 uur | Bericht #416442
'Stoppen met boren helpt tegen aardbevingen, maar niet meteen'

Als er straks inderdaad minder gas uit de grond wordt gehaald, helpt dat absoluut tegen de aardbevingen in het Noorden, maar niet direct. Het zal nog een paar jaar duren voor de bodem in Groningen en Drenthe tot rust komt. Dat zei Rob Govers, hoofddocent geofysica aan de Universiteit Utrecht, vandaag tegen het ANP.

Wanneer er iets verandert in de gasproductie, zijn de gevolgen daarvan met vertraging te zien. 'Na een piek in de productie bijvoorbeeld zien we meestal dat de aardbevingen een maand of acht later plaatsvinden. Hoe dat kan, weten we niet zo goed', zegt Govers. Volgens hem is het dan ook niet te verwachten 'dat het allemaal meteen stopt als we de gaskraan dichtdraaien'.


Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. © anp.

Druk is gedaald
De ingenieurs Maurice en Anton van Putten denken er anders over. Zij verwachten dat het niet helpt om minder gas uit de grond te halen, schrijven ze in het vakblad De Ingenieur. Door jarenlange gaswinning is de druk in het gasveld onder de grond gedaald. De bodem reageert daarop. Dat is niet te herstellen door minder gas te gaan produceren, schrijven ze.

Govers denkt dat er op korte termijn misschien wel extra aardbevingen in Groningen komen. De gasproductie is in de afgelopen jaren namelijk gestegen. Het Noorden kan daar de vertraagde gevolgen van krijgen, ook als er onmiddellijk en volledig wordt gestopt met boren.

Onzekerheden
Het Staatstoezicht op de Mijnen, dat onder meer de gasvelden in Nederland controleert, adviseerde vorig jaar om de gasproductie in het Noorden 'zo snel mogelijk en zo veel als mogelijk en realistisch is' terug te brengen. Maar Govers heeft grote twijfels bij het rapport. Er zijn volgens hem te veel onzekerheden. 'Het is los zand. Het zou de wetenschappelijke toets niet doorstaan. Hun huis blijft niet staan.'

Een alternatief voor boren is het verstevigen van alle huizen, zodat ze de aardbevingen zeker doorstaan. Govers: 'De bevingen hier zijn allemaal superlicht. In het buitenland wordt gebouwd op schokken van 6,0 tot 8,0. Maar dat is misschien overkill, dan beveilig je Groningen voor iets dat nooit zal komen.' Een andere mogelijkheid is het volledig verplaatsen van dorpen.

'Het kost wat, maar het zou zeker effectief zijn. Als mensen niet meer in het aardbevingsgebied wonen, worden ze verlost van de psychologische druk.'

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2014, 09:41 uur | Bericht #416477
'NAM schat bevingsschade duizenden euro's te laag in'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij schat de schade aan Groningse woningen in het aardbevingsgebied 'structureel veel te laag in'. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH), die in opdracht van huiseigenaren contra-expertises verricht.

De meeste contra-expertises voor huiseigenaren vallen volgens de VEH fors hoger uit dan de schaderamingen van de NAM. Het zou gaan om honderden tot duizenden euro's met uitschieters van tienduizenden euro's. "Een onafhankelijke schadeafhandeling is daarom een absolute noodzaak", aldus Eigen Huis.

Wereld op zijn kop
De vereniging waarschuwde in november al dat de schadetaxaties van huizen met aardbevingsschade in Groningen tekortschieten. De NAM laat deze ramingen uitvoeren door lokale taxateurs, maar die werken allemaal verschillend en zonder een vast protocol. "Vaak wordt niet diepgaand genoeg onderzocht en wordt te weinig schade erkend als bevingsschade. Ook komt het regelmatig voor dat flinke schades helemaal over het hoofd worden gezien", zegt Eigen Huis.

Huiseigenaren hebben na een taxatie recht op een contra-expertise, die de NAM vergoedt. Maar in de praktijk eist de NAM volgens Eigen Huis dat het conceptrapport door de eigenaar wordt getekend voor akkoord, voordat er toestemming wordt gegeven om een contra-expertise aan te vragen. "Soms wordt zelfs in het NAM-rapport letterlijk gesteld dat met de eigenaar overeenstemming is bereikt om een schade niet te herstellen. Het eisen van een akkoordverklaring als voorwaarde voor een contra-expertise is de wereld op zijn kop."

De NAM laat in een reactie weten zich niet in de kritiek te herkennen. "De regels zijn helder en voor iedereen inzichtelijk. Als mensen niet tevreden zijn kunnen ze een contra-expertise laten doen."

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2014, 11:36 uur | Bericht #416487
'Vandaag mogelijk besluit over gaswinning'

Het besluit over de gaswinning in Noordoost Groningen wordt waarschijnlijk vandaag genomen door het kabinet. Bronnen melden aan de NOS dat de gaskranen dichter zullen worden gedraaid. Hoeveel de vermindering zal zijn is nog niet bekend.

In Groningen zijn de afgelopen week protesten geweest over de winning van gas en de aardbevingen die hiermee gepaard gaan. De vermindering van de gaswinning zou de Staat honderden miljoenen euro's gaan kosten. Daarnaast worden vandaag de veertien onderzoeken gepubliceerd over de bevingen en de gaswinning in het gebied. Onderzocht is hoe sterk de bevingen kunnen worden en hoe groot de omvang zou kunnen worden qua beschadigingen van gebouwen. Wanneer het kabinet een besluit heeft genomen zal minister Kamp van Economische Zaken een persconferentie geven in de provincie.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 januari 2014, 07:53 uur | Bericht #416735
'Aardbevingsdreiging Groningen veel sterker'

De dreiging van aardbevingen in Groningen is veel sterker dan het kabinet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer heeft gesuggereerd. Dat blijkt uit onderliggende stukken bij de Kamerbrief, schrijf Het Financieele Dagblad.

Bij ongewijzigd beleid kan de gaswinning de komende tien jaar leiden tot een beving van 4,8 op de schaal van Richter. In de brief haalt minister Henk Kamp alleen de bevingskans van de komende 3 jaar aan. Die is met 4,1 veel lichter.

Volgens Kamp is het getal 4,8 voor de langere termijn erg onnauwkeurig. 'Na vijf jaar is er te veel onzekerheid over de maximale beving', zegt hij in een reactie.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 januari 2014, 15:56 uur | Bericht #417273
Inwoners aardbevingsgebied Groningen dagen NAM

Een groep van driehonderd huizenbezitters in het Groningse aardbevingsgebied daagt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de rechter. De dagvaarding is donderdag verzonden en wordt vrijdag bij de NAM bezorgd, zo meldt de Stichting WAG, die de driehonderd huiseigenaren vertegenwoordigt.

De groep eist dat de NAM erkent dat ze aansprakelijk is voor de waardedaling van woningen in het gebied. Ook eist ze dat de NAM de waardedaling meteen aan de huiseigenaren uitkeert,en niet pas als de woningen worden verkocht.

Bron: nu.nl
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 januari 2014, 14:18 uur | Bericht #417523
Helft bewoners wil weg uit aardbevingsgebied Groningen

Het woongenot van 80 procent van de mensen in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen is aangetast en de helft van de bewoners wil verhuizen. Dat concludeert de Groningse professor George de Kam op basis van onderzoek onder inwoners van het gebied.

De Kam vroeg inwoners van het gebied in 2009 om een vragenlijst in te vullen over hun woongenot en deed dat in 2013 opnieuw. 'Mensen voelen zich onveiliger en zijn angstiger. Als ze de kans zouden krijgen, zouden ze graag verhuizen naar buiten het gaswinningsgebied', vertelt De Kam. Hij zegt geschrokken te zijn dat de angst en de onveiligheid zo omvangrijk zijn.

'In deze regio staan heel wat mensen onder permanente stress. Wellicht is het goed om te onderzoeken of dit gevolgen heeft voor de volksgezondheid in de hele regio', oppert De Kam.

De onderzoeker denkt dat de gevoelens van onbehagen zijn gestegen omdat er meer bekendheid is, omdat de ervaringen van door de jaren heen zich opstapelen en ook simpelweg omdat er zo vaak aardbevingen zijn. 'Elke drie a vier dagen is er wel een schok. Mensen leven constant met de angst dat het weer gaat gebeuren.'

Ongerustheid
Over en tegen de gaswinning in het Noorden is veel ongerustheid en protest, sinds begin vorig jaar bleek dat de aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning heviger kunnen worden dan in eerste instantie werd gedacht.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 januari 2014, 15:24 uur | Bericht #417544
Bedums gezin huis uit na bevingsschade Groningen

Een gezin uit Bedum heeft als gevolg van bevingsschade zijn huis moeten verlaten. De staat van het huis was zo verslechterd, dat de veiligheid van de bewoners bij een nieuwe aardbeving in het geding zou zijn, zo meldt de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) vrijdag.

Het gezin verblijft sinds donderdag in een nabijgelegen boerderij.

Het is volgens een woordvoerder van de NAM nog niet duidelijk of de woning hersteld of gesloopt wordt. Door aardbevingen is het huis vorig jaar verzakt, waardoor ook de constructie is aangetast.

Het is de derde keer dat een gezin wordt geëvacueerd uit een woning. Vorig jaar moesten gezinnen uit ’t Zandt en Middelstum uit voorzorg een ander huis betrekken.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2014, 17:24 uur | Bericht #418519
'Kans op zwaardere aardbeving minimaal 25 procent'

De kans dat de gaswinning in Groningen zorgt voor een aardbeving boven 4 op de schaal van Richter is minimaal 25 procent. Dat zegt onafhankelijk onderzoeker Adriaan Houtenbos woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het risico is volgens hem afhankelijk van welk model er gehanteerd wordt. De toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt echter dat de kans op een aardbeving boven de 4,1 moet worden ingeschat op 10 procent.

Jan de Jong van de SodM noemde het risico evenmin groot, vergelijkbaar met het risico op overstromingen.

Kritiek
De uitspraak van Houtenbos, die eerder bij het gasbedrijf Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) werkzaam was, kwam hem op kritiek te staan van VVD-Kamerlid Rene Leegte. "Die uitspraken kunnen zorgen voor toenemende onrust. Voelt u die verantwoordelijkheid?", vroeg het Kamerlid aan Houtenbos. "Ongemakkelijke waarheden geven onrust", antwoordde hij. "Maar moet je ze dan niet geven?" Houtenbos zei weliswaar geen "publicabele" artikelen te hebben om zijn stelling te onderbouwen, maar had wel spreadsheets beschikbaar.

Terugschroeven
Onlangs besloot het kabinet om de gaswinning in het kritische gebied rond het Groningse Loppersum terug te schroeven. De Groningers zijn boos, omdat het kabinet lang niks deed aan het toenemende aantal en risico op aardbevingen. De andere wetenschappers in de hoorzitting waren redelijk eensgezind dat het aardbevingsrisico met name op de lange termijn moeilijk te voorspellen is.

Zo stelde Jaap Breunese van TNO dat tien jaar geleden ook niet te zeggen was dat we in 2014 met meer en zwaardere aardbevingen zouden zitten.

Modellen
Onderzoeker Rob Govers van de Universiteit Utrecht vulde aan dat de onderzoeken die nu zijn gedaan vooral betrekking hebben op de huidige situatie. Voor een voorspelling van aardbevingen is de wetenschap nog onvoldoende gevorderd, daarvoor moeten nieuwe modellen worden ontwikkeld, stelt hij. Govers tekende wel aan dat de wetenschap voorlopig niet aardbevingen op het uur kan voorspellen.

Nuance
Hoogleraar Ira Helsloot nuanceerde het gevaar door te stellen dat de kans dat een kind om komt op straat nog altijd groter is dan door een aardbeving. Tijdens de hoorzitting hield Dick Tommel van de Technische Commissie Bodembeweging (TCBb) een pleidooi om snel tot standaarden te komen waaraan de gebouwen in het aardbevingsgebied aan zouden moeten voldoen. Dit is volgens hem nodig om woningen en andere panden die op korte termijn moeten worden hersteld of verstevigd volgens die standaard te kunnen opknappen.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 februari 2014, 10:28 uur | Bericht #418807
Lichte aardbeving bij Loppersum

Bij het Groningse Loppersum heeft zich vanochtend rond half acht een lichte aardbeving voorgedaan. De beving, die door verschillende inwoners is gevoeld, had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI.

Meerdere bewoners maakten op Twitter melding van de aardschok, die volgens hen gepaard ging met een knal. Bij het KNMI is één melding binnengekomen van een bewoner die de beving heeft gevoeld. Een aardbeving met een kracht van 1,5 op de schaal van Richter is volgens het KNMI 'op het randje van voelbaar'.

Minister Kamp maakte eind januari in Loppersum bekend dat de gaswinning wordt teruggeschroefd en dat er 1,2 miljard wordt uitgetrokken om schade te verhelpen, huizen te versterken en Groningen een economische impuls te geven.

Omdat Loppersum vaak wordt getroffen door aardbevingen, besloot minister Kamp eind januari de gaswinning van vijf boorputten rondom die plaats te verlagen met 80 procent. De aardbevingen zullen daardoor niet meteen in aantal en kracht afnemen. Vorig jaar werd er bij Loppersum nog 15 miljard kuub aardgas gewonnen. Het is bekend dat een piek in de gaswinning zich nog maanden later kan vertalen in een aardbeving.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2014, 23:59 uur | Bericht #418865
Weer aardbeving in Groningen

Rond tien uur vanavond is er een aardbeving geweest in Groningen. Het is nog onduidelijk hoe sterk de beving was.

In een groot deel van de provincie melden mensen dat ze de trilling hebben gevoeld. Volgens RTV Noord komen de meeste meldingen uit Middelstum. Over schade is nog niets bekend.

De beving komt precies op het moment dat er zich een meerderheid aftekent in de Kamer om de Groningers meer geld te geven ter compensatie. Morgen voert de kamer hierover een debat met minister Kamp.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.902 topics, welke bij elkaar 448.578 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 384 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 384, lezen 12 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2015-2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden