De oplettende Onweer-Onliner heeft het misschien sinds een dag of twee al gespot: de indexcijfers voor onweer zijn weer beschikbaar en actueel. Je vind ze voor diverse plaatsen onder 'Weer > Indexcijfers Onweer'. Voor iedereen die nu denkt, man waar heb je het over: de indexcijfers zijn een aantal kernwaarden die de waarschijnlijkheid van onweer aangeven.
We draaien sinds kort een proef met de indexcijfers, die een tijd lang buiten gebruik zijn geweest. Een proef, omdat er een aantal zaken zijn veranderd ten opzichte van vroeger: de indexcijfers worden nu elke 10 minuten opnieuw berekend. Ze zijn dus, als het goed is, actueler. In tijden van grote drukte kan dit overigens tijdelijk vertragen (de server detecteerd dit zelf, en stelt het berekenen uit). Daarnaast is de tweede verandering tevens één van de redenen waarom de cijfers uit de lucht waren en potentieel één van de belangrijkste. Om dat uit te leggen hebben we wat achtergrond informatie over de werking van de berekening nodig.. .
De indexcijfers worden met uitgebreide formules berekend, op basis van actuele temperatuur en nog meer gegevens. In de basis van de berekening liggen de Soundings. (voor de niet kenner: dit is een soort snapshot van de huidige toestand van de atmosfeer). Deze Soundings worden aangeleverd door de diverse weerstations en voor de Soundings van Nederland konden we terecht bij de waarnemingen (scans) van het KNMI. De Soundings van het KNMi zijn niet langer beschikbaar, daarom zijn we uitgeweken naar een nieuw station: Beauvechain, BE (he, gunstig voor jullie belgen!). Dat betekend dat de afstand groter is, en de foutmarge in de Indexcijfers iets hoger. We horen het daarom ook graag of er gekkigheden in de waarden optreden.
Nadeel van het Beauvechain station is, is dat de beschikbaarheid van de data niet altijd optimaal is. Je zult daarom mogelijk vaker (voor een periode) -999 graden bij de convectieve temperatuur tegen komen en wat andere vreemde waarden. Dit treedt doorgaans op tussen 12:00 en 18:00. Er zijn stations met hogere beschikbaarheden, maar deze liggen verder van Nederland en Belgie (Essen, DE en Norderney, DE - dit station ligt op een eiland) en zijn dus eigenlijk ongunstig. De waarden worden hiermee te nadelig beinvloed.
We horen hier graag jullie bevindingen en gebruik. Voor nu... succes met de cijfers voor het aankomende onweersseizoen. Dat gaan we binnenkort met een klapper inluiden!.
Groet,
Exchange.
Klopt, deze lopen nog niet mee - hier gaan we in de toekomst weer naar kijken. De berekeningen zijn iets aangepast op technisch gebied, dus zal ook de wijze waarop de grafieken worden gegenereerd moeten worden bijgeschaafd.
@Stormchaser: Momenteel nog niet, maar aangezien we de data uit een Belgisch station trekken zijn we daar zeker naar aan het kijken.