22/04/15 - 12u48 Bron: BBC, The Guardian, The Independent
KLIMAATVERANDERING Willen de wereldleiders een catastrofale klimaatverandering afwenden, dan moet 75 procent van de fossiele brandstoffen onder de grond blijven. Zo niet, dan stijgt de globale temperatuur mogelijk met zes graden Celsius tegen 2100 en komt het bestaan van de mensheid op aarde in gedrang. Dat stellen vooraanstaande wetenschappers.
De groep gerenommeerde wetenschappers, met onder andere Nicholas Stern die al een reeks invloedrijke verslagen schreef over de klimaatverandering, klimaatwetenschapper Hans Joachim Schellnhuber die ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel adviseert en de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, schreef naar aanleiding van de internationale Earth Day vandaag een statement. Daarin sporen de academici wereldleiders aan de handen nu echt uit de mouwen te steken tegen een fatale klimaatverandering. In december vindt er een nieuwe klimaattop plaats in Parijs.
Lees ook
Obama: "Geen grotere dreiging dan klimaatopwarming"
Verdwijnt de helft van de Belgische kust?
Veiligheidsgrens
In de statement zijn de doelstellingen aangescherpt: de wetenschappers eisen van de wereldleiders dat ze tegen 2050 een CO2-neutrale samenleving creëren en dat rijke landen het voortouw nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ecosystemen zoals regenwouden en oceanen die CO2 absorberen, moeten beter beschermd worden en er moet massaal ingezet worden op technologisch onderzoek en innovatie.
Bovendien moet de stijging van de globale temperatuur onder de twee graden Celsius blijven - de 'veiligheidsgrens'. Cruciaal daarvoor is dat driekwart van de fossiele brandstofreserves onder de grond blijven, zo schrijven de wetenschappers. Zo niet, zijn de gevolgen niet te overzien.
Kantelpunt
Uit wetenschappelijk standpunt is 2015 "een cruciaal moment", schrijft hoofdauteur Johan Rockström. "Het raam om te ontsnappen aan een toekomst waarbij de temperatuur met meer dan 2 graden Celsius stijgt, staat slechts op een kier. Dit is de laatste kans om ons naar de gewenste toekomst te navigeren."
Mocht de wereld falen om in te grijpen tegen de klimaatverandering, dan is de kans één op de tien dat de temperaturen op aarde meer dan zes graden stijgen tegen 2100. Dat risico zou volgens het statement vergelijkbaar zijn met "tolereren dat er dagelijks wereldwijd 10.000 vliegtuigen neerstorten".
Volgens Rockström is er ondertussen voldoende wetenschappelijk bewijs we een kantelpunt bereikt hebben, waarbij de aarde de opwarming die de mens gecreëerd heeft begint te versnellen. "Je wilt niet dat de aarde van vriend in vijand verandert", aldus Rockström. "En dat zou vrij snel kunnen gebeuren. We moeten de curve van onze CO2-uitstoot de komende tien à vijftien jaar drastisch ombuigen."
Moment van de waarheid
"Zes jaar na de mislukking van de klimaattop in Kopenhagen heeft de wereld een tweede kans om een veilig pad uit te stippelen naar een toekomst waarin het bestaan van de mensheid niet ondermijnd wordt." Maar de wetenschapper is realistisch: wat de wetenschappers vragen en wat er bereikt zal worden in Parijs, zal wellicht ver uit elkaar liggen. "We zijn helemaal niet waar we moeten zijn."
Dat beaamt de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, medeauteur van de verklaring. "De klimaattop in Parijs is het moment van de waarheid, de laatste kans om onder de bovengrens van 2 graden Celsius te blijven."
Bron:http://www.hln.be | Gewijzigd: 28 februari 2017, 12:42 uur, door Joyce.s
Ja oke de herfst is tot nu toe erg zacht en ja de winter maakt geen goede start zo. Maar dit is niet uitzonderlijk en ik vind ook dat er dagrecords verbroken mogen worden. Het is immers het weer en natuur dat bekend staat om haar veranderlijkheid.
En ik blijf het toch zeggen hoor, klimaatverandering is er altijd geweest en zal altijd blijven en is dus volkomen normaal!
Next!
Smoke
weather without storms is no weather at all.
Nuja, dat blijven natuurlijk momentopnamen. Maar opwarming is er wel, de vraag is wat voor een gevolgen dit zal hebben. Er zijn wetenschappers die beweren dat sommige regios net meer winterweer zouden mogen verwachten. Extremen weet je wel
En 2015 wordt het warmste jaar ooit waarschijnlijk. Het record staat (ook in Nederland) op 2014, de vorige op 2010 en 2005. Het gaat dus telkens sneller. En dan lopen te lullen dat klimaatverandering onzin is.
En 2015 wordt het warmste jaar ooit waarschijnlijk. Het record staat (ook in Nederland) op 2014, de vorige op 2010 en 2005. Het gaat dus telkens sneller. En dan lopen te lullen dat klimaatverandering onzin is.
Zinloos, als de wortel van het kwaad niet wordt beperkt. Tenzij de voorkeur is om elke dag linzensoep te eten.
Waarom zijn winters warmer dan de zomers geworden? Simpel: doordat energie goedkoop is, is iedereen in staat om alle( ook ongebruikte) ruimtes in huis te verwarmen, tot de zolder aan toe. Dat vermenigvuldig met 6. Miljoen extra woningen in de afgelopen 50 jaar en je zal in Nederland weinig kans hebben op winters zoals 1963 / 1947. Misschien wel in de duur, maar niet meer temperatuur. We praten hierover micro-niveau.
Op Marco-nivo zijn er andere krachten. Het opwarmen van water (zo'n 70% van de aarde bestaat uit water) heeft een andere warmtecoefficient dan het opwarmen lucht of metaal. Gelukkig maar, anders hadden altijd temperaturen in de nabijheid van het gemiddelde. Voordat water warm wordt / afkoelt moet heel wat gebeuren.
Neem de Noordzee: de Noordzee gebruikt meer energie om op te warmen, dan er in Nederland jaarlijks zal worden verstookt. Anderzijds is de Noordzee een temperatuurdemper. Zomers zijn minder heet, en winters zijn minder koud. Geen Noordzee: extreem koude winters en snoei- en snoeihete zomers.
Nu kom ik bij mijn uiteindelijk punt:
Om de planeet leefbaar te houden, dient men uiteraard verder te gaan met energiezuinige ontwikkelingen, maar men zal moeten beginnen met het aankaarten van het populatieprobleem. En zolang men dat niet(wil) doen, is elk initiatief gedoemd te mislukken als men de huidige levensstandaard wil vasthouden.
Smoke, als dit onderwerp je niet interesseert, wat doe je hier dan? Klimaatverandering is er altijd al geweest ja, maar toen hadden we niet te maken met een splinterdunne ozonlaag en toen had je warme en koude periodes afgewisseld. Die koude periodes bestaan uit een koud seizoen en daarna weer de rest van het jaar extreem warm. Als het echt normaal zou zijn, zou het in 2000 al gestopt zijn. Maar dat is het niet. Het wordt telkens warmer en er worden telkens meer warmterecords verbroken. En niemand zegt dat het niet mag, het is alleen een indicatie van hoe extreem het klimaat in Nederland is.
edit Joyce: svp niet op de man..... | Gewijzigd: 24 december 2015, 14:22 uur, door Joyce.s