Een licht meanderende westelijke hoogtestroming bepaalt tot en met begin volgende week het weerbeeld.
Op de noordflank van een afvlakkende hoogterug boven het Iberisch schiereiland en Frankrijk dringen storingen
periodiek tot onze streken door.
Met name later op vrijdag en zaterdag kunnen frontale uitlopers van een Atlantisch lagedrukgebied enige regen of buien
veroorzaken en zaterdag trekt ook de westenwind flink aan.
Morgen (Donderdag) en zondag/maandag is het op een enkele bui na droog en laat de zon zich geregeld zien. De kou is echter uit de lucht.
Alleen op zaterdag blijft het kwik een fractie onder normaal. Op de overige dagen wordt het meer dan 20 graden.
Donderdagmiddag veert het kwik in het zuiden op naar lokaal 25º,
vrijdag is dat op wat grotere schaal eveneens het geval.
Bron: weerstatistieken
Voor volgende week wordt er warme lucht aangevoerd vanuit het zuiden waardoor de temperaturen eindelijk weer in de lift gaan. Het GFS model berekent vanaf woensdag tot en met zondag (daarna neemt de onzekerheid toe) elke dag temperaturen gemiddeld rond de 27 graden! De neerslagkansen in die periode blijven klein. Nu afwachten of het ECMWF model ook in mee gaat. Ze berekenen wel warmte, maar momenteel wordt het volgens hun op vrijdag avond 3 juli weer afgestraft door onweersbuien. Tuurlijk veranderd dit nog vaak, maar in iedergeval ligt het zomerweer op de loer en die omslag komt er ook!
| Gewijzigd: 24 juni 2015, 19:24 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Kijk eens de zekerheid en kijk eens de bedekkingsgraad! onwijs gaaf.
Oke oke het is long term maar bij deze vooruitzichten/kaarten kan ik me niet inhouden, vooral niet na het vreselijke herfstweer van afgelopen week/en.
Kijk en geniet!
weather without storms is no weather at all.
Het wordt al een tijdje aangegeven dat de omslag begin juli gemaakt zal worden. Tot heden blijven deze kansen bestaan en ook steeds meer modellen gaan naar een zomers weertype. Nu is het de vraag of dit lang stand blijft houden en wanneer zal het weer verdreven worden door onweersbuien?
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Voorbeeld van alle 52 kaartjes van ECMWF allemaal gemaakt vanmiddag 12UTC (14u onze tijd) voor a.s.maandag 12UTC
Zo zijn er ook 22 kaartjes van GFS voor hetzelfde tijdstip.
De temperatuur is afhankelijk van de luchtdrukverdeling en de daardoor ontstane stroming. Hoe verder het tijdstip staat hoe verder de 52 kaartjes per zelfde tijdstip uiteen lopen, hetgeen in de 15 daagse pluim is terug te vinden in de spreiding. Om de mogelijke afwijkingen van die ene kaart te zien moet je de 15 daagse pluim raadplegen voor hetzelfde tijdstip. Is de spreiding (veel afwijkende groene lijntjes) op dat tijdstip groot, dan kan je nog steeds een aanzienlijke wijziging de volgende run verwachten.
Hieronder de ECMWF-temperatuurpluim van de run van 12UTC met de temperatuurlijnen van alle 52 op de kaartjes per tijdstip voortvloeiende temperatuurlijntjes.
De kaartjes met temperaturen komen overeen met de Oper (rode lijn). Vanaf volgende week dinsdag neemt de spreiding enorm toe waardoor de temperatuur volgens de Oper op vrijdag de 3e in de middag op 32 graden staat, maar kan bij het uitkomen van de berekening met de laagste temperatuur in de middag op 22 graden en bij het uitkomen van de hoogste berekening die middag op 35 graden uitkomen.
Hoe graag we het ook willen, zolang die vrijdag de 3e juli niet binnen de eerste vijf dagen van de pluim staat en bovendien op die dag geen of weinig spreiding vertoont, kan je er niet vast op rekenen dat wat je aan temperatuur op dat ene kaartje aantreft ook de uitkomst zal zijn! | Gewijzigd: 25 juni 2015, 00:46 uur, door Ben47
Ik ben het volkomen eens met je goeie uitleg en nadere verklaring.
Maar ik ben zeer te spreken, zoals de meeste kunnen zien. over de GFS pluim omdat die zo goed als een samenvattend beeld geeft, om ook te kijken hoe en wanneer er veranderingen plaats (kunnen) vinden.
Ik moet eerlijk toegeven dat de pluim zelden de exacte temperatuur/neerslag etc etc berekend maar wat de pluim zeker doet is dat hij erg goed aangeeft hoe en wat en dat is wat de pluim, in mijn ogen. een goed beeld geeft over de veranderingen omtrent het weer.
Smoke
weather without storms is no weather at all.
| Gewijzigd: 25 juni 2015, 15:55 uur, door Sven
Je hebt warmteonweer en (kou)frontonweer. Geen van beiden onweersoorten is verantwoordelijk voor het verdrijven van de warmte. Bij warmteontweer, die zeer plaatselijk is, zal de lucht tijdens de bui wel flink afkoelen, maar na het passeren stijgt die gelijk weer. Bij onweer op het koufront is het het koufront dat de warmte verdrijft, niet het onweer.
| Gewijzigd: 25 juni 2015, 15:55 uur, door Sven
| Gewijzigd: 25 juni 2015, 14:19 uur, door Sander Timmerman
Want met een UV index van 7 verbrand je, je snel
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
En dan te bedenken dat het hier om de temperatuur om 12 uur is getoond en niet die van een uur of 4, wanneer het namelijk nog iets warmer is!
Edit svenne: plaatje uit citaat gehaald... | Gewijzigd: 25 juni 2015, 19:14 uur, door Sven