Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Volgens mij hebben we al een paar kisten met zure appels gehad!
Vorige week werd gezegd dat de maandag/dinsdag de koudste dagen zouden zijn en dat het daarna alleen nog maar warmer zou gaan worden.
Onjuist dus want gisteren en vandaag lijken de 20C niet te gaan halen, morgen misschien wel.
Juni is verder wel degelijk een zomermaand de meteorologische zomer begint immers dan al.
Volgende week wordt het gelukkig veel beter!
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24180782/__VOLGENDE_WEEK_WARMER__.html | Gewijzigd: 20 juni 2015, 14:16 uur, door Han
Volgens mij hebben we al een paar kisten met zure appels gehad!
Vorige week werd gezegd dat de maandag/dinsdag de koudste dagen zouden zijn en dat het daarna alleen nog maar warmer zou gaan worden.
Onjuist dus want gisteren en vandaag lijken de 20C niet te gaan halen, morgen misschien wel.
Juni is verder wel degelijk een zomermaand de meteorologische zomer begint immers dan al.
Volgende week wordt het gelukkig veel beter!
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24180782/__VOLGENDE_WEEK_WARMER__.html Hier is het zelfs warmer dan 20°C. Op bepaalde plekken zal het waarschijnlijk wel behaald worden dis zo'n slechte dag is het nu ook weer niet. Maar misschien overdrijf ik wel wat voor maandag. We zullen zien. Wie weet valt het beter mee dan we denken.
en volgende week wordt het inderdaad geleidelijk aan beter met vrijdag temps van 25 gr wat voor mij ruim voldoende is want anders zal het weer drukkend worden en dat is ook geen fijn gevoel meer en drukkende warmte is ook geen garantie op onweer.
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Ik hoop maar dat er in die appels de zoveelste al,geen worm zit!! maar wij zullen het zien.Morgen begint eigenlijk pas de zomer op de langste dag alweer
| Gewijzigd: 21 juni 2015, 14:09 uur, door ton1959
Kijken we naar het zuiden van het land dan komen we ook niet hoger dan 38,4 op 27 juni 1947. Maar goed, op korte termijn (4/5 dagen wordt het ietsjes warmer en als de verwachting zo blijft daarna weer 5 dagen aan de koele kant en over de resterende 5 dagen...daar praten we maar liever niet over, want dat verandert nog tig keer.
De Telegraaf zegt het nu ook, dus is het waar!
http://www.telegraaf.nl/teleweer/24184279/__Langzaamaan_zomers__.html
Synoptische ontwikkeling
Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt daarvandaan langzaam naar het zuiden van Zweden en later naar het noorden van Finland. Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich in de loop van de week uit tot over een groot deel van het vaste land van Europa. In het weekeinde lijkt het erop dat een zwak front op de noordflank van de rug ons aandachtsgebied nog weet te bereiken. Daarna stelt zich een zuidwestelijke stroming in.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Met het wegtrekken van het Noordzeelaag zien we dat de neerslagkansen afnemen. Verder krijgt de zon meer kans en dat is meteen merkbaar aan de temperatuurpluim die een stijgende trend vertoont richting normale waarden. Op de langere termijn zien we dat met name landinwaarts de kans groot is op temperaturen boven normaal waarbij er nog steeds een aantal members zijn die ruim boven de 30 graden uitkomen. In de staafdiagrammen is te zien dat voor enkele locaties er een kleine kans is op temperaturen boven de 35 graden.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Perioden met zon, nu en dan een bui en middagtemperaturen rond 20 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een weertype met geregeld zon, slechts een enkele bui en op veel plaatsen temperaturen oplopend tot boven normaal.
Bron: http://www.knmi.nl
Hier de laatste drie 15 daagse EC-pluimen met dezelfde dagen recht onder elkaar en gelijkgemaakte rasters. De oudste boven en die van vanavond onder. De enige voorzichtige conclusie van mij is dat het aanstaande vrijdag aardig warm kan worden en voor de rest...ach dat zien we de komende dagen nog wel. Ik heb mijn onzekerheidsbalk er maar weer eens onder gezet.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Middagtemperaturen rond of boven 35º komen in ons land niet al te vaak voor. Voor het wel en wee van de gemiddelde Nederlander is het te hopen dat dit ook zo blijft!
De laatste dagen opteren diverse weermodellen echter op ‘zinderende maxima’ vanaf de maandwisseling. Het gemak waarmee een deel van weerkundig Nederland aan de haal gaat met deze ‘virtuele hitte’ (er werd al gezinspeeld op temperaturen tot 40º) verbaast mij. We hebben immers nog een week te gaan en waar is het historisch besef?
Speculeren op maxima tussen 37 en 40º terwijl het kwik nog nooit ergens de grens van 39º heeft bereikt lijkt mij klimatologisch niet verantwoord.
Dat het kwik volgende week flink kan gaan uitpakken lijkt overigens aannemelijk. Boven het Europese vasteland wordt namelijk een hoogterug in de steigers gezet en op de westflank van dit systeem wordt (zeer) warme lucht naar onze streken getransporteerd.
Vanwege de nabijheid van het polaire front lijkt een stabiele zomerse periode vooralsnog onwaarschijnlijk. Van tijd tot tijd kunnen er namelijk fikse donderbuien tot ontwikkeling komen.
sorry vergeten te vermelden (Jan Visser) dus
KNMI: Vooruitzichten lange termijn
woensdag 01 juli tot en met woensdag 08 juli
Vrij grote kans (circa 50%) op maxima boven normaal, met iedere dag circa 30% kans op neerslag.
Het is nog steeds met allemaal redelijk veel onzekerheid omgeven, maar minimaal 1 tropische dag (waarschijnlijk wel meerdere, of wellicht een hittegolf?) zit ertoch echt wel in in volgende week!
Ook uiteraard goede kansen op onweer vanaf midden volgende week, maar het is imho veel te ver weg om daar nu al een goede uitspraak over te doen.
Ook de meerdaagse KNMI guidance is erg positief:Citaat van KNMI Synoptische ontwikkeling
Een hoogterug ligt vanaf het Iberisch Schiereiland richting Frankrijk en de Britse Eilanden. Deze rug vlakt af, waardoor storingen van tijd tot tijd weten door te dringen tot onze omgeving. Na het weekend komt een hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan dichterbij en komt er een uitgesproken zuidwestelijke stroming op gang, waarin steeds warmere luchtmassa wordt aangevoerd. Volgende week woensdag wordt er een Spaanse pluim berekend door de operationele run, met een thetaw850 van 19 C boven het zuidoosten, voorafgaand aan een koufront.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Na het weekend gaat de stroming om naar zuidelijke richtingen en wordt steeds warmere lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag zien we dat de kans op een tropische dag in het zuiden toeneemt, maar desondanks door een klein aantal (nog geen 10%) van de leden ondersteund wordt. De synoptische situatie van de oper wordt desondanks wel door circa 1/3 van de leden ondersteund, terwijl de overige leden ofwel een minder krachtige zuidelijke stroming hebben, of een meer maritieme component hebben. Ook al is het nog ruim een week weg, de kans op een tropische dag lijkt groter te zijn dan het ensemble aangeeft, vooral in acht nemende dat EC de dagelijkse gang met name aan het begin van warmere periodes nog altijd onderschat. De kans op zware onweersbuien met bijbehorende fenomenen, die bij een synoptische situatie horen zoals hierboven geschetst, lijkt op dit moment nog niet groot. De oper komt in het zuidoosten lokaal met behoorlijk wat schering en CAPE, maar dit wordt nauwelijks ondersteund door het ensemble. Synoptisch gezien dus een potentieel interessante situatie, maar op dit moment nog geen objectieve aanwijzingen voor iets anders dan een gebruikelijk zomers onweer. Ook hierna zijn de warmere oplossingen in de meerderheid en doordat we veelal aan de rand van een rug boven Europa liggen, zijn de storingen die ons weten te bereiken niet heel actief.
Samenvatting meerdaagse-periode:
In de loop van vrijdag regen, zaterdag temperaturen iets onder normaal. Daarna steeds verder oplopende temperaturen naar waardes (ruim) boven normaal en afnemende neerslagkansen.
Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans (circa 50%) op maxima boven normaal, met iedere dag circa 30% kans op neerslag.