We zijn er zo zwaar klaar voor om het eerste zomers onweer te onderscheppen!
- Vrijdavond onweerskansen in het westen van België en ZW-NL
- Zaterdag trekt een zwakke storing over met daarvoor nog warme lucht (west-België haalt maar 18° meer zaterdag, het oosten en NL tot 30°)
- In die warme sector zijn er nog kansen op enkele warmteonweerders.
De modellen blijven op lijn, run na run, met onderling nog steeds verschillen.
Een klassieke onweerconfiguratie voor West-Europa met langgerekt koufront west van Portugal/Golf van Biskaje en wegtrekkend hogedrukgebied richting Oost-Europa. Prefrontaal in de opstuw van warme lucht een thermische vore met bijhorende convergentielijn.
Een vrij mobiele rug is te zien over C/E-Europa met afgesloten kern. Een significante hoogtetrog bevindt zich ten westen van Ierland.De stijgende tak van deze trog bevindt zich echter over de UK en deze tak nadert vrij snel het Continent. Let op de sterke gradiënt in deze tak. Daarin zit dan ook een niet onbelangrijke LL-jet en hogerop ook een klassieke jetstreak (dubbelstructuur).
Dat het snel gaat op 500 hPa is duidelijk waar te nemen op de onderste kaart (zaterdag 06z). De 500 hPa trog ligt dan reeds over de Benelux en we stellen bovenal een negatieve kanteling vast. Troggen die deze evolutie vertonen worden aangeduid met 'negative tilted trough'. Negatief, omdat de trogas zelf snel meebeweegt met de stroming onderin de trog zelf en zodoende de as tegen de wijzers van de klok in bewegen. Was de as om 12z (vrijdag) nog N-Z georiënteerd, dan is dat 18 uur later al 'NW-SE'. Dit heet zijn gevolgen voor het gedrag van de trog zelf want hierdoor is er doorgaans meer advectie van vorticiteit en warmte aan de voorzijde en we duiden dergelijk situaties dan ook veelal aan als 'dynamisch'.
Menig zware onweersituaties werden vergezeld door zo'n 'negatief gekantelde trog' al is dat nu ook geen garantie dat het telkens tot noodweer komt...
Wanneer we meer detail kijken naar de ingrediënten die het moeten doen, dan loopt het voorlopig niet over van kansen op zwaar onweer. Een veelvoorkomend probleem is (in ons maritiem klimaat) dat de prefrontale vore te ver voor zit op het front en bijhorende stijgende trogtak. M.a.w, de onvermijdelijke windshift bij de vore voltrekt zich dus een eind voordat de dynamiek over het aandachtspunt arriveert. Dit lijkt ook nu zo te zijn. De as van de thermische vore trekt volgens diverse modellen in de avond van vrijdag reeds over het westen. Tegen zaterdagmiddag is de wind overal in België dan om naar west. De trogas op 500 hPa volgt pas tegen zaterdagvoormiddag. Er is dan ook als zo vaak een smalle band waar 'het' moet gaan gebeuren. Een band tussen beide trog/vore assen waar enerzijds de onstabiliteit nog hoog genoeg is en waar ook de shear / dynamiek hoog genoeg begint te worden. Die dynamiek is nodig ook om de CAP/CIN te vernielen horende bij de Spaanse Pluim situatie.
Kijk u niet blind op de hoge latente onstabiliteit (CAPE tot 2000 en meer). Dit is typisch voor een Spaanse Pluim. maar even typisch is dus de CAP en in dit geval eigenlijk ook de relatief droge lucht in de onderste 5 km. Dit heeft deels te maken doordat het snel gaat en de zuidwestelijke stroming geen tijd heeft gehad de atmosfeer vochtig te maken. Door de zuidoostelijke stroming is de lucht aardig uitgedroogd en de echte vochtadvectie komt er pas laat vrijdag vlak voor het koufront.
Er zijn met andere woorden nogal wat factoren die de kansen om zwaar onweer verminderen. Op deze termijn kan het plaatje nog in gunstige zin evolueren. Een optie is ook dat er vooral hoogteonweer (boven de CAP) ontstaat over NW FR en dit onweer wordt dan snel geadvecteerd naar het westen van België. Een scenario die ook vaak voorkomt en gezien de gekrompen 700 hPa stroming is dat zeker een optie. Zo blijft een groot deel van het land gewoon buiten schot.
Misschien dat het oostelijke deel zijn deel zaterdag dan krijgt met met het tempo dat de thermische vore in deze run evolueert zou het even goed voor Duitsland kunnen zijn, een al even frequent scenario helaas voor de storm spotter van de Lage landen.
Samenvattend kunnen we stellen dat 'de' gunstige configuratie nu nog niet op de kaarten wordt getoond en er nog veel moet gebeuren om het erg gunstig te maken. Voorlopig lijkt de meeste kans op 'klassiek' (hoogte)onweer over het westelijke deel van het land zonder uitgebreide overlast. Daarvoor zijn de dynamische parameters en ook de shear (ook storm relatieve heliciteit) niet overweldigend genoeg (ze zijn ook niet afwezig, dus we houden een slag om de arm).
| Gewijzigd: 3 juni 2015, 14:45 uur, door richard
Loop van vrijdagochtend 07:00 tot vrijdag op zaterdagnacht 04:00
Deep Layer Shear in m/s
Low Level Shear in m/s
STP
16:00
19:00
22:00
| Gewijzigd: 3 juni 2015, 19:22 uur, door Stefanv
Ik moest lachen toen ik weer eens in mijn dagdroom momentje zat. Het was en is nu niet bepaald weer om te denken dat het over 2 dagen 32 graden zou kunnen worden. Geheel in lijn met het feit dat we al 2 keer eerder dit jaar zijn gepakt door de weer goden en de 30 graden niet werd gehaald kan het nu ook maar mooi mis gaan.
Tot ik al dag dromend moest bekkenen dat het al weer juni is. Op zich niks vreemd daar na mei juni komt echter begin juni is in Deventer altijd de grote zomerkermis. En vreemd genoeg is dat altijd gevierd met onweer en vaak genoeg ook hoge temperaturen. Dus op dat vlak zit het wel snor.
Techniesch gezien heb ik mijn twijvels. De wind hoeft maar net even anders te draaien en het hele senario kan zo de oudpapierbak in. Ik ben hoopvol en kijk vrijdag in iedergeval goed naar de lucht.
Edit Stefanv: Uiteraard! | Gewijzigd: 3 juni 2015, 20:05 uur, door Stefanv
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Klopt Wittekerst.
Nog even WRF bekeken en deze gaat mee met GFS. Is nog wel de run van afgelopen ochtend.
19:00 tot 22:00
22:00 tot 01:00
Ik heb zelf ook kaarten gekocht. Normaal trekken de buien redelijk om Hulst heen.
Straks nog even EC bekijken en later vanavond de korte termijn modellen. Morgen volgt er een uitgebreide update.
De eerste beelden van de 42 uurs radar zijn binnen. Je kunt al een deel van de buienlijn zien nabij Engeland. Ziet er best heftig uit! Aangezien het een 42 uursbeeld is moeten we het wel met een korreltje zout nemen. Om 0.00 zal ik een beeld uploaden hoe het eruit zou kunnen gaan zien om 18h00 vrijdag 5 juni 2015.
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Nog even WRF bekeken en deze gaat mee met GFS. Is nog wel de run van afgelopen ochtend.
Ik heb zelf ook kaarten gekocht. Normaal trekken de buien redelijk om Hulst heen.
Straks nog even EC bekijken en later vanavond de korte termijn modellen. Morgen volgt er een uitgebreide update.
Waarschijnlijk inderdaad het hevigste onweer in het zuidelijkste kwadrant van een eventueel lijnvormig mcs, hier kunnen de buien mogelijk van de grond getriggerd worden in plaats van op de mid levels. Hierdoor kunnen de buien volledig profiteren van de shear en kunnen ze zich hier het best organiseren met mogelijk enkele supercelachtige cellen. Andere streken natuurlijk ook zeker een kans op onweer dit zal echter vooral getriggerd worden op de mid levels lijkt me maar dat kan met deze cape waardes en doordat we te maken hebben met een spaanse pluim ( meeste cape aanwezig op de mid levels) nog stevig onweer zijn met ook kans op hagel. Voorlopig voorzie ik het hevigste onweer dus boven west belgie en noord frankrijk ontstaan om vervolgens over centraal belgie en midden nederland richting het noordoosten te trekken.
Voor diegene die niet weten wat een spaanse pluim is:
Droge en hete luchtmassa's worden vanaf het Spaanse Plateau (700-800 hPa) met een stevige zuidelijke hoogtestroming op transport gezet naar onze omgeving. Dit is dus een goed gemengde laag en wordt daardoor ook wel EML, Elevated Mixed Layer, genoemd. Deze lucht glijdt in feite over een vochtig warme luchtmassa in de onderste luchtlagen heen, waardoor zich onderin grote hoeveelheden CAPE kunnen ontwikkelen (het verticale profiel van temperatuur en vocht wordt ook wel 'loaded-gun' genoemd). De EML wordt nl. van de vochtig warme grenslaag gescheiden door een inversie/stabiele laag. Dit is ook een situatie met potentiële instabiliteit: optilling over een diepe atmosferische kolom zorgt voor droogadiabatische afkoeling bovenin en onderin al snel voor natadiabatische afkoeling, met destabilisering tot gevolg.
Door land-zee contrasten kunnen boven bv. Frankrijk dan zones met convergentie ontstaan, waardoor de vochtige lucht uit de grenslaag regionaal in staat is om z'n CAPE om te zetten in convectieve bewegingsenergie tijdens de vorming van zware onweersbuien op uitgebreide schaal (zie ook MCS).
De positie van het sturende lagedrukgebied is belangrijk, indien het via Engeland doorschuift naar de Golf van Biskaje krijg je een "authentieke spanish-plume" .
De "spanish plume" is verantwoordelijk voor de hoogst mogelijke temperaturen in Nederland ( > 35 °C)
bron:http://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/spanisch-plume
| Gewijzigd: 3 juni 2015, 23:37 uur, door Justin
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Voor zaterdag kunnen we het vergeten. Nu zijn alle modellen het mee eens dat het op vrijdag naar zaterdagnacht moet gaan gebeuren. Timing verschilt wel in de buien. Ook moet alles op de juiste tijd vallen
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Je bent me net voor Frl86. Toch positief dat ze ook over capewaarden van 2000-3000 J/Kg spreken!
Hierboven zoals beloofd de situatie rond 18h00
flink onweer op komst! Nog steeds 42 uursverwachting maar nu komt het al dichterbij...
| Gewijzigd: 4 juni 2015, 07:00 uur, door BertD
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog met centrum boven ons land trekt noordoostwaarts en bereikt vrijdagavond de Oostzee. De oostelijke stroming voert aanvankelijk nog getransformeerde polaire lucht aan. Vrijdagnacht wordt de aangevoerde lucht geleidelijk warmer na passage van een eerste diffuus warmtefront (ThetaW 9-10 C). Een tweede warmtefront passeert vrijdagochtend (ThetaW 17) daarachter komt het aandachtsgebied in warme continentaal tropische lucht terecht. (Spaanse Pluim) Vrijdagavond bereikt het koufront (ook een dubbelconstructie) het westen van de FIR met daar vooruit een (thermische) vore.
MODELBEOORDELING:
De timing van de vore voor vrijdag is nog uiterst onzeker. Modellen lopen hierin nog veel uiteen. Synoptisch gezien zou het voor de hand liggen dat de zwaarste convectie kan optreden net voor het eerste koufront in de vore. Genoeg vocht is dan wel een vereiste.
Aandachtspunten.
WIND:
Vandaag oostelijke stroming, aan de kust overdag parallel aan de kustlijn door thermische effecten. Als buien zich in de vore ontwikkelen dan ook kans op windstoten, Harmonie komt nu ook met hele duidelijke signalen hiervoor aan het einde van vrijdagavond, bij het mogelijke MCS/MCC een gustfront met zware mogelijk zeer zware windstoten.
BEWOLKING:
Vandaag mogelijk nog wat Cu, in de middag oplossend. De warmtefronten komen door als glazen fronten en zijn alleen te herkennen in wat velden hoge bewolking. Vrijdag in de loop van de dag van het westen uit toenemende hoge bewolking. Later op vrijdag in het zuidwesten toenemende kans op geclusterde Cb's
NEERSLAG:
Droog. Vrijdag later in de middag van het zuidwesten uit toenemende kans op Cb. Capewaarden lopen op naar 2000-3000 J/Kg (MU) De windschering is aanvankelijk op vrijdagmiddag erg laag, maar neemt in de loop van de avond van het zuidwesten uit toe naar 30-40 kn (0-6 km shear) De ontwikkeling van mogelijk convectie later op vrijdag zal een kwestie van nowcasten worden. Qua convectieve modus is ontwikkeling in het zwaardere gedeelte van het spectrum mogelijk. het signaal wat Harmonie laat zien heeft weg van een Multicell line/cluster. INDECS komt nu ook al met significante kansen op zwaar onweer: 30-40 % kans op >200 ontl. 5 min. Dit wordt ook ondersteund door de bliksem parametrisatie van Harmonie.
Hierboven zoals beloofd de situatie rond 18h00
flink onweer op komst! Nog steeds 42 uursverwachting maar nu komt het al dichterbij...
Ik vind dit een hele mooie! de spanning stijgt!!!
Harmonie is erg positief over de ontwikkeling, en wat mij betreft mooie tijdstip.
| Gewijzigd: 4 juni 2015, 07:18 uur, door Jo Capelle
De (te) snelle thermische opmars is echter geen lang leven beschoren. Aan de voorzijde van een koufront van een depressie bij Ierland ontstaan in een ‘thermische vore’ donderbuien. De buien bereiken vrijdagavond het zuidwesten en westen van ons land. De condities voor de buien zijn in potentie ‘gunstig’ ofwel ze kunnen heftig worden.
Echter: pas vrijdagmiddag kan goed worden beoordeeld of dat ook inderdaad gaat gebeuren.
Tijdens het weekeinde is het weer gedaan met de warmte. De onweersbuien duwen namelijk zaterdagochtend de warmte het land uit
Jan Visser | Gewijzigd: 4 juni 2015, 08:06 uur, door richard
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot vrijdag 05 juni 2015 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoog met centrum boven ons land trekt noordoostwaarts en bereikt vrijdagavond de Oostzee. De oostelijke stroming voert aanvankelijk nog getransformeerde polaire lucht aan. Vrijdagnacht wordt de aangevoerde lucht geleidelijk warmer na passage van een eerste diffuus warmtefront (ThetaW 9-10 C). Een tweede warmtefront passeert vrijdagochtend (ThetaW 17) daarachter komt het aandachtsgebied in warme continentaal tropische lucht terecht. (Spaanse Pluim) Vrijdagavond bereikt het koufront (ook een dubbelconstructie) het westen van de FIR met daar vooruit een (thermische) vore.
MODELBEOORDELING:
De timing van de vore voor vrijdag is nog uiterst onzeker. Modellen lopen hierin nog veel uiteen. Synoptisch gezien zou het voor de hand liggen dat de zwaarste convectie kan optreden net voor het eerste koufront in de vore. Genoeg vocht is dan wel een vereiste.
Aandachtspunten.
WIND:
Vandaag oostelijke stroming, aan de kust overdag parallel aan de kustlijn door thermische effecten. Als buien zich in de vore ontwikkelen dan ook kans op windstoten, Harmonie komt nu ook met hele duidelijke signalen hiervoor aan het einde van vrijdagavond, bij het mogelijke MCS/MCC een gustfront met zware mogelijk zeer zware windstoten.
BEWOLKING:
Vandaag mogelijk nog wat Cu, in de middag oplossend. De warmtefronten komen door als glazen fronten en zijn alleen te herkennen in wat velden hoge bewolking. Vrijdag in de loop van de dag van het westen uit toenemende hoge bewolking. Later op vrijdag in het zuidwesten toenemende kans op geclusterde Cb's
NEERSLAG:
Droog. Vrijdag later in de middag van het zuidwesten uit toenemende kans op Cb. Capewaarden lopen op naar 2000-3000 J/Kg (MU) De windschering is aanvankelijk op vrijdagmiddag erg laag, maar neemt in de loop van de avond van het zuidwesten uit toe naar 30-40 kn (0-6 km shear) De ontwikkeling van mogelijk convectie later op vrijdag zal een kwestie van nowcasten worden. Qua convectieve modus is ontwikkeling in het zwaardere gedeelte van het spectrum mogelijk. het signaal wat Harmonie laat zien heeft weg van een Multicell line/cluster. INDECS komt nu ook al met significante kansen op zwaar onweer: 30-40 % kans op >200 ontl. 5 min. Dit wordt ook ondersteund door de bliksem parametrisatie van Harmonie.
ZICHT:
Vannacht enkele mistbanken. Verder 10+ km. Later op vrijdag in eventuele buien teruglopend zicht.
TEMPERATUUR:
Vannacht rond 7 C. Vandaag van 18 op de Wadden tot zeer lokaal 25 C in het oosten. Nacht naar vrijdag 10-15 C. Vrijdag overdag waarschijnlijk op veel plekken tropisch warm (30+ C)
Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 04/06/2015 05.37 uur LT.
Bron: KNMI Guidance | Gewijzigd: 4 juni 2015, 08:19 uur, door Repac