Sinabung (Indonesisch: Gunung Sinabung) is een stratovulkaan en ligt op het Karo-plateau van het Karo-regentschap, Noord-Sumatra, Indonesië. De vulkaan bestaat uit lavastromen met de samenstelling van andesiet en daciet. In de zomer van 1912 werden fumaroles (uitbarstingen van stoom, gas en lava die langs breuken in de flanken van de vulkaan vrijkomen) waargenomen. Sinds 1600 waren op de vulkaan echter geen grote erupties waargenomen, tot 29 augustus 2010, toen de vulkaan lava en as uit begon te spuwen. De meeste vulkanen in Indonesië behoren bij de Sunda rand, die ontstaan is doordat de Indo-Australische plaat onder de Eurazische plaat is geschoven.
Eruptie van augustus 2010
De vulkaan was gedurende vele jaren inactief waarbij de vorige eruptie plaatsvond in 1600. In augustus 2010 spuwde de vulkaan as de atmosfeer in tot 1,5 km hoog en er werd lava gezien die de krater uitliep. Indonesische autoriteiten meldden "ten minste 18.000 mensen" te hebben geëvacueerd van op en rond de vulkaan uit de grotendeels met gewassen begroeide regio. Ondanks rapportage van afnemende activiteit, zei het hoofd van het vulkanologisch centrum in Indonesië, dat de alarmsituatie op het hoogste niveau van waakzaamheid blijft, vanwege het feit dat wetenschappers weinig kennis hebben van de uitbarstingspatronen van de vulkaan. De dichtstbijzijnde plaatsen naast de vulkaan zijn Kabanjahe en Berastagi. Er werden geen storingen gemeld door luchtverkeersdiensten op de regionale luchthaven Polonia International Airport. Een persoonkwam om het leven als gevolg van ademhalingsproblemen op de vlucht weg van zijn huis.
Bron: Wikipedia
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:53 uur, door Joyce.s
epa
Na een vulkaanuitbarsting in Indonesië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Vanmorgen (plaatselijke tijd) begon de vulkaan Mount Sinabung in de provincie Noord-Sumatra as en gesteente te spuwen, aldus de rampenbestrijdingsdienst. Circa 2.700 mensen die in de omgeving van de vulkaan wonen, moesten de regio verlaten. De autoriteiten kondigden de op een na hoogste waarschuwingsfase af. In 2010 was de Sinabung voor de eerste keer in 400 jaar uitgebroken. Toen moesten rond de 12.000 mensen have en goed achterlaten.
Bron: HLN
Mer dan 15.000 inwoners van Sumatra zijn gevlucht nadat vorige weer de vulkaan Sinabung tot leven kwam. Dikke aswolken komen sindsdien uit de krater. Het vliegverkeer moet de vulkaan vermijden. Er is een waarschuwing afgegeven voor vooral het lokale vliegverkeer met kleine vliegtuigen. Het aantal evacuées sinds de uitbarsting komt op meer dan 15.000 van buiten de gevarenzone van 3 kilometer. De 2.600m hoge vulkaan barstte afgelopen zondag uit, na drie jaar in rust te zijn geweest. Twee dagen later volgde een grote uitbarsting van vulkanisch as en dikke rook tot 3 km hoogte. Er ontstond brand op de hellingen van de vulkaan.
© onweer-online
Bron: Prince George Citizen
Een official van de rampenbestrijding meldt, dat de Sinabung vulkaan in het westen van Indonesië een kolom van donker vulkanisch materiaal hoog de lucht in heeft gespuwd. Dit gebeurde weken nadat de inwoners van de omliggende dorpen gevlucht waren voor een uitbarsting. Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het nationaal bureau voor mitigatie meldt, dat de explosie van donderdag een kolom van 3 km hoog heeft gesproken, Er zijn geen meldingen van schade of gewonden. Volgens een plaatselijke woordvoerder zijn de dopren, bomen en boerderijen rond de 2.600m bedekt met een dikke laag grijze as. Er zijn meer dan 3.300 mensen uit 11 zwaar getroffen dorpen getroffen. Afgelopen maand moesten meer dan 15.000 mensen de regio ontvluchten toen de vulkaan tot leven kwam. De Sinabung is één van de 129 actieve vulkanen in Indonesië.
© onweer-online
Bron: My Mother Lode
De vulkaan Sinabung op Sumatra heeft wederom een kolom van as de lucht ingespuwd. De dorpelingen, die net waren teruggekeerd sinds de vorige uitbarsing, moesten opnieuw vluchten. Dikke grijze as van de uitbarsting van afgelopen nacht bedekt meerdere boerderijen in het Karo district. Er zijn geen gewonden gevallen. In september moesten bIjna 15.000 mensen hun woningen ontvluchten wegens een uitbarsting van de vulkaan.
© onweer-online
Bron: Earhtweek
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Minstens 1.500 mensen zijn op de vlucht geslagen voor een vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Sumatra. Boven de krater van Mount Sinabung stijgt een zeven kilometer hoge aswolk op. Dat deelde de rampenbestrijdingsdienst vandaag mee.
De inwoners uit vier dorpen in een omtrek van drie kilometer werden in veiligheid gebracht. Eind september hadden al rond de 13.000 mensen in de onmiddellijke omgeving van de vulkaan hun huizen moeten verlaten.
De 2.460 meter hoge Mount Sinabung was in augustus 2010 voor de eerste keer in meer dan 400 jaar uitgebroken. Verschillende mensen kwamen toen om het leven. De Indonesische archipel telt de meeste vulkanen ter wereld. In de zogenoemde Ring van Vuur van de 5.000 kilometer lange eilandenstaat liggen bijna 500 vulkanen, waarvan er rond de 130 actief zijn.
Bron: HLN
In het westen van het Indonesische eiland Sumatra is de vulkaan Sinabung voor de derde keer in evenveel maanden tijd uitgebarsten. Honderden mensen uit verschillende dorpen rond de vulkaan zijn geëvacueerd. De vulkaan spuwt tot zeven kilometer ver as. De Sinabung was ook nog in augustus 2010 actief, daarvoor was hij maar liefst vier eeuwen lang inactief. De meest dodelijke vulkaanuitbarsting in Indonesië was op het eiland Java in de dichtbevolkte stad Yogyakarta, toen vielen er 350 doden.
Bron: HLN
Meer dan 5.000 mensen zijn in de afgelopen dagen op de vlucht geslagen wegens de onrustige vulkaan Sinabung op Sumatra. De vulkaan spuwt al sinds het begin van de maand gloeiende asdeeltjes, stenen en lava uit. De bewoners in het naburige Karo district zijn - voor het eerst sinds de vorige eruptie in 2010 - geëvacueerd. De mensen voelen zich niet veilig en vluchten. Zij geven de voorkeur aan om in opvangcentra, kerken en moskeeën hun veiligheid te zoeken. Naar verwachting zal het aantal evacuees in de komende dagen stijgen.
© onweer-online
Bron: Times of India / Business Insider | Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:54 uur, door Joyce.s
Twee vulkanen op het Indonesische eiland Sumatra roeren zich de afgelopen dagen behoorlijk. Nadat al enkele duizenden mensen geëvacueerd moesten na een uitbarsting maandag van de Sinabung in Noord-Sumatra, was het woensdag de beurt aan de Marapi in West-Sumatra.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Sinabung op Noord-Sumatra. © EPA.
De Marapi barstte woensdagochtend (lokale tijd) uit. Omwonenden moeten van de autoriteiten 3 kilometer afstand houden van de krater, meldde het Indonesische persbureau Anatara. Boven de vulkaan stijgt dikke grijze rook op tot een hoogte van enkele honderden meters.
Hevige erupties van de Sinabung in Noord-Sumatra leidden maandag al tot de evacuatie van meer dan 4000 mensen. Bij een van de uitbarstingen spuwde de vulkaan as tot een hoogte van zo'n 4 kilometer.
Stromen lava liepen over de berghellingen tot op 500 tot 1000 meter van de krater. Het dorp Gurukinayan raakte bedekt onder een laag vulkaanas. Beide vulkanen op Sumatra zijn de afgelopen maanden al behoorlijk onrustig.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
In de Indonesische provincie Noord-Sumatra hebben meer dan 5.000 mensen hun woningen verlaten na een reeks vulkaanuitbarstingen. De Mount Sinabung (2.460 meter), in het district Karo, is sinds september erg actief. Daarom hebben de autoriteiten het alarm opgetrokken naar het op een na hoogste niveau.
Donderdag spuwde de vulkaan puin en as tot 7.000 meter hoogte in de lucht, aldus Sutopo Nugroho, woordvoerder van het nationaal rampenagentschap. Stromen lava liepen over de berghellingen tot op 500 tot 1000 meter van de krater. ‘De frequentie van de uitbarstingen veroorzaakt onrust bij de bevolking, die veiligheid zoekt in kerken, moskeeën en andere gebouwen, weg van de vulkaan.’ Er zijn tot dusver geen slachtoffers. Mount Sinabung was gedurende 400 jaren een slapende berg tot de eerste eruptie in augustus 2010.
Indonesië telt bijna 130 actieve vulkanen en vulkaanuitbarstingen zijn er een vrij gewoon fenomeen.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 15 november 2013, 09:02 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Weken na de eerste zware uitbarstingen van de Sinabung vulkaan kunnen de bewoners nog steeds niet terug naar hun huizen door aanhoudende zware uitbarstingen. Sinds de uitbarstingen vanaf september zijn 5000 mensen gevlucht en het aantal vluchtenden neemt toe. Het vulkaanas heeft al duizenden hectare landbouwgrond vernietigd en voor miljoenen schade aangericht rondom de vulkaanberg. Buiten de neerdalende as komen er ook veel grote hete stukken as neer rondom de berg en rollen er grote lavastenen brandend van de berg. Vulcanisten zien nu ook lavastromen van de berg stromen waardoor men ook meer wegen rondom de berg uit voorzorg heeft afgesloten.
@Onweer-Online
Bron:Earthweek
Newstainment | Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:54 uur, door Joyce.s
De vulkaan de Sinabung is in de afgelopen uren maar liefst 8 keer uitgebarsten. Het regent rotsblokken in de omgeving. De Sinabung is al sinds afgelopen september onrustig. Gisteren begon de vulkaan in volle kracht zijn kunsten te vertonen. Gloeiend rode as en stenen schieten tot 5 kilometer de lucht in. Afgelopen nacht zijn duizenden mensen hun huizen ontvlucht. Het totale aantal evacuées komt hiermee op rond de 12.300 mensen. De mensen raakten gisteravond en afgelopen nacht in paniek toen de uitbarstingen vergezelgd werden door harde donder-achtige geluiden en trillingen. Er zijn geen gewonden gevallen tot nu toe.
Het vulkanologisch agentschap heeft het alert niveau voor de vulkaan verhoogd tot het hoogste niveau. Dit houdt in, dat er op korte termijn een gevaarlijke uitbarsting wordt verwacht. De regering roept de mensen, die binnen een straal van 5 km wonen, het gebied te verlaten.
© onweer-online
Bron: Channel News Asia
Villagers sit on a truck as they evacuate to a safe spot, as Mount Sinabung spews ash into air at Aman Teran village in Karo district, Indonesia's North Sumatra province, November 24, 2013.
Villagers carry their belongings as they walk to an evacuation centre, as Mount Sinabung spews ash to the skies above, at Aman Teran village in Karo district, Indonesia's North Sumatra province,
Villagers carry their belongings as they walk to an evacuation centre,
Bron: Reuters | Gewijzigd: 27 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
Steeds meer mensen worden op het Indonesisch eiland Sumatra op de vlucht gedreven door hete gaswolken boven de vulkaan Sinabung. Vandaag stootte de vulkaan een 3.000 meter hoge aswolk uit, aldus een woordvoerder van het vulkanologisch instituut. De autoriteiten gelastten de evacuatie van 17 bijkomenden dorpen.
De actieve vulkaan Sinabung. © belga.
Duizenden mensen zijn al op de vlucht geslagen. In totaal moesten volgens de rampenbestrijdingsdienst tot nog toe al 15.000 mensen hun dorpen ontruimen. Voor hen werden noodverblijven ingericht.
De bijna 2.500 meter hoge vulkaan was na 400 jaar in augustus 2010 weer ontwaakt. Hij spuwde gas, en lava vloeide over de kraterrand. Vervolgens werd het weer wat rustiger. Sinds september is hij echter weer actief. Begin november slingerde hij een 7.000 meter hoge pluim as de lucht in.
Indonesië bezit bijna 130 actieve vulkanen. Pas vorige week spuwde ook een van de meest actieve vulkanen op Indonesië, de Merapi bij de stad Yogyakarta op het eiland Java, een aswolk uit. Sindsdien is het weer rustig.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Meer dan 18.000 mensen worden geevacueerd nadat de activiteit van de Sinabung vulkaan ernstig toeneemt. Na de laatste zware eruptie's heeft het PVMBG het waarschuwingsniveau verhoogd van level 3 naar het hoogste level 4. Een extra 11.618 bewoners zijn geëvacueerd vanuit 19 dorpen in de omgeving van de vulkaan en het grensgebied rondom de vulkaan. De veiligheidszone is vergroot van 3 naar 5 km radius. Vanmiddag 14;00 plaatselijke tijd vond een zeer zware eruptie plaats, die de gaswolken tot 8 km hoogte deed opstijgen. In totaal zijn er 180.000 z.g. gezichtsmaskers uitgedeeld aan de bevolking voor bescherming. Er worden hulpgoederen gestuurd naar de bewoners van de geëvacueerde dorpen.
@Onweer-Online
bron:fewwworldpress | Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:56 uur, door Joyce.s
De Indonesische vulkanologische dienst (VSI) meldt, dat de seismische activiteit van de Sinabung in de afgelopen dagen aanzienlijk berhoogd is. Aan de oppervlakte is de vulkaan relatief rustig. Uit de krater is enkel een gaspluim met enige asdeeltjes waarneembaar. De aardbevingen suggeren, dat nieuwe magma aan het stijgen is en mogelijk (grote) explosies kan veroorzaken. De bevingen met een lage frequentie, de zogenaamde hybride aardbevingen, zijn karakteristiek voor beweging van vloeistof binnen de vulkaan. Het aantal van deze bevingen is gestegen naar 1000 per dag. Tevens zijn er aanhoudende vulkanische trillingen (interne vibratie) op de middenniveaus geregistreerd. Deformatie metingen met tilt-meters op de noordelijke en oostelijke flanken en EDM (elektronische afstand meters) laten een fluctuerende trend van inflatie zien. Dit houdt in, dat er een massa magma zich binnendringt op geringe diepte. De gevarenzone is uitgebreid naar een radius van 5 km. De vulkaan blijft op het hoogste alertheidsniveau. De luchtvaartcode blijft eveneens rood.
Seismische activiteit
© onweer-online
Bron: Volcano discovery
De Sinabung vulkaan is de laatste dagen relatief kalm. Het enige wat de vulkaan momenteel produceert is een stoompluim, waarbij soms as gemengd is. Lokale media spreken over een nieuwe lavakoepel op de top. Het bewijs hiervoor (zwakke rode gloed in het donker en slechte foto's) is gering. De nieuwe lavakoepel moet nog bevestigd worden. Aan de andere kant is het een perfect realistisch scenario: Nadat de vulkaan "zijn keel opgeschoond heeft" tijdens de laatste uitbarstingen, stijgt er langzaam stroperig lava langzaam naar de oppervlakte en bouwt zich een lavakoepel op bij de ontluchtingsgaten.
© onweer-online
Bron: Volcano Discovery
VSI confirmed that a new lava dome (a mass of viscous magma accumulating at the vent) has made its appearance on the northern crater of the volcano. It had a height of 56 meters and diameter of 105 meters on 26 Dec. Its volume was estimated to about 1 million cu meters, and the growth rate at 3.5 m3/second.
A major risk posed by the dome will be block-and-ash (pyroclastic) flows caused by collapse of the instable mass, once it surpasses the rims of its crater. Another hazard, often related to the previous, are explosions of trapped pressurized gas. Whether the new lava dome will produce such potentially large explosions, will depend on how gas-rich the currently erupting magma is and how effective degassing through fissures, cracks etc. works. But most similar eruptions have almost always included significant explosive activity at some point and extreme caution should be taken around the volcano. In particular, all valleys radiating from the summit area should be avoided at all times.VSI recommends not to approach the volcano within 5 km radius (which in the case of a larger pyroclastic flow is not sufficient at all) and more than 17,000 people from about 20 villages remain evacuated.
Bron: Volcano discovery
Marga: Vertaling volgt