In een stad buiten de hoofdstad Kathmandu is volgens een getuige een kind omgekomen, toen een standbeeld omviel. In de hoofdstad zijn gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, ingestort. Volgens regeringsfunctionarissen zijn er tientallen mensen met botbreuken of andere verwondingen opgenomen in het belangrijkste ziekenhuis van Kathmandu.
Het epicentrum van de beving lag op ongeveer 2 kilometer diepte in een gebied rond 80 kilometer ten oosten van de stad Pokhara in Centraal-Nepal. De schok werd ook in de hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld. In het grensgebied met Nepal zou een 15-jarig meisje zijn gestorven, nadat de muur van een huis op haar was terechtgekomen.
'Tientallen mensen vast in beschadigde toren'KATHMANDU - Zeker vijftig mensen zitten vast in de negentiende-eeuwse Dharaharatoren in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat hebben media in het land in de Himalaya gemeld. Het gebouw uit 1832, dat sinds tien jaar voor bezoekers is opengesteld, is ernstig beschadigd door de zware aardbeving die het land zaterdag trof.
De schok heeft aan zeker twee kinderen het leven gekost. In een stad buiten de hoofdstad Kathmandu kwam volgens een getuige een kind om, toen een standbeeld omviel. In het uiterste noorden van India werd een 15-jarig meisje onder een muur bedolven.
De beving had volgens het Amerikaanse geologisch instituut USGS een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op ongeveer 2 kilometer diepte in een gebied rond 80 kilometer ten oosten van de stad Pokhara in Centraal-Nepal. In de hoofdstad zijn diverse gebouwen ingestort.
Volgens regeringsfunctionarissen zijn tientallen mensen met botbreuken of andere verwondingen opgenomen in het belangrijkste ziekenhuis van Kathmandu. De Amerikaanse zender CNN meldde dat in de Himalaya rond de Mount Everest talrijke lawines zijn ontstaan. Het is nog niet duidelijk of er daar slachtoffers zijn.
De schok werd ook in de Indiase hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld.
bron: telegraaf.nl
Nepal is zaterdagochtend getroffen door zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.Dat meldt de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS).
De beving had volgens de USGS een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op ongeveer 2 kilometer diepte in een gebied rond 80 kilometer ten oosten van de stad Pokhara in Centraal-Nepal.
Er volgde ook nog een krachtige naschok van 6,6 op de schaal van Richter, aldus de USGS.
Doden
De aardbeving heeft aan zeker 108 Nepalezen het leven gekost. Dat zegt de politie in een eerste schatting van de omvang van de ramp. Een nieuwssite die zich op cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken beroept, zegt dat er ten minste 120 mensen zijn omgekomen.
In de hoofdstad zijn gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, ingestort. Volgens regeringsfunctionarissen zijn er tientallen mensen met botbreuken of andere verwondingen opgenomen in het belangrijkste ziekenhuis van Kathmandu. Zeker vijftig mensen zitten vast in de negentiende-eeuwse Dhararatoren in Kathmandu, melden lokale media.
De Amerikaanse zender CNN meldt dat in de Himalaya rond de Mount Everest talrijke lawines zijn ontstaan. Het is nog niet duidelijk of er daar slachtoffers zijn.
De Indiase autoriteiten hebben de dood van vier mensen gemeld, telkens twee in de deelstaten Bihar en West-Bengalen.
Buurlanden
De schok werd ook in de hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld, evenals in de Pakistaanse stad Lahore. In het grensgebied met Nepal zou een 15-jarig meisje zijn gestorven, nadat de muur van een huis op haar was terechtgekomen.
De Indiase premier Narendra Modi heeft op Twitter laten weten hulp te willen bieden aan de slachtoffers in het buurland.
Nederlanders
Er zijn nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagochtend weten. Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Daar zijn nog geen meldingen binnengekomen.
Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Nepal zijn, kan het ministerie niet zeggen. Het Himalayaland is populair bij toeristen die er bergen beklimmen of trektochten maken.Door: NU.nl/ANP
bron: nu.nl
http://edition.cnn.com/2015/04/25/world/gallery/nepal-earthquake/
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:39 uur, door Joyce.s
Het dodental van de zware aardbeving die zaterdag Nepal trof, is gestegen tot 1.341.Dat meldt een woordvoerder van de nationale politie van het land.
Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk nog hoger. De minister van Financiën van Nepal rept over mogelijk meer dan 1.400 doden.
Volgens de minister van Informatie zijn grote verwoestingen aangericht in gebieden rond het epicentrum van de beving en komt er uit die gebieden weinig nieuws binnen. Het zoeken naar overlevenden onder de puinhopen van veel ingestorte gebouwen gaat onverminderd door.
Ook in de buurlanden vielen doden. De Indiase regering verklaarde tegenover de BBC dat er in India 35 mensen waren omgekomen. In de Chinese regio Tibet vielen vijf doden.
Ingestorte tempels
De verwoestingen zijn enorm in de hoofdstad Kathmandu en Pokhara, een stad met meer dan een kwart miljoen inwoners vlak bij het epicentrum van de beving.
Tal van huizen maar ook historische gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is. Zeker 1.700 mensen raakten gewond door vallend puin.
De aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, is de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar. De beving gebeurde rond 08.00 uur Nederlandse tijd.
Hulp
De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en om internationale hulp gevraagd. "We hebben steun nodig van verscheidene internationale agentschappen die meer weten en beter uitgerust zijn om om te gaan met noodtoestanden zoals we die nu hebben", aldus de bewindsman.
Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren, aldus een woordvoerder van de organisatie.
Ook hulporganisaties als Oxfam Novib zijn ter plaatse begonnen te kijken wat nodig is. Technisch experts worden vanuit Groot-Brittannië ingevlogen met materieel om te zorgen voor schoon drinkwater, sanitair en noodhulp in de vorm van voedsel.
Verschillende landen hebben hulp toegezegd. Vanuit de VS en India zijn teams onderweg. Probleem wordt mogelijk de mensen en goederen in Nepal te krijgen. De luchthaven van Kathmandu zou schade hebben opgelopen.
Nederlanders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten geschokt te zijn door het enorme aantal slachtoffers van de aardbeving. "Ik leef mee met de bevolking van Nepal en iedereen die is geraakt door dit natuurgeweld. De schokkende beelden van zoveel verwoesting, dood en verderf zijn hartverscheurend", aldus de minister zaterdag.
Of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers, is nog niet bekend. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar nog geen berichten over gehad. Het ministerie doet er alles aan om via lokale contacten te achterhalen of er Nederlandse slachtoffers zijn. Ook wordt nauw samengewerkt met de reisorganisaties en de alarmcentrale voor eventuele bijstand aan Nederlanders ter plekke.
Er zijn momenteel 140 Nederlanders met een reisbureau op vakantie in Nepal. Volgens de reisbureaus zijn zij in ieder geval ongedeerd, zo meldt de NOS. Zo'n 60 tot 70 Nederlanders zijn met reisorganisatie Djoser op vakantie in Nepal. Nog eens 70 Nederlanders zijn met SNP en Fox Vakanties op vakantie.
Het ministerie heeft inmiddels ook het reisadvies aangepast. Nederlanders wordt op dit moment afgeraden om naar Nepal te reizen. Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden, worden door het ministerie geadviseerd daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie.
Nederlandse hulp
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de aardbeving. Op Giro 6868 kunnen mensen hun geld storten. "Er is veel hulp nodig. Er is behoefte aan voedsel, water en medicijnen", zo meldt een woordvoerder van de organisatie.
Unicef heeft Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. De eerste lading hulpgoederen staat klaar om gedistribueerd te worden onder de bevolking.
Ook kinderrechtenorganisatie Save the Children in Nederland opende zaterdag een rekeningnummer voor de ramp, giro 809. Medewerkers zijn zaterdag begonnen met het opstarten van noodhulp, zoals de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen.
Stichting SOS Kinderhulp is ook in actie gekomen om hulp te bieden aan kinderen en families. De stichting is sinds 1960 actief in Nepal.
Door: NU.nl
| Gewijzigd: 25 april 2015, 20:40 uur, door Stefanv
Hulpverlening Nepal wordt logistieke uitdaging
Deze foto is niet meer beschikbaar© afp.
De hulpverlening in het door een zware aardbeving getroffen Nepal wordt geen sinecure en een logistieke uitdaging. Veel mensen wonen er in bergachtig en moeilijk bereikbaar gebied. Het gebied waar het epicentrum lag, is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit veel kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn, zo laat het Rode Kruis-Vlaanderen weten.
De organisatie investeerde de voorbije jaren in "earthquakepreparedness" van de bevolking. Dries Goeminne was één van de trekkers van dat project. "We wisten dat het een kwestie van tijd was. Zo'n aardbeving zat eraan te komen", zegt hij. "Dat weten we, vandaar dat we de bevolking al jaren opleiden wat ze moeten doen voor, tijdens en na een aardbeving."
Rode Kruis-Vlaanderen leerde de voorbije jaren ook meer dan 40.000 mensen in Nepal een intensieve cursus "eerste hulp" aan. Het Nepalese Rode Kruis organiseert op regelmatige tijdstippen massale simulaties, waardoor de hulpverleners zeer duidelijk weten wat ze moeten doen, ook nu. Zo staan er op verschillende plekken in het land, in Kathmandu en ook in Pokhara - waar het epicentrum van de aardbeving lag-, al materiaal klaar "voor het geval dat". Het gaat dan om medisch materiaal maar ook pakketten met schoppen, houwelen en tentzeilen in. Ook voor slachtoffers staan er hulppakketten klaar met dekens, tenten en kookgerei. Dat materiaal wordt nu tot bij de slachtoffers gebracht.
"Ook al zijn er nu slachtoffers gevallen, ik geloof toch dat de 'earthquakepreparedness' ervoor zorgt dat het er minder zijn, dan zonder die alertheid voor aardbevingen en dat de slachtoffers sneller en beter geholpen worden", aldus Dries Goeminne.
Unicef België lanceert intussen een oproep om in de meest dringende noden te voorzien. Giften zijn welkom op BE 31 0000 0000 5555, of online via www.unicef.be.
Bron:http://www.hln.be
"Aardbeving in Nepal niet onverwacht"
GEOLOGIE Dat er in Nepal een zware aardbeving gebeurd is, is geen toeval. Er loopt op die plaats tussen India en Azië immers een belangrijke breuklijn. Twee grote landmassa's duwen er aan een tempo van twee centimeter per jaar tegen elkaar.
© vmma.
Dat in het gebied rond de Himalaya een zware aardbeving gebeurt, is geen verrassing. Er loopt namelijk een belangrijke breuklijn. Die breuklijnen lopen over de hele wereld en ze duiden plaatsen aan waar grote landmassa's tegen elkaar botsen. In het gebied van de aardbeving botst bijvoorbeeld India heel traag tegen Azië. Er bouwt zich daardoor een enorme kracht op die in één keer kan vrijkomen en zo een aardbeving veroorzaakt.
Wetenschappers voorspellen dan ook al lang dat in de regio een grote beving plaats zou vinden, de vraag was enkel wanneer. "De landmassa's bewegen er naar elkaar toe met een snelheid van twee centimeter per jaar, een zware aarbeving kon dus niet uitblijven", zegt Dr. Michel Van Camp van de Koninklijke sterrenwacht.
De beving - en ook de naschokken - zou zelfs tot in ons land gemeten zijn, met uiterst gevoelige apparatuur weliswaar.
Bron:http://www.hln.be
Deelnemers internationale expeditie met Belgen ongedeerd
Deze foto is niet meer beschikbaarArchiefbeeld. © reuters.
AARDBEVING NEPAL Belgische klimmers die in Nepal deelnemen aan een internationale expeditie zijn ongedeerd. Ook de Belgische klimmer Wim Smets laat weten dat hij veilig is.Wim Smets.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© Twitter @WimonK2.
De Makalu (8463 meter) is de op vier na hoogste berg ter wereld. De mythische berg ligt ten oosten van de Mount Everest op de grens tussen Tibet en Nepal.
Bergbeklimmer Wim Smets, die momenteel deelneemt aan een internationale expeditie op de Makalu in Nepal, is veilig in het basiskamp. De aardbeving heeft bij hen geen slachtoffers en geen schade gemaakt. De communicatie met Nepal loopt momenteel moeilijk omwille van technische redenen.
Ook een Belgisch team met acht klimmers, die begin april begonnen aan de Makalu-expeditie, is ongedeerd, zo laten ze weten ophun blog.
Bron:http://www.hln.be
Noodtoestand in Nepal; al meer dan 1400 doden
Deze foto is niet meer beschikbaar
Reddingswerkers in Kathmandu © getty.
Het dodental door de zware aardbeving in Nepal is gestegen tot meer dan 1400. Er zijn zeker 1700 mensen gewond geraakt. Er zijn nog geen berichten over Nederlandse doden, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© ap.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Nepal heeft internationale organisaties om hulp gevraagd. ,,We hebben steun nodig van verscheidene internationale agentschappen die meer weten en beter uitgerust zijn om om te gaan met noodtoestanden zoals we die nu hebben'', aldus de bewindsman. Het zoeken naar overlevenden onder de puinhopen van veel ingestorte gebouwen gaat onverminderd door.
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is geschokt door het enorme aantal slachtoffers van de aardbeving in Nepal. ,,Ik leef mee met de bevolking van Nepal en iedereen die is geraakt door dit natuurgeweld. De schokkende beelden van zoveel verwoesting, dood en verderf zijn hartverscheurend'', aldus de minister.
Giro 6868
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Op Giro 6868 kunnen mensen geld storten voor de slachtoffers van de ramp.
De kinderrechtenorganisatie Save the Children in Nederland opende giro 809 voor de ramp. Op de website savethechildren.nl kunnen mensen ook geld storten. Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn zeker 2,1 miljoen kinderen getroffen.
De meeste doden zijn gevallen in het dichtbevolkte gebied rond de hoofdstad Kathmandu. Ook in de buurlanden vielen doden. De aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, was de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar.
Historische monumenten
De aardbeving heeft in de hoofdstad voor flinke schade gezorgd. Een aantal historische monumenten is door de schok ingestort. Tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.
Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Daar zijn nog geen meldingen binnengekomen van Nederlanders die getroffen zijn door de beving, die overigens ook in New Delhi werd gevoeld. Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Nepal zijn, kan het ministerie niet zeggen. Het Himalayaland is populair bij toeristen die er bergen beklimmen of trektochten maken.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Nepal af en adviseert Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie.
Epicentrum
De beving gebeurde om 11.41 uur lokale tijd (rond 08.00 uur Nederlandse tijd). Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS was het epicentrum 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu en 73 kilometer ten westen van de plaats Pokhara. Het instituut mat zestien schokken na de aardbeving, alle ten oosten van het epicentrum, en vreest dat het uiteindelijke dodental in de duizenden zal lopen.
Bron:http://www.ad.nl | Gewijzigd: 25 april 2015, 21:08 uur, door Stefanv
B-Fast klaar voor vertrek naar Nepal
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft na de zware aardbeving in Nepal het zogenaamde B-Fastteam ('Belgian First Aid & Support Team') geactiveerd. Volgens Reynders kreeg ons land een "vrij algemeen" verzoek om hulp binnen van de Nepalese regering.
Bron:http://www.hln.be | Gewijzigd: 25 april 2015, 21:47 uur, door Stefanv
Dit is wat we nu weten over de zware aardbeving in Nepal
Foto: AFP
Gepubliceerd: 25 april 2015 21:39
Laatste update: 25 april 2015 21:49
Een zware aardbeving heeft zaterdag in Nepal aan velen het leven gekost. Dit is wat we nu weten over de natuurramp die ook een lawine veroorzaakte op de Mount Everest.De grootte van de ravage is nog niet te overzien.
Het is nog te vroeg voor definitieve aantallen, maar naar het zich laat aanzien zijn zeker 1300 mensen uit zeker vier verschillende landen om het leven gekomen. Dat aantal zal vermoedelijk in de komende dagen oplopen; reddingswerkers maken zich op voor een hoog dodental en enorm veel schade.
De aardbeving van 7.8 op de Schaal van Richter was ergste in Nepal in zeker tachtig jaar
De beving heeft ook in buurlanden voor dodelijke slachtoffers, gewonden en schade gezorgd. In Nepal zelf is onder meer het dichtbevolkte gebied rond hoofdstad Kathmandu getroffen. Een uur na de beving werden nog hevige naschokken gevoeld.
Of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers is nog niet bekend.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet er alles aan om via lokale contacten te achterhalen of er Nederlandse slachtoffers zijn. Ook wordt nauw samengewerkt met de reisorganisaties en de alarmcentrale voor eventuele bijstand aan Nederlanders ter plekke.
Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie via de ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Er zijn momenteel 140 Nederlanders met een reisbureau op vakantie in Nepal.
Het reisadvies voor Nepal is aangepast.
Nederlanders wordt op dit moment afgeraden om naar Nepal te reizen. Wie zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevindt, wordt door het ministerie geadviseerd daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie.
De aardbeving heeft in Kathmandu voor flinke schade gezorgd.
Een aantal historische monumenten is door de schok ingestort. Tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.
De regio heeft een historie van vernietigende aardbevingen.
In de afgelopen honderd jaar heeft vier keer een beving plaatsgevonden met een kracht van meer dan 6 op de Schaal van Richter. Amerikaans seismoloog Paul Eurle waarschuwt tegenover persbureau AP voor toenemend gevaar van aardverschuivingen, vanwege de vele stijle hellingen in de regio.
Op de Mount Everest heeft de aardbeving een fatale lawine veroorzaakt.
Die heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Een ambtenaar van het ministerie van Toerisme in Kathmandu kon zaterdag nog niet zeggen of het om buitenlanders of sherpa’s gaat en zegt een hoger dodental niet uit te sluiten.
Internationale hulp komt op gang.
De regering van het relatief arme Nepal heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en om internationale hulp gevraagd dat door verschillende landen is toegezegd. Diverse teams zijn naar het gebied onderweg.
Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren. Ook hulporganisaties als Oxfam Novib zijn ter plaatse begonnen te kijken wat nodig is.
Gironummers geopend
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de aardbeving. Op Giro 6868 kunnen mensen hun geld storten.
Unicef heeft Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. De eerste lading hulpgoederen staat klaar om gedistribueerd te worden onder de bevolking.
Bron:http://www.nu.nl | Gewijzigd: 25 april 2015, 21:57 uur, door Stefanv
Dodental aardbeving Nepal voorbij 1.800
De zware aardbeving in Nepal heeft tot nu toe al minstens 1.800 levens geëist. Ook zijn er meer dan 4.700 mensen gewond geraakt en liggen er nog duizenden onder het puin.Dat heeft het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken zondag gemeld.
Nepal en aangrenzende landen in de Himalaya werden zaterdag getroffen door een beving van 7,8 op de schaal van Richter, de zwaarste sinds 1934. Ook in India, Bangladesh en Tibet zijn doden gevallen.
Lees verder op nu.nl
Een zware naschok heeft zondag Kathmandu geteisterd. Duizenden inwoners van de Nepalese hoofdstad renden de straat op in angst om onder het puin bedolven te raken.
Dat meldt AP zondag.
De naschok behaalde een 6,7 op de schaal van Richter. De eerste beving, waardoor zeker tweeduizend mensen om het leven zijn gekomen, was er een van 7,8 op de schaal van Richter.
Inwoners van de Nepalese hoofdstad sliepen grotendeels al op straat, omdat ze bang waren voor naschokken. Onduidelijk is nog of er meer slachtoffers zijn door de recente aardschok.
De beving van zaterdag was de zwaarste sinds 1934. Ook in India, Bangladesh en Tibet zijn doden gevallen.
Dodental
.
De autoriteiten gaan er vanuit dat het dodental voorlopig nog zal stijgen.
Het Rode Kruis is bezig met een reddingsactie, maar steden en dorpen die dichter bij het epicentrum liggen, zijn moeilijk bereikbaar. Wegen zijn vernietigd en geblokkeerd door modderstromen en de communicatie ligt plat.
Mount Everest
Zondag waren er drie lawines op de Mount Everest, na de krachtige naschok. Dat meldt een Roemeense bergbeklimmer op Twitter. Over doden en gewonden is nog niets te zeggen.
Eerder is een vliegtuig met mensen die gewond zijn geraakt door de lawines op de Mount Everest, in de Nepalese hoofdstad Kathmandu geland. Aan boord waren vijftien klimmers.
De lawines die zaterdag het gevolg waren van de krachtige aardbeving in het Aziatische land, hebben in het basiskamp voor klimmers op de hoogste berg ter wereld aan zeker achttien mensen het leven gekost. De ongeveer honderd bergbeklimmers in de kampen 1 en 2 boven het basiskamp zijn volgens het hoofd van de Nepalese bergsportvereniging allen veilig.
Nederlanders
Ook zondag aan het eind van de ochtend waren er nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Of wel al mensen in nood zich hebben laten registreren via de website van het ministerie, kon een woordvoerster nog niet zeggen.
Het Himalayaland is populair bij toeristen die er bergen beklimmen of trektochten maken. Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi.
Via de reisbureaus Djoser, SNP en Fox Vakanties waren zeker zo'n 140 Nederlanders op vakantie in Nepal. Deze organisaties lieten zaterdag aan de NOS laten weten dat iedereen het goed maakt.
Epicentrum
De verwoestingen zijn enorm in de hoofdstad Kathmandu en Pokhara, een stad met meer dan een kwart miljoen inwoners vlak bij het epicentrum van de beving.
Tal van huizen maar ook historische gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.
De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en om internationale hulp gevraagd. Verschillende landen hebben hulp toegezegd. Vanuit de VS en India zijn teams onderweg.
Hulp
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers. Op Giro 6868 kunnen mensen geld storten voor de slachtoffers van de ramp.
Unicef heeft Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. De eerste lading hulpgoederen staat klaar om gedistribueerd te worden onder de bevolking. Ook kinderrechtenorganisatie Save the Children in Nederland opende zaterdag een rekeningnummer voor de ramp, giro 809.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 26 april 2015, 11:42 uur, door pkd19
Aantal slachtoffers aardbeving Nepal stijgt naar ruim 2.500
Deze foto is niet meer beschikbaar
Foto: Getty Images
Het aantal slachtoffers van de aardbeving in Nepal is zondag gestegen tot ruim 2.500. Nog steeds worden in het gebied naschokken gevoeld.
Dat meldt AP.
Het dodental loopt naar verwachting nog op, omdat nog duizenden mensen worden vermist. Een aantal afgelegen gebieden is nog niet door hulpdiensten bereikt.
Volgens de Nepalese autoriteiten kwamen 2.430 mensen om in Nepal en kwamen achttien mensen om het leven als gevolg van de lawine in het Himalayagebergte, die door de aardbeving werd veroorzaakt.
In India kwamen 61 mensen om het leven en ook in buurlanden Bangladesh, de Chinese regio Tibet en Pakistan vielen slachtoffers.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt het aantal gewonden inmiddels op een slordige zesduizend.
Nepal werd zaterdag getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Zondag werd een naschok gemeten met een kracht van 6,7.
Naschokken
Door de vele naschokken durven veel mensen, van wie het huis nog overeind staat, niet naar binnen. In totaal werden zo'n 25 naschokken gevoeld.
Vanwege de naschokken hebben ziekenhuizen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zondag zieken en gewonden naar buiten verplaatst. Patiënten zijn ondergebracht in provisorische tenten gemaakt van ziekenhuislakens, of liggen op stretchers in de open lucht.
Het centrale ziekenhuis in Kathmandu kan de stroom gewonden niet aan. Artsen zeggen dat ze minstens duizend extra bedden nodig hebben.
Veel Nepalezen brengen de nacht buiten door. Zij krijgen naar verwachting te maken met hevige regenbuien, want de weersvoorspellingen zijn slecht. Een VN-woordvoerster sprak zondag haar vrees uit voor het uitbreken van ziekten, omdat de riolering en waterafvoersystemen beschadigd zijn.
Lichamen van slachtoffers worden veelal op straat verbrand, om de uitbraak van ziekten te voorkomen.
Hulpteam
Zondag arriveerden de eerste hulpteams op het vliegveld van Kathmandu, met hulpgoederen vanuit China, India en Pakistan. Ook Nederland stuurt een hulpteam naar Nepal, net als andere Europese landen. De Europese Commissie trekt 3 miljoen euro uit voor steun aan Nepal.
Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR), bestaande uit 62 Nederlanders en 8 honden, gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven, zal in Nepal worden ingezet. Het team maakt deel uit van een bredere EU-reddingsoperatie.
Transport
Zondagavond om 20.00 uur is het Nederlandse team met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie naar Kathmandu vertrokken. Ook zal het vliegtuig vijf ton aan hulpgoederen vervoeren voor de noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG).
Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) liet verder weten een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp aan Nepal. Ook verschillende Nederlandse hulporganisaties stellen geld beschikbaar.
De verwachting is dat het team maandagochtend om 04.00 uur (Nederlandse tijd) ter plaatse is en onmiddellijk aan het werk zal gaan.
Overleven
Teamleider Peter Bos van het Nederlandse team hoopt nog zoveel mogelijk inwoners van Nepal onder het puin vandaan te kunnen halen.
''De ervaring leert dat slachtoffers die ingesloten en bedolven zijn nog lang in leven kunnen blijven. We gaan uit van een periode van zeven tot tien dagen. Het is wel afhankelijk van de omstandigheden en of het er bijvoorbeeld warm is. Maar we werken met vier teams, waardoor we 24 uur per dag kunnen zoeken," aldus Bos
Hij noemt het aantal naschokken "uitzonderlijk veel". "Het betekent dat de huizen steeds minder stabiel worden en dat er nog meer gevaar voor instorting is. Het is daarom zeker zinnig dat we gaan", aldus Bos.
Het team was ook in Haïti na de grote aardbeving in 2010. Volgens hem is de situatie van toen vergelijkbaar met die in Nepal. Ze gaan waarschijnlijk als eerste zoeken in Kathmandu.
Nederlanders
Inmiddels hebben zo'n 180 Nederlanders die in Nepal verblijven, zich gemeld bij alarmcentrale SOS International. Volgens een woordvoerder is niet bekend hoeveel Nederlanders zich precies in het gebied bevinden.
Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers. De communicatie in het gebied verloopt moeilijk en met zo'n honderd Nederlanders is nog geen contact geweest, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan RTL Nieuws.
Zo'n 25 Nederlanders hebben gezegd terug te willen naar Nederland. SOS International bereidt de repatriëring voor, die waarschijnlijk maandag opgang komt. Wegens naschokken verwacht de alarmcentrale dat het aantal Nederlanders dat het land wil verlaten nog zal oplopen.
Via reisorganisaties verblijven zo'n 140 Nederlanders in het gebied. Nepal is populair onder bergbeklimmers.
Bron:http://www.nu.nl
Het aantal slachtoffers van de aardbeving in Nepal is maandag gestegen tot meer dan 3.200. Het aantal gewonden wordt inmiddels geschat op 6538, zei een politiefunctionaris maandag. Het is nog onduidelijk of de cijfers alleen betrekking hebben op Nepal, waar de meeste slachtoffers vielen.
Het dodental loopt naar verwachting nog op, omdat nog duizenden mensen worden vermist. Een aantal afgelegen gebieden is nog niet door hulpdiensten bereikt.
In India kwamen 61 mensen om het leven en ook in buurlanden Bangladesh, de Chinese regio Tibet en Pakistan vielen slachtoffers.
Volgens de Nepalese autoriteiten kwamen achttien mensen om het leven als gevolg van de lawine in het Himalayagebergte, die door de aardbeving werd veroorzaakt. Onder hen zijn drie Amerikanen.
Nepal werd zaterdag getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Zondag werd een naschok gemeten met een kracht van 6,7.
Vanwege de naschokken hadden ziekenhuizen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zondag zieken en gewonden naar buiten verplaatst. Patiënten werden ondergebracht in provisorische tenten gemaakt van ziekenhuislakens, of lagen op stretchers in de open lucht.
Het centrale ziekenhuis in Kathmandu kan de stroom gewonden niet aan. Artsen zeggen dat ze minstens duizend extra bedden nodig hebben. VN-kinderorganisatie Unicef stelt dat zo'n 940.000 kinderen dringend hulp nodig hebben.
Hulp
Zondag arriveerden de eerste hulpteams op het vliegveld van Kathmandu, met hulpgoederen vanuit China, India en Pakistan. Ook Nederland stuurt een hulpteam naar Nepal, net als andere Europese landen. De Europese Commissie trekt 3 miljoen euro uit voor steun aan Nepal.
Het Nederlandse hulpteam USAR is aangekomen in Kathmandu, zo meldt de organisatie. Het team, voluit het Urban Search and Rescue team gaat helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land zaterdag trof. Het team bestaat uit 62 Nederlanders en 8 honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven.
Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) liet verder weten een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp aan Nepal. Ook verschillende Nederlandse hulporganisaties stellen geld beschikbaar.
Nederlanders
Er verblijven op dit moment zo'n 350 Nederlanders in Nepal. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen opmaken uit informatie van reisbureaus en familieleden. Met zo'n honderd mensen is tot nu toe geen contact geweest. Dat laat het ministerie zondag weten.
"Van zo'n honderd mensen weten we nu nog niet of ze ongedeerd zijn", zei een woordvoerster zondagavond. "We werken er hard aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.'' Het ministerie heeft nog geen berichten gekregen over Nederlandse slachtoffers van de aardbeving.
Evacuaties
Een aantal bergbeklimmers dat vastzat op grote hoogte op de Mount Everest na de aardbeving in Nepal, is maandag geëvacueerd. Een Roemeense klimmer liet op Twitter weten dat er drie helikopters waren aangekomen bij basiskamp 1 en 2, die op hoogten van ruim 6.000 meter liggen. Het was helder weer, maar door de ijle lucht kunnen de helikopters slechts twee klimmers per keer vervoeren.
Bron: http://www.nu.nl/buitenland/4038531/aantal-slachtoffers-aardbeving-nepal-stijgt-meer-dan-3200.html | Gewijzigd: 27 april 2015, 08:27 uur, door pkd19
Het Nederlandse hulpteam Urban Search and Rescue (USAR) heeft in de Nepalese hoofdstad Kathmandu nog geen overlevenden gevonden van de zware aardbeving die het Aziatische land zaterdag trof.Dat meldt USAR.NL dinsdagochtend. Twee reddingsgroepen hebben op verschillende locaties in Kathmandu gezocht.
De reddingswerkers zoeken sinds maandag in Kathmandu. Ze zijn ingezet bij een ingestort hotel en een woonhuis. Er wordt gezocht met speurhonden.
Een arts van het team heeft medische assistentie verleend en onder meer een snijwond van een lid van een ander zoekteam gehecht. Ook is de arts in een ziekenhuis langsgegaan bij een Nederlandse toerist die gewond is geraakt.
Dinsdag worden nieuwe locaties bepaald waar gezocht gaat worden. Dat gebeurt in overleg met de autoriteiten in Nepal. Het Nederlandse team bestaat uit 62 leden en acht honden.
USAR is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Er wordt in ploegendienst gewerkt waardoor er 24 uur per dag gezocht kan worden.
Het basiskamp is opgezet in de buurt van het vliegveld van Kathmandu. Vanuit daar wordt het zoek- en reddingswerk gecoördineerd. Ook wordt op het vliegveld geholpen met het ontvangen en verspreiden van nieuwe hulpgoederen en hulpverleners.
Mount Everest
Bijna alle bergbeklimmers die na de aardbeving in Nepal zaterdag op de Mount Everest kwamen vast te zitten, zijn inmiddels naar beneden gebracht, meldt de politie.
Tot nu toe werden 205 klimmers met helikopters van de hoogste bergtop ter wereld gehaald. Door de lawines die na de beving op de bergflanken ontstonden, zijn volgens officiële opgaven zeker 17 mensen om het leven gekomen.
Ontwricht
De zware aardbeving van zaterdag in Nepal heeft ervoor gezorgd dat het leven van mogelijk acht miljoen mensen is ontwricht, zeggen de Verenigde Naties. Het dodental steeg maandag tot boven de 4.350. Zeker 7.600 mensen zijn gewond geraakt.
Volgens de VN is er dringend behoefte aan hulpgoederen, zoals zeilen, water, zeep en medicijnen. Internationale hulp is inmiddels op gang gekomen. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stelde zondag een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp.
Leger
Nepal heeft bijna het volledige leger ingezet. Ook vrijwel de gehele politiemacht in het Aziatische land houdt zich bezig met de gevolgen van het natuurgeweld. BBC meldt dat dinsdag op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Voor de derde nacht op rij hebben veel mensen buiten geslapen. Sommigen hebben geen woning meer, anderen doen dat uit angst voor naschokken. Die maken het voor de reddingswerkers ook lastig.
Beelden
Meer dan 4.500 vrijwilligers bekijken satellietbeelden van Nepal in de hoop dat ze hulpteams kunnen aansturen die zoeken naar overlevenden van de zware aardbeving van zaterdag. De beelden zijn maandag gemaakt. Het gaat om een gebied van 14.000 vierkante kilometer, meldt het Amerikaanse bedrijf dat de beelden maakte.
De vrijwilligers markeren onder meer ingestorte gebouwen, waardoor hulpteams op de grond kunnen worden aangestuurd, stelt DigitalGlobe. Het bedrijf heeft ook beelden van hoe de situatie op de grond voor de aardbeving was. Maandag werden er al 22.000 plekken gemarkeerd. In bijna 3.200 gevallen ging het om een ingestort gebouw.
bron: nu.nl
Talrijke toeristen zijn woensdag ten noorden van de Nepalese hoofdstad Kathmandu uit het Himalayagebergte gered. Ze zaten daar na de aardbeving van zaterdag vast, omdat wegen geblokkeerd zijn.
Dit zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nepal woensdag. Volgens de zegsman zijn er 175 mensen met helikopters uit het natuurpark Langtang gevlogen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt woensdag dat er weer een vliegtuig uit Nepal is vertrokken. Aan boord zitten vijftig Nederlanders, onder wie twee gewonden. Het toestel zal via Pakistan en Jordanïe naar Rotterdam vliegen, waar het donderdagochtend naar verwachting landt.
Een vliegtuig met 54 Nederlanders dat dinsdagmiddag vertrok uit Nepal en een tussenstop maakte in New Delhi, zal woensdagavond naar Nederland vliegen. Niet alle passagiers vertrekken uit New Delhi, zeker één zwaargewonde Nederlander zal in een ziekenhuis in New Delhi blijven.
Geïsoleerd
Er zijn nog wel circa tachtig mensen in de bergen van het natuurpark geïsoleerd op 5.800 meter hoogte. De reddingshelikopters kunnen zo hoog niet komen. De slachtoffers is gevraagd te proberen verder af te dalen. Als dat lukt kunnen die ook woensdag nog naar Kathmandu worden gevolgen, aldus de woordvoerder.
Het Nationale Park Langtang, circa 60 kilometer van Kathmandu verwijderd, is in 1976 opgericht en ligt op 6.450 meter.
Internationele hulp
De Verenigde Naties (VN) hebben de internationale gemeenschap om 415 miljoen dollar gevraagd om de komende drie maanden in Nepal vitale voorzieningen op peil te houden. Daarbij moet gedacht worden aan het verzorgen van huisvesting, sanitatie, medische noodhulp, voedsel en bescherming.
De reactie op de natuurramp is bemoedigend, maar het is belangrijk dat de hulp op niveau blijft, met name in afgelegen gebieden, zei de humanitaire coördinator van de VN in Nepal, Jamie McGoldrick.
Tegelijk is het lastig om hulpgoederen het land in te krijgen. Het vliegveld van Kathmandu, het enige internationale in Nepal, kan de drukte nauwelijks aan.
Puin
Er worden nog steeds overlevenden gevonden tussen het puin. Het officiële dodental ligt op ruim 5.000, maar de autoriteiten vrezen dat het aantal doden nog oploopt tot 10.000.
Het Nederlandse reddingsteam zoekt met speurhonden in Kathmandu, maar heeft nog niemand levend onder het puin vandaan kunnen halen. Tot nu toe hebben de 57 internationale teams die in Nepal werken, veertien mensen gered.
Dat aantal is relatief laag, zegt de woordvoerder van het Nederlandse team. ''Dat heeft te maken met de bouwstijl van Nepalese huizen. Deze bestaan vooral uit bakstenen en wanneer je daaronder wordt bedolven heb je geen overlevingskans.''
Nepal vier dagen na aardbeving
Gevechten
Tegelijkertijd is er kritiek op de Nepalese regering, die de nood nauwlijks het hoofd kan bieden. ''Het probleem is de schaal van deze ramp. Die is verspreid over meer dan twintig districten'', zo verontschuldigde de leider van het Nationale Rampenteam zich.
Onder de Nepalezen groeit de woede vanwege de nood. Vooral in hoofdstad Kathmandu heerst een agressieve sfeer en zijn volgens de Verenigde Naties woensdag de eerste gevechten om water uitgebroken.
Duizenden proberen de stad te ontvluchten, op zoek naar hulp en uit vrees voor epidemieën. Mensen die achterblijven, hebben een tekort aan drinkwater en er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen, meldt Artsen zonder Grenzen.
Een extra probleem zijn de regenbuien in aanloop naar het regenseizoen, dat in mei begint in Nepal. Veel mensen slapen buiten en hebben behoefte aan tentzeilen.
Ook regio's buiten Kathmandu zijn zwaar getroffen. Hele dorpen zijn weggevaagd, zegt de Stichting Renuka Nepal.
Medeleven
Koning Willem-Alexander heeft president Ram Baran Yadav van Nepal namens Nederland zijn medeleven overgebracht. Daarnaast heeft premier Mark Rutte zijn Nepalese ambtgenoot Sushil Koirala op de hoogte gesteld van de Nederlandse betrokkenheid bij de slachtoffers en nabestaanden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat woensdag laten weten.
Bron: http://www.nu.nl | Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:40 uur, door Joyce.s
De hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is door de aardbeving in Nepal iets minder majestueus dan hij was. De berg is 2,5 centimeter gekrompen, blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
De Nepalese hoofdstad Kathmandu ligt door de beving juist wat hoger, zo'n 90 centimeter, en is horizontaal gezien circa 2 meter verschoven.
Door de voortdurende botsing tussen de Indo-Australische en de Eurazische aardplaten, waardoor de aardbeving op 29 april ontstond, blijven de bergen in de Himalaya circa één centimeter per jaar groeien, meldt The Independentdonderdag.
De satellietbeelden kunnen in de toekomst van belang zijn bij het voorspellen van tektonische activiteit.
Dodental
Het officiële dodental van de beving is donderdag naar 8.413 gestegen. Het Rode Kruis in Nepal heeft dat bekendgemaakt.
17.576 mensen raakten gewond en volgens de hulporganisatie worden er nog 260 mensen vermist.
De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft rond de 256.000 huizen verwoest en nog eens 213.000 andere huizen beschadigd.
Zeker een kwart van de 31 miljoen inwoners van Nepal is slachtoffer van de natuurramp die twee weken geleden gebeurde.
Door: ANP/NU.nl | Gewijzigd: 31 januari 2017, 12:40 uur, door Joyce.s
Gepubliceerd: 12 mei 2015 09:23
Nepal is dinsdagochtend (Nederlandse tijd) opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving met een kracht van 7,1 op de Schaal van Richter volgt op de zware aardbeving van ruim twee weken geleden. Dat meldt het Amerikaans seismologisch instituut.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 12 mei 2015, 09:32 uur, door pkd19
Bijna 20 doden nieuwe aardbeving Nepal
Bij een nieuwe, zware aardbeving in Nepal zijn 19 doden gevallen en bijna 1000 mensen gewond geraakt. In de buurlanden India en China kwamen zes mensen om.Een Amerikaans geologisch instituut registreerde vanochtend een aardschok met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.
De aardbeving was op een diepte van 19 kilometer, in een afgelegen gebied enkele tientallen kilometers verwijderd van het dorp Namche Bazaar bij de Mount Everest. Namche Bazaar ligt bij de Chinese grens.
Paniek
Het KNMI zegt dat het om een nieuwe beving gaat, niet om een naschok. Het epicentrum van de beving van vanochtend ligt op 200 kilometer afstand van die van de zware aardbeving van 25 april. Binnen een half uur na de beving van vanochtend waren er naschokken met een kracht van 5,6 en 6,3 op de schaal van Richter.
De beving veroorzaakte paniek in de hoofdstad Kathmandu, op minder dan 200 kilometer ten westen van het epicentrum. Een ziekenhuis werd in allerijl ontruimd. De trillingen waren tot in de Indiase hoofdstad New Delhi te voelen.De regering van Nepal kwam na de aardbeving in spoedzitting bijeen. Het vliegveld van Kathmandu was enkele uren gesloten voor al het vliegverkeer.
Voor het gehele artikel: http://nos.nl/artikel/2035236-bijna-20-doden-nieuwe-aardbeving-nepal.html
| Gewijzigd: 12 mei 2015, 13:41 uur, door Joyce.s