Na een vrijwel normale maand mei schakelt de maand juni straks 2 versnellingen hoger. Als de weerkaarten op middellange termijn uitkomen tenminste want het ziet er allemaal nogal fragiel uit. Maar de kaarten worden gesteund door de ensemble verwachting van de belangrijkste weermodellen en de tendens zit er al dagen in, dus laten we er maar even van uit gaan dat de kans groot is dat dit scenario uitkomt.
Tot midden volgende week moeten we alvast niks verwachten van al dat moois want tot dan zwaaien depressies bij ons de plak. Dit is al zowat de laatste maanden het geval. Niet dat we geen hogedrukgebieden op bezoek kregen maar deze waren steeds mobiel en waren in de hoogte niet gesterkt door een degelijke rug, laat staan blokkade. Een dat laatste hebben we absoluut nodig in een prille zomer willen we een langere stabiele en warme periode krijgen.
Dat zit er nu dus aan te komen ofschoon op de hoogtekaarten opnieuw niet veel sprake is van een sterke rug. Nee, eigenlijk is het gewoon het verdwijnen van de hardnekkige hoogtetrog ter hoogte van West-Europa dat de ruimte vrijmaakt voor persistente drukstijgingen in onze buurt. Vooral wanneer de druk over Scandinavië stijgt en de wind de oost/noordoosthoek opzoekt komt het goed. Vooral ECMWF laat deze trend goed doorzetten.
Verwacht in zo'n scenario geen 35° want er is niet echt sprake van een advectie van tropische lucht. Daarvoor zou een duidelijke diepe trog aanwezig moeten zijn west van het continent en dit is geenszins het geval. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen voor liefhebbers van stabiel weer want de kansen op onweer blijven klein en zwoel wordt het nooit. Deze mooi weer variant met een 'Scandi-hoog' staat eerder garant voor zonnig weer en maxima rond 25° en af en toe een verkwikkende noordoostelijke bries. Ook de nachten blijven 'draaglijk'.
Details zijn niet te geven want in zo'n geval, zeker begin juni, hangt veel nog af van de exacte positie van de hogedrukcellen. Het zeewater is nog steeds relatief fris en wanneer de windcomponent iets te veel noordelijk is heeft dat meteen een sterk negatieve terugslag op de temperaturen en de zonneschijnkansen. Maar voorlopig laten de modellen hopen op voldoende oostcomponent zodat de invloed van de kille Noordzee eerder beperkt zal zijn.
Geplaatst door
Karim Hamid op 11:13
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Eerst allemaal nog zien veranderd zo weer
Edit svenne: plaatjes uit citaat gehaald... | Gewijzigd: 30 mei 2015, 13:30 uur, door Sven
Eerst allemaal nog zien veranderd zo weer
Uiteraard, niets is zo veranderlijk als het weer. EC laat nu een dag later gelijkwaardige waardes zien. Ben benieuwd wat er van overblijft.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Ik ben met het weer normaal erg geduldig maar toen ik vanmiddag wat onderhoud pleegde aan me auto raakte ik toch voor het eerst redelijk geirriteerd door de stevige wind en koele temperaturen.
Hierbij de pluim die ik graag zie.
Smoke
weather without storms is no weather at all.
Edit justinos: 1 juni gaan de zomertopics open, samen met een uitgebreide update voor de site! | Gewijzigd: 30 mei 2015, 10:17 uur, door Justin
Het is al veel vaker gezegd dat er warm weer zou komen, iedere keer schuift het weer verder op.
Er zijn nu genoeg dagen dat we niet eens de 20C halen terwijl het toch echt volgende week de zomer begint
het is dan immers juni.
- 7 juni 2014: hevige onweersbuien met grote hagelstenen over delen van België ( delen van West Vlaanderen krijgen de volle laag)
- 8 juni 2014: hevige onweersbuien trekken opnieuw over het land. Het werd lokaal ook een hittedag
- 9 juni 2014: Er trekken in de voormiddag reeds onweersbuien over België en Nederland. In de namiddag warmt het terug op richting 30°C wat leidde tot nog intensere buien in de nacht van 9-10 juni 2014.
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -