Vrijdag (20 maart 2015) is er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering. Een heel leuk natuurverschijnsel om te zien en te fotograferen, maar weet jij hoe dat moet? Toine Westen geeft je tips.
Wat is een zonsverduistering?
Bij een zonsverduistering schuift de maan voor de zon langs. Tijdens een totale zonsverduistering bedekt de maan de zon volledig. Hierdoor wordt het donker en is de corona (gaswolk rond de zon) zichtbaar.
Een totale zonsverduistering is meestal maar op een heel klein gedeelte van de aarde zichtbaar. En liefhebbers reizen er de hele wereld voor af. Deze week zal het wel druk zijn op de Faeröer eilanden en Spitsbergen, waar de zon volledig zal worden verduisterd.
Zit jij, net als ik, vrijdag gewoon in Nederland? Dan kun je genieten van een gedeeltelijke zonsverduistering. Tijdens het maximum wordt de zon in Nederland voor 84% bedekt. We gaven eerder 6 tips voor het fotograferen van deze zonsverduistering.
Kijken
De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven?
Tip: Wees voorzichtig met je ogen!
Kijk nooit rechtstreeks in de richting van de zon, omdat je hier permanente oogschade aan kunt overhouden.Je kunt naar de zon kijken met een eclipsbrilletje of door een lasbril / lasglas (met sterkte nr. 14). Lukt het je niet meer om hieraan te komen voor vrijdag? Niet getreurd, er is nog een ander leuk effect te zien.
Tip: Zonlicht dat door kleine gaatjes valt, geeft sikkelvormige lichtvlekjes in plaats van rondjes.
Doordat er een "hapje" uit de zon is, is dit geen ronde maar een sikkelvormige lichtbron geworden. Dit kun je bijvoorbeeld zien onder een boom (met bladeren) of als je gaatjes maakt in een vel papier of een stukje karton. In de schaduw zie je dan sikkelvormige lichtvlekjes.
Fotograferen
Wil je de gedeeltelijke zonsverduistering niet alleen zien, maar ook fotograferen? Bescherm dan naast je ogen ook je apparatuur goed!
Tip: Als je foto's van de zon zelf wilt maken, maak dan gebruik van een speciaal zonnefilter, een lasglas (nr. 14) of een sterk grijsfilter (bijvoorbeeld een 10-stops filter).
Wanneer je gebruik maakt van een grijsfilter, kijk dan NOOIT door je zoeker naar de zon, maar gebruik liveview. Het zichtbare licht mag dan sterk verminderd zijn, maar de infrarood-straling wordt niet door deze filters tegengehouden en kan je ogen ernstig beschadigen zonder dat je dit direct merkt!
Tip: Laat je camera niet te lang rechtstreeks op de zon gericht staan.
Je objectief bundelt het licht van de zon en creëert daardoor heel veel warmte die je camera kan beschadigen. Draai de camera daarom regelmatig weg van de zon, of hang er een doek overheen.
Tip: Als je de zon goed in beeld wilt brengen, gebruik dan een objectief met een brandpuntsafstand van minimaal 400 mm.
Wanneer je fotografeert met een objectief met een brandpuntsafstand van 400 mm of meer, kun je de zon groot genoeg in beeld brengen om bijvoorbeeld grote zonnevlekken waar te kunnen nemen (zie foto).
Grote zonnevlekken, zichtbaar op 16 maart 2015. Gefotografeerd met Nikon D800, Nikkor 70-200 mm + 2x teleconverter (op 400 mm), Lee Big Stopper (10 stops grijsfilter), ISO 100 - F16 - 1/4000 SEC
Wat wil je fotograferen?
Tip: Denk van tevoren na over je fotolocatie en compositie, zodat je er op de dag zelf geen extra tijd aan kwijt bent.
Je compositie wordt deels bepaald door het weer. Lichte bewolking kan mooie effecten geven in combinatie met de deels verduisterde zon. Ook kun je bijvoorbeeld takken als silhouetten laten afsteken tegen de zon. Heb je niet zo'n speciaal filter voor je camera? Fotografeer dan eens de sikkelvormige lichtvlekjes in de schaduw of de mensen met eclipsbrilletjes om je heen.
Wanneer?
De gedeeltelijke zonsverduistering vindt vrijdag (20 maart 2015) plaats tussen even voor half tien en ongeveer tien voor twaalf (afhankelijk van waar je precies bent). Het maximum wordt even over half elf bereikt.
(foto: schwankh)
Bron:http://www.zoom.nl
Marloes van Antwerpen 12 maart 2015, 16:05
Op vrijdag 20 maart, tussen 09:30 en 11:48 uur, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Een prachtig astrologisch fenomeen. De maan schuift dan vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Maar, hoe maak je mooie foto's van de zonsverduistering? We geven 6 tips.
1. Bescherm je ogen
Vergeet niet dat het kijken naar de zon met het blote oog schade kan opleveren. Zelfs bij een zonsverduistering is het nog schadelijk. Bij de Pearle kun je vanaf 9 maart gratis een eclipse brilletje halen. Ze zijn maar beperkt verkrijgbaar, dus wacht er niet te lang mee. Een lasbril kan ook worden gebruikt, mits deze voor elektrisch lassen is ontworpen en de gradatie van de bril zeer zwaar is. Bij het kijken door je zoeker naar de zon, kun je ook schade oplopen. Jouw objectief werkt als een vergrootglas, zeker bij veel millimeters. Houd dus je brilletje op tijdens het fotograferen! Je kunt er ook voor kiezen om niet door de zoeker te kijken, maar via de live view functie. Hierdoor verminder je de kans op schade aan je ogen, omdat je niet direct in de lichtbron kijkt.
(foto: aadt1)
2. Bescherm je camera
Niet alleen je ogen kunnen schade oplopen van het kijken naar de zon. Je camera kun je er ook mee beschadigen. Gebruik filters, bijvoorbeeld een grijsverloop filter of een ND-filter om je objectief en je sensor te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van zonnefolie. Dit kun je online kopen of bij de sterrenwacht. In deze blog wordt uitgelegd hoe je zelf zo'n filter kunt maken.
3. Objectief
Om de zonsverduistering goed in beeld te krijgen, heb je een flink aantal millimeters nodig. Denk minimaal aan een lens van 400mm. Je wilt natuurlijk de mooie details kunnen vastleggen. Ga je met objectieven aan de slag die korter zijn, dan wordt de verduistering een mini paasei aan de horizon. Natuurlijk kun je je beeld later croppen, maar dit gaat niet ten goede van de beeldkwaliteit. Je kunt er ook voor kiezen om juist de omgeving en de verduistering in beeld te brengen. Dan heb je minder millimeters nodig. Heb je niet de juiste objectieven in je bezit? Dan kun je ook een objectief huren. Zoek eens op Google en je vindt tal van plaatsen waar dit kan. Lees hier meer over het huren van apparatuur.
(foto: fly-by)
4. Instellingen
De zon is een felle lichtbron, hierop moet je je instellingen dus aanpassen. Dit kun je doen door je sluitertijd erop aan te passen en te kiezen voor een snelle sluitertijd van 1/2500e. Dit laat weinig licht door. Je kunt ook je diafragma dicht knijpen. Hoe hoger het f-getal, hoe kleiner de opening dus hoe minder licht erdoorheen komt. Je iso-waarde kun je ook het beste laag laten staan. Daarbij verminder je de kans op ruis in je foto's. Het beste kun je niet automatisch focussen, gebruik live view om handmatig scherp te stellen.
5. Standpunt en compositie
Om een boeiende foto te maken, is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je de verduistering in beeld wilt brengen. Wil je dit in een natuurgebied doen? Of juist in de stad? Door van te voren na te denken over wat je wilt vastleggen, kun je tijd besparen en op het moment zelf je bezig houden met de instellingen van je camera. Ga bijvoorbeeld van te voren locaties scouten. Bedenk welk standpuntje wilt aannemen en welke compositie het mooiste zal zijn.
(foto: kitbits)
6. Geniet
Vergeet niet om naar de zonsverduistering te kijken en ervan te genieten. Het is een mooi fenomeen wat niet vaak voorkomt. Zeker als we geluk hebben met het weer, is het prachtig om te aanschouwen.
Zonsverduistering door een schaap (foto: eyeonphoto)
Bron:http://www.zoom.nl