Maximum temperatuur wordt pas veel later op de dag verwacht, als ik me niet vergis is dit pas rond 16u-17u.
KMI verwacht trouwens 34 graden voor de Kempen!
Actuele temperatuur om 10:30
En de verwachte temperatuur om 10:00
Klopt dus bijna perfect.
Harmonie geeft de max om 17:00
Grote delen van belgie 33 graden! Lokaal 34.
KMI verwacht trouwens 34 graden voor de Kempen! Die topwaardes is één ding maar zo in augustus blijft het 's sochtends wat langer koel... Dat merk je als je graag buiten koffie drinkt om een uur of 10, 11
Edit svenne: vorige citaat verwijderd
| Gewijzigd: 13 augustus 2015, 12:47 uur, door Sven
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
De pluim ziet er goed uit met zomerse temperaturen komend weekend! Ziet er zeker goed uit. Als dat zo blijft (en dat hoop ik ) zit ik er in de maandwedstrijd augustus flink naast!!
Zondag in de loop van de dag toenemende kans op regen en onweersbuien op nadering koufront -hoogtetrog. Sowieso kon de maandag wel eens een onstuimig dagje gaan worden met niet alleen veel (convectieve) neerslag maar ook veel wind. De oorzaak van het zomerdipje zien we zaterdag op de Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland in de steigers gezet worden. Hier ontwikkelt zich in het bereik van de polaire jet een randstoring (laagje) die tot maandag in rap tempo (Schnelllaufer) de Atlantische Oceaan oversteekt en vervolgens boven Z Engeland naar het noorden afbuigt om vervolgens in de Altantische hoogtetrog te worden opgenomen. Na het dipje achter het koufront weer snelle luchtdrukstijgingen met herstel van het zomerweer.
| Gewijzigd: 21 augustus 2015, 00:30 uur, door Alpenweerman
In grote lijnen lijkt deze ontwikkeling dus vrij zeker met het laag dat via Z Engeland naar het noorden toe afbuigt en wordt opgenomen in de Atlantische hoogtetrog en samensmelt met een ander laag met kern ten westen van Ierland. In detail is het echter nog allerminst een besloten zaak wat de uitwerking van "snelloper" op het weer in de Benelux en Nederland zal zijn. Dat heeft weer alles te maken met exacte koers van het systeem en ook de timing. Zondagavond dan wel maandag krijgen we in ieder geval met een weersverslechtering te maken op het inkomende koufront en inlopende hoogtetrog. Met name op passage van het koufront kan er convectieve neerslag vallen met aandachtspunt voor het noorden van Nederland waarbij daar ook onweer mogelijk is. Overigens is de convectie wat teruggerekend dan wel naar het oosten (Duitsland) verplaatst, dat zelfde geldt ook voor de CAPES.
GFS 500hPa maandag
GFS Thetha-E's
De berekende neerslaghoeveeheden zijn op deze termijn nog zeer onzeker met ook door de deels convectieve component. Uitgaande van het ECMWF wordt er tot dinsdagavond cumulatief lokaal 30 tot 40mm neerslag berekend, GFS lokaal tot circa 30 met zwaartepunt westen van het land.
Een ander aandacht punt is de wind, met name aan de westkust komt in nabijheid van de hoogtetrog (laag) een sterk windveld (stormachtig, mogelijk ook storm) te staan, hoogtepunt van de wind zal afhankelijk van timing in de avond en nacht vallen
In de loop van de maandag kan het vooral in de westelijke en NW kustrook behoorlijk gaan waaien!
Tot het zover is echter eerst nog even lekker genieten van het zomerweer met in het weekend maxima van 25 tot 30 graden!
| Gewijzigd: 21 augustus 2015, 13:01 uur, door Alpenweerman
Beoordeling lange termijn KNMI 23/08/2015 03.27 uur LT
Geldig van dinsdag 25 augustus tot zondag 06 september
Synoptische ontwikkeling
Tot en met zaterdag domineert een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Aan de zuidwestflank van dit laag trekken randstoringen over de Britse Eilanden en de Noordzee noordoostwaarts.
-Een eerste lagedrukgebied ligt in de nacht naar dinsdag boven de Noordzee en beweegt noordoostwaarts, aan de zuidflank beweegt een scherpe trog over ons land.
-Dinsdag overdag passeert een rug in de avond en in de nacht naar woensdag gevolgd door een volgend frontaal systeem. woensdag overdag passeert er weer een zwakke trekrug.
-Vanaf woensdagavond komt het polaire front golvend over onze omgeving te liggen.
- Pas in de loop van vrijdag zorgen drukstijgingen van het zuidwesten uit ervoor de het front geleidelijk naar het oosten wordt geduwd en daarbij ook door subsidentie langzaam oplost.
- In het weekeinde ligt er een zwakke rug over onze omgeving waarbij de stroming zwak westelijk is en de aangevoerde lucht van polaire oorsprong is. - Na het weekeinde zien we de ontwikkeling van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan waarbij er een rug zich via de Britse Eilanden naar onze omgeving uitstrekt.
Modelbeoordeling en onzekerheden
- Tot en met woensdag is er vrij grote consistentie tussen de EPS-leden, vooral in de nacht naar dinsdag zorgt de scherpe trog voor een reële kans op zware windstoten in de kustgebieden.
- Op donderdag zorgt de onzekerheid in de positie van het golvende polaire front voor een grote spreiding, zowel in neerslag als temperatuur.
- Vanaf het komende weekeinde is het onder invloed van de rug overwegend droog. De exacte positie van de rug zal bepalend zijn voor stromingsrichting en daarmee ook de temperatuur. Het aantal leden met zomerse temperaturen is t.o.v. de voorgaande runs sterk afgenomen, maar nog steeds niet geheel verdwenen.
Het meest waarschijnlijke is dat de maxima zich op deze termijn rond het langjarig gemiddelde van ca. 21 graden begeeft.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij veel bewolking en van tijd tot tijd regen of buien, pas in het komende weekeinde lijkt het weer wat droger te worden. De middagtemperatuur ligt gedurende de gehele periode tussen de 20 en 23 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans op een rustig en overwegend droog weertype met normale temperaturen.
Bijbehorende pluim:
| Gewijzigd: 23 augustus 2015, 09:28 uur, door Ben47
Voor Sluiskil geven ze een verzengende hitte van zowat 50 graden af.
http://www.weerplaza.nl/nederland/sluiskil/17819
Hoop niet dat dat uitkomt | Gewijzigd: 23 augustus 2015, 13:12 uur, door Justin
Voor Sluiskil geven ze een verzengende hitte van zowat 50 graden af.
http://www.weerplaza.nl/nederland/sluiskil/17819
Hoop niet dat dat uitkomt Volgensmij een landelijk foutje, ziet er wel leuk uit, maar ben blij dat dat soort temperaturen nooit gehaald worden in Nederland.
| Gewijzigd: 23 augustus 2015, 13:12 uur, door Justin
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder