Helaas had ook een betere zomer verwacht , dit is toch wel de slechtste in jaren. Stabiel zomerweer hebben we nog steeds niet gehad, en dan zitten we toch bijna alweer in augustus. Dit jaar tot nu toe maar heel rap vergeten, de noord/west winden beginnen nu toch behoorlijk op mijn zenuwen te werken. Maar wie weet tovert moeder natuur nog wat moois uit haar hoge hoed en verwend het ons land eens een keer met mooi zomerweer en flinke onweersbuien. Tot nu toe was dat tweede tot vervelens toe voor onze oosterburen. Ik zie het echter niet meer gebeuren deze maand, mijn hoop is gevestigd op de laatste volle 'zomer'maand. Meeste weersite's gaan in mijn juliverwachting mee met weinig zon, regelmatig regen en pakweg 15 tot hooguit 21 graden vanaf woensdag. Dan moet je ergens anders gaan wonen. Temperaturen zijn helemaal niet onaardig maar mischien moet je je even gaan verdiepen in de gemiddelde temperaturen. Net een hittegolf achter de rug die we in jaren niet hebben gehad maar het lijkt of menigeen er mee om gaat alsof het de normaalste zaak van de wereld is, niet dus. Onweer is tot nu toe normaal dus we moeten met zn alle niet zo klagen.
Na regen is het voor mij ook weer prettiger om de zon weer te zien en na een aantal dagen met zon is het voor mij ook veel prettiger soms een afwisseling te zien met veel bewolking en regen, dat doet mij enorm goed en dat noem ik gewoon een aangename zomer. | Gewijzigd: 20 juli 2015, 10:54 uur, door Sneeuwfit
Kijkend naar de modellen lijkt het voor juli te zijn gedaan met het warme zomerweer. Tot en met woensdag kunnen we nog even genieten van temperaturen tussen de 20-25 graden, maar daarna lijkt het meest rond de 20 graden te blijven. Ik volg de trend al een tijdje en het lijkt erop dat pas begin augustus weer kansen zijn voor warm zomerweer (25+ graden). Als we even terug kijken naar de afgelopen maanden was dat ook elke keer zo. Begin van de maand (tropisch) warm en daarna koeler .
Er zit nog wat onzekerheid tussen nu en begin augustus, want de modellen laten ook enkele dagen zien dat het nog wel warm kan worden
Dit is enkel een periodieke opname. De vorige keer dat ik er wat van zei, kreeg ik het redelijk onderuit de zak van sommige hier. Terwijl ik het uiteindelijk toch goed had, maar we zullen zien!
| Gewijzigd: 20 juli 2015, 12:13 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Gemiddelde juli ligt nog steeds boven normaal, weer en vooral weerbeleving is nogal subjectief, ook al werken we met exacte aantallen graden, tot zelfs tienden toe. Het weer wat we nu hebben is overwegend redelijk normaal,met een flinke uitschieter (zwel in lengte als hoogte) naar boven en een kleien uitschietertje naar beneden. Maar omdat we eind juni naar lekkerder zomerweer gegaan zijn en dat we dit tot vrij ver in juli bleven houden lijkt het allemaal maar minnetjes... Zelfs in de ogen van mensen die het boven de 26-27 graden al snel te warm gaan vinden.
Dat gezegd hebbende, van mij mag het liever vandaag nog dan orgen naar de 25-30 en meer graden gaan...
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Hier in het westen is het prima uit te houden, Sam Net als jij ben ik met 22 graden meer dan tevreden! Zelfs de aankomende wisselvalligheid vind ik heerlijk!
Ik ga ook liever voor 30+ maar vandaag was het in het noordwesten goed toeven met 23 graden. Helemaal niks mis mee
| Gewijzigd: 23 juli 2015, 14:19 uur, door Sander Timmerman
Deze zomer ontbreekt het tot nu toe aan een standvastig hogedrukgebied, bijvoorbeeld ook ten noorden van ons, zoals boven Scandinavië. Wanneer daar wel een solide hogedrukgebied komt te liggen, hebben wij over het algemeen gedurende enige tijd stabiel, fraai zomerweer met oostelijke winden die warme en droge lucht aanvoeren. Maar een (lange) periode met oostenwind hebben wij eigenlijk al lange tijd niet meer en zal er voorlopig ook niet komen...
Scandinavische hitte
Vorig jaar rond deze tijd en ook in 2013 was er nog sprake van hoogzomerweer in Scandinavië. Een zeer krachtig hogedrukgebied zorgde beide keren voor volop zonneschijn en (extreem) hoge temperaturen; tot voorbij de poolcirkel werd het toen 25 tot 30 graden, lokaal warmer. In Norilsk, gelegen op 69ste breedtegraad en qua inwoners de grootste stad boven de poolcirkel, is het overdag in juli gewoonlijk zo’n 16 graden. Nu werd het daar juli 2013 dagen achtereen meer dan 30 graden. En in Svetlogorsk op de 67ste breedtegraad werd het van 15 t/m 27 juli 2013, 13 dagen op rij dus, tropisch warm: op enkele dagen ruim 33 graden!
Hogedrukblokkade
Een (sterk) hogedrukgebied boven, onder meer, Scandinavië leidt meestal tot standvastig, fraai weer bij ons. In de zomer is het, over het algemeen, dan lange tijd warm en in de winter juist koud. In dit geval worden oceaanstoringen gedwongen een andere koers te volgen en laten ons land ongemoeid. Zij worden dus geblokkeerd door het hogedrukgebied, de hogedrukblokkade. De wind waait dan enige tijd uit de oosthoek en daarmee is in de zomer de aanvoer van warme en droge lucht gegarandeerd. Maar in plaats van hogedrukgebieden maken depressies in Noorwegen, Zweden en Finland de dienst uit. Je zou kunnen zeggen dat daar in plaats van een hogedrukblokkade nu een lagedrukblokkade aanwezig is. De blokkade is gevuld met vrieslucht op grote hoogte in de atmosfeer.
Bij de maandwisseling herstel
Aan de zuidflank van dat gebied met lage luchtdruk waait bij ons een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind en worden buienstoringen vanaf de oceaan aangevoerd. Bovendien is de aangevoerde lucht (behoorlijk) fris. De maximumtemperaturen komen niet hoger uit dan 17 tot 20 graden en op woensdag is het met 15 tot 19 graden nog wat koeler. Het ziet er naar uit dat dit weerpatroon tot en met donderdag aanhoudt. Op vrijdag, de laatste dag van juli, verschijnt er (eindelijk) een hogedrukgebied in onze omgeving. Het maakt onderdeel uit van een brede zone met hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren via Frankrijk naar Polen. Zaterdag 1 augustus blijft deze zone min of meer op zijn plek. Dus gaat weer niet naar Scandinavië.
Ook voor de langere termijn, gedurende de eerste week van augustus, zijn er geen duidelijke signalen die wijzen op een hogedrukblokkade boven Noord-Europa. Daarentegen zijn er ook nauwelijks berekeningen die zinspelen op een terugkeer van de koele, sterke westcirculatie bij ons. Daarmee is de kans op een terugkeer van het koele en wisselvallige weer van nu klein. Het lijkt een vrij mooie zomerse periode te worden: geregeld zonneschijn, meestal droog weer en middagtemperaturen die rond of lokaal iets boven de 25 graden uitkomen. Een prettig vooruitzicht voor de vakantievierder in eigen land.
Bron: MeteoGroup.
Vanaf het weekend verbetering. Met in het zuidelijke deel van de benelux hittegolf kansen.
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Goed nieuws dus voor de mensen die vakantie vieren in eigen land. | Gewijzigd: 27 juli 2015, 19:56 uur, door Stefanv