Hier en daar waren zwakke lichtflitsen te zien, soms een lichtspoor, maar van een 'sterrenregen' was in de nacht van vrijdag op zaterdag geen sprake. Het ruimtegruis afkomstig van de komeet 209P/LINEAR, lijkt inderdaad Nederland gepasseerd te hebben, maar het door liefhebbers gehoopte spektakel bleef uit. Dat blijkt uit verslagen van een tiental deskundigen die de nacht opbleven om de hemel af te speuren.
Vooral in het noorden van het land waren meerdere vallende sterren te zien. Feddrik van Dellen telde in het uiterste noorden van Friesland onder een heldere hemel ongeveer 1 meteoor per 13 minuten. In totaal nam hij zo'n 16 meteoren waar. In het uiterste puntje van Noord-Holland was een 'heldere vuurbol met een oranje-rode kleur' te zien, liet een andere waarnemer weten. Vanaf de Volkssterrenwacht in Bussloo (Gelderland) zagen waarnemers een heldere meteoor die waarschijnlijk afkomstig was van de nieuwe zwerm. Op sommige plaatsen in Nederland gooide een bewolkte hemel roet in het eten, zoals in Uden (Brabant) en Nijmegen. Op andere plaatsen in ons land waren onder een heldere hemel slechts enkele meteoren met het blote oog te bewonderen.
Volgens deskundigen was in Nederland alleen een uitloper van de meteorenzwerm te zien. Het hoogtepunt van de zwerm wordt verwacht tussen 9.00 uur en 10.00 uur Nederlandse tijd en zal naar verwachting in Amerika te zien zijn. De meteorenzwerm die de aarde momenteel passeert hoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals de bekende Perseïdenmeteoren die ieder jaar in augustus te zien zijn, en is daarom uitzonderlijk. De deeltjes uit deze zwerm zijn in de negentiende en vroege twintigste eeuw losgeraakt van komeet 209P/LINEAR.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Dat klopt, je kan het volgen op het detectiesysteem van MIRA (vertikale strepen), omstreeks 7 uur kwam het goed op gang:

Ik ben rond 00:30 een half uur buiten geweest omdat het toen begon te bewolken en ik hoopte er toch nog iets van te zien, maar heb geen enkele meteoor gezien. Mijn zicht op het noorden is in elk geval niet al te best door de straatverlichting, maar ook op het detectiesysteem was er niet echt meer te zien dan op een gewone dag.
Het had een van de meest intense meteorenregens van het decennium moeten worden, maar er was door bewolking weinig van te zien. Urenlang keken liefhebbers en sterrenkundigen hoopvol naar de hemel, maar het was voor velen van hen tevergeefs. Zij zagen hooguit wat zwakke lichtflitsen.
Vooral in het noorden van het land hadden mensen geluk. Daar zijn wel enkele vallende sterren gezien.
Het hoogtepunt van de meteorenregen was sowieso niet in Nederland te zien. Dat lag tussen 08.00 en 10.00 uur Nederlandse tijd, toen het hier al licht was.
Teleurgesteld
Amateur-astronoom Tido van der Laan uit het Groningse Bellingwolde heeft de hele nacht gezeten in zijn tot sterrenwacht verbouwde tuinhuisje. Hij had zich verheugd om de 209P/LINEAR-meteorenzwerm te zien. "De een zei dat er 400 vallende sterren per uur zouden langskomen, een ander sprak zelfs van 1000 per uur. Zo veel meteoren in een keer, dat komt zelden voor. Dat heb ik nog nooit gezien." Om 03.00 uur gaf Van der Laan het maar op, toen de natuurlijke spelbreker de kop opstak: te veel bewolking. Zonder een vallende ster te zien, ging hij teleurgesteld naar bed.
Bron: NOS

The shower is expected to peak on May 5-6 when our planet passes through the heart of the debris stream. Unfortunately, not all of the eta Aquarids are fireballs. A typical meteor from Halley's Comet is about as bright as the stars of the Big Dipper--not so easy to see in the glaring moonlight.
Nevertheless, sky watchers could still see dozens of meteors. The best time to look is before before local sunrise on May 6th. Eta Aquarids are fast, moving at 66 km/s (148,000 mph), and often trace long bright paths across the sky. Set your alarm and enjoy the show.
bron: spaceweather.com