22.03.2015 10:29
De gevolgen van klimaatveranderingen worden steeds meer zichtbaar, vooral in de grote beeldbepalende natuurgebieden zoals het Amazonewoud in Zuid-Amerika en het Groot Barrière Rif bij Australië. Wereldwijd moet de uitstoot van broeikasgassen flink omlaag om dit proces te stoppen en is het voor de natuur van levensbelang dat er zo snel mogelijk mondiale afspraken, betreffende de uitstoot van co2, worden gemaakt. Hopelijk lukt dat tijdens de grote klimaattop in Parijs eind dit jaar. Daarnaast zijn lokale maatregelen zoals het inperken van overbevissing, vervuiling en boskap belangrijk. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van professor Marten Scheffer van Aquatische ecologie en Waterkwaliteitskunde aan de Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat door lokale maatregelen grote ecosystemen meer weerstand krijgen en beter bestand lijken tegen de gevolgen van klimaatveranderingen.
Regenwoud
Het Amazoneregenwoud heeft te lijden door de sterk stijgende temperaturen en het steeds vaker voorkomen van droogtes. Als teveel bomen dood gaan, wordt het bos gevoelig voor brand en verandert het groene en vochtige regenwoud in een, kale en droge savanne. De droge savanne is nog gevoeliger voor branden waardoor ,als er al weer kleine bomen proberen te groeien, dit wordt belet. Het regenwoud is dan voorgoed verdwenen. Door boskap te stoppen en te zorgen dat de bladerkroon gesloten blijft, wordt het bos minder vatbaar voor een dergelijke omslag. De bladerkroon geeft schaduw en zorgt dat de kleine bomen en planten niet uitdrogen en beschermd worden tegen hoge temperaturen. Uit onderzoek is gebleken dat op grote schaal kappen van regenwoud effect heeft op de regionale regenval. Boven grote kale vlaktes valt veel minder regen dan boven vochtige groene wouden. Uiteindelijk zullen de verandering in het Amazoneregenwoud ook wereldwijd effect hebben. Deze "longen" van de wereld zijn een van de belangrijkste klimaatregulatoren.
Het Amazoneregenwoud. Wikipedia
Koraalrif
Het Groot Barrière Rif wordt bedreigd door verzuring van de oceaan en door verbleking van het koraal. Broeikasgassen worden opgenomen door de oceanen waardoor het gevolg is dat de oceanen verzuren. Oceanen worden niet alleen zuur maar ook warmer. Door de opwarming van het zeewater sterft het koraal. Koralen leven in symbiose met eencellige algen, die in de koralen leven. Deze algen zorgen voor voedsel en zuurstof voor de koralen en de koralen zorgen op hun beurt weer voor voedingsstoffen en een schuilplaats. De algen zijn het pigment van het koraal. Als het te warm wordt sterven deze algen en blijkt het eigenlijke koraalskelet wit te zijn: het koraal is gebleekt. Het koraal met de poliepen sterft als de warme periode te lang duurt. Lokale factoren zoals overbevissing, verontreinigingen door nutriënten en slib afkomstig van landerosie en baggeractiviteiten reduceren de veerkracht die het rif in tijden van klimaatverandering juist extra nodig heeft. De Australische mede-onderzoeker Terry Hughes benadrukt dat we de wetenschappelijk kennis hebben om het rif in goede conditie te houden, maar ironische genoeg is Australië momenteel juist van plan om nieuwe kolenmijnen te exploiteren en havens uit te breiden die het rif bedreigen.
Verbleekt koraal in het Grote Barriere Rif. Wikipedia
Wetlands
Zogenaamde wetland-ecosystemen zijn van groot belang voor onder andere watervogels. Ook wetlands worden bedreigd. Door klimaatverandering worden de wetlands steeds warmer en droger. Het team onderzocht het waterrijke Spaanse UNESCO erfgoed Doñana, Europa’s belangrijkste overwinteringsplek voor watervogels. Het erfgoed biedt plaats aan meer dan een half miljoen vogels en vormt een woongebied voor talrijke plantensoorten en ongewervelde dieren. Door kunstmestgebruik en afvalwater uit steden in de omgeving komen er steeds meer voedingsstoffen in het ecosysteem, die schadelijk zijn voor de waterkwaliteit van de wetlands. Daardoor treedt giftige alpenbloei op en wordt de biodiversiteit van het ecosysteem in gevaar gebracht. Een opwarmend klimaat stimuleert de alpenbloei waardoor planten en dieren die daar van nature voorkomen, worden bedreigd. Door verontreiniging door kunstmest en afvalwater te stoppen wordt de waterkwaliteit beter en stopt de groei van de giftige algen, zelfs tijdens een verder opwarmend klimaat.
Donana wetlands in Spanje. Wikipedia
Conclusie
De conclusie van de Wageningse wetenschappers is dat het goed mogelijk is met goed plaatselijk goed beheer en lokale maatregelen de veerkracht van ecosystemen te verbeteren zodat ze beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Door de lokale druk te verminderen krijgen belangrijke ecosysteem meer lucht. Deze aanpak is niet alleen van toepassing op de wereldberoemde ecosystemen. In Nederland neemt de kans op problemen met giftige blauwalgen in onze binnenwateren toe als het warmer wordt. Door er voor te zorgen dat er minder meststoffen in he water terecht komen, wordt de groei van blauwalgen, zelfs tijdens een verdere opwarming, geremd.
Blauwalgen in de zomer, een probleem in Nederland. Wikipedia
Meteogroup
Lees ook:
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/cda262c8a1616a1b7006ddad0aaa93cd/article/uitzonderlijk_springtij.html
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/ea9ddb911b2aadb70fa5e733f10a6f70/article/zonsverduistering_lokaal_geluksmoment_verder_tegenvallend.html
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/1d8057a5bc15438edb97e32df59c53bb/article/zonsverduistering_in_groot_deel_van_het_land_te_zien.html