Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
31 december 2014, 15:00 uur | Bericht #447306
Gisteren viel het me al op en vandaag maar even een foto geschoten van dit verschijnsel.

Is het meer mensen opgevallen dat er muggen aan het dansen zijn in de zon vandaag?
ik dacht zelf dat dit pas gebeuren kon wanneer de temperatuur ~+15 gr is.
Hier in Breda is het nu +3 gr(in de schaduw op neushoogte.)
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:02 uur, door Joyce.s
Firstwing
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
31 december 2014, 15:10 uur | Bericht #447307
ik zag hier hetzelfde gisteren, toch wel vreemd:o
Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
4 januari 2015, 21:00 uur | Bericht #447456
Nog nooit van gehoord dus even op onderzoek uitgegaan:

Als je in deze tijd muggen ziet dansen in de zon, dan zijn het waarschijnlijk winterpluimantennemuggen (Trichocera hiemalis). Kleine wintermuggen waarvan de vleugels langer zijn dan het achterlijf. In tegenstelling tot de gewone muggen leven de larven van deze mug niet in het water maar in rottend plantenmateriaal. Ook kom je ze regelmatig in huis tegen, zoals in mijn geval rustend op een deur.

Bron: bertpijs.nl

Steken doen deze muggen niet. Voor wie het interessant vindt, hier nog een stukje gevonden:

Trichocera zijn er het hele jaar door, maar pas in de winter vallen ze op. Volwassen muggen zijn actief van de herfst tot het voorjaar. Ze kunnen tegen hevige kou en voelen zich bij koel weer op hun best. Het zijn de bekende wintermuggen, die in zwermpjes dansen op mooie winterdagen. Dat in zwermpjes dansen doen meer muggen en meestal zijn het met name de mannetjes, zeker bij de wintermuggen. Ze trekken de aandacht, omdat juist in hun actieve periode weinig andere insecten te zien zijn, en dansende muggen in de winter verbazing wekken. De dooimug danst bij voorkeur boven ontdooide plekken. Ze geeft de voorkeur aan een donkere ondergrond. De sneeuwmug daarentegen danst juist boven een wit vlak, een sneeuwtapijt bijvoorbeeld, als dat voorhanden is. Ze behoren allebei tot verschillende soorten, overal gewoon in de wintermaanden.

De larven leven voornamelijk in herfst en lente in vochtige aarde, in rottende plantendelen, in gistende vloeistoffen, zwammen, kadavers en poep, in grotten bijvoorbeeld in de uitwerpselen van vleermuizen.

Bron: trouw.nl

Zo leren we nog is wat, op een weerforum :D
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 747
Lid sinds: 7 aug. 2006
5 januari 2015, 10:14 uur | Bericht #447469
SUPER, idd weer wat geleerd
Kunnen de horren toch wel weg dus!
 
Firstwing
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 januari 2015, 10:53 uur | Bericht #449002
Aarde laat 'boer' tijdens beving
Tijdens aardbevingen ontsnapt er een flinke hoeveelheid broeikasgas uit de bodem. Dat melden Amerikaanse seismologen in het nieuwste nummer van Earth and Planetary Science Letters. Het gas, tetrafluoromethaan, is een van de sterkste broeikasgassen. Het wordt deels door de mens geproduceerd maar nu toe was het een raadsel waar de rest vandaan kwam. Het tetrafluoromethaan komt in hoeveelheden omhoog die geen invloed hebben op het klimaat als geheel, maar het fenomeen moet volgens de onderzoekers wel worden toegevoegd aan de klimaatmodellen om die zo exact mogelijk te houden.

Onrustige aardkorst
De Amerikanen maten verhoogde tetrafluoromethaanconcentraties rondom een poel bij een actieve vulkaan in de Mojave-woestijn in Californië. In de poel zelf bleek de concentratie ook hoog. Voor deze studie maten ze tetrafluoromethaanconcentraties op andere plekken waar de aardkorst onrustig is. Daarmee bevestigden ze hun hypothese. Zoals gezegd hebben deze 'aardboeren' op de korte termijn geen effect op het klimaat, maar, zeggen de onderzoekers, de hoeveelheid gas die over langere tijd in de atmosfeer opbouwt kan dat wel hebben.

NU.nl
#KeepOnSmiling
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
19 januari 2015, 11:37 uur | Bericht #449007
In Kameroen is het in 1986 gebeurd. Daar vielen ruim 1700 doden. In de onderste watermassa van het meer was koolstofdioxide van vulkanische herkomst opgehoopt. Dit kwam plotseling vrij toen het zich met het oppervlaktewater vermengde. Er was wel verdeeldheid over het mechanisme dat deze vermenging veroorzaakte. De een zegt dat het gaat om een aardverschuiving, terwijl de ander het houdt op vulkanische activiteit.

Deze gebeurtenissen zijn ook al voorgekomen (met doden als gevolg) in Lake Monoun in 1984 en in midden Java in 1979.
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
14 april 2015, 14:14 uur | Bericht #453770
Ongeveer 150 witlipdolfijnen zijn gestrand en om het leven gekomen op de stranden van Hokota, ten noordoosten van Tokio. Ondanks inspanningen om de dieren te redden zouden volgens de media slechts drie nog in leven zijn. Het fenomeen jaagt de bevolking van Japan ook schrik aan, want in 2011 gebeurde vlak voor de aardbeving en tsunami iets gelijkaardigs. De meeste dolfijnen waren nog in leven toen ze zijn gevonden, maar de dieren bleken erg verzwakt. Vrijwilligers probeerden hen met emmers water nog te redden, maar bijna alle dolfijnen zijn omgekomen. De nog levende dieren zijn opnieuw in het water vrijgelaten, de anderen zijn begraven.

Het gebeurt wel vaker dat dolfijnen of walvissen stranden, maar het blijft toch een vreemd fenomeen. Volgens Tadasu Yamada, een wetenschapper in het Nationaal Museum voor Natuur en Wetenschap, kunnen dieren de weg kwijt raken door de sonargolven die schepen uitzenden. "We zien een of twee walvissen per jaar aanspoelen, maar dit is de eerste keer dat we er meer dan honderd op een strand hebben gezien", verklaart een agent van kustwacht.


En toch vrezen sommige Japanners nog een andere verklaring. In 2011, zes dagen voor de Japanse oostkust door een aardbeving en tsunami werd getroffen, verschenen ongeveer 50 witlipdolfijnen op de Japanse stranden. Door die zelden geziene ramp kwamen zo'n 19.000 mensen om het leven. In Fukushima was het de trigger die tot een kernramp zou leiden. De wetenschap heeft dan wel niet bewezen dat aardbevingen dieren ook genoeg kunnen desoriënteren om hen te doen stranden, de theorie leeft op de sociale media.

Bovendien omdat de wetenschap zelf voorlopig nog geen verklaring heeft voor het stranden van de 150 witlipdolfijnen. Onderzoek op de overleden dieren toont geen tekenen van ziekten. Het is wel al vaker gebeurd dat een zware aardbeving enkele dagen na het stranden van dieren voorkomt. Ook in 2011 strandden meer dan honderd grienden op een strand in Nieuw-Zeeland. Twee dagen later zou een aardbeving de stad Christchurch zwaar treffen.

De Japanse overheid maant de bevolking aan tot kalmte, aangezien die andere gevallen voorlopig louter aan toeval te wijten zijn. Maar wie aan de kust woont, zal de komende dagen waarschijnlijk toch goed naar de zee kijken.

Link artikel:  http://newsmonkey.be/article/38291
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
16 april 2015, 17:18 uur | Bericht #453825
Following up this article.. [Photo] 160 dolphins went aground in Ibaraki / Same as 1 week before 311 [URL]

 
According to National Science Museum, most of the inspected 17 dolphins had their lungs in ischaemia state.

The researching team, which consists of approx. 30 experts, performed autopsy inspection on 17 dolphins.

The chief of the researching team stated “Most of the lungs looked entirely white”. She commented though internal organs were generally clean without any symptoms of disease or infection, but most of the lungs were in ischaemia state. She said “I have never seen such a state”.

 Most of the 160 dolphins died by the evening of 4/11/2015.
http://fukushima-diary.com/2015/04/most-of-the-inspected-dolphins-had-lungs-in-ischaemia-state-as-entirely-white/ | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:02 uur, door Joyce.s
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
16 april 2015, 17:27 uur | Bericht #453826
Hopen dat er maar geen tsunami van komt... In ieder geval zal ik het nieuws goed in de gaten houden want ik vind tsunami's "leuk" ( of beter, interessant).
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
22 april 2015, 23:10 uur | Bericht #453918
Paar dagen later : " Tsunamiwaarschuwing bij Japan door onderzeese aardbeving". Is dat toeval? Zou er werkelijk een connectie zijn tussen het aanspoelen van de dolfijnen en een tsunami? In ieder geval lijkt het er wel sterk op.

 
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Woonplaats: Kapellen (Antw.)
Berichten: 67
Lid sinds: 9 jun. 2014
24 april 2015, 18:27 uur | Bericht #453958
Dat is echt vreemd, maar er is tot nu dus niets gebeurd ?
1 Life => LIVE IT !
- April 2015: Tornado's, zwaar onweer en hevige regenval in Texas
- Augustus 2015: Prachtige, intense onweersmaand
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
24 april 2015, 18:52 uur | Bericht #453959
Citaat van Aaron Hendrickx, vrijdag 24 april 2015, 18:27 uur Dat is echt vreemd, maar er is tot nu dus niets gebeurd? Foutje verwijder dit bericht. Cursor zat vast. Excuses voor het ongemak. | Gewijzigd: 24 april 2015, 18:53 uur, door BertD
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
24 april 2015, 18:54 uur | Bericht #453960
Citaat van Aaron Hendrickx, vrijdag 24 april 2015, 18:27 uur Dat is echt vreemd, maar er is tot nu dus niets gebeurd ?
Jawel ongeveer 1 week geleden was er een onderzeese aardbeving met een tsunamiwaarschuwing. (Zie artikel van Joyce!). Er is echter geen tsunami geweest alhoewel het wel 6.8 op richter was. 
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 april 2015, 19:03 uur | Bericht #454096

© National Science Foundation.

In de McMurdo Dry Valleys op Antarctica is een bloederige stroom te zien die wetenschappers tot voor kort voor een raadsel stelde. Lang werd gedacht dat algen de lugubere waterval kleurden, maar niets is minder waar.


"Ik bestudeer de bloedwaterval al lang en het is altijd een mysterie geweest", stelt Jill Mikucki, die samen met haar team van de universiteit van Tennessee wist te achterhalen hoe de felrode stroom ontstaat.

Met dank aan een elektromagnetische sensor die bevestigd werd aan een helikopter, konden ze de temperatuur en het vochtgehalte van de vallei onderzoeken. Zo ontdekten ze de oorsprong van de 'Blood Falls': extreem koud en zout grondwater dat omliggende meren verbindt in een grootschalig ondergonds netwerk. Het bevat zeer waarschijnlijk microbieel leven dat bestand is tegen extreme omstandigheden. De rode tint zelf ontstaat door ijzeroxide.

Voor Mikucki is dit echter nog maar het topje van de ijsberg. "De bloedwatervallen zijn eigenlijk niet meer dan een kleine uitschieter in een veel spannender geheel", klinkt het. Haar onderzoek blijkt namelijk ontzettend relevant te zijn voor de verkenning van planeten als Mars, waar recent ook sporen van een waternetwerk werden gevonden. 

"Als we leven op een andere planeet gaan vinden, zal dat zeer waarschijnlijk hard lijken op wat we tegenkomen op Antarctica. De ondergrond is zeer aantrekkelijk als je denkt aan buitenaards leven. Het is misschien koud en donker, maar het beschermt tegen de barre omstandigheden aan de oppervlakte", luidt de analyse.

Bron: http://www.hln.be
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
4 mei 2015, 09:35 uur | Bericht #454267
Het is heel apart om te zien!
Hier nog een aparte, een vulkaan die blauwe lava spuwt:


Een vulkaan die blauwe lava spuwt. Het klinkt niet alleen ongelofelijk, het ziet er ook onvoorstelbaar mooi uit. En toch is het geen trucage: bij de Kawah Ijen-vulkaan op Java borrelen ’s nachts felblauwe vlammen naar boven. De kleur is afkomstig van zwavel, dat bij contact met de lucht ontvlamt. De vlammen kunnen tot wel 1,5 meter hoog worden. Het gesmolten zwavel druipt langs de stenen naar beneden.

Fotograaf Olivier Grunewald bezocht de vulkaan en schoot een aantal prachtige beelden (zie hieronder). Daarnaast zal de vulkaan het onderwerp zijn van een nieuwe Franse documentaire, waarvan boven een videofragment te zien is.
Mijnwerkers die zwavel winnen nabij de vulkaan, wachten tot het goedje is afgekoeld. Vervolgens breken ze stukken af die ze kunnen vervoeren. Het is geen veilig klusje: de dampen in het gebied zijn giftig.

Fotograaf Olivier Grunewald

Fotograaf Olivier Grunewald
Fotograaf Olivier Grunewald

Fotograaf Olivier Grunewald
bron:http://www.newscientist.nl/ | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:03 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 352 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 352, lezen 3 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden