Maandagmiddag is even voor 15.00 uur een grote brand uitgebroken bij de Loonse en Drunense Duinen.Dit meldt de gemeente Heusden maandagmiddag. Laatste update 16.00 uur: In de Loonse en Drunense duinen staat één à twee hectare in brand. De brand, die met veel rookwolken gepaard gaat, trekt van noord naar zuid. De brandweer bestrijdt de brand van twee kanten. Op Kanaalweg Torenstraat staan brandweerploegen en op de Melkdijk in Waalwijk ook. De brandweer waarschuwt om uit de buurt van de brand te blijven en de wegen vrij te houden voor bluswagens. Vanwege de harde wind wordt het vuur snel aangewakkerd en verplaatst de brand zich snel. De politie verzorgt vanuit de lucht met een helikopter actuele beelden om de brand op de voet te kunnen volgen.
Bron: BoN | Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Verschillende delen van het Natuurpark Hoge Venen zijn al enkele dagen gesloten voor wandelaars wegens brandgevaar. De rode vlag hangt er uit, wat een tijdelijk wandelverbod in het natuurreservaat inhoudt. Dat bevestigde Danielle Dothée van de vzw Haute Ardenne.
© photo news.
"De wind en het milde weer van de voorbije dagen hebben de begroeiing uitgedroogd. Ondanks de nog redelijk vochtige grond, bestaat dus het risico op oppervlaktebrand", zegt Dothée.
"Verschillende delen van de Hoge Venen, onder meer in Vecquée, Polleur en Neûr Lowè, zijn daarom niet toegankelijk voor wandelaars." Ze benadrukt daarbij dat het altijd verboden is te roken of een vuur te maken in het natuurpark.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In Noord-Brabant en Noord-Limburg neemt het risico op een natuurbrand toe door aanhoudende droogte. Voor beide gebieden geldt sinds dinsdag code geel. Dat betekent dat het risico op een zich snel uitbreidende brand niet heel groot is, maar bij een melding rukt de brandweer wel met extra mensen en materieel uit. In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen in Brabant verwoestte brand maandag zo'n 50 hectare natuur. Het vuur werd aangewakkerd door de harde wind. Vorige week was er al een heidebrand bij Ede. Van beide branden is de oorzaak nog niet bekend, maar in het vroege voorjaar kan een vonk in een vrij droog gebied al genoeg zijn voor een echte brand.
Sapstroom
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding (NVBR) is de sapstroom in bomen en struiken vroeg in het voorjaar nog niet op gang gekomen. Dat betekent dat stammen en takken nog erg droog zijn en dus makkelijk vlam vatten. Ook ligt er veel dor hout op de nog niet begroeide ondergrond, waardoor vuur zeker bij harde wind makkelijk verder kan kruipen. Volgens de NVBR wordt 70 procent van alle natuurbranden door menselijk handelen veroorzaakt. Vorig jaar gold in maart was er in grote delen van het land een hoog risico op natuurbrand. Tientallen paasvuren werden toen om die reden verboden.
Bron: NU.nl
Door de aanhoudende droogte is fase geel actief. Dat houdt in dat politie en brandweer extra alert is op brand in bossen en natuurgebieden.
In de afgelopen periode is de brandweer al meerdere malen uitgerukt om branden in natuurgebieden te blussen.
In Oosterhout hebben onbekenden zondagmiddag in de bossen nabij de Kalbergseweg een vuurtje gestookt. Bikers van de politie troffen op een veldje een smeulend houtvuurtje met barbecuespullen en twee fietsen aan. De daders werden niet meer aangetroffen. De fietsen zijn als gevonden voorwerp meegenomen naar het bureau. De politie is in verband met de droogte extra alert op bosbrandgevaar en waarschuwt om geen vuurtjes in de bossen te stoken.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Verschillende brandweerkorpsen zijn deze middag bezig met het bestrijden van een vrij uitgebreide bosbrand in Voeren. Dat bevestigde burgemeester Huub Broers vandaag. "De brand zou al onder controle zijn, maar er is veel bluswater nodig omdat er een camping moet beschermd worden", aldus Broers.
De brand situeert zich in het Roodbos in Voeren. Burgemeester Broers nam ook al contact op met Bos en Groen om eventueel een onderzoek naar mogelijk kwaad opzet in te stellen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In Wanze (Moha), in de provincie Luik, is gisterenmiddag zo'n twee hectare bos in vlammen opgegaan. Dat is vandaag vernomen van de lokale brandweer. De vlammen strekten zich uit over een lengte van 150 meter.
Mogelijk werd het vuur aangestoken. Het parket van Hoei is op de hoogte gebracht. Volgens de lokale politie zijn er al verschillende mensen opgepakt, maar werden die weer op vrije voeten gelaten.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de duinen bij Schoorl is voor de tweede keer vandaag brand uitgebroken. Het gaat inmiddels om een zeer grote brand.
In de duinen bij Schoorl (Noord-Holland) is zondagavond brand uitgebroken. Een gebied van ongeveer 200 vierkante meter staat in brand. Er is op twee plekken brand ontstaan. Die haarden liggen een stukje uit elkaar. We hebben het sterke vermoeden dat er sprake is van brandstichting", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.
De brandweer heeft ongeveer 45 mensen ingezet om de brand te bestrijden. Bij een haard zijn de vlammen inmiddels onder controle, de andere plek brandt nog. Er zijn geen mensen geëvacueerd. In de omgeving van de brand staan geen huizen. Wel is er een eetgelegenheid, maar die was zondagavond dicht.
Eerste brand
Omstreeks half zes woedde een eerste kleine brand in het duingebied langs de Schoorlse Zeeweg, eveneens in de buurt van het restaurantje. Toen ging het om een gebied van drie bij vier meter.
In 2011 en 2009 werd het duingebied bij Schoorl ook meermaals getroffen door branden. In een aantal gevallen ging het om brandstichting. Er werden destijds twee verdachten opgepakt.
Bron: RTLNieuws/AD | Gewijzigd: 30 maart 2014, 22:13 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Het Agentschap voor Natuur en Bos meldt dat vandaag/donderdag brandfase oranje wordt afgekondigd in de Vlaamse natuur- en bosgebieden.
Natuurgebieden zoals heide en naaldbossen zijn op dit moment extra brandgevoelig. Brandgevaarlijke periodes in het voorjaar zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het verhoogd brandgevaar is een combinatie van de dorre bodemvegetatie in heide en naaldbossen enerzijds en anderzijds de zeer droge (noord)oostelijke wind van de laatste weken.
Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd met een brandwaarschuwingsindex. Die wordt berekend door de Meteowing Luchtmacht (meetapparatuur in Deurne), en een brandgevaar-meetstation op het Klein Schietveld in Kapellen.
Hieraan worden vier opeenvolgende alarmeringsfases (groen – geel – oranje – rood) gekoppeld die gevolgen hebben voor het toezicht en de paraatheid van brandweerdiensten, beheerders en andere hulpdiensten. Deze maatregelen gaan van het bezetten van de brandtorens tot uiterste paraatheid en eventueel preventief patrouilleren door brandweerdiensten op het terrein.
Brandfase oranje wijst op verhoogd brandgevaar. "In deze periode vragen we aan alle bezoekers om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien. Het is in deze vakantieperiode bovendien van belang om kinderen niet zonder toezicht op heideterreinen te laten", vraagt het Agentschap voor Natuur en Bos.
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Vlaamse natuurgebieden worden overdag bemand.
Bron: GvA
De brandweer van Maasmechelen is deze namiddag opgeroepen voor een bosbrand in de buurt van de Hoeveweg in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Rond 13.30 uur kwam de melding voor de brand binnen. Het vuur situeerde zich tussen de Hoeveweg en de gewestweg Boslaan (N75), op een gebied van meer dan tweehonderd meter lang op ruim dertig meter breed.
Vier brandweerwagens, waarvan drie boswagens, bestreden de vlammenzee. De vegetatie op een oppervlakte van zo'n zesduizend vierkante meter was zwartgeblakerd. Aanvankelijk was er sprake van een zestal brandhaardjes. De lokale politie Maasland kwam ter plaatse voor de vaststellingen. Er waren geen huizen bedreigd. De oorzaak van de vegetatiebrand is onbekend, maar kwaad opzet valt niet uit te sluiten.
Onlangs gold er nog een code geel en oranje inzake brandgevaar in de Limburgse bossen. Momenteel is er geen gevaar meer, maar door de lange periode van droog weer kan het vuur zich toch snel verspreiden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In het Oosterbos, tussen Nieuw-Dordrecht en Barger-Compascuum, heeft zaterdagavond brand gewoed. Hierbij was sprake van een flinke rookontwikkeling.
De brandweer wist het vuur volgens een woordvoerster te beperken tot een oppervlakte van zo'n twintig vierkante meter bosgebied, in de buurt van het Karrepad. De omgeving was afgezet. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Bron: Dagblad van het Noorden
WA Breda Geeren @wa_BredaGeeren. Zeer grote brand #mastbosBreda!Met man en macht aan t bestrijden!
Er woedt vanavond een flinke natuurbrand in de buurt van Breda. Volgens de veiligheidsregio staat er een gebied van zo'n 10 hectare in brand. De brandweer adviseert mensen in Ulvenhout en het zuiden van Breda om ramen en deuren te sluiten tegen de rook.
Volgens de woordvoerder is de kans dat de brand vanuit het Mastbos overslaat naar bewoond gebied zeer klein. Wel wordt het blussen bemoeilijkt door het lastige bosachtige terrein. Een politiehelikopter vliegt boven het gebied om de mensen op de grond te helpen. De Galderseweg bij Breda is afgesloten. Op de A27 rond Ulvenhout ontstond een file door de brand.
Het Mastbos heeft een totale oppervlakte van ongeveer 570 hectare. In het gebied geldt code geel vanwege de droogte. Dat betekent dat mensen geen vuur mogen maken in het Mastbos.
Bron: AD
Rond half zes werd er door een voorbijganger brand opgemerkt in het Mastbos in Breda. Rond half 9 had de brandweer de bosbrand nog niet onder controle.
De brandweer is met twintig wagens aan het blussen. Er is ook een blushelikopter bezig om het vuur te bedwingen zo meld Omroep Brabant. Er is een zeer geringe kans dat de brand overslaat naar een bewoond gebied.
Door de zijkanten van het bos nat te houden probeert de brandweer het vuur onder controle te houden.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Een jeugdgevangenis bij Breda is vanavond uit voorzorg ontruimd vanwege de natuurbrand in het Mastbos. Dat liet de veiligheidsregio weten. Het gaat om de gevangenis Den Hey-Acker, waar jongeren tussen de 12 en 21 jaar verblijven.
Een politiehelikopter vliegt boven het gebied om de mensen op de grond te helpen. De Galderseweg bij Breda is afgesloten. Op de A27 rond Ulvenhout ontstond een file door de brand.
Bron: AD/NU | Gewijzigd: 17 april 2014, 22:14 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Bij Breda wordt de jeugdgevangenis Den Hey-Acker ontruimd vanwege een grote natuurbrand. De 62 jongeren worden met speciale bussen, onder politiebegeleiding naar de Koepelgevangenis gebracht. De Koepelgevangenis staat sinds deze week leeg. Het is niet bekend hoelang ze daar moeten blijven. Ook een woonvoorziening voor dak- en thuislozen aan de Galderseweg is ontruimd. De bewoners van De Vliet zijn ondergebracht op andere locaties, meldt een woordvoerster van de gemeente.
Midden in de nacht
De brandweer is de hele avond bezig geweest het vuur in het Mastbos te blussen. Inmiddels is de brand grotendeels onder controle, mede dankzij de regen. De brandweer schaalde aan het eind van de avond af. De verplaatsing van de gevangenen wordt toch doorgezet. Volgens een woordvoerder is daartoe besloten omdat de evacuatie nu eenmaal in gang is gezet. "We gaan de jongens niet midden in de nacht terugbrengen."
Bron: NOS
De politie heeft een vrouw uit Breda opgepakt op verdenking van brandstichting, gisteren, in een bos. De vrouw van 55 werd vannacht opgepakt naar aanleiding van tips die waren binnengekomen. De brand in het Mastbos brak gisteren aan het eind van de middag uit. Zo'n acht hectare bos brandde af. Uit voorzorg werd ook een jeugdgevangenis ontruimd.
Regen
In de loop van de avond ging het regenen, waardoor de brand zich niet verder uitbreidde. De opgepakte vrouw wordt verhoord.
Bron: NOS
In de Limburgse en Antwerpse heiden en bossen is het risico op brand verhoogd naar code oranje. Dat betekent dat er hoog gevaar is. In de Mechelse heide in Maasmechelen bijvoorbeeld is de brandweer extra waakzaam en worden de brandtorens overdag voortdurend bemand. Ook op de Kalmthoutse heide in de provincie Antwerpen geldt het verhoogde risico. Sowieso vraagt Natuur en Bos om extra alert te zijn.
Bron: HLN / vtm | Gewijzigd: 20 april 2014, 19:58 uur, door Marga
De politie heeft zaterdag 26 april 2014 en zondag 27 april drie 14-jarige jongens uit Tilburg gehoord over een brandstichting in het bos aan de Reeshofdijk op zaterdagmiddag.
De brandweer rukte rond 17.15 uur uit naar een bosbrand. Getuigen hadden een groep jongens in het bos gezien. Zaterdagavond kwam er weer een melding dat er mogelijk vuurtje gestookt werd in het Reeshofbos. Agenten gingen zaterdagavond poolshoogte nemen en trof een groepje jongens aan. Zij namen op het politiebureau verklaringen van de jongens op. De politie doet verder onderzoek naar de betrokkenheid van de jongelui bij de brandstichting.
Bron: BoN
Een groot stuk heide langs de A58 bij Oirschot staat in brand. De brandweer spreekt van een zeer grote brand. De brand woedt vlakbij een benzinestation. Dat meldt Omroep Brabant. Het pompstation is afgesloten. De weg is gedeeltelijk afgesloten, een rijstrook is nog open. De rookwolken zijn in de wijde omtrek te zien.
Bron: Nieuws.nl
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s