Wetteronline laat haar grootste kansen op vrijdag EN zaterdag zien dus mijn gok is dat het late avond/nacht werk gaat worden.
Ook GFS houdt het nog steeds bij flinke Capewaarden alhoewel hun run iets vroeger begint kwa losbarsting. We zullen het nauw in de gaten gaan houden of niet dan?
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Als in Nederland de temperatuur in korte tijd met tien tot vijftien graden stijgt, blijft de warme lucht meestal niet lang in het land. Ook deze keer lijkt deze wetmatigheid op te gaan.
Vrijdag in de namiddag begint in Zeeland de lucht te betrekken en naderen de eerste buien. Hoe laat ze exact komen, is nu nog niet zeker, waarschijnlijk in de vroege avond.
In de uren daarna breiden de buien zich verder over de westelijke helft van het land uit. Het kunnen zeer zware buien worden met fors onweer, hagelstenen van enkele centimeters en zware windstoten. Ook kan er op een enkele plek veel regen vallen. Enkele berekeningen komen uit op windstoten van meer dan 100 km/uur. Met de bomen vol in het blad kan dat tot afgebroken takken leiden.
De zware buien lijken niet uit te groeien tot een groot gebied met noodweer. Het (zeer?) slechte weer blijft dus beperkt tot enkele regio's verspreid over het land.
Hier nog een kaartje voor de onweerskansen voor morgen en zaterdag. Voornamelijk zijn de kansen voor zaterdag bedoelt in de nacht (vrijdagavond -> zaterdaggnacht)
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/proffecionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Het grote onweer kletstopic hier te vinden | Gewijzigd: 4 juni 2015, 10:41 uur, door Justin
Of gebeurd deze waarschuwing standaard na de hagelschade van juni vorig jaar?
Nee die waarschuwing is niet standaard. Die komt gewoon zodra de waardes er naar zijn op welke kans dan ook gewoon terug. Morgen zitten we met een zeer hoge Cape vocht gehalte dus die mogelijkheid zit er in ja. Hoe en waar is altijd gissen en lokaal van aard. Als we de hagel parameters bekijken zijn die kansen het hoogst in het zuid-westen van benelux. Dus deels belgische kust landinwaarts aldaar,en voor nl zeeland en zuid-holland. Daar knalt de vore op met de hoogste waardes. Elders verder landinwaarts over nl nemen die kansen af maar geheel uitgesloten is het niet.
| Gewijzigd: 4 juni 2015, 11:01 uur, door Tatanka
Zullen, vermoed ik, vanavond nog met een waarschuwing komen.
Vrijdag stroomt er tropische lucht naar ons land en wordt het warm met maxima tussen 27 graden aan de kust en in de Ardennen en tot 32 graden in de Kempen. Het is vrij zonnig maar in de loop van de namiddag stijgt de kans op onweersbuien, vooral dan in de westelijke helft van het land.
's Avonds en 's nachts verwachten we plaatselijk stevige regen- en onweersbuien die van west naar oost door het land trekken. Lokaal is er kans op veel neerslag op korte tijd, hagel en windstoten.
Edit svenne: even de tekst die er bij hoort: Enkele onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten | Gewijzigd: 4 juni 2015, 12:37 uur, door Sven
Probleem blijft, zoals gisteren aangegeven de vrij droge atmosfeer en de CAP (Spaanse Pluim met bijhorende EML is op de progtemps goed te zien nu). Dus we moeten denk ik niet meteen denken aan een aaneengesloten lijn met volop onweerscellen (in dat opzicht lijkt het buiensignaal in WRF aan de overdreven kant!).
Maar nabij deze lijn is de kans op enkele onweercellen zeker aanwezig en deze kunnen gezien de relatief hoge CAPE en SRH (en sign. bulk shear) lokaal vrij fors uitpakken. Hagel van meer dan 2 cm is mogelijk. Wateroverlast kan, maar gezien de duidelijke stroming, is dit dan eerder zeer lokaal.
Rukwinden zijn uiteraard ook waarschijnlijk waar de onweders langstrekken maar voorlopig zie ik weinig kans op rukwinden boven 100 km/h (IVENS gaat amper tot 80 km/h). Als een cel uitgroeit tot een supercell, wat lokaal niet uit te sluiten is, kan een windhoos tevoorschijn komen maar daar is de kans wel erg klein, mede gezien de vrij droge grenslaag.
Het lijkt erop dat het westen en zuid-westen de meeste kans maken. daarna het midden en oosten van het land. het noorden zou het minst kans maken? zo lijkt het erop. Wat interresant gaat worden hoe de buien active blijven in de avond naar nacht toe.
Kansje op een MCS of MCC ?
Het word in iedergeval weer gezellig hier morgen ( nacht )
Stats 2016 = 2 (30/5)
Stats 2015 = 5
Stats 2014 = 8
NEERSLAG:
Vandaag droog. Morgen later in de middag van het zuidwesten uit toenemende kans zware regen- en onweersbuien. De dynamische forcering zal moeten komen van convergentie in de thermische vore en op het eerste koufront. CAPE loopt op naar waarden rond 2000 J/Kg (MU). De windschering is aanvankelijk op vrijdagmiddag erg laag, maar neemt in de loop van de avond van het zuidwesten uit toe naar rond de 30 kn (0-6 km shear). Qua convectieve modus is ontwikkeling in het zwaardere gedeelte van het spectrum mogelijk. Het signaal wat Harmonie laat zien heeft veel weg van een Multicell line/cluster, qua omvang in de richting van een MCS. INDECS komt nu ook al met significante kansen op zwaar onweer: 30-40 % kans op >200 ontl. 5 min. Dit wordt ook ondersteund door de bliksem parametrisatie van Harmonie.
NEERSLAG:
Vandaag droog. Morgen later in de middag van het zuidwesten uit toenemende kans zware regen- en onweersbuien. De dynamische forcering zal moeten komen van convergentie in de thermische vore en op het eerste koufront. CAPE loopt op naar waarden rond 2000 J/Kg (MU). De windschering is aanvankelijk op vrijdagmiddag erg laag, maar neemt in de loop van de avond van het zuidwesten uit toe naar rond de 30 kn (0-6 km shear). Qua convectieve modus is ontwikkeling in het zwaardere gedeelte van het spectrum mogelijk. Het signaal wat Harmonie laat zien heeft veel weg van een Multicell line/cluster, qua omvang in de richting van een MCS. INDECS komt nu ook al met significante kansen op zwaar onweer: 30-40 % kans op >200 ontl. 5 min. Dit wordt ook ondersteund door de bliksem parametrisatie van Harmonie.
Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom het knmi preekt van "slechts" 30 kn shear, als ik naar de kaarten van gfs kijk hebben we ongeveer te maken met een shear van 20 m/s en zelfs wat meer in het zuidwesten wat overeenkomt met 40 kn. Dit is eigenlijk de drempelwaarde voor supercells indien de andere parameters slecht zijn. Er is echter wel wat SHR aanwezig dus de kans op een supercell is zeker aanwezig.
| Gewijzigd: 4 juni 2015, 16:42 uur, door Jenss
De buien komen via het zuid-westen(Zeeland) binnen. Zie ook: http://www.buienradar.nl/verwachting-24-uur/neerslag wel even op 24-45 uur klikken!
De nieuwe run van HiRLAM(12Z) komt nu binnen. Dan zal ik een update plaatsen. Ook in het zomertopic mbt de temperatuur morgen. | Gewijzigd: 4 juni 2015, 17:22 uur, door Stefanv
Loop vrijdag 13:00 tot zaterdag 05:00
12...13 UTC is 14:00 tot 15:00 uur als ik me niet vergis >>> http://www.worldtimeserver.com/current_time_in_NL.aspx
Jammer genoeg is Estofex nog steeds uit de lucht. Máár :
We did not want to miss on the interesting setup tomorrow. Ahead of the trough, a plume of rich low-level moisture is expected along a convergence line spreading into N France and BENELUX during the day. As moisture will overlap with quite steep lapse rates, MLCAPE will be on the order of 1500 J/kg. Initiation will occur along the convergence line. Due to the moderate to strong vertical wind shear (0-6 km bulk shear around 15 - 25 m/s), well organised convection is expected, including a few supercells, spreading northeast. Storms may merge to a linear cluster along the convergence zone, given parallel flow to the boundary. Main threat will be large to very large hail and severe wind gusts. Tornado potential is questionable and will depend on the storm mode during the evening and degree of low level wind shear, which will be strongest in Netherlands during the evening. Level 2 is issued for the area with the best CAPE / shear overlap and where models produce best signals for convective initiation. Less moisture / and shear is expected towards east and south of Level 2. This forecast was based on 00 UTC model data.
Via Facebook pagina van Estofex | Gewijzigd: 4 juni 2015, 18:16 uur, door reedtimmer
Weerkaart ECMWF voor vrijdagmiddag. Tussen een hogedrukgebied nabij de Baltische staten en een depressie ten westen van Schotland wordt met een zuidelijke stroming hete lucht uit Spanje en Portugal via Frankrijk en België naar Nederland geblazen. In de middag ontstaan ten westen ons land in de warme lucht een vore van lagedruk (stippellijn). Op deze lijn kunnen onweersbuien ontstaan die later in de middag, avond en nacht over Nederland kunnen trekken.
Wel of niet bbq-en vrijdagavond?
De snelle opwarming is echter geen lang leven beschoren. In de warme lucht ontstaat vrijdagmiddag een zone met lagedruk, resulterend de vorming van een aantal onweersbuien. Tegen het eind van de middag kan een eerste losse bui ergens de zuidwest- of westkust opkruipen. De activiteit van de bui kan, zeker als het een los exemplaar betreft, behoorlijk heftig zijn met onweer, hagel en flinke windstoten. Houd daarom vanaf morgen namiddag de neerslagradar goed in de gaten! In de loop van morgenavond en in de nacht naar zaterdag trekken meer buien met onweer van zuid naar noordoost over ons land. Meer details volgen morgen in de loop van de dag.