In de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 februari hebben er twee aardbevingen plaatsgevonden bij Zandeweer, ten noorden van de stad Groningen. De eerste beving om 23:32 uur Nederlandse tijd had een magnitude van 2,7, de tweede beving om 00:19 uur had een magnitude van 3,2.
Aardbevingen in het Groningen gasveld van 1990 tot heden worden weergegeven met gele cirkels. De bevingen van 7 en 8 februari worden aangegeven met paarse kruisjes. In lichtgroen het gasveld, in blauwe driehoeken en vierkanten seismische meetstations.
Beide aardbevingen vonden plaats langs een breuk in de ondergrond. Door het winnen van gas ontstaan er spanningsverschillen langs bestaande breuken in de gasvelden. Deze oplopende spanning ontlaadt zich soms in aardbevingen. De locatie van de aardbevingen is middenin het Groningen gasveld waar de meeste compactie plaatsvindt. Hierdoor is het spanningsverschil aan weerszijden van de breuken daar groot.
Er is geen voorschok-hoofdschok relatie tussen deze twee bevingen.
Grillig patroon
De bevingen van vannacht zijn in het noordoosten van de provincie Groningen goed gevoeld. Ook uit de stad Groningen zijn een aantal meldingen gekomen. De energie van de aardbevingen in Groningen verspreidt zich vaak niet precies in een cirkel rondom de aardbeving, maar heeft een grillig patroon (het uitstralingspatroon). Hierdoor kan de aardbeving gevoeld zijn in de stad Groningen, 20 km ten zuiden van de beving, maar niet in dorpen dichterbij ten westen van het epicentrum.
Ook in hogere gebouwen wordt een aardbeving beter gevoeld dan in laagbouw. Een hoog gebouw is als een omgekeerde slinger en beweegt meer aan de bovenkant dan aan de onderkant.
Ondiep
Aardgas bevindt zich op ongeveer 3 km onder de grond. Daarom vinden de aardbevingen die door gaswinning worden veroorzaakt ook op deze diepte plaats. Dat is ondiep voor aardbevingen, waardoor deze bevingen goed gevoeld worden. De meeste natuurlijk aardbevingen vinden plaats op 20-100 km diepte.
Aardgas zit in een poreuze zandsteenlaag, en niet zoals vaak gedacht wordt in een holle ruimte onder de grond. Als zo’n zandsteenlaag bedekt is met een niet poreuze laag, bijvoorbeeld steenzout, dan blijft het aardgas daaronder ‘gevangen’ zitten.
Seismogrammen van de twee aardbevingen. Op de linker-as staat de tijd in GMT, 1 uur verschil met NL-tijd. Het is goed zichtbaar dat de tweede aardbeving groter was dan de eerste.
Stations waarop de beide aardbevingen geregistreerd zijn. De witte lijnen geven de afstanden van de meetstations naar de aardbeving weer.
Bron: KNMI
Het KNMI bevestigt dat er zaterdagochtend een beving is geweest, maar kan nog niet zeggen hoe zwaar die was. In de loop van de dag verwacht een woordvoerder van het meteorologisch instituut meer te weten. | Gewijzigd: 9 februari 2013, 08:22 uur, door bouwvakker
M3.6
- Time: 2013-02-07 23:19:07 UTC, 2013-02-08 00:19:07 UTC+01:00 at epicenter
- Location: 53.409°N 6.594°E
- Depth=9.9km (6.2mi)
- Nearby Cities: 10km (6mi) NNE of Winsum, 12km (7mi) N of Bedum, 18km (11mi) ENE of Ulrum, 19km (12mi) N of Korrewegwijk, 162km (101mi) NE of Amsterdam
In Groningen is vanochtend opnieuw een aardbeving geweest met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving was in het dorp 't Zandt in de gemeente Loppersum.
In en rond Loppersum maakten even voor 06.30 uur tientallen mensen op Twitter melding van schokken. Over schade is nog niets bekend.
Donderdag waren er in het gebied ook al twee aardschokken. Die waren 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. Bij de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, zijn zo'n 250 schademeldingen binnengekomen over die bevingen. De schokken worden veroorzaakt door gaswinning.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
In het gemeentehuis van Loppersum komt een informatieloket waar mensen terechtkunnen die door de recente aardbevingen schade hebben opgelopen aan hun woning of bedrijf. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente zaterdag.
De bevingen in Groningen werden veroorzaakt door gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Medewerkers van de NAM gaan inwoners op het gemeentehuis helpen bij het invullen van schadeformulieren. ''We willen het meldpunt op die manier zo laagdrempelig mogelijk maken.'' Burgemeester Albert Rodenboog en de NAM bespreken de inrichting van een informatieloket komende week.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
De overheid moet mensen uit Noord-Groningen die bang zijn voor aardbevingen helpen aan nieuwe woonruimte buiten het risicogebied.
Dat idee opperde honorair hoogleraar Flip de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof. Volgens De Kam kunnen er voor 1 miljard euro 4000 nieuwe woningen gebouwd worden voor mensen die zich niet meer veilig voelen. Die woningen zouden bijvoorbeeld gebouwd kunnen worden in de gemeente Groningen, die een overschot aan bouwgrond heeft. De Kam noemt zijn plan 'een geloofwaardig alternatief'
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
In Groningen is vanmorgen opnieuw een aardschok geweest. Volgens het KNMI was het een lichte schok van 2,0 op de schaal van Richter. Vorige week waren er ook al diverse bevingen in het gebied, die zwaarder waren.
Het epicentrum van de jongste beving lag bij Garrelsweer, in de buurt van Loppersum. Behalve over de schok kwamen er ook meldingen van mensen die gerommel en een knal hadden gehoord. De aardschokken in het gebied worden veroorzaakt door de gasboringen van de NAM. In het gemeentehuis van Loppersum is een meldpunt ingericht voor mensen die schade hebben door de aardbevingen.
Bron: NOS
In het noordoosten van Groningen heeft zich maandagochtend opnieuw een aardbeving voorgedaan met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. Dat liet een woordvoerder van het KNMI weten aan NU.nl.
De locatie van de beving bevond zich om 7.08 uur bij Garrelsweer, een dorp in de gemeente Loppersum, ten noordoosten van de stad Groningen.
Deze beving is minder krachtig dan de eerdere schokken die sinds afgelopen donderdag zijn gevoeld in het gebied.
Er zijn ook meldingen uit onder meer Wirdum, Wittewierum, Zeerijp, Loppersum en Woltersum gekomen. Sommige bewoners hebben de aardbeving ook gehoord, zij maken melding van een rommelend geluid.
Vierde
De schok van maandag was de vierde aardbeving in Groningen in vijf dagen tijd. Donderdag rond middernacht ging het om twee aardschokken van respectievelijk 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter in Zandeweer. Zaterdagochtend was het opnieuw raak (2,7), dit keer in 't Zandt.
Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds vrijdag ongeveer 1500 schademeldingen binnengekomen na aardschokken in Zandeweer en 't Zandt. Dat maakte de NAM maandagochtend bekend.
De NAM verwacht dat de schok van maandagochtend weinig schade heeft aangericht.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet onlangs weten dat Noord-Groningen te maken kan krijgen met zwaardere aardbevingen als gevolg van aardgaswinning.
Informatieloket
In het gemeentehuis van Loppersum komt een informatieloket waar mensen terechtkunnen die door de recente aardbevingen schade hebben opgelopen aan hun woning of bedrijf.
Medewerkers van de NAM gaan inwoners op het gemeentehuis helpen bij het invullen van schadeformulieren.
Chemische installaties
Het Chemiepark in Delfzijl gaat onderzoeken of chemische installaties op het bedrijventerrein voldoende bestand zijn tegen zware aardschokken.
Het onderzoek richt zich op het ontwerp en de bouw van bestaande fabrieksinstallaties, maakte het Chemiepark maandag bekend. Het bedrijventerrein ligt op ongeveer 20 kilometer van het gebied waar veel schokken zijn.
Het onderzoek moet binnen een paar weken klaar zijn. Dan moet ook duidelijk worden of de fabrieken aanvullende maatregelen moeten uitvoeren.
De Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), een ondernemersorganisatie van ongeveer 100 bedrijven in de Eemsdelta, luidde vorige week de noodklok over de risico's van aardbevingen. Samen met Groningen Seaports, de Kamer van Koophandel en VNO-NCW Noord vraagt SBE minister Kamp om bij zijn onderzoek naar de risico's extra aandacht te hebben voor de veiligheid in industrie- en havengebieden.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds vrijdag ongeveer 1500 schademeldingen binnengekomen na de aardschokken in Zandeweer en 't Zandt. Zandeweer werd donderdag rond middernacht getroffen door twee schokken met een kracht van 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. Zaterdagochtend trilde de grond in 't Zandt door een aardschok met een kracht van 2,7. En vervolgens was er maandagochtend nog een aardschok in Garrelsweer, die een kracht had van 2,0. De NAM verwacht dat die schok weinig schade heeft aangericht.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
Ik heb magnitude cijfers voorbij zien komen van zowel KNMI als van EMSC.
De metingen van de EMSC zijn stevast hoger dan die het KNMI heeft gedaan. Ook bij de bevingen in 2012. Het scheelt steeds tussen de .1 en .3
EMSC komt ook stevast met een waarde en verzwakt deze elke keer weer na verloop van tijd.
Wanneer ik naar het meetnetwerk van EMSC ga kijken gebruiken die, binnen de Nederlandse grenzen, hetzelfde meetnetwerk als het KNMI. Namelijk de DBN.
De metingen van het KNMI beperken zich tot de Nederlandse meetstations, terwijl het EMSC ook de meetstations buiten de landsgrenzen gebruikt.
In een straal van 200km rond Groningen zijn geen extra meetstations te vinden, behalve die van het KNMI.
Dat zou dus betekenen dat meetstations op een afstand van minimaal 200km de meting hoger uit kunnen laten vallen.
Mijn redenatie is dan ook.... de beving is op afstand X ook nog gemeten dus heeft de beving minimaal Y magnitude.
Iets ander dan dat kan ik me niet bedenken.
Echter is er er naar mijn idee iets bijzonders aan de hand met deze bevingen.
Ze zitten namelijk erg ondiep in de grond. Deze bevingen zitten op zo'n 3 km diepte. Waar een normale beving dieper dan 20km zit.
De samenstelling van de bodem op geringe diepte is nogal divers waardoor trillingen/bevingen zich regionaal nogal verschillend voort kan planten.
Vandaar dat er 20km verderop in Groningen stad ook trillingen gevoeld kunnen worden, terwijl 5km de andere kant op niemand iets heeft gemerkt.
Iemand die hier meer licht op kan schijnen en mij uit kan leggen welke instantie de meest betrouwbare meting kan geven?
Ik denk namelijk, gezien de geringe diepte en wisselende bodemsamenstelling op geringe diepte, dat het KNMI een beter meting heeft dan EMSC.
Maar is dat terecht? En zo nee, waarom niet? | Gewijzigd: 11 februari 2013, 15:18 uur, door orthello
Vier goed voelbare aardbevingen kort na elkaar in het noordoosten van Groningen, de medewerkers van de seismologische dienst van het Nederlandse KNMI vinden het bijzonder. "We zagen wel al vaker bevingen in Groningen die kort na elkaar gebeurden, maar niet met deze kracht", weet seismoloog Läslo Evers van het KNMI. Aardbevingen zijn meestal voelbaar vanaf 2,5 op de schaal van Richter, meldt Evers. De beving van vanochtend was 2,0 en daarmee een uitzondering, want de bewoners merkten dat de Groningse bodem in beweging was.
Vier bevingen na elkaar
De reeks van vier bevingen begon op 7 februari om 23.32 uur met een magnitude van 2,7, gevolgd door eentje van 3,2 om iets na middernacht. De derde vond plaats op 9 februari om 6.26 uur bij 't Zand met een magnitude van 2,7 en de vierde vanmorgen om 07.08 uur met een kracht van 2,0.
Voorspelt dat iets? Evers: "Nee, dat is lastig. We hebben geen modellen die we kunnen volstoppen met data. We kunnen de toekomst niet voorspellen."
De bevingen in het gebeid zijn een gevolg van de aardgaswinning. Het gas zit op ongeveer drie kilometer onder de grond. De aardbevingen vinden ook op deze diepte plaats. Volgens het KNMI is dat ook de reden waarom de schokken goed worden gevoeld. De meeste natuurlijk aardbevingen vinden plaats op 20-100 km diepte.
Geen hoofd- of naschokken
De Groningse bevingen vinden plaats langs breuklijnen in de bodem als gevolg van spanning die op de breuken zit. Die spanning ontlaadt zich in een bevende aarde. "Het gaat overigens in de meeste gevallen niet om één bepaalde breuklijn, maar om meerdere die ver uit elkaar liggen", aldus Evers. Bij de serie bevingen is overigens geen sprake van hoofdschokken en naschokken. Elke beving staat op zichzelf.
Bron: HLN
Ik denk namelijk, gezien de geringe diepte en wisselende bodemsamenstelling op geringe diepte, dat het KNMI een beter meting heeft dan EMSC.
Maar is dat terecht? En zo nee, waarom niet?
Weet het niet helemaal precies hoe de metingen gaan, maar was wel iets dat het een ander soort golven zijn. Dat de "normale" manier van meten van het KNMI niet helemaal opgaat bij deze aardbevingen. De beving van 16-8-2012 is ook naar boven bijgesteld omdat iets groter was, waardoor de kracht toch hoger was dan dat ze eerst aangaven.
Heb afgelopen twee weken al elke dag bijna niets anders gehoord dat "aardbevingen" dus kan het zo ook niet meer achterhalen waar ik het gezien/ gehoord heb.
ook deze man ziet voor april een catastrofe in het gebied waar nu de bevingen plaats vinden,hoop het niet.
maar wat ik raar vind is dat ze nu ineens .na schokken van vorig/en dit jaar ,bang bezorgd zijn .
eerder niet dan?? die meneer van de nam {nederlandse aardbevings maatschappij}
weten veel en veel meer als wat wij denken met elkaar .
en wat betreft nu ,er moet eerst een grotere verzakkiing plaats vinden waarin huizen en mensen verdwijnen .
dan wereld nieuws .en dan heb je de , help de slachtofers in groningen, stort op giro 112 .
en kan de schatkist dicht en de burgers weer dokken ...
weet niet of ik dit zo mag neerzetten
maar we maken ons hier in groningen er toch wel zorgen over.
metingen metingen ,wat je uit de aarde haalt kun je niet meten ,ja op de meters van de n.a.m hoeveel er weer verdiend word voor
de schatkist . en andere kopstukken.
| Gewijzigd: 11 februari 2013, 21:38 uur, door jurrie
Zou je dit aub iets meer kunnen onderbouwen?
Ik heb geen kaart voor dat,hé Maar de energie wordt opgestapeld en op een moment zal er zware aardbeving met mogelijk 5.0 Zoals die van Roermond in april 1992. Maar bij gasontwinning is andere verhaal. Maar bij Limburg is er kleine breuklijn dus daar zal ooit zwaardere aardbeving komen.
De Groningers zijn er niet meer gerust op: maandagmorgen om 6.50 uur heeft de grond er voor de vierde keer in nog geen week tijd (lichtjes) gebeefd. Ditmaal kwamen er onder meer meldingen uit Wirdum, Wittewierum, Zeerijp en Loppersum. De beving had een kracht van 2.0 op de schaal van Richter.
Nederland is een pak rijker geworden van het aardgas onder de Groningse bodem, maar nu dreigt datzelfde gas de bewoners op kosten te jagen. Honderden huizen vertonen nu al scheuren door de aardbevingen en de schrik zit erin dat de schokjes de voorbode zijn van een zware beving. Seismologen spreken dat echter tegen: het gaat telkens om kleine losstaande bevingen.
Door de gaswinning is de bodemstabiliteit in het hele gebied verstoord. ‘De schokken doen zich voor op drie kilometer diepte, precies op dezelfde diepte als het gas. Dat is ook de reden waarom de schokken zo goed gevoeld worden', zeggen medewerkers van de seismologische dienst. ‘De meeste natuurlijke aardbevingen vinden plaats op twintig tot honderd kilometer diepte.'
Bron: Nieuwsblad
De Tweede Kamer houdt vlak voor het reces opnieuw een debat met minister Henk Kamp van Economische Zaken. De Kamerleden willen overleggen over de commotie na de recente aardschokken in Groningen.
In Noord-Groningen waren de afgelopen dagen meerdere bevingen, die het gevolg zijn van de gaswinning in het gebied. De schrik zit er bij de bewoners goed in.
Verslaggever Pim Sedee sprak met bezorgde inwoners uit de gemeente Uithuizen. Een vrouw die een bakkerij heeft, vertelde over haar zorgen: "Wij leven hier in angst. Wij durven bijna niet meer naar bed te gaan."
Honderden mensen hebben in de afgelopen dagen schade door de aardbevingen gemeld bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de gaswinning in het gebied. Oppositiepartijen willen dat daarom de gaswinning voorlopig gestopt wordt.
Bron: RTL