Door overstromingen in Mozambique en Malawi zijn volgens de autoriteiten circa 240 mensen om het leven gekomen. Zo'n 130.000 mensen sloegen op de vlucht voor het water.De Oost-Afrikaanse republiek Malawi werd het zwaarst getroffen. Daar kwamen honderdzeventig mensen om het leven en verloren honderdduizend mensen hun huis.
De meeste slachtoffers stierven in het kolkende water van rivieren die door tien dagen hevige regenval buiten hun oevers zijn getreden.
Door: ANP
https://twitter.com/search?q=%23MalawiFloods&mode=photos&src=tyah | Gewijzigd: 20 januari 2015, 01:44 uur, door rvb
Overstromingsramp Malawi, Mozambique en Madagaskar
21.01.2015 07:56
Het wordt misschien wel een van de meest dodelijke natuurrampen van 2015…. Twee weken zware regen hebben in de zuidoostelijke Afrikaanse landen Malawi, Mozambique en Madagaskar ernstige overstromingen veroorzaakt. Tot nu toe zijn er al 260 dodelijke slachtoffers gevallen en zijn 260.000 mensen dakloos. Malawi is het zwaarst getroffen, 176 doden en 200.000 daklozen. De overstromingen in Malawi van dit moment zijn de ergste sinds maart 1991. Toen vielen er 472 doden. De overstromingsramp van 1991 was een van de duurste weer-gerelateerde natuurrampen in de geschiedenis van het land met een geschatte schade van 24 miljoen dollar. De ramp die zich nu voltrekt in Malawi kost misschien wel tien keer zoveel.
De weg van Bangula naar Makhanga waar 5000 mensen op de vlucht zijn voor het wassende water. Foto: MSF International.
Tropische cyclonen
In deze tijd van het jaar komen overstromingen in Malawi vaker voor. Tijdens de regentijd die duurt van december tot en met maart ontstaan er boven het land nabij de evenaar door opwarming dagelijks grote onweerscomplexen, die als ze boven de Oceaan komen en verder worden gevoed met vocht en warmte, kunnen uitgroeien tot een tropische storm of cycloon. De afgelopen twee weken zagen we de ontwikkeling van tropische cycloon Bansi. De meeste regen viel door het onweerscomplex dat de afgelopen week boven het kanaal van Mozambique uitgroeide tot tropische storm Chezda. In Chileka, even ten noorden van de hoofdstad Blantyre in het zuiden van Malawi viel op 13 januari 167 millimeter in 24 uur tijd. Het onweerscomplex trok op 14 januari over Mozambique waar minstens 71 doden vielen. Op 15 januari trokken de tropische buien over het Mozambique kanaal naar Madagaskar. Het zeewater van de Oceaan is op dit moment warmer dan normaal, zo’n 0.6 graden. Het warme water is mede verantwoordelijk voor de extreme hoeveelheden neerslag. De regentijd is nog niet voorbij. Ook de komende weken kunnen er boven het vasteland van zuidoost-Afrika grote onweerscomplexen ontstaan en is het gevaar voor overstromingen nog niet voorbij.
Honderden dodelijke slachtoffers, duizenden daklozen... Foto Stevie Mann, Wikimedia.
Klimaatveranderingen
Er zijn sterke aanwijzingen dat de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen in de toekomst vaker zal leiden tot zware onweersbuien tijdens de regentijd. Mede door ontbossingen en erosie zullen overstromingen ook in de toekomst vaker voorkomen. Overigens kent Malawi ook ernstige en langdurige droogte. Tijdens de afgelopen 20 jaar is de duur van de regentijd korter geworden, begint later en eindigt vroeger….. en is de droge periode langer en heter geworden. De bevolking van Malawi moet zich ook in de toekomst aanpassen aan heftige overstromingen tijdens een korte regentijd en aan langdurige droogte.
Slachtoffers van de overstromingen haasten zich naar een boot van het leger in Makalanga. Foto: Unicef.
Disaster Risk Reduction
Vele ontwikkelingsorganisaties zijn in Malawi actief om de bevolking te helpen met deze aanpassingen. De zogenaamde Disaster Risk Reduction aanpak zorgt dat mensen in de toekomst te wapenen tegen de regen en tegen de droogte. Dat kan door bijvoorbeeld weer nieuwe bomen aan te planten die de erosie tegengaan zodat rivieren minder snel buiten hun oevers treden. Door het maken van grote wateropvangbakken blijft water tijdens de droge periode langer beschikbaar voor irrigatie van landbouwgebieden. In plaats van mais (waar de meeste inwoners van Malawi van leven), maar relatief veel water nodig heeft, worden andere, droogte-resistente gewassen aangeplant. Op dit moment is noodhulp nodig. Hulp in de vorm van voedsel, water en medicijnen komt echter moeizaam op gang. Door de vele regen zijn wegen onbegaanbaar en zijn bruggen over rivieren weggespoeld.
Satellietbeeld van 14 januari met op de Indische Oceaan tropische cycloon Bansi en boven Malawi een nieuw onweerscomplex uitgroeiend tot tropische storm Chezda. Foto: NOAA
In 2009 was ik voor Cordaid in Malawi en sprak ik met boeren over het veranderende klimaat. Malawi wordt ook in de toekomst bedreigd door overstromingen en droogtes. Foto: Arie Kievit
Hulporganisaties zoals Cordaid leveren niet alleen noodhulp, maar kijken ook verder vooruit, door mensen te helpen hoe ze zich moeten wapenen tegen overstromingen en droogtes, ook in de toekomst. Foto: Arie Kievit.
Margot Ribberink
Bronnen: MeteoGroup, Dr Jeff Masters van Weather Underground, CNN, Cordaid.
Lees ook:
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/6b6b07ef03bb588d128f412c881d14da/article/weinig_beweging_in_de_atmosfeer.html
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/735d32df73de37d9fd4d9e37e6f3844a/article/vol_getroffen_op_een_gletsjerpiste.html
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/c1d48bd84598c4841f90a2f94c45c0f0/article/winterse_neerslag.html
Laatste "nieuw getroffen gebied" is Cobija, bij de grens van Peru en Brazilie. Daar hebben 4.000 mensen hun huis moeten verlaten toen rivier de Acre buiten zijn oevers trad. Men is opgevangen in een sportcentrum. De burgemeester aldaar gaf als commentaar dat hun dorp is weggevaagd en elders een nieuw dorp zullen gaan opbouwen. Huizen staan anderhalve meter onder water.
De straten staan volgens een Angolees persbureau helemaal blank, op sommige plekken staat het water zelfs tot 3 meter hoog. Huizen zijn verwoest en hulpdiensten zijn nog altijd op zoek naar vermiste mensen, schrijft de BBC.
Angola wordt al sinds januari getroffen door hevige regenbuien. In de hoofdstad Luanda zijn honderden mensen dakloos doordat hun huizen zijn overstroomd.
http://www.nu.nl/buitenland/4009921/tientallen-doden-overstromingen-angola.html
Twee doden bij overstromingen in Spanje
Las lluvias se saldan con un muerto en Benlloch http://t.co/2B20OI804Z y una desaparecida en la Pobla de Benifassà pic.twitter.com/qt4Dxte3ri
— Cadena SER Valencia (@SERvalencia) 24 maart 2015
Bij overstromingen in het oosten van Spanje zijn twee mensen om het leven gekomen. Dagenlange neerslag hebben vele wegen en landstreken onder water gezet. Een jongeman werd in de omgeving van Castellón met zijn auto door de watermassa meegesleurd. Hij werd vannacht levenloos door de brandweer uit zijn wagen gehaald.In het dorp La Pobla de Benifassa viel een jonge vrouw in een kolkend riviertje. Haar lijk werd na een lange zoektocht uit het water geborgen. In de omgeving van Teruel ontspoorde een passagierstrein, nadat schuivende aarde op de sporen was terechtgekomen. Volgens de spoorwegmaatschappij Adif werd niemand gewond.
In de provincie Castellón redden hulpverleners rond de 25 mensen, die in hun woningen of auto's door de watermassa ingesloten waren geraakt. In de gemeente Burriana werd een wijk tijdelijk geëvacueerd. In het stadje Alcira ten zuiden van Valencia bleven wegens het hoge water de scholen dicht. Daar was volgens de autoriteiten 148 liter regenwater per vierkante meter neergevallen.
Bron:http://www.hln.nl | Gewijzigd: 25 maart 2015, 23:01 uur, door Stefanv
© Twitter, 24 Horas.
ZUID-AMERIKA In het normaal extreem droge noorden van Chili zijn zeker vier mensen bij hevige onweders om het leven gekomen. Minstens 22 anderen worden nog vermist. Dat deelde de regering van het Zuid-Amerikaanse land vandaag mee. De zeer droge woestijn in de regio's Atacama en Antofagasta kreeg volgens weerkundigen de zwaarste neerslag in 50 jaar te verduren.
Presidente Michelle Bachelet riep na een bezoek aan het rampgebied de noodtoestand uit voor de getroffen gebieden. Ze stuurde het leger om bij de reddingswerken te helpen en de openbare orde te zorgen. Het staatshoofd coördineert de reddingsoperaties vanuit de eveneens zwaar getroffen mijnstad Copiapó.
Presidente Michelle Bachelet (archiefbeeld) riep na een bezoek aan het rampgebied de noodtoestand uit. © photo news.
"Erger dan tsunami"
De overstromingen zetten langs een 700 kilometer lange strook dorpen onder water, sleurden huizen mee en veroorzaakten tal van grondverschuivingen. Rivierbeddingen, die decennialang droog stonden, veranderden plotseling in kolkende stromen. "Dit is erger dan een tsunami, het water loopt niet terug", zei een man, die per helikopter van het dak van zijn woning in de gemeente Chañaral werd gered.
Duizenden mensen zijn van de buitenwereld afgesloten of vluchtten voor het wassende water naar veiligere oorden. Op vele plaatsen vielen stroom, telefoon en de watervoorziening uit. De onweders troffen ook goud- en kopermijnen in het grondstofrijke gebied. Gevaarlijke zware metalen zijn daardoor in het drinkwater terechtgekomen.
"Niet verdiend"
Een dergelijke straf hebben we niet verdiend", klaagde de burgemeester van Antofagasta, Karen Rojo. Het gaat om één van de grootste natuurrampen, die het noorden van Chili ooit heeft meegemaakt, zei de viceminister van Binnenlandse Zaken Mahmud Aleuy.
Drone capta desde el aire cómo quedó Copiapó tras inundaciones→ http://t.co/NzLvnmGXvb pic.twitter.com/uJ9r7RbdFD
— 24 Horas (@24HorasTVN) 26 maart 2015
Bron: http://www.hln.be