Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2013, 19:32 uur | Bericht #385616
Aardbevingen Groningen steeds groter

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de overheid nemen maatregelen om de veiligheid van mensen die boven het gasveld in Groningen wonen te vergroten. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

Extra geld voor versterking
Zo wordt er extra geld uitgetrokken voor preventieve versterking van kwetsbare gebouwen, naast de bestaande regeling in geval van schade. Ook wordt onderzocht of en zo ja hoe de kracht van en de kans op bevingen kan worden beperkt. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vrijdag aan de Tweede Kamer in reactie op rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

Experts zijn het er over eens dat het aantal bevingen samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald en dat aardbevingen in de toekomst naar verwachting sterker kunnen zijn dat tot nu toe werd gedacht. De onderzoeken werden uitgevoerd naar aanleiding van de beving van 16 augustus 2012 bij het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum.

Veiligheid
"Ik neem de conclusies serieus. Dit heeft gevolgen voor het gevoel van veiligheid en leidt tot onzekerheid bij mensen die boven het gasveld in Groningen wonen", aldus minister Kamp. "De NAM neemt maatregelen om de veiligheid van mensen te vergroten en te zorgen dat eventuele schade wordt vergoed. Daarnaast kijken we naar de noodzaak en mogelijkheden om de kans op en kracht van eventuele bevingen te beperken".

De gaswinning in Groningen is in handen van de NAM. De komende tijd gaan zij mensen en bedrijven die willen weten hoe veilig hun huis of pand is bij een beving actief informeren en assisteren. Naast de bestaande schadevergoedingsregeling reserveert de NAM een bedrag van 100 miljoen euro voor preventieve versterking van woningen en gebouwen. Tenslotte gaat de NAM mensen actief voorlichten over wat zij zelf kunnen doen om goed voorbereid te zijn.

Extra onderzoek
Naast maatregelen om de veiligheid te vergroten beveelt SodM aan de winning van gas in Groningen te beperken om zo de kans op en de kracht van eventuele bevingen te beperken. "De gevolgen van het beperken van gaswinning voor de samenleving zijn groot, nagenoeg alle Nederlanders gebruiken het gas om hun huis te verwarmen en te koken", aldus minister Kamp.

Zolang er geen volledig inzicht bestaat in de maximale kracht van toekomstige bevingen is een besluit over beperking van de productie niet verantwoord. Kamp: “Daarom gaan we extra onderzoek doen”. De NAM was al begonnen met onderzoek naar de maximale sterkte van bevingen. Ook bekijkt de NAM of het mogelijk is met alternatieve winningstechnieken het aantal en de maximale sterkte van aardbevingen te beperken. Deze onderzoeken worden nu sneller uitgevoerd en zijn eind 2013 klaar. De uitkomsten van de onderzoeken worden gecontroleerd en beoordeeld door onafhankelijke experts.

In 2012 is 47 miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen, wat de staatskas 11,5 miljard euro opleverde. Ongeveer 97 procent van de Nederlandse huishoudens is van dit gas afhankelijk. Daarnaast levert Nederland gas aan België, Duitsland en Frankrijk.

Bron: blikopnieuws
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2013, 15:10 uur | Bericht #385754
PvdA wil onafhankelijk onderzoek gaswinning


De PvdA wil een onafhankelijk onderzoek om te kijken of het mogelijk is om minder gas uit de grond te halen in Groningen. Minister Kamp gaf eerder aan dat daar geen sprake van is. Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst aardbevingen door gaswinning heviger worden. Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de aardbeving die vorig jaar de gemeente Loppersum trof en veel schade aanrichtte.

Toch is minister Kamp van Economische Zaken niet van plan de gaswinning in Groningen te beperken. "Iedereen in Nederland verwarmt zijn huis met aardgas uit Groningen", zegt Kamp. "Iedereen kookt met aardgas uit Groningen. En er stroomt veel geld in de schatkist."

100 miljoen voor versterking
Wel neemt de overheid samen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maatregelen om de veiligheid boven het gasveld in Groningen te vergroten. De NAM reserveert 100 miljoen extra voor de versterking van kwetsbare gebouwen. PvdA-Kamerlid Jan Vos spreekt vandaag met bewoners over de gevolgen van de gaswinning. Hij wil erop toezien dat de 100 miljoen euro van de NAM goed en snel wordt besteed.

Investeringen in gasnetwerk
Vos is blij dat Kamp verder onderzoek gaat doen. Hij hamert er wel op dat dit echt door onafhankelijke experts moet gebeuren en niet door de NAM zelf. Ook wil Vos versnelde investeringen om het gasnetwerk en de apparaten zoals CV-ketels zo aan te passen dat ze ook gas uit het buitenland aankunnen. Dat is anders van samenstelling dan ons eigen gas.

Kamp gaat volgende week een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning. Hij begrijpt dat de Groningers onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van die winning en wil daar met mensen over praten.

Bron: RTL | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2013, 22:58 uur | Bericht #385960
Kamp bezorgd over veiligheid na aardbevingsrapport

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft begrip voor de onrust die in Groningen is ontstaan doordat aardbevingen door gaswinning krachtiger kunnen worden. "De mensen zijn bezorgd en ik dus ook", zei hij zondag tegen RTV Noord.

Uit vrijdag gepubliceerde rapporten blijkt dat het aantal bevingen in de regio en de kracht daarvan samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert de winning van gas te beperken.

De bevingen worden mogelijk krachtiger dan 3,9 op de schaal van Richter, maar of dat nu 4,0 of 4,8 is is nog onbekend, zei Kamp. "Dat moeten we eerst uitzoeken, het verschil tussen 4,0 en 5,0 is heel erg groot." De minister opperde ook te kijken of andere winningstechnieken de kracht van bevingen kunnen doen afnemen.

Hij zei bij krachtiger aardbevingen rekening te houden met alles wat zich kan voordoen, dus ook sterfgevallen. Onveiligheid in eigen huis is volgens Kamp een heel zorgelijke zaak. Dit jaar staat in het teken van metingen, veldonderzoek en analyses. Dat moet voor 1 december klaar zijn, waarna eind dit jaar of begin volgend jaar een besluit volgt.

"Dat kan alle kanten opgaan", verzekerde Kamp. De gaskraan een beetje dichtdraaien is een mogelijkheid. Tien of twintig procent noemde de minister al een 'forse ingreep'.

De onderzoeken werden uitgevoerd naar aanleiding van de beving van 16 augustus 2012 bij het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum. Die aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter zorgde voor een 2500 schademeldingen, zei Kamp, terwijl dat er in de tien jaar daarvoor elfhonderd waren.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt de schade en is 'heel serieus' bezig met de afhandeling, aldus de bewindsman. Onder bewoners bestaat veel wantrouwen jegens de NAM, die volgens Kamp een betrouwbare organisatie is. "Waarom zou die het niet goed genoeg kunnen doen?"

Op korte termijn worden gebouwen versterkt om schade en risico's te beperken of te voorkomen. Hiervoor is vooralsnog honderd miljoen euro beschikbaar. "Dat moet genoeg zijn, en anders is er meer geld nodig", zei Kamp.

Kamp is zondag en maandag in de regio. Maandagavond wordt een grote bijeenkomst in een sporthal in Loppersum gehouden. Hij wil 'uitgebreid' luisteren naar de mensen, maar hoopt ook dat de mensen naar hem willen luisteren. De minister wees erop dat gas van groot belang is en veel geld oplevert.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2013, 15:37 uur | Bericht #386103
Ook Rutte naar Groningen voor overleg over aardbevingen

Na minister Kamp gaat ook premier Rutte naar Groningen om te overleggen over de aardbevingen die ontstaan door de gaswinning. Veel Groningers zijn bang voor de gevolgen daarvan. Honderden ongeruste bewoners kwamen gisteren naar een bewonersbijeenkomst in Loppersum over de toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. Ze kregen daar uitleg van minister Henk Kamp van Economische Zaken en Bart van de Leemput, directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Rutte gaat morgen over de gaswinning spreken met de commissaris van de Koningin en enkele burgemeesters.

Met hen bespreekt hij de toenemende risico's bij gasboringen en de mogelijkheden om de effecten hiervan zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegde ongeruste bewoners van Noord-Groningen maandagavond toe dat ze binnen tien maanden meer duidelijkheid krijgen over de te nemen maatregelen. Kamp wil metingen uitvoeren om te kijken wat de exacte maximale sterkte van toekomstige bevingen zal zijn. Hij wil ook kijken of er nieuwe winningstechnieken zijn om het aantal bevingen en de kracht ervan te beperken. Kamp laat ook onderzoeken of schade als gevolg van de aardschokken zijn in te perken.

Bron: RTLnieuws
there can be only one
Gurdie
Lid
Woonplaats: Ten Boer
Berichten: 126
Lid sinds: 4 dec. 2010
29 januari 2013, 22:04 uur | Bericht #386154
Blijf -net als veel anderen- wat wantrouwend. De aardschok van augustus was heftig om mee te maken. Of we schade hebben, geen idee. Er zitten scheuren in de muren, maar of ze groter zijn geworden? Verder zijn de scheuren zichtbaar, maar bij veel is er ook waarschijnlijk onzichtbare schade (fundering / mestkelders)

In de bijeenkomst gisteren zijn er veel vragen gesteld en zijn er ook antwoorden gegeven. Het geeft echter nog geen gevoel van veiligheid. Komen er echt nog zwaardere aardschokken? Wat zal de schade zijn? Is het verhaal over de "gaten in de grond" waar? Hoe willen ze gebouwen gaan aanpassen dat ze aardbevingsbestendig zijn?

Voor nog meer berichten+liveblogs van de bijeenkomst gisteravond; http://www.rtvnoord.nl/index/index.asp?q=dossieraardschok&show=all
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2013, 11:09 uur | Bericht #386314
Groningen brengt risico's aardbevingen in kaart

De provincie Groningen gaat inventariseren welke risico's bedrijven lopen als de provincie wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter.Ook de eventuele gevolgen voor dijken, monumenten, sluizen en bruggen worden bekeken. "We willen weten hoe aardbevingsbestendig Groningen is. De provincie heeft vijf medewerkers vrijgemaakt die de risico's moeten inventariseren. Aan bedrijven wordt gevraagd of zij een checklist willen invullen. Over een maand moet de balans zijn opgemaakt.

Rampenplannen gecontroleerd
Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Rijk hebben al aangegeven de risico's in kaart te willen brengen, maar de provincie zegt ook zelf onderzoek te willen doen. Er wordt een groot gebied onder de loep genomen, waarin ook chemische bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl worden meegenomen. Er wordt onder meer gekeken of de rampenplannen op orde zijn en of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Eerder verstrekte vergunningen moeten mogelijk worden aangepast.

Dijken, bruggen en monumenten waarvan blijkt dat die niet bevingsbestendig zijn, zullen worden aangepakt, aldus de woordvoerster. Het is nog niet bekend wie er dan voor de kosten opdraait.

Bron: RTLnieuws
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 februari 2013, 10:38 uur | Bericht #386445
VVD vindt miljard voor aardbevingen 'belachelijk'

Het is belachelijk om te stellen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een miljard euro moet reserveren voor de gedupeerden van aardgaswinning in het noorden van het land. Dat zei VVD-Kamerlid René Leegte zaterdag op Radio 1 in een reactie op een idee van de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg.

"Het is uitermate onverstandig om over de rug van geschrokken burgers een claim van een miljard neer te leggen", zei Leegte. De claim zou onterecht de verwachting wekken dat er geld in aantocht is en de onrust aanwakkeren.

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Vrijdag bleek dat die in rkacht kunnen toenemen tot 5,0. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft aangegeven geen reden te zien de gaswinning terug te schroeven.

Van den Berg zei vrijdag bij een werkbezoek in Loppersum tegen RTV Noord dat de NAM een miljard euro moe stoppen in een fonds voor de gedupeerden van de aardgaswinning. Volgens hem is sprake van een vertrouwensbreuk die om een forse compensatie vraagt. Het geld zou nodig zijn om de leefbaarheid in de regio te versterken. Ook moet de waardedaling van de woningen worden gecompenseerd.

Leegte stelt dat er alleen een rapport is waarin wordt gesteld dat er een 'statistische aanleiding is om te veronderstellen dat er zwaardere bevingen zouden kunnen zijn'. Volgens het Kamerlid is meer onderzoek nodig voordat iets kan worden gezegd over eventuele schadebedragen. "Iedere speculatie maakt extra emoties los en mensen zijn al geschrokken." Kamp zegde eerder honderd miljoen euro toe om op korte termijn gebouwen te verstevigen. Dat is volgens Leegte een betere aanpak.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 00:07 uur | Bericht #386613
NAM krijgt weer schademeldingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft de afgelopen week 200 nieuwe schademeldingen gekregen. NAM-directeur Van de Leemput heeft dat gezegd tegen RTV Noord. Het gaat om schade door aardschokken die worden veroorzaakt door de gaswinning in de provincie Groningen.

Van de 2500 schademeldingen die al bij de NAM bekend waren, zijn er volgens Van de Leemput intussen 500 afgehandeld, op een "simpele, fatsoenlijke en ruimhartige manier''.

De aardgaswinning in het gebied leidde onlangs opnieuw tot veel onrust, toen bleek dat door de gaswinning zwaardere aardbevingen kunnen ontstaan dan eerder werd gedacht. Minister Kamp was vorige week in Groningen om met ongeruste burgers te praten.

Bron: NOS
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 februari 2013, 11:59 uur | Bericht #387003
Gasbevingen dreigen ook in Midden-Nederland

Niet alleen Groningers, ook mensen in Midden- en Zuid-Nederland kunnen te maken krijgen met aardbevingen door gaswinning.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de recente ophef rond aardbevingen in Groningen door aardgasboringen, maar later dit jaar moet ook een besluit vallen over de winning van schaliegas in ons land. Daarbij spelen eveneens grote risico's, waaronder aardbevingen. Milieudefensie roept de Kamerleden op de twee discussies samen te voegen en vandaag ook de risico’s van schaliegas bij het debat te betrekken.

Op dit moment geldt er in Nederland een moratorium op het boren naar schaliegas, omdat de overheid eerst de risico's wil onderzoeken. Dit moratorium -dat ook geldt voor proefboringen- werd vorig jaar in september verlengd na hevige protesten van bezorgde omwonenden en milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie. Als Den Haag het moratorium later dit jaar opheft en groen licht geeft aan energiebedrijven om in Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Gelderland en delen van Noord- en Zuid-Holland te boren naar schaliegas, kunnen ook daar bevingen ontstaan.

De winning van schaliegas is omstreden omdat de boringen kunnen leiden tot aardbevingen en vervuiling van grond- en drinkwater. Steeds meer gemeenten verzetten zich tegen plannen voor proefboringen.

Bron: BoN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 februari 2013, 13:10 uur | Bericht #387015
Kamp wil eerst meer onderzoek naar aardbevingen

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil dat er nader onderzoek komt voor hij een besluit neemt over het eventueel terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Dat gaat mogelijk een jaar duren, zei hij donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Meerdere oppositiepartijen drongen aan op vermindering van de gaswinning.

De kans op aardbevingen in Groningen is een stuk groter dan gedacht, zo bleek vorige maand. Kamp werd in oktober al geïnformeerd over het hogere risico, zei hij donderdag. De SP, D66, de ChristenUnie en GroenLinks willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd. "We moeten nu letterlijk gas terugnemen", zei SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Kamp wees op de financiële gevolgen van zo'n besluit. Dit zou jaarlijks een strop van 2,2 miljard euro betekenen voor het kabinet. Ook zijn vele miljoenen mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België afhankelijk van het gas. "Die problemen moet ik ook onder ogen zien", zei Kamp.

Het stoppen of terugbrengen van de gaswinning zou de kans op aardbevingen slechts op korte termijn verkleinen, maar op de lange termijn blijft het risico gelijk, zei Kamp. Wat hem verontrust is de sterkte van potentiële bevingen. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

Nieuw onderzoek moet uitwijzen wat de risico's zijn, wat de financiële consequenties zijn en of er manieren zijn om de risico's terug te dringen. Voor Kamp staat als een paal boven water dat alle gedupeerden van eerdere bevingen volledig gecompenseerd worden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, een joint venture van de olieconcerns Shell en Esso, moet dit doen.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 februari 2013, 00:41 uur | Bericht #387111
Twee aardschokken treffen Groningen

Noord-Groningen is opnieuw getroffen door twee aardschokken. Dat bevestigt een seismoloog van het KNMI. Hij noemt de eerste 'zwaar' en de tweede mogelijk nog sterker. Hoe zwaar ze precies waren is nog niet bekend.

De eerste beving vond plaats rond 23:30 uur en rond 00:20 uur kwamen op Twitter veel meldingen binnen van een tweede beving. Die zou ook in het centrum van Groningen voelbaar zijn geweest. Een woordvoerder van het KNMI kan de tweede beving nog niet bevestigen.

Waar het epicentrum van de bevingen ligt, is nog niet duidelijk. Op Twitter stromen meldingen binnen uit Uithuizen, Kantens, Westeremden, Zandeweer en Garsthuizen. Volgens RTV Noord is een huis in Kantens beschadigd door de eerste beving.
Politiek gevoelig

De aardschok treft Groningen terwijl er in de politiek een hevige discussie is ontstaan over het mogelijke gevaar van de gaswinning in de noordelijke provincie. D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie willen dat de gaswinning in Groningen wordt verminderd.

Uit een rapport bleek onlangs dat aardbevingen in de toekomst heviger kunnen worden in het gebied. Waar eerst met een maximumsterkte van 3,9 op de schaal van Richter werd gerekend, gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nu uit van een maximumkracht van 5 Richter. Dat is tien keer zo zwaar.
'Verantwoord moment'

Minister Kamp zei vandaag in een debat in de Tweede Kamer dat de gaswinning voorlopig niet wordt aangepast. Pas later in het jaar komt hij met een besluit. "Ik ga niet nu een besluit nemen, dat doe ik op een moment dat het verantwoord is", zei hij.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 februari 2013, 00:49 uur | Bericht #387113
Twee zware aardschokken in provincie Groningen

 In de provincie Groningen zijn donderdag rond middernacht twee zware aardschokken geweest. De eerste aardbeving had een kracht van 3,6. Dat meldt het Euro-Mediterraans Seismologisch Centrum. Daarmee is het de zwaarste schok ooit in het noorden van het land zijn. Op Twitter meldden veel mensen de schokken.

Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen.

De kracht zou wel eens kunnen uitkomen op op 4 tot 5 op de schaal van Richter, zo bleek. Daarop ontstond veel onrust in het gebied. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reisde af naar het noorden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) liet onlangs al weten in ieder geval 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het preventief verstevigen van woningen en gebouwen.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 08:24 uur | Bericht #387126
Groningers schrikken wakker van bevingen

Afgelopen nacht zijn inwoners van de Groningse gemeente Uithuizen letterlijk wakker geschrokken door twee zware bevingen. "Wij leven hier in angst. Wij durven bijna niet meer naar bed te gaan", zegt een bezorgde bewoner.

Het epicentrum lag bij het dorp Zandeweer, iets ten zuiden van Uithuizen in de gemeente Eemsmond. De eerste schok werd om 23:32 waargenomen, de tweede om 00:19 uur. De twee aardbevingen hadden een kracht van respectievelijk 2,7 en 3,2, meldt het KNMI.

'Wij leven hier in angst'
Verslaggever Pim Sedee spreekt bezorgde inwoners uit de gemeente Uithuizen. Een vrouw die een bakkerij heeft, vertelt: "Ik lag te slapen en werd wakker. Het bed trilde, de kast, de ramen, alles trilde. Ik dacht: wat gebeurt hier? Dat boren naar gas moet onmiddellijk gestopt worden. Wij leven hier in angst. Wij durven bijna niet meer naar bed te gaan." Een ander zegt: "Alles begon te bewegen, kopjes, glazen."

Citaat van Verslaggever Pim Sedee: "Spreek al meerdere mensen die hevige bevingen hebben ervaren letterlijk wakker geschrokken."
De tweede beving zou ook in het centrum van Groningen voelbaar zijn geweest. Op Twitter zeggen veel mensen dat ze de schok gevoeld hadden. Het epicentrum van de bevingen lag ongeveer 19 kilometer ten noorden van de stad. "Naschok? Haha. Die tweede om 0.21 was zeker zwaarder. Spullen vlogen van de kast. Niet eerder meegemaakt", twittert Kris Groenewold uit Groningen. Jan Wijsbeek schrijft: "De tweede was echt eng. Je zag de muren bewegen. Nu ook scheuren. Henk Kamp, dicht die kraan nu."

Politiek gevoelig
De aardschok treft Groningen terwijl er in de politiek een hevige discussie is ontstaan over het mogelijke gevaar van de gaswinning in de noordelijke provincie. D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie willen dat de gaswinning in Groningen wordt verminderd, maar minister Kamp van Economische Zaken ziet daar niets in. Uit een rapport bleek onlangs dat aardbevingen in de toekomst heviger kunnen worden in het gebied. Waar eerst met een maximumsterkte van 3,9 op de schaal van Richter werd gerekend, gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nu uit van een maximumkracht van 5 op de schaal van Richter. Dat is tien keer zo zwaar.

Burgemeester wil snel overleg
Minister Kamp zei gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer dat de gaswinning voorlopig niet wordt aangepast. Pas later in het jaar komt hij met een besluit. "Ik ga niet nu een besluit nemen, dat doe ik op een moment dat het verantwoord is", zei hij. De twee nieuwe schokken zijn aanleiding voor hernieuwd overleg met minister Kamp, zegt burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond tegen RTV Noord. Dinsdag zou er nieuw overleg zijn, maar wat haar betreft wordt dat vervroegd.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 08:28 uur | Bericht #387128
GroenLinks gaat vragen stellen aan Kamp over aardbevingen


Schade aan de gevel van een boerderij in Loppersum op archiefbeeld. © anp.

GroenLinks in de Tweede Kamer wil minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de tand voelen over de nieuwe aardbevingen in Groningen. Dat heeft Kamerlid Liesbeth van Tongeren vrijdag aangekondigd.

Ze wil van de bewindsman weten of de zware aardschokken nu wel aanleiding voor hem zijn om minder gas te winnen, zoals deskundigen adviseren. GroenLinks is daar ook voorstander van en vindt dat Kamp de inwoners van Groningen niet 'een jaar in onzekerheid' mag laten zitten. De veiligheid van de bevolking moet boven alles gaan, vindt Van Tongeren. Kamp liet deze maand weten dat hij pas eind dit jaar een besluit neemt over de gaswinningen in Groningen.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
mrijkhals
Lid
Woonplaats: Goes
Berichten: 1200
Lid sinds: 1 dec. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 februari 2013, 09:02 uur | Bericht #387133
Wat ik nou zo vaag vind an het hele verhaal,..... bij oliewinnigen en gaswinningen in de zee pompen ze het gad waar de olie zat vol met iets van granulaat.
Op die manier blijft de holte gevuld en sturten die niet in zodat je geen trillingen krijgt.
Waarom doen ze dat hier dan niet....

Maarja eerst moeten er vaak dooie vallen eerdat de politiek een maatregel in voert jammer genoeg..... zucht. | Gewijzigd: 8 februari 2013, 09:03 uur, door mrijkhals
Radiografische Hobby's ?..kijk op: http://www.mrdracing.nl
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 10:43 uur | Bericht #387142


Magnitude 3.6
Date-Time
Thursday, February 07, 2013 at 23:19:07 UTC
Friday, February 08, 2013 at 12:19:07 AM at epicenter
Location 53.409°N, 6.594°E
Depth 9.9 km (6.2 miles)
Region THE NETHERLANDS
Distances
10 km (6 miles) NNE of Winsum, Netherlands
12 km (7 miles) N of Bedum, Netherlands
17 km (10 miles) ENE of Ulrum, Netherlands
19 km (11 miles) N of Korrewegwijk, Netherlands

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 10:49 uur | Bericht #387144
Groningers: Schade na aardschokken



Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn nieuwe schademeldingen binnengekomen na de laatste twee aardschokken. Afgelopen nacht waren er in Groningen twee bevingen met een kracht van 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter.

Volgens een woordvoerder zijn er meteen na de bevingen meldingen binnengekomen van scheuren in muren. Hoeveel dat er precies zijn, kan de NAM nog niet zeggen. De NAM roept bewoners met schade op dit te melden. "Alle schade wordt vergoed", zegt de woordvoerder.

Bewoners geschrokken
Afgelopen nacht zijn inwoners van Uithuizen letterlijk wakker geschrokken door de twee bevingen. "Wij leven hier in angst. Wij durven bijna niet meer naar bed te gaan", zegt een bezorgde bewoner. Het waren al de 16e en 17e beving in Groningen dit jaar. Als dat zo doorgaat, komt het totaal in 2013 uit op 159. Dat zou veel meer zijn dan in de voorgaande jaren.

Bron: RTL | Gewijzigd: 9 januari 2018, 10:00 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 februari 2013, 12:02 uur | Bericht #387151
Groninger Bodembeweging wil referendum gaswinning

De Groninger Bodembeweging (GBB) wil een referendum organiseren in de provincie Groningen over de gaswinning.

Volgens de GBB moeten de Groningsers rechtstreeks een uitspraak kunnen doen over de gaswinning en de risico's daarvan, zonder tussenkomst van politici.

In het referendum gaat het om de vraag, hoeveel risico's de Groningers bereid zijn te nemen. Er zijn twee scenario's: doorgaan met gaswinning met alle risico's van dien of direct stoppen en pas daarna onderzoek doen naar de gevolgen.

De GBB wil dat alle betrokken Groningers daarover hun stem kunnen uitbrengen

Bron: RTVNoord
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 12:23 uur | Bericht #387156
Kamp past beleid niet aan na aardbevingen

De twee aardbevingen die donderdagavond in Groningen plaatsvonden zorgen er niet voor dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn beleid aanpast. Donderdag zei Kamp tijdens een Kamerdebat dat hij pas een besluit neemt over eventuele vermindering van de gaswinning als nader onderzoek is gedaan.

"Ik snap goed dat Groningers zich ongerust voelen", zei Kamp vrijdagochtend. "Ik voel me betrokken bij gebeurtenissen." Hij wil eerst dat alle informatie over het risico op aardbevingen in Groningen duidelijk is voor hij een besluit neemt. Het kan nog een jaar duren voor er meer helderheid is.

D66 en GroenLinks, die beiden willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd, willen opnieuw met Kamp spreken. "Veiligheid of schatkist? GroenLinks zegt: neem gas terug nu", twitterde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze willen dat volgende week opnieuw een Kamerdebat wordt gevoerd over de gaswinning.

Uit een vorige maand verschenen rapport blijkt dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3.9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

De aardbevingen in Groningen stellen het kabinet voor een lastig dilemma. Terugschroeven van de aardgaswinning zoals geadviseerd door de inspectie, zou jaarlijks een strop van 2,2 miljard euro betekenen voor het kabinet. Ook zijn vele miljoenen mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België afhankelijk van het gas, legde Kamp donderdag uit. De angst in Groningen zit er echter flink in nadat in augustus vorig jaar een aardbeving met een kracht van 3.6 plaatsvond.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 februari 2013, 13:59 uur | Bericht #387169
Aardbevingen in Nederland door gaswinning



Het Nederlandse Groningen werd deze nacht opgeschrikt door twee korte aardbevingen, van 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. De bevingen werden veroorzaakt door gaswinning in de regio. Specialisten denken dat dergelijke bevingen in de toekomst nog zullen voorkomen, maar dan heviger.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 327 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 327, lezen 3 mensen het topic " Lente discussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden